Και γραπτή επιβεβαίωση του ψεύδους Παπανδρέου περί πραξικοπήματος από τον J. Quatremer - Πραγματική αιτία του δημοψηφίσματος οι τραπεζίτες;

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Επιβεβαιώθηκε και γραπτώς από τον Γάλλο δημοσιογράφο Jean Quatremer, η πληροφορία του "Εν Κρυπτώ" ότι ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες προσπάθησε να δικαιολογήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με την επίκληση δήθεν απειλής πραξικοπήματος, καρατομώντας τους τέσσερις αρχηγούς των Επιτελείων για να δώσει υπόσταση στον ισχυρισμό του.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μετά το δημόσιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η αρχική δημοσίευση του "Εν Κρυπτώ", ο J. Quatremer επιβεβαίωσε την πληροφορία σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Με χθεσινό άρθρο στο βραβευμένο blog του "Παρασκήνια των Βρυξελλών" (Coulisses de Bruxelles) ο έγκυρος Γάλλος δημοσιογράφος επιβεβαιώνει και γραπτώς το συμβάν και αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πείστηκαν ούτε στιγμή από τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, που προκάλεσαν "αναστεναγμούς ενόχλησης". Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του Quatremer ότι η πραγματική αιτία της προκήρυξης δημοψηφίσματος ήταν η πίεση τραπεζιτών προς τον Γ. Παπανδρέου να επαναδιαπραγματευθεί το "κούρεμα" και τους όρους επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτοί οδηγούν σε - ανεπιθύμητη για τους τραπεζίτες- κρατικοποίηση. Ακολουθεί το άρθρο (μετάφραση και υπογραμμίσεις:"Εν Κρυπτώ").

Ο Παπανδρέου δικαιολόγησε το δημοψήφισμα με απειλή πραξικοπήματος

Μια «απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα»; Αυτό ισχυρίστηκε στους συνεταίρους του της Ευρωζώνης ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Τετάρτης στις Κάννες, για να δικαιολογήσει την προκήρυξη (τη Δευτέρα) ενός δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Προφανώς, έπρεπε να εμποδίσει τα σχέδια των συνομωτών απευθυνόμενος στο λαό. Προκειμένου να δοθεί κύρος σε αυτό το σενάριο, την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη, συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας του κράτους (σημ. μτφρ.: εννοεί το ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού, για να καρατομήσει τους τέσσερις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, καθώς και μια ντουζίνα ανώτατων αξιωματικών. Αξιωματούχους που είχαν διοριστεί από τη δεξιά, που αντικαταστάθηκαν αμέσως από έμπιστους του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Βρέθηκε η Ελλάδα κοντά σε μια νέα δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974); Ούτε η Angela Merkel, ούτε ο Nicolas Sarkozy, ούτε η Christine Lagarde, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες που παρέστησαν σε αυτό το δείπνο, δεν το πίστεψαν ούτε δευτερόλεπτο. Μόνο αναστεναγμούς ενόχλησης προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του. Δικαίως. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι νομοταγείς και δεν υπάρχει, εδώ και πολύ καιρό, καμία απειλή για τη δημοκρατία. Πάνω από όλα, οι συνθήκες απέχουν του να δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια (πρέπει να ξαναδούμε το "Z" του Κώστα Γαβρά για να καταλάβουμε). Επιπλέον, η αντικατάσταση των αρχηγών του στρατεύματος αναμενόταν από αρκετούς μήνες - το στράτευμα είναι ζήτημα πολιτικό στην Ελλάδα, και κάθε κυβέρνηση διορίζει τους ανθρώπους της. Αυτό που έκανε ο Παπανδρέου ήταν να το εκμεταλλευτεί για να δραματοποιήσει την κατάσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές μας, παρουσίασε στους οικοδεσπότες του άλλη μία δικαιολογία: προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα, ήθελε να εξαναγκάσει τη δεξιά αντιπολίτευση να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. Τελικά, όταν ξέμεινε από επιχειρήματα, επικαλέστηκε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών «που δε θέλουν να κρατικοποιηθούν». Και είναι χωρίς αμφιβολία η πραγματική εξήγηση της κίνησης πόκερ του Γ. Παπανδρέου: η περικοπή κατά 50% του ελληνικού χρέοιυς θα υποχρεώσει το EFSF να επανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες σε ύψος 30 δις Ευρώ, κάτι που θα διαλύσει τους παλιούς μετόχους. Αυτοί οι μέτοχοι αποτελούνται από μεγάλες ελληνικές οικογένειες, που με αυτό τον τρόπο θα πληγούν σε μεγάλη έκταση από την κρίση, για πρώτη φορά. Αυτές είναι, χωρίς αμφιβολία, που άσκησαν πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, να επιτύχει με κάθε μέσο μια αναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης, προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματά τους. Το γεγονός ότι δεν συμβουλεύθηκε κανένα, ούτε μέσα στην κυβέρνηση, ούτε μέσα στο κόμμα του, δείχνει ότι η υπόθεση παίχθηκε σε άλλο επίπεδο.


Σημ. "Εν Κρυπτώ": Το παραπάνω άρθρο μας υποδείχθηκε, όπως και η αρχική είδηση, από σχόλιο αναγνώστη μας, τον οποίο ευχαριστούμε. Στην αρχική του μορφή βρίσκεται εδώ, και ακολουθείται από ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών. Προειδοποίηση: εκτός από γνώση γαλλικών, όποιος θέλει να τα διαβάσει χρειάζεται και γερό στομάχι, για να αντέξει την απαξιωτική εικόνα της Ελλάδας που έχουν προκαλέσει οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Παπανδρέου. Είναι πραγματικά αδιανόητο πώς ο πρωθυπουργός, χωρίς ούτε ψήγμα αποδείξεων, παρουσίασε στους Ευρωπαίους την Ελλάδα σαν τριτοκοσμική χώρα όπου γίνονται ακόμα πραξικοπήματα. Για να βρει μια δικαιολογία για το δημοψήφισμα, έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της διεθνούς εικόνας της χώρας. Έλεος κύριε Παπανδρέου, μη μας σώζετε άλλο, φύγετε επιτέλους!

6 σχόλια:

Αρματιστής 6 Νοεμβρίου 2011 στις 4:13:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Οδυσσέα γεια σου

Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο και για τα οποία λίγο-πολύ, όλοι έχουμε κάποια γνώση, άποψη, ή τουλάχιστο είμαστε υποψιασμένοι, συνιστούν μια αθλιότητα σε βάρος του έθνους, του κράτους, της κοινωνίας και των ενόπλων δυνάμεων, που δυστυχώς εκπορεύτηκε από την Ελληνική κυβέρνηση. Μια αθλιότητα που προστίθεται στο μακρύ κατηφορικό δρόμο προς την ολοκληρωτική καταστροφή, την ταπείνωση και τη πλήρη απαξίωση της πατρίδα μας, που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια. Και δυστυχώς καμιά δύναμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, που να διαθέτει την ικανότητα, την επάρκεια, το πατριωτισμό και το θάρρος, για να σταματήσει, ή τουλάχιστο να βάλει φρένο σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο.

Οι πολιτικές ηγεσίες, πάντοτε ήταν μέτριες, λίγες, αδύναμες, ανίκανες, ανεπαρκείς, διεφθαρμένες και κατώτερες των περιστάσεων. Η παρούσα όμως κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο. Αποκεφάλισε όλη τη στρατιωτική ηγεσία και ανέθεσε την αρχηγία του ΓΕΕΘΑ σε ένα 8μηνίτη αντιστράτηγο. Κανένας πολιτικός, όσο άσχετος, κακοπροαίρετος και εμπαθής και αν ήταν, ποτέ δεν προέβη σε μια τόσο ακραία και επικίνδυνη ενέργεια. Ακόμη και την επομένη της μεταπολίτευσης, ακόμη και το 1993, όταν παραιτήθηκε ολόκληρο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προέβη στη παραπάνω ακραία και επικίνδυνη ενέργεια, προς το παρόν δεν μας είναι απόλυτα γνωστοί.
Μπορεί να είναι αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο και μας κάνει γνωστούς ο δημοσιογράφος Jean Quatremer.
Μπορεί να είναι ο απόλυτος έλεγχος της κυβέρνησης επί των ΕΔ, μέσω μιας «δοτής» ηγεσίας που δεν αναδείχθηκε φυσιολογικά, προκειμένου να δύναται να τις χρησιμοποιήσει για σκοπούς ίσως και πέρα της συνταγματικής νομιμότητας (;).
Μπορεί να είναι η επιβολή μέσω μιας «ανίσχυρης» ηγεσίας, οδυνηρών μειώσεων (κατ’ απαίτηση της τρόικας) στην οροφή, τη δομή και την ισχύ των ΕΔ, πέραν κάθε λογικού ορίου, με καταστροφικές συνέπειες στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.
Μπορεί να ήταν και όλοι οι παραπάνω, ή και άλλοι που δεν γνωρίζουμε.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι τις τελευταίες μέρες παριστάμεθα ως θεατές και μάρτυρες σε μια τραγωδία που παίζεται σε βάρος της ύπαρξης της πατρίδας μας. Κυβέρνηση δεν υπάρχει και από ότι φαίνεται ούτε θα συγκροτηθεί. Η λαϊκή κυριαρχία έχει καταργηθεί. Το σύνταγμα της χώρας το έφτυσε στα μούτρα μας η ηγεμόνας του Δ’ Ράιχ, συνεπικουρούμενη από το πειθήνιο κανίς της. Ο πολιτικός κόσμος, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πατριωτισμό του, αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη ταπείνωση της πατρίδας μας στη μάχη των Κανών. Η φυσική ηγεσία των ΕΔ αποκεφαλίστηκε.

Τι απομένει;
Ή η καταστροφή της χώρας μέσω της οικονομικής καταβαράθρωσης.
Ή η διακομματική υπογραφή της δανειακής σύμβασης, τους όρους της οποίας κανένας δεν γνωρίζει, αλλά εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε. Και οι όροι αυτοί, είναι πλέον ή βέβαιο, ότι θα προβλέπουν τη μετατροπή της πατρίδας μας σε ένα θλιβερό και άθλιο προτεκτοράτο.

Υπάρχει ελπίδα;
Και ασφαλώς υπάρχει. Η ελπίδα είναι ο λαός και το πατριωτικό του κριτήριο. Και αυτά που έγιναν σε όλη την Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 2011, όσο και αν δεν άρεσαν, αποδεικνύουν ότι ο λαός είναι εδώ και μπορεί.

konion 6 Νοεμβρίου 2011 στις 8:09:00 μ.μ. EET  

Δὲν χρειαζόμαστε γερὸ στομάχι, τὸ ἔχουμε καταλάβει ἐδῶ καὶ πολὺ καιρό. Μᾶς θεωροῦν παράσιτα.

Περιμένετε νὰ ἀλλαχθοῦν τὰ τρέχοντα ὀμόλογα, ποὺ ὑπόκεινται στὸ ἑλληνικὸ δίκαιο, μὲ ἄλλα ποὺ θὰ ὑπόκεινται στὸ ἀγγλικὸ δίκαιο καὶ τότε τὰ λέμε.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2011 στις 8:17:00 μ.μ. EET  

"η πραγματική αιτία της προκήρυξης δημοψηφίσματος ήταν η πίεση τραπεζιτών"

Αυτὀ το επιχειρἰμα δεν με πεἰθει.

Νομἰζω ὀτι ο ΓΑΠ ἐκανε μπλὀφα για να μεἰνει στην εξουσἰα μἐσω της στρατηγικἠς του χἀους. Τους ἐπαιξε ὀλους, εντὀς και εκτὀς της χωρας.

Οι τελευταἰες μἐρες μἀλλον αυτὀ δεἰχνουν.

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2011 στις 9:28:00 π.μ. EET  

Για να συμπληρὠσω την σημεἰωση μου απὀ 6 Νοεμβρίου 2011 8:17:00 μ.μ. EET

προσθἐτω το ακόλουθο ἀρθρο του Λυγἐρου
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_06/11/2011_1296732

και θυμἰζω ὀτι ο Quatremer, ασχἐτως του γεγονὀς ὀτι εἰναι εξαιρετικὀς δημοσιογρἀφος, εἰναι, και προς τιμἠν του δεν το κρὐβει, αριστερὀς ευροπαἰος ομοσπονδιακὀς. Επιπλἐον εἰναι γἀλλος, μἰα χὠρα που ἐχουν περἰεργη σχἐση με τον πλοὐτο (οι πλοὐσιοι φταἰνε κατἀ κανὀνα για ὀλα για τους γἀλλους, ακὀμη και για τους δεξιοὐς... Φανταστεἰτε τους αριστεροὐς).

Εξ'ἀλλου, ο ἰδιος δεν εἰναι απὀλυτος στο ἀρθρο στα γαλλικἀ:
"Et c’est sans doute là la véritable explication du coup de poker de Georges Papandréou "
το "sans doute" εδω δεν σημαἰνει "χωρίς αμφιβολία" αλλἀ "μἀλλον". ""χωρίς αμφιβολία" μεταφρἀζετε "sans aucun doute".

Η μεταφρἀση θα ἐπρεπε να ἠταν:

"Και είναι μἀλλον αυτἠ η πραγματική εξήγηση της κίνησης πόκερ του Γ. Παπανδρέου: η περικοπή κατά 50% του ελληνικού χρέοιυς θα υποχρεώσει το EFSF να επανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες σε ύψος 30 δις Ευρώ, κάτι που θα διαλύσει τους παλιούς μετόχους"

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2011 στις 9:39:00 π.μ. EET  

Το προηγοὐμενο σχολιὀ ησχὐει και για το ακὀλουθο:

"Αυτές είναι, χωρίς αμφιβολία, που άσκησαν πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, να επιτύχει με κάθε μέσο μια αναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης, προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματά τους"

Θα ἐπρεπε να λἐει

"Αυτές μἀλλον είναι που άσκησαν πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, να επιτύχει με κάθε μέσο μια αναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης, προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματά τους"

Δεν βλἐπω ἀλλα προβλἠματα μετἀφρασης.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2011 στις 12:05:00 π.μ. EET  

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ-ΕΚΔΟΧΗ:
''Μα, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής;'' είναι το ρητορικό ερώτημα από τη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα "L' ECHO"...
"Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε", αναφέρει, για το δημοψήφισμα, στο σημερινό κύριο άρθρο της, που ασχολείται με την Ελλάδα, η "L' ECHO". Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας.
"Μα, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής;
Πριν ο Παπανδρέου ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, πριν από μόνο μία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ήταν ακόμη φερέγγυος συνομιλητής των ευρωπαϊκών Καγκελαριών.
Με το ολίσθημά του, εξανάγκασε τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης να "καούν", προσεγγίζοντας ένα απαγορευμένο θέμα, μέχρι τότε απαραβίαστο: το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έσπασε.
Ολίσθημα, όντως; Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ τι είχε ο Παπανδρέου στο νου του, εκείνη τη Δευτέρα. Αλλά είτε συνειδητοποίησε, είτε όχι, τις σεισμικές συνέπειες της εξαγγελίας του, δεν έχει πια μεγάλη σημασία. Απέσπασε μία πολύτιμη πολιτική νίκη.
Ήξερε, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου, ότι το τέλος του ήταν πολύ κοντά. Στην Ελλάδα οι αντίπαλοί του, ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, τον υπέβαλλαν σε αφόρητες πιέσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο, χαρίζοντας, θέλοντας και μη, το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στον κύριο αντίπαλό του, ήξερε ήδη ότι είχε μόνο λίγους μήνες χρόνο.
Στην παρούσα συγκυρία, το να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα.
Αλλά, αφού απεκάλυψε το εύρος της δημοσιονομικής τρύπας που είχαν σκάψει οι προκάτοχοι του, αφού εργάστηκε σαν διάολος για να βγει η χώρα του από το χαντάκι, δεν εννοούσε να οδηγηθεί άδοξα προς την έξοδο.
Εξ' ού η θεαματική πράξη, αντάξια ενός μυθιστορήματος του Κάφκα.
Τι το καλύτερο από αυτό το αδύνατο δημοψήφισμα, για να ξεπεράσεις τις διαμάχες τακτικής;
Τι το καλύτερο από την απειλή του λαού για να εξαναγκάσει μία βραδύνοα αντιπολίτευση να συμμαχήσει με το μοναδικό φερέγγυο σχέδιο;
Παρά την πικρή γεύση που αφήνει στην Ευρώπη, ο Παπανδρέου κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα το σοκ που χρειαζόταν για να συσπειρωθεί γύρω από το σχέδιο της 27ης Οκτωβρίου.
Εγκαταλείπει τη θέση του με ψηλά το κεφάλι και το κόμμα του είναι σε θέση ισχύος.
Ήρωας παρά τη θέλησή του ή παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε".
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Μαρκησία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP