Ιεραρχικά θα υποβάλλουν τυχόν προβλήματα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, που φαίνεται ότι αρχίζει να διορθώνει μερικά από τα "κακώς κείμενα" του προκατόχου του Π. Μπεγλίτη, που απειλούσαν να καταλύσουν τις τελευταίες βάσεις συνοχής των Ενόπλων Δυνάμεων, και συγκεκριμένα τη θεμελιώδη σε κάθε στρατιωτικό οργανισμό πειθαρχία.

Όπως έγινε γνωστό, θα εκδοθεί από το ΓΕΕΘΑ διαταγή, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα υποβάλλουν εφ' εξής ιεραρχικά τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συνθήκες εργασίας, εξέλιξης και διαβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος εκδίδει τη σχετική διαταγή, μετά από επισήμανση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τα μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, δεν πρέπει να παρακάμπτεται η ιεραρχία κατά την υποβολή των προβλημάτων των στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του απελθόντος υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη είχε δημιουργηθεί στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας τμήμα υποδοχής παραπόνων των στελεχών κατά παράκαμψη της ιεραρχίας (που μάλιστα είχε διαφημιστεί ότι θα λειτουργούσε με σύγχρονη τεχνολογία, υποβολή παραπόνων μέσω email κλπ.), γεγονός που δημιουργούσε προφανείς κινδύνους για την πειθαρχία του στρατιωτικού οργανισμού.

(με στοιχεία από www.kathimerini.gr)

9 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2011 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Θα ήθελα να μάθω την άποψη των επαγγελματιών στρατιωτικών του blog γύρω από το ζήτημα αυτό.
Φιλικά,
Advo

konion 15 Νοεμβρίου 2011 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

Ὅπου ἀκοῦς Ἀβραμόπουλο κράτα καὶ μικρὸ καλάθι. Πολλὰ λόγια, ἀτελείωτο μπλά-μπλὰ καὶ ἔργα μηδέν.
Δεῖτε τί ἔργα ἔκανε ὡς ὑπουργὸς ὑγείας, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀνακαίνισι τοῦ ὑπουργικοῦ γραφείου.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2011 στις 3:36:00 μ.μ. EET  

To e-mail είναι μόνο ένα εργαλείο. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τον τύπο του αποστολέα ή του παραλήπτη:
1. Tο e-mail να έκανε κακό επειδή κάποιοι "επιτήδειοι" θα μπορούσαν να συκοφαντούν και να ρουφιανεύουν αναίτια Δκτες και προϊσταμένους. Όμως, ακόμα και όταν δεν υπήρχε το e-mail , όλοι γνωρίζουμε ότι οι "επιτήδειοι" έκαναν την "δουλειά" τους (συνήθως ανώνυμα) μέσω των πάσης φύσης προσωπικών γνωριμιών, των γραφείων ασφαλείας και των γραφείων των βολευτών.
2. Το e-mail να έκανε καλό επειδή κάποιοι "αξιοπρεπείς" συνάδελφοι θα μπορούσαν να επισημάνουν και να θέσουν προς λύση "από πάνω προς τα κάτω" πραγματικά προβλήματα της υπηρεσίας και προσωπικά ζητήματα. Όλοι γνωρίζουμε την αδράνεια της υπηρεσίας, την γραφειοκρατία των προσωπικών αναφορών και τη συνήθεια της Ιεραρχίας να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί (ειδικά αυτά που την εκθέτουν). Απλά αυτή η κατάσταση μας εξοργίζει όταν είμαστε χαμηλόβαθμοι, αλλά την αποδεχόμαστε όσο περισσότερο ανεβαίνουμε στην Ιεραρχία. Οπότε, οι "αξιοπρεπείς" (σε αντίθεση με τους "επιτήδειους”) δεν έχουν άλλη οδό πέραν της υπηρεσιακής, με υπαρκτό τον κίνδυνο το εκάστοτε πρόβλημά τους να αγνοηθεί ή να θαφτεί στην γραφειοκρατία και οι ίδιοι να τιμωρηθούν επειδή ενόχλησαν την υπηρεσία.
3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις και ανεξάρτητα από "επιτήδειους" και "αξιοπρεπείς" αποστολείς, το e-mail θα έχει αποτέλεσμα εφόσον ο παραλήπτης ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Αν ο παραλήπτης είναι και αυτός "αξιοπρεπής" το e-mail θα έχει το σωστό αποτέλεσμα, ενώ εάν είναι "επιτήδειος" θα μεθοδεύσει την λύση που επιθυμεί αυτός και όχι την αρμόζουσα. Άλλωστε, ο "επιτήδειος" μπορεί να μεθοδεύσει αυτό που θέλει, άσχετα εάν παραλάβει e-mail ή όχι.
Από τα παραπάνω εξάγεται ότι αυτοί που δεν θέλουν το e-mail είναι μόνο οι "επιτήδειοι" (αφού μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με άλλη μέθοδο), κάποιοι παλιοί απόστρατοι συνάδελφοι που γαλουχήθηκαν και δυστυχώς παρέμειναν στο σκεπτικό "πετάει ο γάιδαρος; - πετάει!" ή όσοι συγχέουν την Ιεραρχία με την Αγία Τριάδα (περί οσιότητας και αλάθητου).
Και για να καταλήξω, μόνο και μόνο για τους "αξιοπρεπείς" συναδέλφους μας, το email θα έπρεπε όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να θεσμοθετηθεί με κάποιες προϋποθέσεις, όπως η επωνυμία του αποστολέα με αποδοχή από μέρους του των νομικών συνεπειών περί ψευδούς καταμαρτύρησης και η δέσμευση του παραλήπτη να εξετάσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το εκάστοτε αίτημα.

Δημήτριος Κ.
Επισμηναγός (ΠΑ)

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2011 στις 3:39:00 μ.μ. EET  

Συνήθως οι ανώτεροι παρακάμπτουν την ιεραρχία εις βάρος των κατώτερων.
Όταν πχ. ο ΔΕΑ μετά απο εντολή του διοικητή κάνει περισσότερες υπηρεσίες απο τους εποπ, εμθ και λοιπούς υπαξ. αυτό ειναι ξεκάθαρη παράκαμψη ιεραρχίας και δεν υπάρχει τρόπος για να υποβάλει το παραπονο του ιεραρχικά...

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2011 στις 6:13:00 μ.μ. EET  

Επειδη την δημιουργησε ο κ. Μπεγλιτης αυτην την υπηρεσια δεν σημαινει οτι ειναι και λαθος. Συμφωνω με τον κ. Επισμηναγο.
Για να κρινουμε σωστα, νομιζω οτι καμια φορα χρειαζεται να σκεφτομαστε πως λειτουργει ο ιδιωτικος τομεας. Για παραδειγμα αν ο στρατος ηταν ιδιωτικος, εκτιμω οτι οχι μονο θα υπηρχε τετοια υπηρεσια, αλλα επιπλεον η χρηση της θα ηταν υποχρεωτικη. Δηλαδη οποιος στρατιωτικος δεν εκανε χρηση αυτης της υπηρεσιας και δεν ενημερωνε ανα καποιο ευλογο χρονικο διαστημα για τα προβληματα λειτουργιας της υπηρεσιας του ή δεν εκανε προτασεις για την βελτιωση αυτης, θα κρινοταν αρνητικα.

Επισης θελω να κανω καποια σημειωση.
Δηλαδη αν καποιος υπουργος παει σε καποιο στρατοπεδο και ρωτησει καποιον κατωτερο, τι του προτεινει να πραξει για να βελτιωσει τις συνθηκες στο στρατοπεδο, αν ο κατωτερος του απαντησει εχει κανει υπερβαση ιεραρχιας; Προφανως οχι. Το ιδιο πραγμα ειναι. Ο υπουργος ειναι πολιτικος προισταμενος. ΟΦΕΙΛΕΙ να ξερει τι συμβαινει σε καθε βαθμιδα και δεν υπαρχει θεμα υπερβασης ιεραρχιας.

Με εκτιμηση,
Νικος

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2011 στις 1:27:00 μ.μ. EET  

Και εγώ τις ίδιες σκέψεις έκανα. Ομολογώ ότι το επιχείρημα περί κατάλυσης της ιεραρχίας δεν μπορώ να το καταλάβω. Η ιεραρχία δεν είναι θέσφατο, η ιεραρχία ορίζεται και καθορίζεται ως δομή. Αν κάποιος παρακάμψει την δομή, εννοείται παραβιάζει και την ιεραρχία που η δομή καθορίζει. Η εισαγωγή μιας διαφορετικής δομής όμως (πχ απευθείας ενημέρωση υπουργού) δεν συνεπάγεται κατάλυση της ιεραρχίας, αλλά εξέλιξη της δομής της. Ελπίζω ο νέος υπουργός να αλλάξει γνώμη και να να διατηρήσει τον δίαυλο.
Φιλικά,
Advo
ΥΓ: Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα μόνιμα στελέχη που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους. Ήταν κατατοπιστικότατες.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2011 στις 1:35:00 μ.μ. EET  

στο στρατο της χλαινης και της μπαλασκας του 1945 αμερικης το προβλημα ειναι οτι δεν ξερουν τα προβληματα η οτι ειναι κακοι ανθρωποι.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2011 στις 7:01:00 μ.μ. EET  

Μεγάλο μπράβο στον κύριο Επισμηναγό για τη θετική του άποψη για το "υπουργικό e-mail" και κυρίως για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε.Η διαφορά νοοτροπίας της Αεροπορίας σε σχέση με τους άλλους κλάδους, έγινε και πάλι φανερή...

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2011 στις 8:37:00 μ.μ. EET  

η δεξια και νεα δημοκρατια δεν ηταν ποτε υπερ των κατωτερων,για το λογο αυτο περνουν 23000 χιλιαδες στρατηγοι και ναυαρχοι αυτα τα μερισματα ...εις βαρος των κατωτερων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP