Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να ορκιστεί ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αναμένονται ανακοινώσεις. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο το μεσημέρι.

Η επιλογή Παπαδήμου προέκυψε μετά από έντονες διεργασίες που κράτησαν τέσσερις ημέρες και είχαν αρκετές διακυμάνσεις. Ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται ικανός τεχνοκράτης και συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη. Από την άλλη πλευρά, η δημόσια τοποθέτησή του κατά του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων και η προέλευσή του από τον τραπεζικό τομέα δημιουργούν ερωτηματικά για το ρόλο του, σε μια περίοδο που το ελληνικό κράτος θα κληθεί να διαχειριστεί το οικονομικό "πακέτο" της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και θα κριθούν τα ανταλλάγματα που θα λάβει (ή δεν θα λάβει...) το ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθεί το βιογραφικό του:

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου του 1947 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά.

Την δεκαετία του '70 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα αρχικά στο ΜΙΤ ως βοηθός ερευνητής και αργότερα στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστόνης ως οικονομικός εμπειρογνώμων.

Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη το 1985 ανέλαβε θέση οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 κ.α. Είναι συντάκτης πολυάριθμων άρθρων και δοκιμίων για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Το 2006 ο Λουκάς Παπαδήμος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

16 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2011 στις 3:15:00 μ.μ. EET  

Εντυπωσιακό βιογραφικό, καμμία σχέση
με τους κάτω του μετρίου αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Απο την άλλη όμως, εργάστηκε μήπως γιά την είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ; δηλ. με Σημίτη και Γκολντμαν Σακς για την εξαπάτηση της ΕΕ;
http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html
Ναί η όχι;

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2011 στις 3:19:00 μ.μ. EET  

Από την wikipedia (english edition)

He has been a member of the Trilateral Commission since 1998.[4]

Η ελληνική έκδοση δεν περιλαμβάνει αυτή την ιδιότητα.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2011 στις 7:23:00 μ.μ. EET  

Άντε, ξεκινήστε με τις θεωρίες συνωμοσίας μερικοί, αργήσατε.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2011 στις 10:32:00 μ.μ. EET  

Εμείς οι Έλληνες έχουμε το κακό να προτάσσουμε το όποιο ιδεολογικό, κομματικό συμφέρον, από αυτό της Πατρίδας. Κι έτσι βγάζουμε οι ίδιοι τα μάτια μας. Αν δεν αλλάξουμε όλοι μυαλά, τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Όταν θα έρθει η στιγμή που όλοι οι Έλληνες θα εύχονται την επιτυχία της κύβέρνησής μας, της οποιασδήποτε κυβέρνησης, όταν θα δουλέψουμε όλοι με γνώμονα το κοινό καλό και ότι τα προσωπικά ή κομματικά "συμφέροντα", τότε και μόνο τότε θα πάμε μπροστά.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 12:39:00 μ.μ. EET  

Καλημέρα, επειδή παρακολουθώ εκτός από το δικό σας ιστότοπο και τον άλλο με τα "ρεκόρ επισκεψιμότητας", μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί έχουν λυσσάξει σε τέτοιο βαθμό εναντίον του Παπαδήμου; Προφανώς, κριτική μπορεί να υποστεί ο οποιοσδήποτε, αλλά αυτή η επιμονή και εμμονή εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου από ένα υποτίθεται ενημερωτικό σάιτ δεν είναι ύποπτη; Εν τω μεταξύ και η Ελευθεροτυπία που κλείνει (;) εμφανίζεται σφόδρα επικριτική σε βάρος του. Θα καταλάβουμε ποτέ εμείς οι πολίτες τι παίζεται πίσω από τα εν λόγω μέσα;

Οδυσσέας 11 Νοεμβρίου 2011 στις 2:23:00 μ.μ. EET  

Όπως είδες και το σχόλιό μας είναι συγκρατημένο, παρουσιάζοντας και τις περγαμηνές του αλλά και τους προβληματισμούς για τη σχέση του με το τραπεζικό σύστημα.
Η αλήθεια είναι ότι οι προβληματισμοί του "γνωστού ιστότοπου" και της Ελευθεροτυπίας δε στερούνται βάσης. Από την άλλη πλευρά όμως η επιλογή του φαίνεται να συγκεντρώνει μια κοινωνική αποδοχή, έστω και με τη λογική ότι βγάζουμε προς τα έξω ένα από τα τελευταία αξιόπιστα πρόσωπα της χώρας, για να μας ξαναδανείσουν...
Η δική μου προσωπική γνώμη είναι ότι "αρχή άνδρα δείκνυσι" και ότι καθένας δικαιούται να κριθεί από τις πράξεις του.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 2:46:00 μ.μ. EET  

Αγαπητοί συνέλληνες κάποιος πρωθυπουργός που θα γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και θα υπερασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα υπάρχει;;;; Από τεχνοκράτες και μέλη διαφόρων "επιτροπών", "οργανώσεων" κλπ.λ άλλο τίποτα. Πήξαμε!!!! Από Πατριώτες πάσχουμε. Υπάρχει κανείς;;;;;;;

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 3:16:00 μ.μ. EET  

Η συμμετοχή ενός ανθρώπου σε τέτοιες επιτροπές δεν είναι τυχαία. Ο δικός μου προβληματισμός είναι:
Όλα τα μέλη ελληνικής καταγωγής που συμμετέχουν στη αδελφή λέσχη Bilderberg ήταν:
Α) υπέρ του σχεδίου Ανάν.
Β) υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Γ) υπέρ της νέας προσέγγισης της ιστορίας.
Δ) υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ε) υπέρ της ένταξης στην ΕΕ
ΣΤ) υπέρ της ένταξης στο Ευρώ.
Ζ) κατά των δύο βασικών ανθρωπολογικών οδηγών που επινόησε ο ελληνισμός, που είναι τα έπη του Ομήρου και το Ευαγγέλιο.
Όλα τα ανωτέρω τα είδαμε σε πλήρη εφαρμογή τα τελευταία 30 χρόνια μαζί με την ευρωπαϊκή πολιτική που στην ουσία μετέβαλε την Ελλάδα σε ένα παράσιτο της Ευρώπης μειωμένης παραγωγής και υπηρεσιών αμφίβολης ποιότητας. Εδώ κάπου μπαίνει και ο κ. Παπαδήμος, ως διοικητής της ΤτΕ και μετέπειτα της ΕΚΤ. Παραβλέποντας τα θέματα δημοκρατίας και εστιάζοντας στο έργο που έχει αναλάβει, ως πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος πρέπει να επιβλέψει την σωστή εφαρμογή του πακέτου «διάσωσης» της 26ης Οκτωβρίου. Από ότι έχει έλθει στην αντίληψη μου ένα στοιχείο της αποτελεί η αλλαγή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα και ένα δεύτερο η εκποίηση του δημοσίου πλούτου. Αυτά τα αντιλαμβάνομαι άκρως αρνητικά για την πορεία της πατρίδας μας. (Πατρίδα είναι οι άνθρωποι και ο χώρος).
ΥΓ
Συνομωσίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, παραδείγματα υπάρχουν πολλά:
Η Φιλική εταιρεία ήταν συνωμοτική οργάνωση.
Οι νεότουρκοι επίσης.

SZAE 11 Νοεμβρίου 2011 στις 3:50:00 μ.μ. EET  

Στην Ελευθεροτυπία υπάρχει ενα αρθρο της Αριστέας Μπουγάτσου με τιτλο:
"Ο μάνατζερ της κυβερνώσας ελίτ"

οπου συμπληρωνει,κριτικά, το εν λογω βιογραφικό.
Παραθέτω αναδημοσιευση του εδώ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=324953

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 3:56:00 μ.μ. EET  

Μάλλον Οδυσσέα, αυτή είναι η αδυναμία μας. Προσωπικές αρχές και ιδανικά τα οποία βαζουν φραγμούς στις πράξεις μας (και τη σκέψη μας). Εκείνοι που υπονομεύουν τη χώρα όμως δεν έχουν τέτοιου είδους φραγμούς και διστακτικότητα. Α... να προσθέσω και την πλήρη έλλειψη παιδείας;

Αρματιστής 11 Νοεμβρίου 2011 στις 3:59:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Οδυσσέα γεια σου

Συμφωνώ απόλυτα με το ρητό, "αρχή άνδρα δείκνυσι".
Και εμείς θα είμαστε οι τελικοί κριτές.

Να πω όμως και τη δική μου γνώμη.

Ο Παπαδήμος ήταν τραπεζίτης, και στο μυαλό του δεν θα πάψει να συμπεριφέρεται και να σκέπτεται ως τραπεζίτης, που θα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και λιγότερο για την υγεία της πατρίδας και του λαού της. Τα άτομα του επιπέδου του Παπαδήμου, είναι κοσμοπολίτες και διεθνιστές, που πατρίδα τους έχουν τα λόμπυ και τις σουίτες πανάκριβων ξενοδοχείων, τα γραφεία και τα αμφιθέατρα μεγάλων πανεπιστημίων και τραπεζών τεράτων. Οι έννοιες, έθνος, πατρίδα, κοινωνία, λαός, πολίτες, σύνταγμα, εθνική αξιοπρέπεια, τους είναι παντελώς αδιάφορες. Και το προσκυνοχάρτι που απαιτούν οι Γιούνκερ, Ρεν και τα άλλα καλόπαιδα, θα το υπογράψει χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Ο Παπαδήμος από ότι φαίνεται, είναι ο άνθρωπος του κατεστημένου συστήματος εξουσίας. Απόδειξη το εγκώμιο και η αγιογραφία που του έφτιαξε πουρνό – πουρνό το κατεστημένο ΜΕΓΚΑ. Και τι δεν άκουσα από τους παρουσιαστές και τους δημοσιογράφους Κοραή, Μητρόπουλο και Κωτάκη. Από ότι κατάλαβα προετοίμαζαν το έδαφος για την μακροημέρευση του Λουκά. Έτσι τον αποκαλούσαν συνεχώς. Πρέπει ο άνθρωπος να μας γίνει οικείος. Έφεραν και κάποιο συμμαθητή του για μας πει πόσο καλός μαθητής ήταν. Έφεραν και κάποιο ηθοποιό, πρώην συμμαθητή του. «Έχει καθαρό βλέμμα», είπε για τον «δοτό». Και συμπλήρωσε: «Είναι ο τέλειος». «Έχει παιδεία και καλλιέργεια». «Είναι καλός και στην απαγγελία».

Αίσχος. Οι γελοίοι υπερέβησαν κάθε μέτρο και κάθε αισθητική.

Η άποψή μου.
Ο Παπαδήμος, ήρθε για να μείνει. Και πάντα κατά τη γνώμη μου, ο διαφαινόμενος σχεδιασμός προβλέπει, οι εκλογές να μεταφερθούν πολύ πέρα του Ιανουαρίου, μέχρι να είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση. Το υπονοούσαν σήμερα στο μεγάλο κανάλι. Και όταν λέω ότι ο Παπαδήμος θα μείνει, εννοώ ότι ο στόχος των υποστηρικτών του, θα είναι να διεμβολίσει τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα, δημιουργώντας δικό του. Άλλωστε το επίπεδο του, είναι πολύ πάνω από αυτό της σημερινής πολιτικής ελίτ, που το ηγετικό της προφίλ, έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα. Άλλωστε τον άνθρωπο τον είδαμε, πως στέκεται και πως μιλάει. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, βρίσκονται πλέον στα τάρταρα. Όλοι δεν αναφέρονται στο τέλος της μεταπολίτευσης;;;

Εγώ όμως, φοβάμαι πολύ τους επίδοξους σωτήρες και τους λατρεμένους των ΜΜΕ. Φοβάμαι πολύ, όταν παραβιάζεται το σύνταγμα και αγνοείται αυτό που λέγεται Λαϊκή Κυριαρχία. Και αυτά που έγιναν για το σχηματισμό της «δοτής» κυβέρνησης Παπαδήμου, αποτελούν κατάφορη κατάργηση της αρχής της «Λαϊκής Κυριαρχίας».

Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ασέλγησαν επί του συντάγματος. Και όσοι δεν σέβονται το σύνταγμα, το σύνταγμα εκδικείται.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 11:58:00 μ.μ. EET  

Αρματιστή συμφωνώ μάλλον μαζί σου, ο Παπαδήμος είναι ένας συντηρητικός άνθρωπος χωρίς φλόγα. Κάποοι θα τον έλεγαν πραγματιστή. Εν πάση περιπτώσει συμφωνώ εκτός απο ένα σημείο. Οτι ο Παπαδήμος ήρθε για να μείνει. Ουτε θα μείνει ούτε θέλει να μείνει.

Θα κριθεί απο το τί θα πετύχει σχετικά με τους όρους της δανειακής σύμβασης (αν και έτσι που τα κάναμε τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα)

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2011 στις 11:59:00 μ.μ. EET  

Ρε παιδία ποιός είναι ο "γνωστος ιστότοπος" με το "ρεκόρ επισκεψιμότητας" να τον τιμήσω???

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 10:03:00 π.μ. EET  

Αυτός που με τις αναρτήσεις του .... ανεβοκατεβάζει την τιμή του πετρελαίου :)

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2011 στις 3:33:00 μ.μ. EET  

Νομίζω ότι κάθε σκεπτόμενος Έλληνας που ενδιαφέρετε για τον τόπο και το καλό του, πρέπει να διαβάσει το παρακάτω άρθρο του  Στέργιου Σκαπέρδα (Καθηγητή Οικονομικών -
University of California, Irvine)

ΕΠΤΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Είναι μεγάλο (23 σελίδες) αλλά αναλύει όλο το πρόβλημα διεξοδικά και δείχνει σε πόσο λάθος δρόμο είμαστε (και συνεχίζουμε).

Φιλικά Π.Μ.

Ανώνυμος 13 Νοεμβρίου 2011 στις 10:51:00 π.μ. EET  

Επειδή το link φαίνεται να μην δουλεύει, το URL για το κείμενο είναι το παρακάτω:

http://www.socsci.uci.edu/~sskaperd/SkaperdasMythoiEllhvika1111.pdf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP