Αποστρατεύτηκαν και οι 4 Αρχηγοί των Επιτελείων

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τελικώς το διέπραξε το τελευταίο (;) ατόπημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης. Το ΚΥΣΕΑ που συνήλθε εκτάκτως (και όχι προγραμματισμένα όπως μετέδωσε το ΥΕΘΑ) αποφάσισε την αποστρατεία και των τεσσάρων Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Έτσι οι τέσσερις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος, Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγ. Φράγκος, Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασ. Κλόκοζας και Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, κρίθηκαν ως "ευδοκίμως τερματίσαντες" τη σταδιοδρομία τους.

Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος (φωτογραφία πάνω), διοικητής έως τώρα του Γ΄ Σώματος Στρατού.





Νέος Αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, ως σήμερα διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού







Νέος Αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, έως τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης (ΔΔΜΝ) του Πολεμικού Ναυτικού








Νέος Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντιράκης, έως τώρα αρχηγός ΑΤΑ.





Θα ακολουθήσουν αθρόες αποστρατείες ανωτάτων αξιωματικών, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα από τις έκτακτες κρίσεις το υφίσταται σίγουρα το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αρχηγός ΓΕΝ επιλέχθηκε υποναύαρχος ένατος στην επετηρίδα, ούτε καν διοικητής κάποιας από τις διοικήσεις του ΓΕΝ, αλλά δεύτερος τη τάξει (αρχιεπιστολέας) στη Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης (το γνωστό "μάχιμο" κτίριο της πλατείας Κλαυθμώνος). Και στο Στρατό Ξηράς η προαγωγή των αντιστρατήγων Κωσταράκου και Ζαζιά συνιστά "βουτιά" στην επετηρίδα, ενώ η μόλις εξάμηνη θητεία αμφοτέρων ως σωματαρχών (Γ΄ και Δ΄ ΣΣ αντίστοιχα) δεν παρέχει εχέγγυα εμπειρίας. Μόνο στο ΓΕΑ θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διαδοχή του Α/ΓΕΑ από τον Α/ΑΤΑ ακολούθησε τα ειωθότα, αλλά και ο αντιπτέραρχος Τσαντηράκης δεν είχε κλείσει ούτε εξάμηνο στη θέση του Α/ΑΤΑ, αφόύ είχε τοποθετηθεί εκεί μόλις το Μάιο!

Η κίνηση αυτή του ΥΕΘΑ Μπεγλίτη επιβεβαιώνει αυτό που εξ αρχής είχαμε αναφέρει για το πρόσωπό του. Ένας άνθρωπος που για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες αντικαθιστά όλους μαζί τους αρχηγούς, χωρίς να αφήνει έστω έναν εξ αυτών ως "άγκυρα" εμπειρίας και "γεφυρα" συνέχειας με τους νέους αρχηγούς, είναι επικίνδυνος για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αυτό το "σάρωμα" ολόκληρης της ηγεσίας παραμένουν άγνωστοι, και τα ερωτηματικά πολλά:
- Θέλησε να προκαταλάβει πιθανή κυβερνητική αλλαγή και να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση;
- Θέλησε να "πουλήσει" στον προϊστάμενό του πρωθυπουργό κάποιο "σενάριο ανωμαλίας" που ο ίδιος απέτρεψε (όπως έκανε ο προκάτοχός του Α. Δροσογιάννης με τον Α. Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του '80);
- Μήπως, αντιθέτως, ζήτησε ο ίδιος από τους Αρχηγούς "κάτι" και το αρνήθηκαν;
- Μήπως οι προηγούμενοι Αρχηγοί (όλοι τους άριστοι αξιωματικοί) διαφωνούσαν με τη νέα "κουρεμένη" δομή δυνάμεων, και ο κ. Μπεγλίτης έφτιαξε ένα ΣΑΓΕ της αρεσκείας του για να την περάσει;
Ό,τι κι αν ισχύει, ο κ. Μπεγλίτης είναι υπόλογος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες.

Για αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας και κατήγγειλε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας». Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις.

Το ΚΚΕ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την κίνησή της: «Ο υπουργός Άμυνας και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ’ αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

O υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα Θοδωρής Δρίτσας σχολίασε: «Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός αυτής της κυβέρνησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, συγκεκριμένα πριν από απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός».

Η Δημοκρατική Συμμαχία σημείωσε: «Την ώρα που έχει τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και διακυβεύονται οι κεντρικές στρατηγικές επιλογές της χώρας εξαιτίας της ανικανότητας και της ανευθυνότητας της, η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η αλλαγή του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος προστατεύοντας την νομιμότητα, να αρνηθεί την υπογραφή των διαταγμάτων».

«Οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα. Ποια ανάγκη τις επέβαλε; Αυτό είναι το ερώτημα της κοινωνίας» δήλωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

13 σχόλια:

Exantas 2 Νοεμβρίου 2011 στις 12:17:00 π.μ. EET  

Αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι εγκαταλείπουν τις υπουργικές καρέκλες & τα οφίτσια, τακτοποιούν υποσχέσεις & εκρεμμότητες που όφειλαν σε μικρή μερίδα των αυλικών τους ή εκείνους με τους οποίους είχαν δημιουργήσει «υποχρεώσεις» και ανίερες συμμαχίες. Επί των ημερών τους και συνεπεία της αδιαφορίας τους, συντελέστηκε η μεγαλύτερη εκκροή ανώτερων αξιωματικών, ανάλογη της οποίας δεν υπήρξε ποτέ.
Όπως κατεδάφισαν & απαξίωσαν την ναυτιλιακή βιομηχανία θέλουν να εξωβελίσουν & το στράτευμα.
Η παρανόηση σε όλο το μεγαλείο της ……… ή φοβούνται & ανησυχούν για κάτι????
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
Exantas

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 9:16:00 π.μ. EET  

Μήπως στα νέα σχέδια του ΓΑΠ που θα υπογραφούν, στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, συμπεριλαμβάνονται και υποχωρήσεις στα Εθνικά Θέματα και στα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας μας, τα οποία δεν επρόκειτο να δεχθούν ή να εδέχοντο να προσυπογράψουν, οι διωχθέντες ανώτατοι αξιωματικοί;

Ευμένης ο Καρδιανός

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 10:10:00 π.μ. EET  

Μηπως ηθελε σε περιπτωση ακυβερνησιας να εχομε τουλαχιστον ικανους αρχηγους και το ναυαρχο λυμπερη .....

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 10:28:00 π.μ. EET  

Ο Μπεγλίτης-........ το έκανε το θαύμα του!Δεν θυμάμαι να έχουν αποστρατευτεί και οι 4 ταυτόχρονα! Στο ΠΝ 6 Μάχιμοι αποστρατεύτηκαν για να αναλάβει ο Αρχιεπιστολέας της ΔΔΜΝ, όντας μόνο 8 μήνες Υποναύαρχος? Ολοι οι υπόλοιποι ήταν άχρηστοι? Προφανώς θα αποστρατευτούν και οι 3 αρχαιότεροί του Μηχανικοί, σύνολο δηλαδή 9 Ναύαρχοι... Μόνο το ΠΑΣΟΚ και οι κηπουροί του τα κάνουν αυτά που πλησιάζουν τα όρια της Συνταγματικής εκτροπής! Τί κάνει ο Πρόεδρος?

E.A.V. 2 Νοεμβρίου 2011 στις 10:52:00 π.μ. EET  

Κάποιος ζήλεψε την δόξα του Ερντογάν! Ή μήπως του Στάλιν;;;

Τέτοιον αποκεφαλισμό μόνο επί Μικρασιατικής εκστρατείας είδαν οι ΕΔ

ETHIKOS 2 Νοεμβρίου 2011 στις 11:40:00 π.μ. EET  

Συμφωνώ με το σκεπτικό ότι ήταν λάθος η κίνηση και σε λάθος χρόνο. Αλλά αντιδημοκρατική γιατί; Δηλαδή ήταν δημοκρατική η απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν αποδέχονται την απόφαση της κυβέρνησης; Έχουμε δημοκρατία ή δεν έχουμε; Ήταν δημοκρατική η απάντηση της ΝΔ ότι δεν αποδέχονται τις κρίσεις και όταν έρθουν στην εξουσία θα τους ξαναφέρουν πίσω. Δυστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Όσο ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους θα πρέπει να δεχόμαστε και τις συνέπειες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι είναι εναντίον των αξιωματικών που επελέγησαν χωρίς καν να αναρωτιούνται για το ποιόν τους. Δηλαδή ήταν καλύτεροι οι επαναλελθόντες από το κομματικό κρατός δύο χρόνια πριν; Τα ίδια δεν έκανε (και μόλις δήλωσε ότι θα ξανακάνει) η ΝΔ πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς όσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων άγεται και φέρεται από τα κόματα και οι Ανώτατοι αξιωματικοί δεν αφοσιώνονται στα καθήκοντά τους αλλά προσπαθούν να γίνουν αρεστοί στο εκάστοτε κόμμα, τόσο δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα ούτε στο στράτευμα. Συμφωνείτε;

AegeanHawk 2 Νοεμβρίου 2011 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Αν γίνουν εκλογές σύντομα τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει αντιγράψει ακριβώς την τακτική της ΝΔ το καλοκαίρι του 2009 με την τότε αλλαγή ηγεσίας.
Πόσος χρόνος προβλέπεται να διατηρούνται οι Αρχηγοί στις θέσεις τους? Μήπως είναι 2 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης ενός ακόμα ?
Νομότυπο ή νόμιμο ?.....

Οι συγκρίσεις με το "καθεστώς" στην Τουρκία, άρα και την "θέση" των ΤΕΔ εκεί, είναι ατυχείς και αδικούν κατάφορα το Ηθος και την Δημοκρατικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή όλων εκείνων των ανθρώπων που τις αποτελούν.

Τουλάχιστον ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι ένας αξιωματικός με σπάνιες ικανότητες και προσόντα, αποδεδειγμένα.....

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 5:02:00 μ.μ. EET  

Πού τα απέδειξε; Στο Γ΄ ΣΣ και στις πρεσβείες του εξωτερικού;

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 5:48:00 μ.μ. EET  

Αν το έχει αποδείξει στις πρεσβείες δεν το ξέρω πάντως το έχει αποδείξει σαν διοικητης της 12ης στην Αλεξανδρούπολη. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω σαν εθνοφύλακας στην περιοχή ότι κάθε Κυριακή (μα κάθε) ήταν μαζί μας στις πορείες, στις βολές, και στις ασκήσεις στα βουνά και στα λαγκάδια της περιοχής ευθύνης του. Εκεί δίπλα μας, να εκπαιδεύει και να εμψυχώνει 50 ρηδες ενώ θα μπορούσε να κάνει κάλλιστα ότι και οι υπόλοιποι. Να απολαμβάνει την Κυριακή του!!!

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 8:00:00 μ.μ. EET  

Εγω πιστευω οτι ο Κωσταρακος κανει για δυσκολους καιρους και ετσι προφυλλασομεθα απο τους τουρκους που μας περιμενουν αλλα ( ιμια ) αλλη μια φορα.Μακαρι ο σαμαρας να εχει μυαλο και να μην αλλαξει και φερει λυμπερηδες οπως ο σιμητης.Κομματικοι θα υπαρχουν παντα και γλυφτες των πολιτικων δεν αλλαζουμε .

E.A.V. 2 Νοεμβρίου 2011 στις 8:32:00 μ.μ. EET  

@AegeanHawk

Νομίζω ότι με παρεξήγησες.

Η σύγκριση με τον Στάλιν και τον Ερντογάν αναφέρεται στην ποιότητα των πολιτικών, τον περαμβατισμό και τις αψυχολόγητες αποφάσεις τους.

Για την στρατιωτική ηγεσία δεν γνωρίζω και δεν δεν κρίνω εκ των προτέρων. Εύχομαι να πάνε καλά στο έργο τους αλλά ο τρόπος αποπομπής της προηγούμενης ηγεσίας είναι αχαρακτήριστος.

Ανώνυμος 3 Νοεμβρίου 2011 στις 8:06:00 μ.μ. EET  

Μπορεί οι νέοι αρχηγοί να είναι άξιοι αλλά δεν μπορώ να πιστώ ότι το ΚΥΣΕΑ μπορεί να κρίνει το επίπεδο ενός αξκού γιατί απλά δεν δύναται να έχει τις "τεχνικές" γνώσεις και αποκλείεται να χρησιμοποιεί αντικειμενικά κριτήρια.

Exantas 4 Νοεμβρίου 2011 στις 6:03:00 μ.μ. EET  

@ανώνυμος 3 Νοε 08:06 & όχι μόνον.
Από συστάσεως της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των τριακοσίων, το κομματικό & πελατειακό κράτος, αδυνατεί να εφαρμόσει την λογική, την αξιοκρατία & την ισοπολιτεία σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Γιαυτό άλλωστε βρισκόμαστε στην κορυφή της διαφθοράς & στον πυθμένα της διαφάνειας. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί φορείς της χώρας από την λαίλαπα του (μικρο)κομματισμού? Τι μπορείς να περιμένεις από αλλαγές των προσώπων στο Στρατό όταν όλο το σύστημα είναι παθογενές? Το σύστημα που εκκολάπτει στρατηγούς & αρχηγούς έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του. Δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει κάτι αξιοκρατικό & όλα επαφίενται στην επιλογή της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Όσοι δεν είναι στο μαντρί και στην "αυλή" τους, τους "τελειώνουν" με συνοπτικές διαδικασίες.

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP