Επιβεβαιώνεται ο αήθης ισχυρισμός Παπανδρέου εις βάρος των ΕΔ από τον Γάλλο δημοσιογράφο Quatremer

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε το θέμα που πρώτος αποκάλυψε αναγνώστης του "Εν Κρυπτώ" το πρωί, ότι δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Κάννες επικαλέστηκε κίνδυνο πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Όπως είχαμε γράψει, ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer, συνεργάτης της εφημερίδας Liberation εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα, έγραψε στο twitter ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου στις Κάννες την Τετάρτη το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πραξικοπήματος. Αυτή η πληροφορία δίνει την εξήγηση του "μυστηρίου" της ξαφνικής αποστρατείας των τεσσάρων αρχηγών: ενώπιον της οργής των Ευρωπαίων ηγετών ο κ. Παπανδρέου αναζήτησε δικαιολογία για το δημοψήφισμα σε χονδροειδείς θεωρίες συνομωσίας. Και για να δώσει κάποιο βάρος στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του, φρόντισε να έχει προηγουμένως "καρατομήσει" το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας, αδιαφορώντας για το κόστος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η είδηση αναπαρήχθη ταχύτατα σε διάφορα blogs και έφτασε και σε mainstream μέσα ενημέρωσης, χωρίς βέβαια να αναφέρεται πάντα η αρχική πηγή. Μάλιστα ορισμένες ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση με άλλο τόνο και τίτλο "Κάνω δημοψήφισμα γιατί φοβάμαι πραξικόπημα" ή "Ετοίμαζαν πραξικόπημα", με προφανή στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πράγματι υπήρχε κίνδυνος πραξικοπήματος και να "αθωώσουν" την άθλια κίνηση του Γ. Παπανδρέου. Όμως το όφελος από την αναπαραγωγή της είδησης είναι ότι τελικά ένας ραδιοσταθμός αναζήτησε το Γάλλο δημοσιογράφο και του πήρε συνέντευξη, στην οποία επιβεβαιώνει πλήρως την αρχική είδηση που ανέβασε στο twitter του.

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που δημοσιεύεται εδώ (βλέπετε εμείς σεβόμαστε τη δεοντολογία), ο Jean Quatremer αναφέρει ότι μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή περιέγραψε σε μια ομάδα δημοσιογράφων πώς κύλησε το δείπνο την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των ευρωπαίων εταίρων, Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Ρόμπαι, Ρεν και Λαγκάρντ. «Μας εξήγησε ότι ο Γιώργος Παπανδρεόυ είπε πως πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όπως ένα δημοψήφισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για πραξικόπημα στην Ελλάδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει πως ρώτησε στη συνέχεια τον άνθρωπο που του μετέφερε την πληροφορία αν οι παρευρισκόμενοι επέμειναν να μάθουν ποιο είναι ακριβώς το είδος της απειλής αυτής. «Μου απάντησε αρνητικά γιατί δεν είναι αυτό το θέμα που αφορά την παρούσα χρονική στιγμή τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι έξαλλοι που ο Παπανδρέου δεν κράτησε το λόγο του, γιατί προφανώς δεν κοινοποίησε σε κανέναν την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα». Εξηγεί μάλιστα αναλυτικά γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τον ρώτησαν για το θέμα αυτό: «Το μόνο πράγμα που ήθελαν να πετύχουν ήταν ο Παπανδρέου να «παραιτηθεί» από την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Βασικά, όπως φάνηκε, το ενδεχόμενο του πραξικοπήματος ήταν τελείως τρελό και γι αυτό οι Ευρωπαίοι δεν του έκαναν καμία ερώτηση. Δεν αξιολογήθηκε ως αρκετά σοβαρό για να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση».

Ο ίδιος πάντως σχολιάζει με καυστικό τρόπο την απόφαση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού : «Aν μιλάει για κίνδυνο πραξικοπήματος στους Ευρωπαίους, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες, γιατί ρεζίλεψε την ίδια του τη χώρα». Σε ότι αφορά την αλλαγή ηγεσίας, ο γάλλος δημοσιογράφος πιθανολογεί πως παρότι η αλλαγή προσώπων στη στρατιωτική ηγεσία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, ίσως συνέβη τις τελευταίες αυτές ημέρες «για να πιστοποιηθεί η ιδέα πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση ο Jean Quatremer πιστεύει πως ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα, δεν θα ήταν πιθανό, καθώς η χώρα διαθέτει μια ισχυρή δημοκρατία, και θεωρεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στη βία που προέρχεται από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία.

Από πλευράς μας, κάθε σχόλιο περιττεύει. Τα είπε όλα ο Γάλλος δημοσιογράφος.

5 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 4 Νοεμβρίου 2011 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

Eαν οι καρατομηθὲντες Αρχηγοὶ αισθὰνονται θιγὸμενοι και συκοφαντημὲνοι τι ὲνδικα μὲσα ὲχουν στην διὰθεση τους ὼστε να υπερασπιστοὺν τον εαυτὸ τους;

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2011 στις 1:28:00 π.μ. EET  

@ Αχέροντα

Την συνέντευξη τύπου και τα βιβλία.

1843 5 Νοεμβρίου 2011 στις 1:39:00 π.μ. EET  

@Αχέροντα

Προφανώς κανένα.

Δεν τους προσάπτεται ευθέως τίποτα. Μόνο η δημιουργία εντυπώσεων - αλλά ποιον να κατηγορήσεις με ένδικα μέσα ότι "επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις";

Ή, πως να κατηγορήσεις τον Κωσταράκο για την κατάπτυστη ημερησία διαταγή του;. Τυπικά ήταν άψογη - παρ' όλο που στην πράξη ήταν σκαιά συκοφαντική.

Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2011 στις 9:59:00 π.μ. EET  

Αιρετικος .

Και ποια ηταν τελος ποαντων η καταπτυστη διαταγη του Κωσταρακου που αποδεικνυει οτι κακως αποστρατευτηκαν . Δεν ηταν προγραμματισμενες οι κρισεις ; κακως εγιναν ή παρανομα; Και εν τελει τι ηταν αυτο που τους κανει επιτυχημενους αυτους που αποστρατευτικαν;ωστε να παραμεινουν και για ποσο ποσο καιρο. Οι επομενοι τι ειναι ακαταλαληλοι γιατι με αυτα που διαβασω ετσι αφηνετετε να αιωρητε.!!!! Και η πηγη λεει ηταν ενας γαλλος δημοσιογραφος σε ενα μπλογκ ;

Οδυσσέας 8 Νοεμβρίου 2011 στις 2:07:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 9.59:
1. Η πηγή δεν είναι "ένας γάλλος δημοσιογράφος σε ένα μπλογκ". Ο Jean Quatremer είναι γνωστός και έγκυρος δημοσιογράφος της Liberation και το μπλογκ του "Coulisses de Bruxelles" έχει λάβει πανευρωπαϊκό βραβείο.
2. Το ότι οι προηγούμενοι αρχηγοί ήταν επιτυχημένοι προκύπτει από πολλά που έχουν δημοσιευθεί, και άλλα που δεν έχουν δημοσιευθεί.
3. Εμείς τουλάχιστον δε μιλήσαμε για κατάπτυστη διαταγή Κωσταράκου. Ρώτα αυτούς που το έγραψαν.
4. Το πρόβλημα με τους νέους αρχηγούς δεν είναι οι προσωπικές τους ικανότητες (που δεν αμφισβητούνται), αλλά η χαμηλη εμπειρία του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας στις θέσεις της. Το λογικό είναι να αλλάζει ένα μέρος της ηγεσίας κάθε φορά, ώστε να υπάρχει συνέχεια. Ακόμα και μετά τα Ιμια ένας από την παλιά ηγεσία έμεινε και έγινε Α/ΓΕΕΘΑ ( ο Α/ΓΕΑ Τζογάνης). Όταν λοιπόν παρακάμπτεις από 8-9 ανώτατους αξιωματικούς σε ΣΞ και ΠΝ και κάνεις αρχηγούς τους νεώτερους υποναυάρχους ή αντιστρατήγους με 6 μήνες στο βαθμό, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει σχεδόν όλο το ΑΣΣ και ΑΝΣ. Αλλάζουν μεμιάς Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, ΓΕΠΣ, οι διοικητές όλων των Σωμάτων Στρατού, επιτελάρχες, υπαρχηγοί, ο Α/ΓΕΝ, ο Αρχηγός Στόλου, ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης, ο Α/ΓΕΑ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας κλπ. Προκύπτει επομένως τεράστιο πρόβλημα εμπειρίας και συνέχειας της ηγεσίας, ασχέτως αν οι ίδιοι ως άτομα είναι ικανοί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP