Κρίσεις στρατιωτικής ηγεσίας - Το παράδοξο και η ανωμαλία

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση αλλαγής της στρατιωτικής ηγεσίας, δημιουργήθηκε ένα παράδοξο στην ιεραρχία: όλοι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι νεώτεροι από τον Α/ΓΕΕΦ της Κύπρου, Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, ο οποίος ορίσθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Ο τελευταίος, τάξεως ΣΣΕ 1974 και συμμαθητής του απερχομένου Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου, και ήδη Στρατηγού ε.α., Φραγκούλη Φράγκου, είναι πλέον ο αρχαιότερος όλων. Τυπικό ίσως το ζήτημα, αλλά κάτι δείχνει. Ιδίως από την στιγμή που ο ΥΕΘΑ γνωστοποίησε ότι επιθυμούσε την διενέργεια κρίσεων από τον περασμένο Αύγουστο (δηλαδή μετά την εξέλιξη με τον Αντιστράτηγο Νάση).



Τυπικώς, επειδή ο Αντιστράτηγος Νάσης έχει ανακληθεί από την αποστρατεία, θεωρείται πλέον νεότερος στην επετηρίδα από τους νέους Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, οπότε και δεν υπάρχει ζήτημα. Αυτά, από τυπικής απόψεως. Σε ουσιαστικό επίπεδο όμως, υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Υποθετικώς μιλώντας, ένας Α/ΓΕΕΦ που θα κληθεί να εκτελέσει κάποια διαταγή ενός νεοτέρου Α/ΓΕΕΘΑ, τον οποίο στην ΣΣΕ είχε νεότερο κι ενδεχομένως σε κάποιο στάδιο της σταδιοδρομίας του, τον είχε υφιστάμενο και μάλιστα τον είχε κρίνει δυσμενώς ή υπήρξε μεταξύ τους μια προστριβή, είναι βέβαιο ότι εάν διαφωνεί με την διαταγή, σε προσωπικό επίπεδο θα αντιδράσει. Στις μεταξύ τους συζητήσεις, μπορεί ακόμη και να τον εξυβρίσει…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε πάντα υποθετικώς, προκειμένου να καταδείξουμε την ανωμαλία που προκαλεί στην λειτουργία της ιεραρχίας η αιφνίδια απόφαση μαζικής αλλαγής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ζήτημα τίθεται στην περίπτωση του νέου Α/ΓΕΕΘΑ, από το γεγονός ότι πρόκειται για αντιστράτηγο ενός μόλις έτους, με ελάχιστη εμπειρία στον βαθμό. Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, δεν έχει υπηρετήσει καν σε κάποιο «κρίσιμο» Σώμα Στρατού, όπως το Δ΄ ΣΣ ή η ΑΣΔΕΝ, παρά στο «δευτερεύον» Γ’ ΣΣ – NDC του ΝΑΤΟ.

Παρόμοια δεδομένα, ισχύουν στην περίπτωση του νέου Α/ΓΕΣ, ο οποίος μόλις προ 6 μηνών προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου, αναλαμβάνοντας το Δ΄ ΣΣ. Και εδώ, η εμπειρία είναι πολύ μικρή. Φυσικά, οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές, δεδομένου ότι οι αυτεπάγγελτες αποστρατείες των 9 υπολοίπων αντιστρατήγων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) θα οδηγήσουν, για την κάλυψη των θέσεων, στην προαγωγή, πάλι, νέων υποστρατήγων με εξίσου μικρή εμπειρία.

Διευκρινίζεται εδώ το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υφίσταται κανείς υπαινιγμός για την επαγγελματική επάρκεια των παραπάνω ανωτάτων αξιωματικών. Τουναντίον, η νέα ηγεσία που αναδείχθηκε, στο σύνολό της διακρίνεται από υψηλά προσόντα και άκρως επιχειρησιακή αντίληψη.

Ωστόσο, η ανωτέρω κατάσταση που δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές, είναι απλώς αδιανόητη για ένα Στράτευμα το οποίο λειτουργεί ομαλά. Αλλά στην ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί, περίπου, «πολυτέλεια», με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού «Δούρειος Ίππος»

4 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 3:08:00 μ.μ. EET  

Θα μπορούσαν οι απερχόμενοι αρχηγοί, πριν μαζέψουν τις μολυβοθήκες από τα γραφεία τους, να μιλήσουν στον πολιτικό τους προϊστάμενο όπως του αξίζει. Αφού δεν ακούστηκε κιχ, αυτό κάτι σημαίνει.

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Σύμφωνα με την απηρχαιωμένη αντίληψη που πρεσβεύει το άρθρο (και κυριαρχεί στον ΕΣ), πως έπρεπε να αντιδράσουν οι αρχαιότεροι αξιωματικοί όταν οι Ισραηλινοί τοποθετούσαν έναν 32χρονο ως διοικητή Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σε πόλεμο ;
Να αρνηθούν να υπακούσουν τις διαταγές επειδή τον είχαν στην δική τους Ευελπίδων σε μικρότερη τάξη ;
Τι εξωφρενικά είναι αυτά που διαβάζουμε από ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι (υποτίθεται) open-minded και να γράφουν απαλλαγμένοι απ΄ τις απηρχαιωμένες αντιλήψεις και Κανονισμούς του ΕΣ ;

(Sailor)

Βελισάριος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 9:06:00 μ.μ. EET  

@Sailor

Έχεις δίκιο, αλλά μερικώς μόνον:

Στους στρατούς υπάρχουν, ήδη από τον 19ο αιώνα διαμορφωένα δύο αρχετυπικά ιεραρχικά συστήματα: Αυτά που δεν επιτρέπουν την προαγωγή ενός αξιωματικού σε βαθμό ανώτερο από έναν άλλον αξιωματικό ο οποίος αρχικά προηγείτο βαθμολογικά, και σε αυτά που το επέτρεπαν. Οι ρίζες των δύο συστημάτων ήταν περισσότερο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικής φύσεως. Ο ΕΣ, καταγόμενος από τον γαλλικό στρατό, υιοθέτησε το πρώτο πρότυπο.

Σε όλους τους στρατούς που ισχύει το πρότυπο αυτό, η αντίληψη της ιεραρχίας ριζώνει πάρα πολύ βαθιά, γίνεται μέρος της κουλτούρας του στρατού (κι όχι απλή διοικητική του ρύθμιση), και η παραβίασή του θεωρείται ταμπού.

Πιθανόν το σύστημα αυτό να πρέπει να αλλάξει - όπως και πολλά άλλα πράγματα στα βασικά των ΕΔ (κι όχι στους εξοπλισμούς, που συχνά μας απορροφούν).

Αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια "παραξενιά" των στρατιωτικών αλλά με ένα οιονεί "πολιτιστικό" χαρακτηριστικό τους, κι η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να τεκμηριωθεί ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ και να επέλθει πάρα πολύ ομαλά. Αλλιώς, θα υπάρξει αναταραχή η οποία θα προκαλέσει περισσότερο καλό παρά κακό.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2011 στις 8:53:00 μ.μ. EET  

Ρε φίλε, τί σχέση έχουν οι Ισράηλινοί και οι έκτακτες επιλογές σε πολεμική περίοδο (μόνος σου το λες) με τον ΕΣ σε ειρηνική περίοδ; Όταν είναι πόλεμος, τέτοιες επιλογές δεν συζητούνται. αλλά στην ειρήνη, υποτίθεται ότι όλα πρέπει να εξελίσσονται ομαλά. εκτός αν πιστεύεις ότι δεν είναι πρόβλημα να βάζουμε διοικητή σώματος κάποιον ταξίαρχο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP