Αποσύρσεις υλικού από τον αυστριακό στρατό - Άλλη μια ευκαιρία για Leopard 2A4 θα πάει χαμένη;

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο αυστριακός στρατός θα αποσύρει το 2/3 των τεθωρακισμένων οχημάτων του μέχρι το 2013, μεταξύ αυτών και άρματα μάχης Leopard 2A4, τεθωρακισμένα Saurer 4K4E/F (πρόδρομα του "Λεωνίδας") και πυροβόλα M109A5. Η απόσυρση είχε ανακοινωθεί ως πρόθεση το 2010, αλλά σήμερα έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας N. Darabos.

Σύμφωνα με αυτές, θα αποσυρθούν ως το τέλος του 2013:
• Τα ελαφρά άρματα μάχης Kürassier στο σύνολό τους (126 οχήματα)
• Τα τεθωρακισμένα (ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ) Saurer A1 (4K4E/F) στο σύνολό τους (432 οχήματα)
• Τα τεθωρακισμένα M578 στο σύνολό τους (32 οχήματα)

Ενώ θα μειωθεί ο αριθμός:
• Των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από 114 σε 56. Δηλαδή 58 άρματα διατίθενται προς πώληση, και κατά το σχετικό δημοσίευμα υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από πέντε κράτη.
• Των Α/Κ πυροβόλων M109A5 από 193 σε 83, δηλαδή αποσύρονται 110 πυροβόλα.

Ακούγεται ίσως ανεδαφικό εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να επιδιώξει την απόκτηση των αποσυρόμενων αυστριακών Leopard, όχι μόνο για την ενίσχυση του ελληνικού αρματικού δυναμικού, αλλά και για να αποτρέψει την κατάληξη των αρμάτων στην Τουρκία. Οι πηγές μεταχειρισμένων Leopard 2 "στερεύουν" σταδιακά, και δεν θα περιμένουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση...

Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί η δωρεάν απόκτηση των αποσυρόμενων τεθωρακισμένων Saurer A1 (4K4E/F) ή έστω του αποθέματος ανταλλακτικών τους, καθώς έχουν πολλά κοινά σημεία με τα υπηρετούντα στον ΕΣ "Λεωνίδας".

4 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Νοεμβρίου 2011 στις 6:54:00 μ.μ. EET  

Τα Leopard 2A4 πωλούνται προς 2 εκατομμύρια ευρώ το ένα!!!! Το ΓΕΣ ήδη έχει κάνει κινήσεις αλλά όταν έμαθε το κόστος, έκανε αμέσως πίσω. Όσον αφορά τα Saurer A1 (4K4E/F), είναι πολύ παλαιά εφάμιλλα των Λεωνίδας Ι του ΕΣ. Όσον αφορά τα ΤΟΜΠ οι Αμερικανοί σου τα δίνουν τσάμπα και σε πολλαπλάσιους αριθμούς και εκδόσεις.
Ειδικά για τα άρματα, οι Γερμανοί έχουν τον πρώτο λόγο και από ότι φαίνεται θα επιβάλουν τα δικά τους μεταχειρισμένα Leopard 2A4/5/6 χωρίς βέβαια να αποκλείεται η αποδοχή της αμερικανικής δωρεάς των 400 Μ1Α1

Ανώνυμος 23 Νοεμβρίου 2011 στις 10:11:00 μ.μ. EET  

Λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα είχε γράψει το defence-point.gr, όντως, τα άρματα κοστίζουν 2 εκ ευρώ το ένα! Πολύ υψηλό κόστος, ειδικά τώρα.
http://www.defence-point.gr/news/?p=4680

Μήπως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τίποτα τιμές/ποσότητες πυρομαχικών;

Πρώτη πλάκα - Θα σας βάλουν κι εσάς στη λίστα με τους γερμανοτσολιάδες (χαχα).

Δεύτερη πλάκα - Να δω αν τα ζητήσουμε, τι θα πουν αυτήν τη φορά οι Αυστριακοί; Θα φωνάζουν πάλι, όπως έκαναν για τα Abrams;

ΑΧΕΡΩΝ 23 Νοεμβρίου 2011 στις 10:59:00 μ.μ. EET  

Mας ξανααπασχὸλησε το θὲμα σχετικὰ πρὸσφατα,εὶναι δεν εὶναι ὲνα δωδεκὰμηνο,νομὶζω.
Πὰντως δεν βλὲπω πολλὲς πιθανὸτητες επιτυχὶας με βὰση το αντὶτιμο που ζητοὺν οι Αυστριακοὶ.

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2011 στις 3:38:00 π.μ. EET  

Ένα δεύτερο ζήτημα, πέραν της τιμής, είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα Μ1 Abrams και τα Leo2A4 της Αυστρίας. Αυτό θα βγάλει εν μέρει και το κόστος τους. Αλλά αυτό το διάστημα "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια". Έτσι όπως πάει η οικονομία καλύτερα να πάρουμε πυρομαχικά μόνο.
Περιμένετε να δούμε και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσοι στρατηγοί έφυγαν για χάρη της.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP