Πολιτική ευκαιρία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Του Σάββα Δ. Βλάσση*



«Τέλος εποχής», στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Το σχόλιο δεν σχετίζεται τόσο με την απομάκρυνση ενός ανεπαρκούς πολιτικού προσώπου που απέτυχε στην θέση του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο με τις προοπτικές που συνεπάγεται η ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση συναινέσεως. Γιατί όσο δυσχερής και αν δείχνει η χρονική συγκυρία, η νέα «πολιτική ατμόσφαιρα» που προέκυψε, δημιουργεί ευμενείς προοπτικές.

Παρά το ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν προβλέπεται να διατηρηθεί πέρα από μερικούς μήνες μόνο, το διάστημα αυτό είναι απολύτως επαρκές για την λήψη αποφάσεων καίριας σημασίας στον τομέα της Εθνικής Αμύνης. Διανοίγεται μία μοναδική ευκαιρία για την λήψη αποφάσεων σε προβλήματα τα οποία, ενώ οι πάντες έχουν καταγράψει και αναγνωρίσει απολύτως, ακόμη και η προηγουμένη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δεν επιλύθηκαν εξαιτίας του φόβου για το διαβόητο «πολιτικό κόστος».


Ο Πάνος Μπεγλίτης προκαλούσε έντονη θυμηδία με τις τακτικές νύξεις του για τα σοβαρότατα προβλήματα που είχε προκαλέσει η απόφαση της ΝΔ του 2009 περί μειώσεως της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, δίχως κανέναν προγραμματισμό. Και ήταν πράγματι απογοητευτικό να βλέπεις ότι παρά την αγωνιώδη φροντίδα του να εκπέμψει μια εικόνα σύγχρονη και ένα προφίλ συνέσεως, σχεδόν απερίφραστα ομολογούσε ότι δεν σκόπευε να πράξει κάτι προς την κατεύθυνση διορθώσεως του προβλήματος! Η πρόταξη μικροπολιτικών αντιλήψεων και η επικράτηση παλαιοκομματικών στερεοτύπων από πολιτικούς παλαιάς κοπής, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά μέχρι σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η νέα κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ, δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να παραμένουν όμηροι του κακώς νοουμένου «πολιτικού κόστους», που έχει ζημιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το προφανέστερο, απλούστερο και καίριας σημασίας μέτρο που πρέπει να λάβει η νέα πολιτική ηγεσία, είναι η απόφαση αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στην επάνδρωση των μονάδων, εξαιτίας της λειψανδρίας.

Ακόμη και αν αυτή είναι η μοναδική μεγάλη απόφαση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, στο βραχύ χρονικό διάστημα που προβλέπεται να παραμείνει, θα έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»


21 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 10:18:00 μ.μ. EET  

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.

Pro από Συμβασιλεύουσα 11 Νοεμβρίου 2011 στις 10:48:00 μ.μ. EET  

Η θητεία , θα μπορούσε να ανεβαίνει 1 μήνα σε κάθε κλάση , μέχρι να φτάσει τους 18 μήνες και να μειώνεται η ηλικία 6 μήνες σε κάθε κλάση μέχρι να φτάσει τα 18 χρόνια .
(όπως λέει και το άρθρο σας 18+18)

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 11:52:00 μ.μ. EET  

Χαχα όντως ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Ο Κύριος τίποτα δε θα κάνει απολύτως τίποτα μη και τσαλακώσει τη γραβάτα του.

(Αν και το τίποτα πρέπει να πώ οτι είναι καλύτερο απο τη ζημιά που έκανε ο πανάχρηστος Μπεγλίτης..)

ΑΧΕΡΩΝ 12 Νοεμβρίου 2011 στις 2:20:00 π.μ. EET  

Αμφιβὰλλω πὰρα πολὺ για το ἂν η αποκαλοὺμενη ''προσωρινὴ κυβὲρνηση''ασχοληθεὶ ουσιαστικὰ με την ὰμυνα,ενὼ και η ιστορικὴ εμπειρὶα δεὶχνει ὸτι ο δικομματισμὸς ὲβρισκε πὰντοτε κὰποια κοινὴ συνισταμὲνη στα εθνικὰ θὲματα,αλλὰ πὰντοτε αρνητικὴ.
Υπενθυμὶζω την κοινὴ στὰση ὲναντι της Τουρκὶας,που αρκεὶ μὶα λὲξη για να την περιγρὰψει:τουρκολαγνεὶα.
Επὶσης,τα δὺο μεγὰλα(για πὸσο ακὸμα;) κὸμματα,συναγωνὶστηκαν στην μεὶωση της θητεὶας τα τελευταὶα 25 χρὸνια,ὸπως επὶσης και στην πλειοδοσὶα προς τους λαθρομετανὰστες.Εὶναι χαρακτηριστικὸ το εξὴς:το ὲτος 2000,προεκλογικὰ,ο Καραμανλὴς(ΝΔ)ὲριξε την υπὸσχεση για μεὶωση της θητεὶας στους 12 μὴνες,απὸ 18 που ὴταν τὸτε,ἂν και αυτὸ δεν τον βοὴθησε να κερδὶσει τις εκλογὲς.Τις οποὶες κὲρδισε το ΠΑΣΟΚ,χωρὶς να ὲχει δεσμευτεὶ για μεὶωση θητεὶας.Περιὲργως,το ΠΑΣΟΚ,δια του τὸτε ΥΕΘΑ Γιὰννου Παπαντωνὶου,προχὼρησε στην μεὶωση στους 12 μὴνες,το 2001,..ὲτσι απλὰ και ὸμορφα,χωρὶς να υπὰρχει θὲμα ορατοὺ πολιτικοὺ κὸστους.
Οι κρὶσεις και τα συμπερὰσματα,δικὰ σας.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 8:59:00 π.μ. EET  

Δεν υποσχέθηκε η ΝΔ μείωση θητείας το 2000. Ο Γιάννος το ξεκίνησε το γαϊτανάκι από μόνος του. Το 2004 μπήκε και η ΝΔ στο τριπάκι.

ΑΧΕΡΩΝ 12 Νοεμβρίου 2011 στις 12:11:00 μ.μ. EET  

@12/11 8.59 π.μ
Η Ν.Δ, ΟΝΤΩΣ υποσχὲθηκε 12μηνη θητεὶα το 2000.Δεν θυμὰμαι μὸνο ἂν την εξαγγελὶα την ὲκανε ο Καραμανλὴς,ο Σπηλιωτὸπουλος,ἢ κὰποιος ὰλλος,αλλὰ αυτὸ δεν αλλὰζει την ουσὶα.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 1:24:00 μ.μ. EET  

Το έχουν πει και άλλοι πιο πριν στη σειρά δημοσιεύσεων περί της θητείας. Όσοι όμως από εμάς βλέπουν την κατάσταση και από μέσα, αναρωτιούνται... Άντε και ανέβηκε η θητεία, και επανδρώθηκαν οι μονάδες. Απλά τα βύσματα και οι αποσπάσεις θα αυξηθούν, το χάσμα μεταξυ προνομιούχων και κατεχόντων Ι και μη θα μεγαλώσει, και το τζάμπα εργατικό δυναμικό θα γινει πιο πολυπληθές. Πάλι εκπαίδευση 0, αγγαρεία φουλ για κάποιους και κάποιοι στις λέσχες αραχτοί. Οι μόνιμοι αξιωματικοί έφεραν και συντηρούν αυτή την κατάσταση, κανείς άλλος. Γιατί λοιπόν να σκιστεί ο κληρωτός για να λάμψει το πρανές και να προαχθεί ο Χ ή ο Ψ; Εδώ δε μαθαίνουν τα στοιχειώδη οι στρατιώτες, αξιοπρεπή βολή, πυρ και κίνηση, άγνωστα πράγματα. Εδώ τα άρβυλα και ο ιματισμός εν γένει είναι καταστροφή. Πόσοι μόνιμοι φοράνε υπηρεσιακά άρβυλα; Αυτά φαίνονται, το χάσμα των ανωτάτων από τη πραγματικότητα φαίνεται, γιατί να μη νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας πριν ζητάμε από τον κάθε κληρωτό να κάνει θυσίες. Κατέστρεψαν την καλώς εννοούμενη πειθαρχία με την πλήρη ασυδοσία τους και τώρα λέμε φταίνε τα κωλοφάνταρα, οι παλιοχαρακτήρες.Το φιλότιμο και η φιλοπατρία δεν διαρκούν για πάντα, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου δεν επιβραβεύονται ότου καν συμβολικά. Ας δούμε αυτά και μετά να αυξηθεί και η θητεία. Τότε θα μπορούμε να πούμε, ελάτε για 3 μήνες παραπάνω. Αλλά με νοοτροπία καραβανά, θα γίνει ότι πω εγώ, το έθνος απαιτεί, και εμείς βολεμένοι, πάντα στο ψιλό θα μας παίρνουν, θα χουν και το δίκιο τους.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 2:04:00 μ.μ. EET  

8:59:00 Ελπίζω να μην το λες για να δικαιολογήσεις τη ΝΔ, η οποία σε περίοδο εκλογών μείωσε τη θητεία νομίζοντας ότι θα την ψηφίσει κάποιος γι' αυτόν το λόγο. Κι επειδή το έκανε αυτό σε περίοδο εκλογών, είναι άκρως προσβλητικό γιατί δείχνει ότι μας θεωρεί βόδια. Όχι ότι δεν είμαστε, αλλά από τους "άριστους" (εδώ γελάνε) περιμένεις κάτι παραπάνω. Να κουλαντρίζουν τα βόδια.
Όσο για την παρουσία της ΝΔ και τον τομεάρχη και την ομάδα του τι να πει κανείς... Πάντως, ευτυχώς που δεν έβαλαν πάλι τον Χηνοφώτη υπουργό.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 7:01:00 μ.μ. EET  

...από την στιγμή που επέλεξαν να πάρουν μέρος σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα & βέβαια τους απασχολεί το πολιτικό κόστος... αν δεν τους ενδιέφερε, θα έβαζαν κάποιον απόστρατο να ηγηθεί του υπουργείου, αφού θα επρόκειτο για βραχύβια κυβέρνηση... δεν είναι όμως έτσι... κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα πρόσωπα (πολύς κόσμος!!!) που μπήκαν στο "μαγαζί γωνία" δεν είναι τυχαία... όλοι γνωρίζουν πόσο ανώδυνο είναι το συγκεκριμένο υπουργείο για την πολιτική τους καριέρα... μακάρι ο αρθογράφος να βγεί αληθινός, αλλά ας κρατάμε ένα μικρό καλαθάκι...

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η διάρκεια της θητείας, όσο το πως αντιμετωπίζεται αυτή απ' την πολιτική ηγεσία και τους ανώτατους αξιωματικούς.
Το να μεγαλώσει η στρατιωτική θητεία σε 18-21 μήνες (ΠΝ), θα σημάνει απλά περισσότερο υπηρετικό προσωπικό για τα happening των μονίμων.
Λυπάμαι, αλλά ΑΥΤΗ την στρατιωτική θητεία (των ελληνικών ΕΔ), όποιος μπορεί να την αποφύγει μια χαρά κάνει, είναι απλά ΧΑΣΙΜΟ χρόνου...

Sailor

Βελισάριος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 3:53:00 π.μ. EET  

Όχι, φίλε μου, δεν είναι έτσι, κι αυτό το σχόλιο είναι θλιβερό.

Ναι, οι ΕΔ χειρίζονται το θέμα της στρατιωτικής θητείας με τρόπο επαγγελματικά ανεπαρκή και κοινωνικά άδικο. Από εκεί, μέχρι το "ΑΥΤΗ την στρατιωτική θητεία (των ελληνικών ΕΔ), όποιος μπορεί να την αποφύγει μια χαρά κάνει, είναι απλά ΧΑΣΙΜΟ χρόνου" υπάρχει απλά ένα χάος.

Γιατί, ακόμη κι έτσι, η στρατιωτική θητεία στις ΕΔ αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο των δυνατοτήτων της (ΑΚΟΜΗ κι όταν αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό των ΕΔ ανεπαρκώς), και γιατί χωρίς αυτήν, το σύστημα απλά δε λειτουργεί πειστικά για οποιονδήποτε ξένο.

Σε ότι, δε, αφορά τον οποιονδήποτε που λουφάρει και δεν εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, οι δικαιολογίες του τύπου "θα πήγαινα κανονικά, αλλά έτσι όπως είναι δεν αξίζει και δεν πάω" είναι θλιβερές και κατάπτυστες. Εκτός αν ο καθένα υποψήφιος στρατάρχης-στρατιωτικός εμπειρογνώμων θεωρεί εαυτόν ικανό να κρίνει ο ίδιος, κι όχι η επίσημη Πολιτεία, πότε και πως (και ποιές) υποχρεώσεις του θα εκπληρώσει.

Κάτι σαν το: "αν ήταν σωστή η οικονομική πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση, θα πλήρωνα τους φόρους μου, αλλά με αυτήν, τώρα, δεν" του κάθε φοροφυγά.

Δικαίωμα κριτικής στην οποιαδήποτε πολιτική έχει αποκλειστικά όποιος είναι ο ίδιος εντάξει με τις δικές του, προσωπικές υποχρεώσεις.

Κάθε άλλος είναι και κατάπτυστος υποκριτής και θλιβερός λουφαδόρος.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 6:52:00 π.μ. EET  

Αν και πάντα ήμουν οπαδός της αύξησης της θητείας σε αυτή τη φάση θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τα αστικά κόμματα της χώρας.Οι νέοι ήδη πλήττονται από την ανεργία σε απίστευτο βαθμό και μαζικά μεταναστεύουν για εργασία σε χώρες του εξωτερικού.Αν αυξηθεί η θητεία σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των φυγόστρατων και ακόμη περισσότεροι νέοι επιστήμονες θα φύγουν εκτός Ελλάδας.Παράλληλα η νεολαία που δεν έχει δει κάτι καλό από αυτό το κράτος θα αντιδράσει εκδικητικά σε λίγους μήνες που θα έχουμε εκλογές, ψηφίζοντας αντιδραστικα τα κόμματα της αριστεράς και ειδικά τον Σύριζα.Κάθε συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με πολιτική διαφήμιση στους αριστεριστές και στις φράξιες που πολεμούν την αστική δημοκρατία.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 10:04:00 π.μ. EET  

Μέσα στα επόμενα χρόνια που όλοι οι νέοι θα φύγουν για να ζήσουν έξω αφού εδώ δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα, θα ψάχνετε να τους βρείτε για να υπηρετήσουν. Η Ελλάδα έχει τελειώσει εξαιτίας του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς. Είμαι 28, πήγα φαντάρος πριν λίγα χρόνια και δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ με αυτή τη χώρα που κατεβάζει ρολά. Εσείς επιμένετε να θέλετε να λύσετε τα προβλήματα (και στο στρατό) με το λάθος τρόπο. Καλή τύχη στη Σισύφειο προσπάθειά σας.

Pro από Συμβασιλεύουσα 13 Νοεμβρίου 2011 στις 1:20:00 μ.μ. EET  

Oσοι δεν γουστάρουν να μας αδειαζουν την γωνιά . Καλή τύχη στις νέες σας πατρίδες .
Να ξέρουμε ότι σε αυτούς που μένουν μπορούμε μα βασιστούμε .
Και μην νομίζετε ότι θα καταστραφούμε . Τα δύσκολα θα περάσουν γρήγορα . Πάντα περνάνε .

Αντε γεια .

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 1:29:00 μ.μ. EET  

@Βελισάριος
Υπηρέτησα κανονικά την θητεία μου στο ένδοξο ΠΝ, οπότε δεν μπορώ να κατηγορηθώ για έλλειψη πατριωτισμού και υποκρισία.
Το τι είδα εκεί (λόγω ειδικότητας άλλαξα αρκετές υπηρεσίες-πλοία) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Οι πραγματικοί επαγγελματίες και όχι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ είναι λίγοι (δεν μπορώ να μιλήσω για ποσοστά).
Όταν ο αξιωματικός αρκείται σε καθαρισμούς-γυαλίσματα-βαψίματα-εκδηλώσεις-happenings και όχι στην ουσία και την εκπαίδευση, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για επαγγελματισμό.
Η αναξιοκρατία, το γλύψιμο, τα βύσματα βασιλεύουν, ενώ όσοι ενσυνείδητα κάνουν το καθήκον τους αποδεικνύονται οι μ@λ@κες της υπόθεσης.
Δεν μπορώ να αναφερθώ σε διαβαθμισμένες πληροφορίες για το πως εκτελούνται οι υπηρεσίες φύλαξης, την τραγική ανεπάρκεια των υλικών (και την ηλιθιότητα του να μην μας αφήνουν να ψωνίζουμε τα δικά μας όσοι είχαμε την δυνατότητα) που χορηγούνται, την παλαιότητα του οπλισμού, τους απηρχαιωμένους Κανονισμούς κτλ.
Λυπάμαι, αλλά το ότι εκπλήρωσα την θητεία μου Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ήταν απλά ένας χαμένος χρόνος απ΄ την ζωή μου, και το χειρότερο είναι ότι μπορούσα να το αποφύγω (λόγω εξωτερικού).
Κάνεις επίσης ένα λάθος.
Δεν γνωρίζω αν είσαι στρατιωτικός, αλλά δεν ζούμε στην Ναζιστική Γερμανία ή στην Σταλινική Σοβιετική Ένωση ώστε να μιλάς για υποχρεώσεις του πολίτη προς το κράτος, τις οποίες αυτός πρέπει να εκπληρώνει χωρίς να τις κρίνει κτλ.
Είμαστε ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι το να με βγάζει π.χ να κάνω καθαριότητες σκουπιδιών επειδή έτσι το ήθελε ο ναύαρχος, ενώ την ίδια ώρα η βολή που εκτελέσαμε ήταν στο γάμο του καραγκιόζη με ένα M1 Garant του Β'Παγκοσμίου, με εφοδιάζε με ένα κράνος-κατσαρόλα και με ΑΘΛΙΑ ημιάρβυλα που γλύστραγαν στο κατάστρωμα και κίνδυνο να πάθω σοβαρές σωματικές βλάβες, είναι κάτι που ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΩ, σχολιάζοντας ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
Δεν συζητάω καν το ενδεχόμενο να πάω σε πόλεμο μ΄αυτούς τους ανθρώπους στην ηγεσία.
Αν θέλετε να μην έχετε όλα τα ανωτέρω, η μοναδική λύση είναι ο επαγγελματικός Στρατός και οι επαγγελματίες που πληρώνονται και δεν ρωτάνε.
Απ' την στιγμή όμως που κάτι τέτοιο δεν δύναται να κάνει η χώρας μας και υπάρχει η ανάγκη των στρατεύσιμων, φυσικά και θα δίνεται λόγος σ΄αυτούς τους ανθρώπους που αφιερώνουν έναν χρόνο απ' την ζωή τους για να προσφέρουν δωρεάν εργασία στο κράτος.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Sailor

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

Ασε μας ρε μεγάλε... "κανονική θητεία στο ένδοξο ΠΝ"... δηλαδή βύσμα ήσουνα και παραπονιέσαι κι από πάνω.
Ας πήγαινες σε κανέναν Έβρο να βγαίνεις τετραήμερα και Αίσιους Οιωνούς και επανδρώσεις, να μας έλεγες αν είδες εκπαίδευση.
Σε ΠΝ και ΠΑ ο κληρωτός εξ αντικειμένου δε μπορεί να είναι μαχητής, γιατί είναι πολύπλοκα τα συστήματα και θέλουν επαγγελματισμό. Εκεί είναι που πρέπει να καταργηθεί η θητεία, και να πηγαίνουν όλοι Στρατό ξηράς.
Ορίστε μας, πήγε το βύσμα στο Ναυτικό και παραπονιέται που του έδωσαν Μ1. Σιγά μη σου έδιναν να χειρίζεσαι και τους Εξοσέτ παλληκάρι μου.
ΥΓ: Και οι καθαριότητες σκουπιδιών μέσα στο πρόγραμμα είναι. Εκτός αν ήθελες να φέρεις τη φιλιππινέζα της μαμάς ή να σας πνίξουν τα ποντίκια.

Βελισάριος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 2:26:00 μ.μ. EET  

@Sailor
Δεν κατηγόρησα εσένα για έλλειψη πατριωτισμού και υποκρισία. Αφού έκανες τη θητεία σου κανονικά, έχεις το δικαίωμα να κάνεις όποια κριτική θέλεις στη στρατιωτική θητεία και στις ΕΔ. Αλλά, το σχόλιο: “Λυπάμαι, αλλά ΑΥΤΗ την στρατιωτική θητεία (των ελληνικών ΕΔ), όποιος μπορεί να την αποφύγει μια χαρά κάνει, είναι απλά ΧΑΣΙΜΟ χρόνου...” είναι απαράδεκτο. Όποιος αποφεύγει τη στρατιωτική θητεία είναι αρνησίπατρις, όπως όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του είναι φοροφυγάς – τελεία και παύλα. Το δικαίωμα και στην πιο σκληρή κριτική το έχει μόνον όποιος είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Όπως είδες, δεν επιχείρησα να υπερασπιστώ τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχεις δίκιο, αν όχι απόλυτο, πάντως πολύ μεγάλο.

Και προφανώς, μιλάμε για ηθικό δικαίωμα. Σε μια χώρα που βαράει διάλυση, τα περί ναζιστικού και σοβιετικού καθεστώτος, μόνον ως χιούμορ μπορούν να εκληφθούν.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 2:40:00 μ.μ. EET  

Απ' την στιγμή που δεν γνωρίζεις ρε παλληκάρι μου, πως εκφράζεσαι με τόση σιγουριά για τον άλλον ;
Υπηρέτησα κανονικά σε πλοίο της Διοίκησης Αντιτορπιλλικών (εκείνη την εποχή υπηρετούσαν κανονικά και οι ναύτες), και έχω βγει σε Παρμενίωνα, σε Καταιγίδα, σε Περισκόπιο (όλες ασκήσεις του ΠΝ) και εξαιρώ τους σύντομους πλόες, τον δεξαμενισμό στην Σούδα κτλ. Μάλιστα στον Παρμενίωνα είμασταν σε συσκότιση δίπλα στα τουρκικά παράλια.
Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πόσο "βύσμα" ήμουν ;
Όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει ένας ναύτης, όταν έχεις θητεία 21 μηνών (τόσο ήταν όταν εγώ πήγα) δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί να μάθει τίποτα και πρέπει να προορίζεται μόνο για φασίνα...
Στο θέμα του φορητού οπλισμού, εγώ -λόγω ειδικότητας- πήγαινα σε πολλές βολές και έτσι έχω ρίξει με το σύνολο του φορητού οπλισμού που διαθέτει το ΠΝ (επειδή γούσταρα), αλλά οι περισσότεροι ναύτες μετά την προπαίδευση έριχναν στον Παλάσκα μια βολή στον γάμο του καραγκιόζη, οπότε μπορεί να καταλάβει κάποιος τι εκπαίδευση λαμβάνουν.
Επίσης, τα αγήματα των πλοίων ποιοί νομίζεις ότι τα επανδρώνουν, οι σούπερ ουάου επαγγελματίες που γνωρίζουν να χειρίζονται τους Εξοσέτ ;
Δείτε εδώ εμφάνιση αγήματος του US Navy: http://www.navy.mil/management/photodb/photos/110927-N-FI736-143.jpg
Καλύτερα να μην μιλήσουμε για εξοπλισμό και εκπαίδευση των δικών μας αγημάτων.
Θα μας ξελασπώνει για πάντα η ΜΥΚ ;
Εντάξει στις ειρηνευτικές, στέλνονται ομάδες των ΟΥΚ, σε πολεμική αναμέτρηση όμως ;

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 3:26:00 μ.μ. EET  

εγώ πάντως απο τη θητεία μου έβγαλα το συμπέρασμα ότι ειναι πολύ πιο πατριωτικό να μην υπηρετησεις παρά το να το κάνεις.
Γιατί με το να λάβεις μέρος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, βοηθάς έμμεσα να συντηρηθεί η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και συναινείς στη διαιωνιση αυτού του θλιβερού φαινομένου.

Και όποιες συγκρίσεις της φυγοστρατείας με την φοροδιαφυγή είναι εκτός τόπου και χρόνου...

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2011 στις 9:49:00 π.μ. EET  

Πάντως ακούγεται ότι θα καταργηθεί η στρατιωτική θητεία για τους υπόχρεους μειωμένης στράτευσης 6μήνου και 3μήνου.Πρόκειται για πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από όλους από την οικονομική κρίση και δεν έχουν καν τα μέσα να συντηρηθούν στη διάρκεια της θητείας τους.Το κράτος λόγω οικονομικών ελλειμμάτων αδυνατεί να τις ενισχύσει οικονομικά και έτσι η απαλλαγή στράτευσης των συγκεκριμένων ομάδων θα αποτελέσει ένα αντισταθμιστικό όφελος χωρίς καμμία κρατική δαπάνη.Άλλωστε σε 6 και σε 3 μήνες τι θα πρωτομάθει ο άλλος, ειδικά όταν έχει προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα.Πρόκειται για Βορειοηπειρώτες, πολύτεκνους, πατεράδες 2 ζώντων τέκνων,χήρους πατεράδες με ένα ανήλικο τέκνο,όσους έχουν ανίκανη σύζυγο για κάθε εργασία και άλλες πολύ ειδικές κατηγορίες.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2011 στις 10:00:00 π.μ. EET  

Έχω να παρατηρήσω ότι τα επιχειρήματα που βλέπω να παρουσιάζουν οι φίλοι, για ποιον λόγο δεν πρέπει ή ότι δεν έχει κανένα νόημα να αυξηθεί η θητεία, είναι της πλάκας. Σκέφτονται όπως οι πολιτικοί

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP