Πρώτη επαφή του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση στρατιωτικής θητείας – πάγωμα Νέας Δομής

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Την πρώτη του συνάντηση είχε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δημοσιογράφους, εν μέσω λιτού γεύματος.

Ο υπουργός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβερνήσεως συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο όπως ανέφερε, πρόκειται να συναντηθεί εντός των ημερών για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητός του. Εισαγωγικώς, αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικώς ότι είναι από τα λίγα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούν κανονικά, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας και της δυσχερούς οικονομικής καταστάσεως των τελευταίων ετών. Σημείωσε δε ενδεικτικώς ότι ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, από το 2009 έχει μειωθεί κατά 37%!

Σε συνάφεια με τις λειτουργικές δαπάνες και τις διεθνείς συμμετοχές της χώρας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αυτές μειώνονται με την ανάκληση προσωπικού σε δευτερευούσης σημασίας αποστολές. Ωστόσο η σημασία των διεθνών υποχρεώσεων δεν συζητείται, λόγω των οφελών σε στρατηγικό επίπεδο. Για να δοθεί μία εικόνα της οικονομικής επιβαρύνσεως που συνεπάγεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ότι αυτές ανέρχονται σε 119 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων το 50% αφορά καύσιμα των πολεμικών πλοίων που συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, ο ΥΕΘΑ είπε ότι η πρώτη του επίσκεψη ήταν στην Κύπρο, μια κίνηση με σαφή υψηλό συμβολισμό, δήλωσε ικανοποιημένος από την «επαφή ουσίας» που είχε με τον Ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών και σημείωσε ότι οι σχέσεις με την Ρωσία έχουν «παγώσει» σε όλα τα επίπεδα, πράγμα το οποίο σαφώς και δεν επιδοκιμάζει.

Στο θέμα της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε να τάσσεται απολύτως υπέρ της αυξήσεώς της, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η μείωση στους 9 μήνες. Διερωτήθηκε μάλιστα, τί προλαβαίνει να μάθει ένας στρατιώτης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Απέρριψε δε κατηγορηματικώς το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρώντας ότι οι πάντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης λύσεως. Ο υπουργός κρίνει αυτονόητο ότι το μέτρο θα προχωρήσει ταυτόχρονα με την προσπάθεια καταργήσεως μονάδων των μετόπισθεν, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό επανδρώσεως των μονάδων των πρόσω.

Αναφορικώς με την Νέα Δομή Δυνάμεων ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι αυτή έχει «παγώσει» πλήρως, αναφερόμενος σε απόρριψη των προθέσεων του προκατόχου του για μεγαλύτερες επεμβάσεις, με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011 εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2011-2025, η οποία ως πρόταση του ΥΕΘΑ παρουσιάσθηκε στις 2 Ιουνίου στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής. Έκτοτε, εκκρεμούσε η έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ, πλην όμως μετά την ανάληψη των καθηκόντων ΥΕΘΑ από τον Π. Μπεγλίτη, αυτός απαίτησε επανεξέταση από τα Γενικά Επιτελεία, με περαιτέρω μείωση σχηματισμών, στρατηγείων κ.λπ. Σε αυτές τις κατευθύνσεις, η στρατιωτική ηγεσία ήταν κάθετα αρνητική.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα αρμοδιότητός του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ήδη έκανε μια πρώτη κίνηση όσον αφορά τα υποβρύχια Τύπου 214. Η υπόθεση αυτή κρίνεται ιδιόμορφη και το μήνυμα «παγώματος» από πλευράς υπουργού, έγινε, προφανώς, για λόγους πολιτικής τακτικής.

Ο υπουργός τόνισε ότι προήδρευσε των πρώτων, κατά την θητεία του, συνεδριάσεων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) και του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) και σύντομα πρόκειται να το επαναλάβει στην περίπτωση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου. Πρόκειται, όπως άφησε να εννοηθεί, για συμβολική κίνηση, η οποία αποβλέπει στον τονισμό της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει η πολιτική την στρατιωτική ηγεσία. Επίσης, επικοινωνιακά, ίσως δεν ήταν άσχετο το ότι προ της συναντήσεως με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αποστράτων.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

19 σχόλια:

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Νοεμβρίου 2011 στις 10:39:00 μ.μ. EET  

Ευχάριστα νέα . Δείχνει έμπρακτα την νέα γραμμή Σαμαρά . Ακριβώς ότι ήλπιζα .

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 12:14:00 π.μ. EET  

τι προλαβαίνει να μάθει ένας στρατιώτης σε 9 μήνες; Αυτός που υποτίθεται υπηρέτησε παραπάνω ας μας πει τι έμαθε...

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 9:23:00 π.μ. EET  

Αποκλείεται να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και κάτι τέτοιο θα επιφέρει δυσαρέσκεια στους εταίρους μας.Μέσα στο 2010-2011 η Γερμανία, η Σουηδία και η Αλβανία κατήργησαν τη στρατιωτική θητεία.Η Δανία με 4 μήνες στρατιωτική θητεία λέγεται ότι σύντομα θα ακολουθήσει.Αύξηση στρατιωτικής θητείας δεν έχει γίνει ποτέ σε καμμία χώρα της Ευρώπης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.Έπειτα οι σημερινοί νέοι που θα βρουν τα χρήματα για να συντηρηθούν ακόμη 3-6 μήνες, όση η αύξηση της θητείας;Με τα 8 ευρώ το μήνα που τους δίνει το κράτος;Να μου το θυμηθείτε δεν θα γίνει.Εκτός αν θέλουν να κάνουν τον ΤΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα...

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 11:18:00 π.μ. EET  

ποσοι εφτασαν οι διαπιστευμενοι δημοσιογραφοι και τι λεφτα περνουν?

enkripto 26 Νοεμβρίου 2011 στις 1:06:00 μ.μ. EET  

"Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και κάτι τέτοιο θα επιφέρει δυσαρέσκεια στους εταίρους μας"

!!!!????

μπορείς να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό?

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

Είμαι ο ανώνυμος των 9:23:00 π.μ.Το ΝΑΤΟ σε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες θέτει ως στόχο την κατάργηση της θητείας.Αυτό έγινε τα προηγούμενα χρόνια στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Κροατία πριν ενταχθούν στις δομές της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας.Η Αλβανία, η Λεττονία και η Λιθουανία πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έδωσαν δέσμευση για καταληκτική ημερομηνία κατάργησης της θητείας.Πχ η Αλβανία τις αρχές του 2011.Άλλες προς ένταξη χώρες, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία έδωσαν επίσης σχετική δέσμευση.Ειδικά η Ουκρανία με βάση την προηγούμενη διακυβέρνηση είχε ως στόχο την κατάργηση της θητείας μέχρι το 2013,αλλά το νέο Ρωσόφιλο καθεστώς προς το παρόν την έχει αναβάλλει.Ακόμη και η Γεωργία που έχει τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας εκτός της εθνικής της κυριαρχίας, έχει δεσμευτεί για κατάργηση της θητείας μέσα στα επόμενα χρόνια.Και σκέψου αγαπητέ ότι μόλις 3 χρόνια πριν οι Γεωργιανοί είχαν πόλεμο με τις παντοδύναμες Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.Εν γένει, το ΝΑΤΟ έχει ως στόχο τη μετατροπή των εθνικών ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του σε αμιγώς επαγγελματικούς στρατούς, χωρίς κληρωτούς, εφέδρους και παραστρατιωτικές ομάδες.Σήμερα στο ΝΑΤΟ οι μόνες χώρες με υποχρέωση στράτευσης είναι η Ελλάς, η Νορβηγία, η Δανία (4 μήνες),η Εσθονία και η Τουρκία.Δηλαδή μόνο 5 χώρες από τις συνολικά 28.Ως προς τα υπάρχοντα μέλη υπάρχει μία άτυπη πίεση για την κατάργηση της θητείας και σε κάποιες περιπτώσεις το ΝΑΤΟ αλλάζει και ολόκληρες διοικήσεις γι'αυτό το λόγο.Πχ στη Νορβηγία ο αντίστοιχος Αρχηγός ΓΕΣ General Major Robert Mood "αποστρατεύθηκε" το 2009 γιατί πρότεινε την καθιέρωση 3 χρονης στρατιωτικής θητείας για τους νέους Νορβηγούς.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

ΠΟΣΑ ΕΥΡΩ ΠΕΡΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΟΣ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΜΗΤΣΟΥ-ΣΤΑΥΡΟΥ-ΠΑΝΟΥ? Δεν πιστευω να μου απαντησετε χαζοι εισαστε.

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Νοεμβρίου 2011 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

Εννοει τους Τουρκους προφανως. Αλλιως δεν εξηγειται.

Οδυσσέας 26 Νοεμβρίου 2011 στις 8:59:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 4.04.00:
Φυσικά και θα σου απαντήσουμε, και η απάντηση είναι η εξής: αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, τράβα ρώτα κάποιον διαπιστευμένο δημοσιογράφο του ΥΕΘΑ.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 9:59:00 μ.μ. EET  

Το ΝΑΤΟ ζητά από όλες τις προς ένταξη χώρες την κατάργηση της θητείας και την δημιουργία μικρού και πολύ καλά εξοπλισμένου στρατού για ένα λόγο, την συμμετοχή μόνο σε διεθνείς αποστολές τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν δεν έχε κανέναν εχθρό όπως η πλειοψηφία των Στρατών του ΝΑΤΟ. Θα είχαμε έναν στρατό ξηράς 20000 στρατιωτών, 100-150 άρματα, 60-80 αεροσκάφη, 3-4 φρεγάτες και 2-4 υποβρύχια. Όμως τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι έτσι. Όλοι ξέρουμε ότι η Χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την Τουρκία.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 11:28:00 μ.μ. EET  

"Έπειτα οι σημερινοί νέοι που θα βρουν τα χρήματα για να συντηρηθούν ακόμη 3-6 μήνες"

Μας δουλεύεις ρε ανώνυμε 9:23:00?
Εμείς πώς κάναμε 2 χρόνια θητεία και οι γονείς μας 3 χρόνια (σε καιρό γενικής επιστράτευσης). Το μαρξιστικό σου βιτριόλι να το ρίξεις πουθενά αλλού.

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 12:27:00 π.μ. EET  

το ότι δεν θα αλλάξει η δομή ήταν αναμενομενο, υπηρεσιακός υπουργός ειναι τι να κάνει...

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 1:36:00 π.μ. EET  

Ενταξει οδυσσεα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ δευτερα πρωι θα ζητησω ραντεβου στο γραφειο του αβραμοπουλου η του πανου να ρωτησω τους υπασπιστας των .... που θα κοπουν να μου πουν ονοματα και μισθους και δελτιο παροχης ...των φυσικα φοβερων δημοσιογραφων .

Mithridates 27 Νοεμβρίου 2011 στις 4:29:00 π.μ. EET  

Οι 'διαπιστομένοι' δημοσιογράφοι δεν πληρώνονται από το ΥΕΘΑ αλλά από το μέσο στο οποίο εργάζονται. Όπως συμβαίνει και με τους 'διαπιστομένους' στα υπουργεία υγείας, ναυτιλίας, οικονομικών κοκ.

Όσο για τους αφελείς ή/και βαλτούς που φέρνουν παράδειγμα τη συνορεύουσα με τους γλάρους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, Δανία, η απάντηση είναι μία: Κερύνεια.

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 11:13:00 π.μ. EET  

@Ανώνυμε της 26 Νοεμβρίου 2011 11:28:00 μ.μ. πραγματικά δεν πας καλά!Από όσα διάβασες από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι είμαι αριστερός;Ο λόγος μου είναι δεξιόστροφος και πολιτικά είμαι κεντροδεξιός.Άλλο εθνικιστής όπως εσύ και άλλο κεντροδεξιός.Ξέρεις πολλούς αριστερούς που να μιλάνε με σεβασμό για το ΝΑΤΟ και να αποκαλούν τον ΣΥΡΙΑ ως ΤΣΥΡΙΖΑ;

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 2:04:00 μ.μ. EET  

Για το περιστατικό στη σχολή Ευελπίδων θα πείτε τίποτα; Μπορεί κάποιοι κακοπροαίρετοι να παρεξηγήσουν τη σιωπή σας. Ή μήπως δεν θα δημοσιεύσετε καν το μήνυμά μου;

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

πες μας απο την αρχη οτι εισαι Ντορακι ρε φίλε να καταλάβουμε

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2011 στις 6:03:00 μ.μ. EET  

Ούτε Ντοράκι είμαι.Στο απώτατο παρελθόν ήμουν ΝΔ , από το 2003 ψηφίζα ΛΑΟΣ, ενώ από το 2009 δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αλλά πολιτικά εξακολουθώ να είμαι κεντροδεξιός.Μην βάζεις ταμπέλες στον αντίλογο.Χρησιμοποίησε επιχειρήματα!

Mithridates 29 Νοεμβρίου 2011 στις 12:07:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμο 26 Νοεμβρίου 2011 4:04:00 μ.μ. EET

Πήρες τηλέφωνο ή ακόμα;

@ Ανώνυμο 27 Νοεμβρίου 2011 2:04:00

Το μήνυμά σου δημοσιεύτηκε. Επαναλαμβάνω ότι το Εν Κρυπτώ είναι ιστολόγιο φτιαγμένο από το μεράκι και τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας. Δεν είμαστε ειδησεογραφικό site ούτε εφημερίδα. Για "αποκλειστικότητες" που με τα δεκάδες updates αλλάζουν τελείως σε σχέση με τον τίτλο, "εξωγήινα battleships" και διαφημίσεις ανατολικών και δυτικών οπλικών συστημάτων, υπάρχουν άλλοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP