Η Φωτογραφία της εβδομάδας

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011




Ο Ευμένιος Παναγιώτου γεννήθηκε στην Πάχνα τις 15 Μαΐου το 1946. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Πάχνας και ακολούθως στο Λανίτειο Γυμνάσιο.

Στις 15 Νοεμβρίου 1967 ο Λοχίας Ευμένιος Παναγιώτου ανήκει στο απόσπασμα από την 32η ΜΚ η οποία μαζί με τον 1οΛΚ της 31 ΜΚ μάχονται για την εκκαθάριση του παράνομου τουρκοκυπριακού θύλακα Κοφίνου – Αγ. Θεοδωρου, στο ύψωμα 124 βορειοδυτικά της Κοφίνου. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και σκληρή μάχη το ύψωμα καταλαμβάνεται αλλά την ύστατη στιγμή ένα τουρκικό βόλι, από ένα κρυμμένο σε θάμνους Τουρκοκύπριο , κόβει το νήμα της ζωής του ήρωα. Ήταν ο μοναδικός που έπεσε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών.

Σήμερα στον ιερό χώρο της θυσίας του ηρωικού παλληκαριου, στο ύψωμα 124, ανεγέρθη μνημείο αφιερωμένο σε όλους τους καταδρομείς που έπεσαν σε όλα τα πεδία των μαχών της Κύπρου, με προεξέχουσα μορφή τον ανδριάντα του ήρωα Ευμένιου Παναγιώτου.


Πηγή
Πηγή

2 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 16 Νοεμβρίου 2011 στις 2:21:00 π.μ. EET  

Αθὰνατος!
Kαι εὺχομαι,τα επὸμενα μνημεὶα να στηθοὺν στον λευτερωμὲνο Πενταδὰκτυλο,και στην λευτερωμὲνη Κηρὺνεια.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2011 στις 3:49:00 μ.μ. EET  

Αναμνήσεις 295...
ΕλπίδαΛούφαςΔενΥπάρχειΚαμία!!
Φιλικά,
Advo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP