Μια άλλη άποψη για τη Δομή Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Γράφει ο Αρματιστής

Τα τελευταία χρόνια παριστάμεθα ως μάρτυρες σε ένα «παιχνίδι» που παίζετε από διάφορους «κύκλους», αναφορικά με την ανάγκη μείωσης και αναδιάρθρωσης της δομής διοίκησης και δυνάμεων των Ε.Δ.. Το παιχνίδι αυτό παίζεται σε πολλά επίπεδα και σε αυτό θέλουν να έχουν το βασικό λόγο, οι άσχετοι. Το κανόνα δεν τον απέφυγε και ο πρώην ΥΕΘΑ, ο οποίος ύστερα από την απόπειρα κατάργησης της ιεραρχίας, έβγαλε το κοστούμι του, θέλησε να «αναλάβει» αρχιστράτηγος και να αποφασίσει αυτός και μόνο αυτός, για τη δομή διοίκησης και δυνάμεων των ΕΔ. Υπερβαίνοντας λοιπόν κάθε όριο, απαίτησε από το ΣΑΓΕ (έτσι διέρρευσε) την κατάργηση συγκεκριμένων διοικήσεων και σχηματισμών, του Στρατού. Η άρνηση, ή ο προβληματισμός του ΣΑΓΕ, φαίνετε ότι αποτέλεσε την αφορμή για τον αποκεφαλισμό από το ΚΥΣΕΑ, κατόπιν εισήγησης του πρώην ΥΕΘΑ, όλων των αρχηγών καθώς και των Ανωτάτων Συμβουλίων και των τριών κλάδων.

Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική και Δομή Δυνάμεων


Η κυβέρνηση, είναι θεσμικά η μόνη υπεύθυνη για το καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής. Με βάση το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής, συντάσσονται από το ΥΕΘΑ, με την υποστήριξη των υπουργείων, των επιτελείων των ΕΔ, διάφορων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και ειδικών επιστημόνων, τα κείμενα της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας και της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, που εγκρίνονται από το ΚΥΣΕΑ. Το ΣΑΓΕ, με βάση τα υπόψη κείμενα, καταρτίζει τη δομή δυνάμεων, η οποία λαμβάνει τη τελική της μορφή στο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) και εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ. Πάντοτε όμως, υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων και αποστολών που προβλέπονταν στα κείμενα και των μέσων που διατίθεντο στις Ε.Δ. για να υλοποιήσουν τις καθοριζόμενες αποστολές, με αποτέλεσμα τις γνωστές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στις μεγάλες κρίσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, μειώσεις και καταργήσεις διοικήσεων και δυνάμεων, χωρίς μάλιστα να έχουν μειωθεί ή εκλείψει οι απειλές (οι οποίες αντιθέτως αναβαθμίζονται και προστίθενται νέες) και χωρίς να έχουν καταρτιστεί νέα κείμενα Εθνικής Στρατηγικής, ΠΕΑ και Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, θα πρέπει να θεωρούνται αδιανόητες, ειδικά μάλιστα αν επιβάλλονται μόνο με την εντολή του ΥΕΘΑ (αν βεβαίως έτσι έχει συμβεί).

Είναι εύκολο να υποστηρίζει κάποιος ότι ο στρατός πρέπει να μειωθεί και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν δραστικά τις δικές τους. Όμως η αμυντική μας ισχύς, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες, που μάλιστα δεν αντιμετωπίζουν απειλές, αλλά θα πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν στην εύφλεκτη γειτονιά μας και από τις απειλές που αντιμετωπίζουμε.

Πιστεύω ότι πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να αλλάξουν και πολλά θα πρέπει να καταργηθούν στο Στρατό. Ποια όμως; Είναι πολύ εύκολο κάποιος, αδαής, να υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθούν η 1η Στρατιά στη Λάρισα, το Α’ ΣΣ στη Κοζάνη, το Β’ ΣΣ στη Βέροια, η IVη Μεραρχία στη Τρίπολη, η Vη Μεραρχία στη Κρήτη, η VIIIη Μεραρχία στα Ιωάννινα και η XXη Τεθωρακισμένη Μεραρχία στη Καβάλα. Πρέπει όμως; Εξετάστηκε ποτέ ποια είναι η αποστολή τους και ο ρόλος τους;

Οι απειλές


Ασφαλώς η ενεργή απειλή που αντιμετωπίζουμε, προέρχεται από την Τουρκία. Σε περίπτωση όμως που δημιουργηθεί μεγάλη ένταση που θα απαιτήσει πλήρη κινητοποίηση, ή οδηγηθούμε σε σύρραξη, οι ανάγκες εσωτερικής ασφάλειας και προστασίας, θα είναι τεράστιες. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την προσβολή σημαντικών ζωτικών κέντρων, εγκαταστάσεων και έργων υποδομής, από ανορθόδοξες ενέργειες που θα εκδηλωθούν από τις δυνάμεις ειδικού πολέμου του αντιπάλου, ή από άτομα, ή και ομάδες ατόμων που έχουν στρατολογηθεί ή συνεργάζονται με τον αντίπαλο (πχ παράνομοι μετανάστες). Ασφαλώς κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι τη προσβολή μιας κρίσιμης εγκατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, μπορεί να τη κάνει καλύτερα η ΠΑ του αντιπάλου. Βεβαίως. Πλην όμως, η αεροπορία πολλές φορές χρειάζεται κατάδειξη των στόχων από το έδαφος. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι η χρησιμοποίηση της αεροπορίας για τη προσβολή κρίσιμων εγκαταστάσεων και ειδικά εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας υπό ενός εκ των δύο αντιπάλων στο εσωτερικό του άλλου, θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως, που κανένας δεν επιθυμεί. Είναι προτιμότερο το «έργο» να αναληφθεί από άλλους, προκειμένου να είναι αδύνατος ο προσδιορισμός και καταλογισμός ευθυνών, που θα είχε σαν αποτέλεσμα ανταποδοτικές ενέργειες. Ακόμη, σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, επιβάλλεται να κλείσουν, να σφραγιστούν και να ελέγχονται σε όλο το μήκος τους (και κατά βάθος), τα βόρεια σύνορα μας. Βεβαίως κανένας από τους βόρειους γείτονές μας δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή. Αλλά «ασύμμετρες απειλές» από την Αλβανία, τα Σκόπια και το Τουρκικό στοιχείο της Βουλγαρίας (που ενδεχομένως θα κατευθύνονται από την Τουρκία), μπορούν να προέλθουν και είναι δυνατές.

Οι Ζωτικοί Χώροι (ΖΧ) της Ελλάδας


Οι σημαντικότεροι (ΖΧ) της πατρίδας μας, είναι οι περιοχές της Αττικοβοιωτίας, το ενεργειακό πεδίο της Κοζάνης, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Πέρα από τις κρίσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές που βρίσκονται στους παραπάνω (ΖΧ), θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα μεγάλο αριθμό γεφυρών, σηράγγων, φραγμάτων, πολεμικών αεροδρομίων, εργοστασίων, διυλιστηρίων, δεξαμενών καυσίμων, αποθηκών πυρομαχικών και πρώτων υλών, καθώς και πολλά άλλα κρίσιμα έργα, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και χρήζουν προστασίας. Ως εκ τούτου οι δυνάμεις που απαιτούνται για τη φρούρηση, τη προστασία και την ευρεία εξασφάλιση των υπόψη περιοχών, των εγκαταστάσεων και των υποδομών, είναι σημαντικές.

Οι αποστολές των προς κατάργηση Σχηματισμών:

  • Η διοίκηση και η προς πόλεμο προετοιμασία των υπ’ αυτών δυνάμεων.
  • Η κάλυψη των βορείων συνόρων.
  • Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε περίοδο πολέμου.
  • Η κάλυψη των σημαντικότερων (ΖΧ)
  • Η εξασφάλιση και προστασία νευραλγικών εγκαταστάσεων και υποδομών, που είναι κρίσιμες για την εθνική οικονομία, την επιβίωση του πληθυσμού και την διεξαγωγή των επιχειρήσεων.
  • Η διοίκηση και η προς πόλεμο προπαρασκευή των δυνάμεων αμέσου αντιδράσεως.
  • Η επιστράτευση των ενεργών και επιστρατευομένων μονάδων τους και η προώθηση των προβλεπομένων ενισχύσεων όπου προβλέπεται από τα σχέδια.

Κατόπιν των ανωτέρω, έχω την άποψη ότι:

1)Η IVη Μεραρχία

Δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να μεταφερθεί στην Αθήνα, με αποστολή σε περίοδο πολέμου την εσωτερική ασφάλεια του (ΖΧ) της Αττικοβοιωτίας και της Πελοποννήσου και των κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών που υπάρχουν στον υπόψη χώρο, με δυνάμεις που θα επιστρατεύονται από τα ΚΕΝ Θήβας, Αυλώνας, Μεγάλου Πεύκου και Πελοποννήσου (όσα διατηρηθούν).

2)Η VIIIη Μεραρχία

Θα πρέπει να διατηρηθεί για όσο χρόνο θα παραμένει ενεργός ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και οι ένοπλες οργανώσεις του. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να διατηρηθεί και η 15η Ταξιαρχία πεζικού στη Καστοριά, που θα μπορούσε να είναι οργανική της VIIIης Μεραρχίας.

3)Η Vη Μεραρχία

Η Vη μεραρχία έχει συνδεθεί με τη Κρήτη, με δεσμούς αίματος. Αλλά πέρα από τους ιστορικούς λόγους, η διατήρηση της Μεραρχίας επιβάλλεται από τις κρίσιμες ανάγκες ασφάλειας της μεγαλονήσου, η οποία με τα λιμάνια της, τους ναυστάθμους της και τα 4 πολεμικά αεροδρόμια της, αποτελεί το σημαντικότερο Ζωτικό Χώρο της Μεσογείου. Μπορεί να μείνει η Κρήτη χωρίς στρατιωτική δύναμη; Ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της αν καταργηθεί η Vη Μεραρχία; Ο 6ος στόλος;

4)Η ΧΧη Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ)


Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί και ότι η ύπαρξή της αποτελεί αναχρονισμό. Το υποστηρίζουν κυρίως οι μη τεθωρακισμένοι, επειδή αδυνατούν να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα των επιθετικών επιχειρήσεων μεγάλων ΤΘ σχηματισμών. Για να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα αν είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΧΧης ΤΘΜ, είναι ανάγκη να γίνει κατανοητός ο ρόλος και οι αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο υπόψη σχηματισμός σε περίπτωση πολέμου. Δύο είναι κατά βάση οι κρίσιμες αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει η ΧΧ ΤΘΜ και για αυτές και μόνο υφίσταται:

Πρώτη αποστολή

Σε περίπτωση αποτυχίας κάποιων εκ των εμπρός διοικήσεων και δημιουργίας κρίσιμης κατάστασης που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους απώλειας εθνικού εδάφους και καταστροφής των φιλίων δυνάμεων, η ΧΧ ΤΘΜ θα αναλάβει υπό διοίκηση 2-4 ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες, κατά τεκμήριο ανέπαφες, καθώς και άλλες δυνάμεις και θα αντεπιτεθεί προκειμένου να εξαλείψει το ευρύ προγεφύρωμα που θα έχει δημιουργηθεί, να αποκαταστήσει το εθνικό έδαφος, να καταστρέψει τις εχθρικές δυνάμεις εντός του προγεφυρώματος και σε περίπτωση ευνοϊκών συνθηκών να συνεχίσει ανατολικά του Έβρου. Εννοείται ότι την υπόψη αποστολή, θα αδυνατούν να την αναλάβουν οι εμπρός διοικήσεις που απέτυχαν στον αμυντικό αγώνα και οι οποίες θα βρίσκονται σε μεγίστη σύγχυση.

Δεύτερη αποστολή

Σε περίπτωση δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών, η ΧΧ ΤΘΜ να αναλάβει ΥΔ 3-5 ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες και να ενεργήσει επιθετικά ανατολικά του Έβρου, βάσει των αποστολών που θα της ανατεθούν.

Υπόψη ότι όλοι οι παραπάνω σχηματισμοί, καθώς και οι Ταξιαρχίες πεζικού κατά μήκος των βορείων συνόρων, αποτελούν στρατηγεία χαμηλής επάνδρωσης, που διαθέτουν ελάχιστες ενεργές δυνάμεις, τις περισσότερες τις έχουν σε επιστράτευση και το εκπαιδευτικό τους έργο είναι περιορισμένο. Δηλαδή σχηματισμοί με πολύ μικρό λειτουργικό κόστος. Κλάσμα του ποσού που διατίθεται ετησίως για τις ΜΚΟ, τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, το κανάλι της βουλής, το ραδιόφωνο του δήμου της Αθήνας, τα τροφεία των παπαγάλων των ΜΜΕ (κατά Μπεγλίτη) και άλλες άχρηστες δραστηριότητες που η ανίκανη διοίκηση και η ανίσχυρη βουλή, αδυνατούν να ελέγξουν.

Οι εκφρασθείσες προθέσεις για τη κατάργηση της Στρατιάς και των Α’ και Β’ ΣΣ, το λιγότερο θα πρέπει να χαρακτηριστούν ανόητες. Αν όμως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να καταργήσουμε «ελαφρά τη καρδία» Μείζονες Σχηματισμούς που διαθέτουν μεγάλη ιστορία και τεράστια γνώση και εμπειρία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα βρεθούν κάποιοι άλλοι, με απύθμενη ανοησία, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη κατάργηση του Δ’ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ και την υπαγωγή όλων των Ταξιαρχιών στο ΓΕΣ. Τη μόνη κατάργηση που βλέπω εγώ ως λογική και δυνατή και η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα, είναι η κατάργηση του Α’ ΣΣ. Όχι όμως και των δύο Σωμάτων. Και αυτό επειδή το μεν Α’ ΣΣ έχει ως αποστολή την εσωτερική ασφάλεια και τη κάλυψη των βορείων συνόρων, το δε Β’ ΣΣ αποτελεί τη δεξαμενή των στρατηγικών εφεδρειών. Θα ήταν σχετικά εύκολο την αποστολή του Α’ ΣΣ να την αναλάβει το Β’ ΣΣ, απαλλασσόμενο όμως από κάποιες άλλες, όπως θα γίνει κατανοητό παρακάτω.

Κατόπιν των ανωτέρω (και κατά την άποψη μου), η δομή διοικήσεως και δυνάμεων του Στρατού, θα μπορούσε να διαμορφωθεί (σε γενικές γραμμές) ως εξής:


1.ΓΕΣ
1η Στρατιά
ΑΣΔΕΝ
ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού)
Ιη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (πληροφορίες παρακάτω)

2.1η Στρατιά
Β’, Γ’ και Δ’ ΣΣ, 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και οι απ’ ευθείας στη Στρατιά υπαγόμενες μονάδες ΠΒ, ΜΧ και ΔΒ.

3.Β’ ΣΣ
VIIIη Μεραρχία στα Ιωάννινα με το 15ο Σύνταγμα ΠΖ στην Ήπειρο και τη 15η Ταξιαρχία στη Καστοριά.
9η Ταξιαρχία στη Κοζάνη.
IIη Μ/Κ Μεραρχία στη περιοχή του Αξιού, με τις 33, 34 Μ/Κ Ταξιαρχίες και την XXIV ΤΘΤ.
1η Ταξιαρχία Καταδρομών στη Ρεντίνα (όχι Αλεξιπτωτιστών).
Επιστρατευόμενες δυνάμεις διαφόρων όπλων και σωμάτων για το Δ’ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

4.Γ’ ΣΣ (Νατοϊκό Στρατηγείο)
4η Ταξιαρχία στο πεδινό διάδρομο του Αξιού μέχρι και το Στρυμόνα
10η Ταξιαρχία στις Σέρρες (από το Στρυμόνα μέχρι το Νέστο)
Σύνταγμα Ασφαλείας Μετόπισθεν (ΕΜ) για την προστασία του (ΖΧ) της Θεσσαλονίκης.

5.Δ’ ΣΣ
Ως έχει

6.ΑΣΔΕΝ
Ως έχει, συν την Vη Μεραρχία

7.ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού)
IVη Μεραρχία

Οι στρατηγικές εφεδρείες


Με την αναδιοργάνωση της δεκαετίας του 1990, προέκυψε το Β’ ΣΣ ως ο Μείζων Σχηματισμός που θα διέθετε τις δυνάμεις της στρατηγικής εφεδρείας. Ήταν η εποχή των μεγάλων πειραματισμών και της δημιουργίας των πολλών διακλαδικών στρατηγείων. Το περίπου σκεπτικό ήταν, ότι το Β’ ΣΣ με τις δυνάμεις του, θα ανελάμβανε να καθαρίσει τη κατάσταση, αν κάπου κάτι στράβωνε. Αργότερα εμφανίστηκαν σενάρια με το Β’ ΣΣ να μεταφέρεται στο Διδυμότειχο στη θέση της XVIης Μ/Κ Μεραρχίας. Κάτι δηλαδή σαν το Α’ ΣΣ, που την 13η Αυγούστου του 1922, την ημέρα έναρξης της μεγάλης Τουρκικής επίθεσης που οδήγησε στη καταστροφή, είχε το στρατηγείο του μέσα στο Αφιόν Καραχισάρ σε απόσταση 4 χλμ από τη γραμμή του πυρός!!! Μόνο που το Διδυμότειχο βρίσκεται στο ΠΟΤ. Ευτυχώς, προς το παρόν, το σενάριο αυτό δεν περπάτησε.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό το Β’ ΣΣ απαλλάχθηκε από τις όποιες αποστολές εδαφικής άμυνας είχε προηγουμένως και ανέλαβε υπό την διοίκησή του όλες τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών και Αμφιβίων Καταδρομών), την 71 Α/Μ Ταξιαρχία, τη 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και τη ΙΙη Μ/Κ Μεραρχία.

Επιπλέον συγκροτήθηκε υπό το Β’ ΣΣ, το επιχειρησιακό στρατηγείο της Ιης Μεραρχίας, που θα αναλάμβανε να εκτελέσει όποιες αποστολές του ανατίθεντο!!! Στην ουσία, το Β’ ΣΣ είναι η δεξαμενή των στρατηγικών εφεδρειών του Αρχιστρατήγου, για την πολεμική προπαρασκευή των οποίων έχει την ευθύνη και τις οποίες θα διαθέτει στους εμπρός μείζονες σχηματισμούς, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι το Β’ ΣΣ διαθέτει δυνάμεις με διαφορετικούς προορισμούς και αποστολές.

Ειδικότερα:

Η ΙΙη Μ/Κ Μεραρχία και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων Καταδρομών, έχουν σαφή προσανατολισμό προς το Δ’ ΣΣ.

Η 71η Α/Μ Ταξιαρχία, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και οι δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών, έχουν σαφή προσανατολισμό προς το Αιγαίο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η διάθεση κάποιων εξ αυτών και στο Δ’ ΣΣ.

Η προτεινόμενη κατάργηση του Α’ ΣΣ και η ανάληψη της αποστολής του από το Β’ ΣΣ και η ως εκ τούτου συνεπαγόμενη αδυναμία του Β’ ΣΣ να διοικεί το σύνολο των στρατηγικών εφεδρειών, σε συνάρτηση με την διασπορά αυτών σε όλη την επικράτεια και τον προσανατολισμό τους για εμπλοκή στις επιχειρήσεις, επιβάλει μια διαφορετική διοικητική υπαγωγή των υπόψη δυνάμεων, που θα είναι συμβατή και με το μείζον μέρος των αποστολών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, έχω την άποψη, ότι πρέπει:

Το Β’ ΣΣ να διατηρήσει τη διοίκηση της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας ΚΔ.
Η Ιη Μεραρχία να τεθεί υπό το διοικητικό έλεγχο του ΓΕΣ και ταυτόχρονα υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Αρχιστρατήγου, να αναλάβει ΥΔ (ως οργανικές) όλες τις Ειδικές Δυνάμεις και να μεταφερθεί σε κεντρικότερη θέση (Βόλος, Χαλκίδα, Αθήνα) για καλύτερη ενάσκηση της διοίκησης στις δυνάμεις της. Συγκρότηση της Ιης Μεραρχίας ως ακολούθως:

Ιη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων

32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών
71η Α/Μ Ταξιαρχία
13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ)
1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (επανασυγκρότηση)
2η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (2η ΤΑΞ ΑΣ)

Πολλά είναι αυτά που μπορούν και πρέπει να καταργηθούν και πολλά στρατόπεδα πρέπει να κλείσουν. Και οπωσδήποτε, επιβάλλεται να καταργηθούν κάποια από τα ΚΕΝ. Ειδικά αυτά που διεξάγουν μόνο τη βασική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων. Πριν όμως αρχίσουμε να κλείνουμε στρατόπεδα και μονάδες, ας καταργήσουμε τους 2 ΑΝΥΕΘΑ και τον 1 ΥΦΕΘΑ, που θα έχουν και καμιά 50ρια παρατρεχάμενους ο καθένας. Τέσσερις (4) πολιτικοί προϊστάμενοι για τις ΕΔ, είναι πάρα πολλοί; Ένας φθάνει και περισσεύει. Και ακόμη ας ελαφρώσουν το υδροκέφαλο «ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ» και ας στείλουν στα σύνορα τα «καλόπαιδα» που υπηρετούν εκεί. Ας αρχίσουν πρώτα από το κεφάλι.

Ειδική παρατήρηση


Καλό είναι να μη διαφεύγει της προσοχής μας, ότι κάτω από τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για τη κατάργηση σχηματισμών, μονάδων και στρατοπέδων, που προωθούνται από πολλούς παράγοντες, φαινομενικά αθώους και καλής πίστης και πάντοτε βεβαίως για το «καλώς εννοούμενο συμφέρον της οικονομίας και της εθνικής άμυνας», κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Οι σχηματισμοί των οποίων μετά μανίας προωθείται η κατάργηση, διαθέτουν στρατόπεδα που τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλης εκτάσεως και πανάκριβα φιλέτα.

21 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2011 στις 2:08:00 μ.μ. EET  

Αρματιστή, σέβομαι τις απόψεις σου, αλλά διακρίνει κανείς τη συντεχνιακή λογική που τις διέπει. Και για την τελευταία μονάδα στη χώρα μπορεί να βρεθεί επιχείρημα να μην κλείσει. Το θέμα είναι να αλλάξουμε επιτέλους το διαβρωμένο σύστημα. Θα περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον ένα άρθρο ανάλυσης των φαινομένων διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων που ταλανίζουν τις ΕΔ, παρά ένα "cautionary tale" όπως εδώ.

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Νοεμβρίου 2011 στις 6:22:00 μ.μ. EET  

Το ανελυσε αυτο επαρκως . Αν καταργηθουν οι 3στους4 πολιτικοι προισταμενοι , τελειωνει το 75% της διαφθορας . ΜΕΤΑ θα βρουμε μια φορμουλα για τις ΕΔ να αυτοδιοικουντε , οποτε τελειωνει το 99%. Το υπολοιπο 1, ειναι αστυνομευση . Καληνυχτα σας.

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2011 στις 6:27:00 μ.μ. EET  

Σεβαστές οι απόψεις και εύλογα ορισμένα επιχειρήματα του αρθρογράφου, ωστόσο διαφωνώ με την όλη λογική.Πριν προχωρήσουμε σε στρατιωτική ανάλυση θα πρέπει πρώτα να οριοθετήσουμε το διπλωματικό πεδίο και συγκεκριμένα τους εθνικούς κινδύνους της Ελλάδας στα εδάφη της.Κακά τα ψέμματα, η Ελλάς δεν κινδυνεύει στα νότια και δυτικά σύνορά της και η ιδέα ενός γενικευμένου πολέμου με ολική κατάληψη του αντιπάλου είναι και ανέφικτη και μη επιθυμητή.Οπότε θεωρώ ότι τουλάχιστον η Πελοπόννησος δεν έχει ανάγκη ούτε ενός στρατοπέδου κάτι που δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται οι Πελοποννήσιοι τοπικιστές Υπουργοί Άμυνας.Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι πρωτίστως στην ευλογημένη γη της Θράκης, δευτερευόντως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τρίτον ίσως στις περιοχές της Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων καθώς είναι υπαρκτός ένας Αλβανικός εθνικισμός που εκφράζεται από πολιτικά κόμματα και παραστρατιωτικές οργανώσεις.Η Ελλάς οφείλει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των χερσαίων δυνάμεων στη Θράκη που πάντα αποτελούσε το στόχο της επεκτατικής Τουρκικής Εξωτερικής πολιτικής.Σε αυτή τη λογική κινείται και η τάφρος στον Έβρο.Οι Τούρκοι δεν πρέπει να καταλάβουν όυτε ένα Εβρίτικο χωριό και στόχος του Ελληνικού στρατού πρέπει να είναι η ολική Άμυνα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.Γι'αυτό το λόγο θεωρώ ότι τελικά θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στα σύνορα και να εγκαταλείψουμε το δόγμα όπου ραχούλα και στρατόπεδο.Ο ΣΞ δεν χρειάζεται να συντηρεί στρατιωτικές δυνάμεις νότια της Θεσσαλονίκης, αφού ο σύγχρονος πόλεμος στηρίζεται αποκλειστικά στην ταχύτητα και οι όποιες σκέψεις μεταφοράς δυνάμεων στο μέτωπο από την ενδοχώρα στη διάρκεια της σύρραξης αποτελεί ευχολόγιο και όνειρο απατηλό στη σημερινή εποχή, όπου μια ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να κρατήσει ακόμη και 48 ώρες.Το "Σχέδιο Βαριοπούλα" που αποκαλύφτηκε στηριζόταν ακριβώς πάνω στην ταχύτητα δράσης του Τουρκικού ΣΞ και στόχο είχε να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Βόρεια Θρακη, χωρίς να γενικευτεί ο πόλεμος.Ελπίζω σύντομα να προσαρμοστεί και ο Ελληνικός ΣΞ στις νέες τακτικές του 21 αιώνα και να ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις του στον Έβρο και ειδικά στο πιο στρατηγικό σημείο, στο Διδυμότειχο.

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2011 στις 7:58:00 μ.μ. EET  

Αφιερωμένο.

http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/4207-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%97-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD.html

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2011 στις 2:07:00 π.μ. EET  

Όταν ο αρθρογράφος μπερδεύει τους ταξιάρχους του αμερικανικού στρατού με τις ταξιαρχίες του, δεν υπάρχουν πολλά για σχολιασμό.

Αυτά για τις "αφιερώσεις".

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2011 στις 3:00:00 π.μ. EET  

μπα, υπήρχαν και κυβερνήσεις με 1 πολιτικό προιστάμενο και πάλι χάλια ήταν ο στρατός...

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2011 στις 12:03:00 μ.μ. EET  

Ήθελα να ήξερα πού είναι περιζήτητοι οι συνταξιούχοι των ΕΔ...

Οδυσσέας 25 Νοεμβρίου 2011 στις 1:42:00 μ.μ. EET  

Νομίζω ότι ο Αρματιστής μας δίνει μια πολύ σωστή εικόνα αναδιοργάνωσης με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και όχι τη μόδα. Και πολύ σωστά βάζει την έννοια των ζωτικών χώρων που πολλοί την ξεχνούν. Προσωπικά θα ήθελα να προσθέσω τις εξής παρατηρήσεις:
(1) Σωστά προτείνεται η κατάργηση ενός από τα Α΄ και Β΄ ΣΣ. Υπό τις παρούσες συνθήκες αρκεί ένα ΣΣ για όλη την περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει σε αυτή την περιοχή, πέραν της μείωσης των στρατηγείων, είναι η λογική της διατήρησης πολλών μονάδων σε κατάσταση επάνδρωσης 10% όπου στελέχη και στρατιώτες "σαπίζουν". Πρέπει να διατηρηθούν ελάχιστες (2-3) μονάδες (βασικά πεζικού) σε ικανοποιητική επάνδρωση (τουλάχιστον 50%) για να μπορούν να λειτουργούν πλήρως (φυλάσσοντας και όρχους, αποθήκες κλπ. των επιστρατευόμενων μονάδων), και κατά τα άλλα όλες οι μονάδες να μετατραπούν σε επιστρατευόμενες. Τα φυλάκια να ανατεθούν στη συνοριοφυλακή. Είναι σωστό να διατηρηθεί η δεξαμενή δυνάμεων, αλλά όχι να σπαταλιέται προσωπικό για αυτήν.
(2) Η V μεραρχία της Κρήτης όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά θα έπρεπε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που είδαν που είδαν το φως της δημοσιότητας για μετατροπή κάποιων μονάδων της σε αερομεταφερόμενες, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τα Δωδεκάνησα. Βέβαια θα ρωτήσει κάποιος, εδώ τα ελικόπτερα δε φτάνουν για να μεταφέρουν τις υπάρχουσες αερομεταφερόμενες μονάδες, θα φτιάξουμε κι άλλες; Καλή ερώτηση αλλά πρώτα φτιάχνεις τη σωστή δομή δυνάμεων και μετά προσαρμόζεις τον εξοπλισμό σε αυτήν. Και αν συμπεραίνεις ότι στη νέα δομή δυνάμεων κάτι λείπει (πχ ελικόπτερα) βάζεις τις ανάλογες εξοπλιστικές προτεραιότητες. Ούτε είναι πάντα πρόβλημα τα χρήματα. Τόσα μεταχειρισμένα Blackhawk υπάρχουν και η ιστορία των Abrams έδειξε ότι οι Αμερικανοί πλέον έχουν ανοίξει και μας περιμένουν...
(3) Η μεταφορά της IV μεραρχίας στην Αττική δεν ξέρω σε τι θα βοηθούσε αφού υπάρχει η ΑΣΔΥΣ - μάλλον θα περιπλεκόταν η διοικητική δομή. Ας καταργηθεί πλήρως, μαζί και τα ΚΕΝ Τρίπολης και Κορίνθου. Με τις σημερινές συγκοινωνιακές υποδομές η Αθήνα είναι δυο βήματα από την Πελοπόννησο.
(4) Είχες γράψει παλιότερα, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν σοβαρό λάθος η κατάργηση της ΧΧΙΙ ΤΘΤ. Επειδή το κλίμα μάλλον "δε σηκώνει" επανενεργοποίησή της, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ και να φτιάξουμε μια ΤΘΤ πλήρως επιστρατευόμενη. Προσοχή όμως, όχι μόνο κατ' όνομα, αλλά στην πράξη, με κανονικές ασκήσεις, έφεδρους ουλαμαγούς, διοικητή και ιλάρχους που θα στέλνονταν από γραφεία κλπ. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "μοντέλο" για μια ουσιαστικότερη αξιοποίηση της εφεδρείας σε όλο τον ΕΣ, και σε όλες τις επιστρατευόμενες μονάδες που αναφέρω στο (1).
Αυτά τα ολίγα ως συνεισφορά στο διάλογο.

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2011 στις 3:36:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2011 7:58:00 μ.μ

Αγαπητέ φίλε

Διάβασα το σχετικό λινκ και πολλά από αυτά που αναφέρονται με βρίσκουν σύμφωνο. Εγώ όμως αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το λινκ. Αν θέλεις να τα συγκεκριμενοποιήσω και πάλι:

1. Στρατιωτική απειλή στα βόρεια σύνορα μας δεν υφίσταται. Μπορούν όμως να προκύψουν ασύμμετρες απειλές και στην ειρήνη και σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία.

2. Η στρατιωτική παρουσία μας στα βόρεια σύνορα της χώρας, επιβάλλεται να υφίσταται από τη περίοδο της ειρήνης, έστω και σε πολύ χαμηλό επίπεδο, για λόγους γοήτρου και προβολής της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στην Αλβανία και τα Σκόπια, που με κάθε τρόπο, επίσημα και ανεπίσημα, προβάλουν αλυτρωτικές αξιώσεις στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

3. Σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία επιβάλλεται η στρατιωτική κάλυψη των βόρειων συνόρων, με δυνάμεις που θα επιστρατευτούν από τις εγγύς των συνόρων περιοχές. (Άλλο η κάλυψη και άλλο η άμυνα).

4. Σε περίπτωση πολέμου με τη Τουρκία, θα απαιτηθεί η κάλυψη και προστασία νευραλγικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής της χώρας που μπορούν να προσβληθούν από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του αντιπάλου, ή άλλες συνεργαζόμενες ομάδες με αυτόν. Και η προστασία και η κάλυψη κατά το πόλεμο αποτελούν στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες η ΕΛΑΣ συμμετέχει αφού τίθεται υπό τον έλεγχο του αρχιστρατήγου (για όσους δεν το γνωρίζουν).

5. Η Κρήτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στρατηγικής σημασίας περιοχές όλου του πλανήτη. Ελέγχει όλη τη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και τις γύρω περιοχές, διαθέτει δύο σημαντικούς ναυστάθμους (τον ένα τον χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) και 4 πολεμικά αεροδρόμια, με αυτό της Σούδας να είναι το σημαντικότερο, στο οποίο και βρίσκεται και η Αμερικάνική βάση. Ακόμη η Κρήτη, αποτελεί τη περιοχή από την οποία μπορούν να υποστηριχθούν η Κύπρος και τα Δωδεκάνησα. Κατόπιν των ανωτέρω, το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο. Μπορεί να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, τόσο ανόητοι και αφελείς, που να αφήσουν τη Κρήτη χωρίς στρατιωτική δύναμη και παρουσία, που σε περίπτωση που απαιτηθεί να μπορεί να αναλάβει την αμυντική κάλυψη του νησιού και συγχρόνως να ενισχύσει τα Δωδεκάνησα και τη Κύπρο;

Τα παραπάνω ζητήματα που θέτω είναι λογικά, ανεξάρτητα αν κάποιος δεν τα αποδέχεται. Σημασία όμως έχει, ότι το ΣΑΓΕ και το ΑΣΣ, που κατά το νόμο έχουν την ευθύνη, εκτιμώντας τις απειλές, συνεχίζουν να διατηρούν στις περιοχές που προανέφερα στρατιωτικές δυνάμεις. Όμως η διατήρηση ή η κατάργηση αυτών των δυνάμεων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συναρτάται με το ότι οι κατά τόπους πολιτικοί τις χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν τα ρουσφέτια τους. Σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε το πονοκέφαλο με αποκεφαλισμό. Και σε καμιά περίπτωση δεν καταργούμε δυνάμεις που χρειάζονται επειδή δεν θέλουμε να αυξήσουμε τη στρατιωτική θητεία.

Όποιες τώρα δυνάμεις θα πρέπει να διατηρηθούν στο εσωτερικό τα χώρας, θα πρέπει να επανδρώνονται με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για την εν ειρήνη εκτέλεση της αποστολής τους και την προετοιμασία της επιστράτευσης και πέραν τούτου, ου.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2011 στις 3:48:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ακόμη, έχω την άποψη ότι:

1. Όλα τα ΚΕΝ στο εσωτερικό της χώρας, που διεξάγουν μόνο βασική εκπαίδευση, θα πρέπει να κλείσουν αμέσως, ανεξάρτητα από τις τοπικές πιέσεις. Ότι υπάρχει στη Τρίπολη, τη Κόρινθο, το Μεσολόγγι, τα Ιωάννινα, το Μαυροδένδρι Κοζάνης, το Άργος Ορεστικό, το Κιλκίς, τη Νιγρίτα και τη Ροδόπολη Σερρών, το Παρανέστι και αλλού, που διεξάγει μόνο βασική εκπαίδευση, θα πρέπει να κλείσει. Η Βασική εκπαίδευση μπορεί να γίνεται σε κάποιες προκαθορισμένες μονάδες των εμπρός σχηματισμών, που σε περίπτωση πολέμου, επιστρατεύονται και αναλαμβάνουν επιχειρησιακή αποστολή (και ήδη στη Θράκη και σε κάποια από τα νησιά υπάρχουν τέτοια ΚΕΝ.

2. Τα κέντρα που εκτελούν εκπαίδευση ειδικότητας, θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στην εκπαίδευση κάποιων ειδικών κατηγοριών (ΕΠΟΠ, Υπξκών, Αξκών, εφέδρων Αξκών και Υπξκών) και κάποιων πολύ εξειδικευμένων ειδικοτήτων, μειώνοντας έτσι και τη δύναμη τους σε αξκούς και οπλίτες.

3. Η εκπαίδευση ειδικότητας των κληρωτών μπορεί να γίνεται στις μονάδες και μάλιστα με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Απλά θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για την εκπαίδευση στη μηχανοδήγηση, προκειμένου να μη ταλαιπωρούνται τα οχήματα των μονάδων. Άλλωστε ουδέποτε στα κέντρα ειδικής εκπαίδευσης διεξαγόταν ουσιαστική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση ειδικότητας των κληρωτών, διεξαγόταν στη μονάδα πάνω σε λευκό χαρτί.

4. Πολλά άλλα θα πρέπει να ομαδοποιηθούν. Πχ: Οι σχολές των διαφόρων όπλων, θα πρέπει να συνυπάρχουν με τα αντίστοιχα κέντρα ειδικής εκπαίδευσης. Όπως συμβαίνει με το ΚΕΤΘ, στο οποίο υπάρχει και η σχολή των αξκών ΤΘ. Το ΠΒ δεν μπορεί να έχει τη σχολή στο Μεγάλο Πεύκο και το κέντρο στη Θήβα. Το ΜΧ δεν μπορεί να έχει τη σχολή στο Λουτράκι και το κέντρο στο Ναύπλιο. Οι ΔΒ δεν μπορούν να έχουν σχολή στο Πύργο και κέντρο στη Πάτρα. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα και θα έπρεπε προ πολλού να είχαν αγνοηθεί οι πιέσεις των τοπικών παραγόντων και να έχουν τακτοποιηθεί.

5. Επίσης πολλά από τα κέντρα ειδικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να φύγουν από τη Πελοπόννησο και να προωθηθούν ανατολικά του Στρυμόνα. Υπάρχουν πολλά άδεια στρατόπεδα.

6. Ακόμη και στους βαθμούς των αξκών που αναλαμβάνουν τη διοίκηση των διαφόρων κέντρων και σχολών, επιβάλλεται να γίνει οικονομία. Στο ΚΕΤΘ που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο του στρατού, ο διοικητής είναι ταξίαρχος και ο διοικητής της σχολής ΤΘ συνταγματάρχης. Ο διοικητής της σχολής πεζικού είναι υποστράτηγος και οι περισσότεροι των άλλων σχολών ταξίαρχοι.

Εκείνο που είναι άξιο προσοχής και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι ο πρώην ΥΕΘΑ, δεν απαίτησε τη κατάργηση των άπειρων ΚΕΝ που βρίσκονται στο εσωτερικό και εξυπηρετούν την εκλογική πελατεία των πολιτικών, αλλά την άμεση κατάργηση συγκεκριμένων μειζόνων σχηματισμών και μεραρχιών.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2011 στις 3:53:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τώρα αναφορικά με αυτά που αναγράφονται στο λινκ για τους συνταξιούχους στρατηγούς και αρχηγούς. Σαν αντίλογο, θα μπορούσα να σου πως ότι υπάρχουν κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι βουλευτές (με 8 χρόνια θητείας), κάποιες εκατοντάδες συνταξιούχοι υπουργοί, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες (με 8 χρόνια θητείας) και κάποιες δεκάδες χιλιάδες γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, με πτυχία μάλιστα ΥΕ. Διότι οι περισσότεροι ΔΥ με τέτοιους βαθμούς συνταξιοδοτούνται. Τυχαίνει να γνωρίζω αρκετούς.

Οι βαθμολογικές προαγωγές χωρίς προσόντα, καθώς και οι μισθολογικές προαγωγές, αποτελούν κανόνα σε όλο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου η στοχοποίηση αποκλειστικά και μόνο των αξιωματικών των Ε.Δ., υποκρύπτει εμπάθεια, ή άλλους πονηρούς στόχους.

Συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσουν να δίνονται μισθολογικές προαγωγές. Όμως σε όλο το δημόσιο και για όλους. Και αυτός που προσλαμβάνεται ως ΕΠΟΠ, να μη πηγαίνει πάνω από ανθυπασπιστής και αυτός που προσλαμβάνεται ως υπάλληλος καθαριότητας, να συνταξιοδοτείται ως υπάλληλος καθαριότητας.

Πιστεύω ακόμη ότι τα διπλά εξάμηνα, θα πρέπει να τα παίρνουν μόνο όσοι υπηρετούν σε ειδικές μονάδες που τα δικαιολογούν και όχι όσοι βρίσκονται εκτός και κάνουν απλά συντήρηση της εκπαίδευσης τους.

Ακόμη πιστεύω, ότι επειδή η πυραμίδα στενεύει, οι αξιωματικοί όταν θα φθάνουν για προαγωγή στο βαθμό του Ταξιάρχου, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστο 35 χρόνια υπηρεσίας. Θα πρέπει να παραμένουν περισσότερο χρόνο στους κατώτερους βαθμούς. Άλλωστε οι λόχοι είναι περισσότεροι από τα τάγματα. Η παραμονή των αξκών στους διάφορους βαθμούς θα μπορούσε να ήταν η εξής: ΣΣΕ 4 + Αθλγός 4 + Υπλγός 6 + Λγός 7 + Τχης 7 + Ανχης 6 + Σχης 3 =37. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένας αξκός που εισήλθε στη στρ. σχολή στην ηλικία των 18 ετών, στην ηλικία των 55 θα έχει συμπληρώσει 37 χρόνια υπηρεσίας.

Πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος ο αξιωματικός να αποστρατεύεται με λιγότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας λόγω προαγωγής νεωτέρου του και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Και ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω στην προαγωγή «κατ’ απόλυτο εκλογή», που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάλυση του στρατού. Πιστεύω απόλυτα ότι ο αξκός θα πρέπει να παραμένει όσο το δυνατό περισσότερο στις τάξεις των ΕΔ, διότι η υπηρεσία έχει επενδύσει πάνω του και μπορεί να προσφέρει.

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2011 στις 4:16:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Οδυσσέα καλησπέρα

Νομίζω ότι συμφωνούμε.

Σχετικά με την IV Μεραρχία. Νομίζω ότι η ΑΣΔΥΣ σε περίοδο επιχειρήσεων, θα έχει τόσο μεγάλο φορτίο έργου και αποστολών σχετικά με τη ΔΜ όλου του στρατού, που θα είναι αδύνατο να ασχοληθεί άμεσα με την εσωτερική ασφάλεια στη ζώνη ενεργείας της. Τώρα αν η διοίκηση που θα πρέπει να αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια θα είναι η IV Μεραρχία, ή μια ΣΔΙ, ή κάτι άλλο, μικρή σημασία έχει. Πλην όμως τα ονόματα μεταφέρουν ιστορία και πολλούς συμβολισμούς. Πχ. Λέμε 95 ΑΔΤΕ. Ιστορικά δεν σημαίνει τίποτε. Θα μπορούσαμε όμως να λέμε ΧΙΙΙ ΑΔΤΕ και να υπονοούμε ότι η υπόψη διοίκηση είναι ο φορέας της ιστορίας της ένδοξης ΧΙΙΙ μεραρχίας πεζικού.

Σχετικά επίσης με την ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Τεράστιο λάθος η διάλυση της. Αυτό πιστεύω. Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να επανασυγκροτηθεί ως ενεργός σχηματισμός, με ενεργές όλες τις μονάδες της, αλλά με χαμηλό ποσοστό επάνδρωσης. Αυτό που θα είναι απαραίτητο για τη συντήρηση του υλικού, τη προετοιμασία της επιστράτευσης και την ασφάλεια. Όχι για τη διεξαγωγή εκπαιδεύσεως. Το πολύ 500 αξκούς και στρατιώτες. Και να προωθηθεί ανατολικότερα.

Ακόμη επειδή το έχω ξαναγράψει, η ΙΙ Μ/Κ Μεραρχία με τις δύο Ταξιαρχίες της και η ΧΧΙV ΤΘΤ θα πρέπει να σταματήσουν να φυλάνε το διάδρομο του Αξιού και τα σύνορα με τα Σκόπια και να προωθηθούν και αυτές προς Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 12:18:00 π.μ. EET  

Δεν γνωρίζω αν οι υπόλοιποι ΔΥ παίρνουν βαθμό 6 μήνες πριν την συνταξιοδότησή τους και καταλήγουν να παίρνουν την σύνταξη του επόμενου βαθμού...

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2011 στις 5:59:00 μ.μ. EET  

...κατά την γνώμη μου κάνουμε λάθος ν'αναμασούμε την καραμέλα των "ασύμμετρων απειλών", σε μια χώρα που έχει κατακλειστεί από 3+ εκατομμύρια λαθραίους... επίσης η αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής δεν μπορεί να στυριχθεί σε συμμετρικά μέσα, όπως είναι ένας σχηματισμός τακτικού στρατού... πόσο μάλλον όταν οι σχηματισμοί αυτοί είναι, μόνο, κατ'όνομα Μεραρχίες ή Ταξιαρχίες... το κράτος πρέπει να βρεί άλλα μέσα για την αντιμετώπιση της από βορρά "ασύμμετρης (όπως αναφέρεται) απειλής" & όχι να στυριχθεί σε μια χούφτα από πεζικάριους 9μηνης θητείας, που δεν θα φτάνουν ούτε για την φύλαξη του στρατοπέδου...

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2011 στις 2:52:00 π.μ. EET  

κύριε Αρματιστή εκτενής και εμπεριστατωμένη η ανάλυση σου ξανά, στο κυρίως κείμενο (άρθρο) αλλά και τον επεξηγηματικό σχολιασμό ..... οπωσδήποτε έχεις βαθιά γνώση και της στρατιωτικής τέχνης αλλά και διοίκησης .... θα μείνω σε λίγα συμπεράσματα το οποία πιστεύω ότι πρέπει να τονιστούν .... έχουν ως εξής :
/ η απειλή εξ Ανατολών υπάρχει και διευρύνεται ....
/ ναι κάνουμε οικονομία για να αντεπεξέλθουμε στην παροδική (ελπίζω ότι είναι τέτοια) έλλειψη ρευστού της Εθνικής οικονομίας, αλλά δεν κάνουμε εκούσιο αυτοχειριασμό υποβιβάζοντας την μαχητική ισχύ του έθνους .....
/ η όποια απώλεια στρατιωτικού ελέγχου της Κρήτης, αποτελεί καταστροφή του Έθνους ....
/ μπορεί σήμερα να μην υφίσταται η απειλή του κομουνιστικού μπλόκ απο τον Βορρά, αλλά χαμηλής έντασης εμπλοκές (άτακτων ή και τακτικών παραστρατιωτικών ομάδων) δεν μπορεί να τις αποκλείσει κανείς σε ενδεχόμενη αστάθεια, με τους γείτονες των Βορείων συνόρων μας, δεδομένης της αλυτρωτικής διπλωματίας που ακολουθούν ....
/ το ένστολο προσωπικό των σώματα ασφαλείας της χώρας, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εκπαίδευση Λόχου και Τάγματος σε συνθήκες αστικού και περιαστικούς περιβάλλοντος ...
/ κλείνοντας να πω μια προσωπική άποψη, η αγαθή ιδέα της προσήλωσης του Ελληνικού λαού στην ειρήνη, δημοκρατία και εν γένει τη διεθνή νομιμότητα. Δεν πρέπει να μας παραπλανά απο την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη απο την αέναη μάχη μεταξύ των φιλών ή εθνικών ομάδων ....
GEODETIS

Βελισάριος 28 Νοεμβρίου 2011 στις 1:40:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Αρματιστή,

Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα γράφεις. Με πολλά συμφωνώ, με άλλα διαφωνώ, αλλά η συζήτηση θα πρέπει να γίνει μεθοδικά και αναλυτικά. Επιφυλάσσομαι να καταθέσω τη δική μου άποψη για το θέμα της δομης των μειζόνων σχηματισμών, κι ίσως αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας συζήτησης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτήν. Γιατί, κατά την γνώμη μου, το θέμα της δομής δυνάμεων συνδέεται με τρόπο όχι προφανή αλλά άρρηκτο με άλλα θέματα οργάνωσης του στρατού: με τα θέματα προσωπικού (στελεχών και οπλιτών), με τον τρόπο οργάνωσης των μονάδων κλπ.

Σαν σχόλιο εδώ θα καταθέσω μία μόνον παρατήρηση για ένα θέμα που βλέπω ότι επανέρχεται - και επαναφέρεις: τη διατήρηση μονάδων με χαμηλή επάνδρωση, σαν πυρήνα μονάδων και σχηματισμών που πρέπει να μπορούν να κινητοποιηθούν σε περίοδο κρίσης. Επίτρεψέ μου να έχω μια άποψη για το θέμα αυτό: οι μονάδες χαμηλής επάνδρωσης είναι καρκίνωμα στο σώμα των ΕΔ και ιδιαίτερα του ΕΣ. Αποτελούν θέσεις-ψυγεία για τα στελέχη, και θέσεις παρακμής και δυσφορίας για τους στρατευσίμους. Είναι η πιο ισχυρή βόμβα στα θεμέλια του στρατού. Αποτελεί έναν από τους δύο θεμελιώδεις λόγους για την απαξίωση της στρατιωτικής θητείας - και ξέρεις σίγουρα από την εμπειρίας σου ότι αποτελεί τρόπο τιμωρίας και απαξίωσης των στελεχών, και αιτία εσωτερικής αποσάθρωσης.

Η χαμηλή επάνδρωση αντιμετωπίζει μια πραγματική ανάγκη - την ταχεία κινητοποίηση. Και είναι η διαχειριστικά πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό - στην πραγματικότητα είναι ο πιο πρόχειρος. Πρέπει να καταργηθεί, και να αντικατασταθεί από πιο σοβαρό τρόπο κινητοποίησης. Τρόποι υπάρχουν, και μπορούν να εξελιχθούν ώστε να αποδίδουν απόλυτα. Θα χρειαστεί σκληρή (και νοήμονα) δουλειά από μερικές Διευθύνσεις, αλλά το διακύβευμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Αρματιστής 29 Νοεμβρίου 2011 στις 12:03:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Βελισάριε καλησπέρα

Θα περιμένω τη συνολική τοποθέτησή σου.

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2012 στις 12:35:00 μ.μ. EET  

Αγαπητοί φίλοι,

έχω μια απορία!!!!

Ο ΕΣ από το 1850 περίπου και μετά μεγαλούργησε με τις ιστορικές του Μεραρχίες και τα οικεία Συντάγματά τους. Σχηματισμοί που προφανώς ήταν προσαρμοσμένοι στην γεωστρατηγική πραγματικότητα της πατρίδας μας και του άμεσου γεωπολιτικού περιβάλλοντός της.
Από την άλλη πλευρά η δομή αυτή λειτούργησε αποδοτικά ώς άψογα σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις 1. Βαλκανικοί πόλεμοι 2. Πόλεμος 1940/41 3. Εμφύλιος Πόλεμος 4. ΄΄Ψυχρός Πόλεμος΄΄ 5. Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Τι τις θέλουμε τις αναδιοργανώσεις και λοιπές ΄΄εισαγόμενες΄΄ αναδιατάξεις κ.λ.π.

Αν μπορέσαμε με αυτή την δήθεν απαρχαιωμένη δομή, να κρατήσουμε την Ελλάδα ελεύθερη για 150 χρόνια, γιατί δεν μπορούμε να την κρατήσουμε τουλάχιστον άλλα τόσα;

H ουσία είναι μία!!! Άλλο ο ΕΣ ως ένας στιβαρός οργανισμός να παραμείνει ως ο κύριος πυλώνας της εδαφικής μας ακεραιότητας και άλλο η προσαρμογή του στις αλλαγές που υπάρχουν, την εξέλιξη και την εσωτερική βελτίωση.

Ισχυρά Συντάγματα και Στιβαρές Μεραρχίες αποτελούν κατά την γνώμη μου, οι βασικές δομές ενός ισχυρού στρατού και τα κύρια εργαλεία προβολής της ισχύος του.

Είναι τυχαίο που στον Εβρο, έχουμε ακόμη τις Μεραρχίες;
Ακόμη το ότι ο Βρετανικός Στρατός είναι οργανωμένος κυρίως σε Μεραρχίες;

Aπό την άλλη πλευρά τα πολλά ΣΣ, τα πολυποίκιλα ΄΄Επιτελεία΄΄΄, μερικά εξ αυτών μόνο κατ' όνομα, οι Διοικήσεις, ΣΔΙ, οι ΄΄διακλαδικότητες΄΄ κλπ, είναι μάλλον γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κλπ. και πρέπει να καταργηθούν.

Ένα Αρχηγείο Στρατού, σύνθεση του ΓΕΣ και της 1ης Στρατιάς, πιστεύω ότι θα μπορούσε να διοικήσει τον ολιγάριθμο πλέον ΕΣ.

Σε ανώτατο δε βαθμό η δημιουργία ενός Ενιαίου Αρχηγείου Εθνικής Άμυνας (ΕΓΕΕΘΑ), νομίζω ότι ίσως έλυνε αρκετά προβλήματα και θα έλυνε εκ των άνω και άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα διακλαδικότητας και οικονομίας δυνάμεων.

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2012 στις 1:09:00 μ.μ. EET  

Ανακεφαλαιώνοντας την προηγούμενη ανάρτησή μου και επεκτείνοντάς την καταλήγω στις παρακάτω προτάσεις για τον ΕΣ.

1. Σε ανώτατο βαθμό να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Αρχηγείο Εθνικής Άμυνας ή Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΓΕΕΘΑ ή ΕΓΕΕΔ), με συγχώνευση των απολύτως απαραίτητων στοιχείων και υπηρεσιών των επιμέρους επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ σε αυτό για την επίτευξη της ενιαίας διοικήσεως των ΕΔ, την οικονομία δυνάμεων και τον συντονισμό των επιμέρους Κλάδων.

2. Να (επαν)ιδρυθεί Ένα Αρχηγείο Στρατού, σύνθεση του ΓΕΣ και της 1ης Στρατιάς, Σε αυτό μπορούν να περιέλθουν όλες οι επιχειρησιακής, εκπαιδευτικής (για παράδειγμα οι Διευθύνσεις των Οπλων και Σωμάτων) και λογιστικής υποστήριξης υπηρεσίες του ΓΕΣ, που πιστεύω ότι θα μπορούσε να διοικήσει τον ολιγάριθμο πλέον ΕΣ, με σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονιστικό χαρακτήρα.

Σε αυτό να υπάγονται τα απολύτως απαραίτητα ΣΣ, δηλαδή

Το Α΄ ΣΣ/ΑΣΔΕΝ με ΖΕ το Αιγαίο
Το Β΄ ΣΣ με ΖΕ τα ΘΕ Αλβανίας, Σκοπίων μέχρι τον Στρυμόνα
Το Γ΄ ΣΣ με Ζε την περιοχή ανατολικά του Στρυμόνα και την Θράκη

Καθώς και η ΑΣΔΥΣ και η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων

Ο υπόλοιπος Στρατός μπορεί να οργανωθεί στις παρακάτω απαραίτητες Μεραρχίες, που θα αναλάβουν την διοίκηση όλων των στρατιωτικών Μονάδων και Σχηματισμών και Υπηρεσιών της ΖΕ τους.

1η Μεραρχία Υποστηρίξεως Αθήνα
2η Μεραρχία Υποστηρίξεως Θεσσαλονίκη
3η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων Αθήνα
4η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων Θεσσαλονίκη
5η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Ν.Αιγαίο
6η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Κ.Αιγαίο
7η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Β.Αιγαίο
8η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Ηπειρος
9η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Δ.Μακεδονία
10η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Κ.Μακεδονία
11η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Α.Μακεδονία
12η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Θράκη
13η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Θράκη
14η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Ν.Έβρος
15η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Κ.Έβρος
16η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Β.Έβρος

Με δύναμη 5000 ανδρών σε ειρηνική περίοδο και 15000 ανδρών σε πλήρη πολεμική δύναμη εκάστη Μεραρχία (συνολικές δυνάμεις 80000 και 240000 αντίστοιχα), θεωρώ ότι εξασφαλίζεται η ολοπλευρη, πολύπλευρη και ευέλικτη άμυνα της χώρας, στον κατά ξηράν αγώνα, με ισχυρό αποτρεπτικό και αμυντικό χαρακτήρα αλλά και επιθετικό προσανατολισμό, προσανατολισμένο ορθά στην διαχρονική γεωστρατηγική ταυτότητα της χώρας, τις σημερινές δυνατότητες αλλά και τις τρέχουσες και άμεσα προβλεπόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι υπόλοιπες 10000 άνδρες, μπορούν να διατεθούν στην κάλυψη των αναγκών προσωπικού των ανωτέρω κλιμακίων και των διαφόρων υπηρεσιών.

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2012 στις 2:08:00 μ.μ. EET  

Ανάλογη είναι και η πρότασή μου για τις ειδικές δυνάμεις.
Η σημερινή πολύπλοκη δομή των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων σήμερα (ΔΕΔ, Β΄ ΣΣ, Ι ΜΠ, ΤΑΞΕΔ), μάλλον ΄΄βραχυκυκλώνει΄΄ την ουσιαστική τους δυναμική.
Ως γνωστόν οι ΕΔ, παγκοσμίως, διακρίνονται για την απλή και σχετικά ελαφρά διοικητική τους δομή, που αναπληρούται όμως από την έννοια αυτών των ίδιων των ΕΔ, ως επιλεκτων δυνάμεων, και τον προσανατολισμό τους στην έννοια της άμεσης και ευέλικτης δράσης, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορική ΙΙΙ ΜΚΔ, είχε μόνο τις ιστορικές πέντε ΜΚ (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄), δύο ΤΞΚΔ τακτικού χαρακτήρα, το 480 ΤΔΒ και το ΚΕΜΚ.

Από αυτή την πλευρά, η προσωπική μου άποψη είναι απλή και ακολουθεί το πρότυπο που προτάθηκε παραπάνω για την ΑΣΔΥΣ.

Η σημερινή ΔΕΔ, υπαγόμενη στο προτεινόμενο ΑΣ, να μετονομαστεί σε Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων και να αναλάβει σε στρατηγικό επίπεδο την κεντρική διοίκηση των ΕΔ του ΕΣ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η ύπαρξη της Ι ΜΠΖ, νομίζω ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της επιχειρησιακής ανάγκης των ΕΔ του ΕΣ και κυρίως την ανάγκη πιθανής αντιμετώπισης πολλαπλών επιχειρησιακών μετώπων.

Για αυτό προτείνεται επίσης δημιουργία δύο Μεραρχιών Ειδικών Δυνάμεων, με έδρα επίσης την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με προσανατολισμό και πάλι τα ΘΕ του Αιγαίου και της Β. Ελλάδας αντίστοιχα.

Όσο αφορά τις σημερινές Ταξιαρχίες (ΤΞΚΔ/ΑΛ, ΔΕΕ, ΤΞΠΝ, ΑΜΤΞ), που ουσιαστικά αποτελούν τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, αυτές πρέπει να αναδιοργανωθούν σε πέντε Συντάγματα Ειδικών Δυνάμεων πολλαπλής σύνθεσης και πολλαπλού ρόλου, με ενοποίηση των υφισταμένων μονάδων επιπέδου Τάγματος των ΕΔ, με σαφή επιχειρησιακό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα προτείνεται η ίδρυση δύο ορεινών ΣΕΔ με προσανατολισμό τα ΘΕ Αλβανίας-Σκοπίων και Βουλγαρίας-Αν. Θράκης αντίστοιχα, δύο αμφιβίων ΣΕΔ με προσανατολισμό τα ΘΕ Ν. και Β. Αιγαίου και ένα αερομεταφερόμενο ΣΕΔ με προσανατολισμό όλη την επικράτεια και το ΠΟΤ πέραν αυτής.

Συμπληρωματικά τον ρόλο των ΕΔ ως ελαφρό Πεζικό(κάτι που λείπει σήμερα από τον ΕΣ), μπορεί να επωμισθούν επανιδρυόμενα τα ιστορικά Συντάγματα Ευζώνων, που δυστυχώς σήμερα αποτελούν όχι μάχιμες μονάδες α΄ γραμμής αλλά ΚΕ και ΤΔ.

Τα ΣΕ αυτά μπορούν να τεθούν, αναδιοργανούμενα αντίστοιχα, στην διάθεση των προτεινομένων ΜΕΔ, ως ενδιάμεσοι τακτικοί σχηματισμοί Ελαφρού Πεζικού.

Αυτοί μπορούν να επιχειρούν σε συνδυασμό με τα ΄΄κανονικά΄΄ ΣΕΔ, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο, σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα (πχ. ορεινό έδαφος της βόρειας μεθορίου, ζωτικές περιοχές με ιδιαίτερες ευαισθησίες όπως η ορεινή Θράκη, ορεινοί όγκοι μεγάλων νήσων).

Σε αυτές τις Μεραρχίες επίσης μπορούν να υπαχθούν και από ένα Σύνταγμα της Αεροπορίας Στρατού, που θα προσδώσουν ιδιαίτερη κινητικότητα και την κάθετη επιχειρησιακή διάσταση, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και στον ζωτικό τομέα της εναέριας υποστήριξης όσο και της διοικητικής μέριμνας.

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2012 στις 2:53:00 μ.μ. EET  

Όσο αφορά τον υπόλοιπο στρατό.

Όπως ήδη προτάθηκε, πλην των δύο ΜΕΡΥΠ και των δύο ΜΕΔ, ο ΕΣ μπορεί να αναδιοργανωθεί σε άλλες δώδεκα μεραρχίες, με τρόπο που να καλύπτεται ολόπλευρα η άμυνα της χώρας, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Στις μεραρχίες αυτές, πλην των μονάδων των ΕΔ και της ΑΣΔΥΣ, θα υπαχθούν όλες οι στρατιωτικές Μονάδες, Σχηματισμοί και Υπηρεσίες της ΖΕ τους.

Προτεινόμενες ΄΄νέες΄΄ μεραρχίες
5η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Ν.Αιγαίο
6η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Κ.Αιγαίο
7η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Β.Αιγαίο
8η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Ηπειρος
9η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Δ.Μακεδονία
10η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Κ.Μακεδονία
11η Mηχανοκίνητη Μεραρχία Α.Μακεδονία
12η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Θράκη
13η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Θράκη
14η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Ν.Έβρος
15η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Κ.Έβρος
16η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Β.Έβρος


Όσο αφορά τις επτά Μηχανοκίνητες Μεραρχίες και πέντε Τεθωρακισμένες Μεραρχίες αυτές προτείνεται να είναι μετεξέλιξη των υφισταμένων Μεραρχιών αλλά και ορισμένων Ταξιαρχιών Πεζικού, Μηχανοκινήτων και Τεθωρακισμένων του σημερινού ΕΣ.

Η δομή τους προτείνεται να είναι κατά τι, ελαφρύτερη των ανάλογων σημερινών μηχανοκινήτων και τεθωρακισμένων ίδιου τύπου και βαρύτερη των σημερινών ΜΠ.

Η σύνθεσή τους μπορεί να προκύψει από ενίσχυση, συνένωση, διαίρεση ή ανταλλαγή τακτικών μονάδων και σχηματισμών μάχης και ενσωμάτωση των υπολοίπων Μονάδων, Σχηματισμών και Υπηρεσιών της ΖΕ τους και την ανάλογη ΄΄Μηχανοκίνηση΄΄ ή ΄΄Θωράκισή΄΄ τους.

Σε αυτές τις νέες Μεραρχίες, μπορούν να διατεθούν για ενίσχυση και Μονάδες που υπάγονται σε καταργούμενους Μεγάλους Σχηματισμούς. π.χ.
στις ΤΘΜ της Θράκης μπορούν να διατεθούν οι μονάδες των υφισταμένων ΜΚΤΞ και ΤΘΤ του Δ΄ ΣΣ.

Με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι εξασφαλίζεται τόσο η ανασυγκρότηση όσο και ανάπτυξη της τακτικής ισχύος του ΕΣ, δεδομένου ότι πλέον ο ρόλος του ΠΖ φθίνει(το ζήτημα της ανάγκης πραγματικού Ελαφρού Πεζικού, συμπληρωματικού ή παραπληρωματικού των Ειδικών Δυνάμεων, θεωρώ ότι μπορεί να θεραπευθεί με την επανίδρυση των Συνταγμάτων Ευζώνων, που θα υπάγονται στις ΜΕΔ), ενισχύονται οι Μηχανοκίνητες Δυνάμεις, ουσιαστικά μετεξελίσσεται το Μηχανοκίνητο Πεζικό στο πρότυπο των Μηχανοκινήτων Δυνάμεων (Panzergrenadiers).

Παράλληλα ενισχύεται και η ευελιξία των Τεθωρακισμένων με ελαφρότερους (αν και πιο ενισχυμένους σε αρματικό δυναμικό) αλλά περισσότερους και πιο ευέλικτους σχηματισμούς, που μπορούν τόσο να αποτελούν μια εύγλωτη αλλά και ευέλικτη προβολή ισχύος στην Θράκη όσο στο ξεπέρασμα της υπαρκτής στον ΕΣ αντίθεσης Πεζικού-Τεθωρακισμένων που ουσιαστικά καθηλώνει και τα δύο όπλα, μειώνοντας τα προτερήματα και επιβαρύνοντας τα μειονεκτήματα εκάστου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP