Αποχωρεί η πλατφόρμα από το «οικόπεδο 12» - Πάει στο Ισραήλ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Προγραμματίζουν επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια για τη φλόγα



Λευκωσία:
Στα όρια του κοιτάσματος «Αφροδίτη» υπολογίζουν στην πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» ότι θα φτάσει το γεωτρύπανο το αργότερο τη Δευτέρα. Ήδη όλα γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, με στόχο το γεωτρύπανο -που δεν θα ολοκληρώσει στο παρόν στάδιο της εργασίες του- να εισχωρήσει μόνο στα πρώτα 2-5 μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εισροής λάσπης. Θα ακολουθήσει σωλήνωση και το τελικό τσιμέντωμα.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος, που ενδεχομένως να γίνει συμβολικά και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο προγραμματισμός γίνεται με δεδομένο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μεταβεί στην πλατφόρμα, κάτι που μέχρι τώρα προγραμματίστηκε και αναβλήθηκε τρεις φορές, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους για τους οποίους κωλυόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δοκιμαστική καύση θα διαρκέσει μερικές ώρες και μετά θα διακοπεί, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γεώτρησης.

Αμέσως μετά -μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής- στην πλατφόρμα θα ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησης της πλατφόρμας «Noble Homer Ferrington» προς το Ισραήλ, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει υπογράψει η Noble με τη γείτονα χώρα, που δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο παραμονής της πλατφόρμας στο «οικόπεδο 12».

Ο «Όμηρος» αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο, για να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο για ακόμα 150 περίπου μέτρα ωφέλιμου πάχους του κοιτάσματος, ώστε να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνται, όπως και ολοκληρωμένες δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Όπως επανειλημμένα έγραψε ο «Φ», τις τελευταίες εβδομάδες, η Noble αναζητούσε τρόπους ώστε να πεισθεί η κυβέρνηση να ζητήσει από το Ισραήλ να της επιτρέψει μια καθυστέρηση 15 ημερών, ώστε να ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία στο «Αφροδίτη», κάτι που τελικά δεν έγινε. Έτσι, αναμένεται ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει την Τρίτη στο Χιούστον του Τέξας ο πρόεδρος της Noble Energy, θα είναι προκαταρτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», θα γίνει αναφορά σε ποσότητες μεγαλύτερες του «Ταμάρ» (8.3 τρισ. κ.π.) και μικρότερες του «Λεβιάθαν» (16 τρισ. κ.π).

Συνήλθε η Διυπουργική

Στο μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Εμπορίου, Πραξούλας Αντωνιάδου, η προγραμματισμένη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης και Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, με αντικείμενο την εξέταση της αξιολόγησης των πέντε υποψηφίων μνηστήρων του τελικού καταλόγου, για στρατηγικό συνεργάτη για το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό.

Η σύσκεψη κράτησε πέραν της μιάμιση ώρας, χωρίς να ανακοινωθεί οτιδήποτε.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, στην πλατφόρμα, πρόσφατα οι εργαζόμενοι έκαναν το ετήσιο μνημόσυνο του Αμερικανού συναδέλφου τους Homer Lee Ferrington, ο οποίος πέθανε σε αυτήν πέρσι μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας και το όνομά του πήρε αμέσως μετά η πλατφόρμα.

Ο Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 13 Νοεμβρίου 2011 στις 1:23:00 μ.μ. EET  

Σκεφτὴκανε εκεὶ στην Κὺπρο το ενδεχὸμενο,μὸλις πατὴσει ο τζερεμὲς ο καταστρὸφιας στην πλατφὸρμα να γὶνει καμμὶα ζημιὰ σαν το Μαρὶ;

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 7:09:00 μ.μ. EET  

Η υπόθεση του φυσικού αερίου, η πιο σημαντική θετική εξέλιξη για την Κύπρο από ιδρύσεως της, δεν σηκώνει ούτε προχειρότητες, ούτε κινδυνολογίες. Αλλά, επειδή είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, θα πω τις απορίες μου κι ας με βάλουν με τους άλλους κινδυνολόγους, όσοι νομίζουν ότι τα πάντα κυλούν ομαλά.
Διορίστηκε μια ομάδα πέντε ειδικών για να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Πώς γίνεται όμως οι δύο να είναι πρώην υπάλληλοι της Shell, ο τρίτος να είναι Βρετανός και ο τέταρτος να είναι των απόψεων Πραξούλας Αντωνιάδου και να υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων πριν περάσουν 20 - 30 χρόνια, διότι θα έχουμε προβλήματα με την Τουρκία;
.......

Άριστος Μιχαηλίδης

http://goo.gl/i8WeN

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 10:35:00 μ.μ. EET  

Ναι πρώην υπάλληλοι της Shell είναι. Δηλαδή τί θα έπρεπε να είναι πρώην υπάλληλοι της Marks & spencer?

Μήπως αν ήταν της TOTAL θα έλεγες "τι ωραία";

Εχουμε πάθει ομαδική παράκρουση σ' αυτή τη χώρα μου φαίνεται...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP