Απεβίωσε ο Νεοκλής Σαρρής

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο Ελληνισμός, καθώς έσβησε, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η σοφή, πατριωτική φωνή του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς ο καθηγητής Σαρρής ήταν ο εμβριθέστερος γνώστης της τουρκικής πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και ανυποχώρητος πατριώτης.

Ο Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Πόλης και της Αθήνας, ενώ αργότερα σπούδασε και στη Γενεύη. Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η ενεργή συμμετοχή του στα πολιτικά γεγονότα την εποχή της ανατροπής του Μεντερές (1960) τον ανέδειξε σε ηγετικές θέσεις στη νεολαία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου συμμετείχε στην επεξεργασία της νέας προοδευτικότερης πολιτικής γραμμής του. Έτσι γνώρισε και τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Τουρκίας κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Διετέλεσε σύμβουλος επί πολιτικών υποθέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Βλέποντας το τέλος του Ελληνισμού της Πόλης, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του το 1962 και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Διετέλεσε καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ δίδαξε και σε παραγωγικές και ανωτέρες Σχολές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με ορισμένες από τις εγκυρότερες εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Κλασικό έχει μείνει το βιβλίο του "Η Άλλη Πλευρά", στο οποίο κατέγραψε τα γεγονότα και το παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο με βάση τουρκικές πηγές, χωρίς μισαλλοδοξία, αλλά με τη σιγουριά της αυστηρής επιστημονικής μεθοδολογίας.

Υπήρξε πάντοτε πολέμιος της ελληνικής υποχωρητικότητας και εθελοδουλείας έναντι της Τουρκίας, υποστηρίζοντας τις απόψεις του με τον τεράστιο πλούτο γνώσεών του. Αυτές οι γνώσεις, η κεντρώα πολιτική του τοποθέτηση και ο ήπιος λόγος του καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη τη συκοφάντησή του ως "υπερπατριώτη", όπως συνέβη με πολλές άλλες πατριωτικές φωνές, και επελέγη η μέθοδος του αποκλεισμού. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία των υποχωρήσεων της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, ο Ν. Σαρρής, που θα έπρεπε να είναι ο βασικός σύμβουλος κάθε ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, είχε "εξοριστεί" όχι μόνο από συμβουλευτικές θέσεις αλλά και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Βρήκε όμως καταφύγιο στην εκπομπή "Τομές" του High Channel, αφήνοντας και εκεί τη σοφία του ως παρακαταθήκη. "Εδώ" θα βρείτε αρκετές εκπομπές του και εδώ το σύνολο των δημοσιευμάτων του "Εν Κρυπτώ" με πηγή τον Νεοκλή Σαρρή.

Ο Ν. Σαρρής ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, διαδεχόμενος τον Ιωάννη Ζίγδη στην Προεδρία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ). Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής, συνεργαζόμενος με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, τοποθετημένος στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι από το Πρώτο Νεκροταφείο.

Καλό ταξίδι κύριε καθηγητά. Θα λείψετε και σε εμάς, και σε όλο τον Ελληνισμό.

6 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2011 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

R.I.P
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ, ένα έθνος που χάνει διαννοοούμενους σαν τον Κονδύλη και τον Σαρρή, δεν έχει καθόλου ευοίωνο μέλλον... :(

enkripto 19 Νοεμβρίου 2011 στις 3:01:00 μ.μ. EET  

Καλό ταξίδι Δάσκαλε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει

konion 19 Νοεμβρίου 2011 στις 4:01:00 μ.μ. EET  

Ὁ Θεὸς ἂς τὸν ἀναπαύση.

Στὴν Ἑλλάδα, ὅταν κάποιοι δὲν μποροῦν νὰ ἀντιπαλέψουν ἕνα ἐπιχείρημα, μία ἰδέα, τότε δολοφονεῖται ἡ προσωπικότης αὐτοῦ ποὺ ὑπερασπίζεται τὰ ἀνωτέρω. Πάγια τακτικὴ μὲ ἄριστα ἢ πολὺ καλὰ ἀποτελέσματα.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2011 στις 5:00:00 μ.μ. EET  

Τέλος απογοήτευση Πριν λίγο ο Στρατηγός Δήμου, τώρα ο δάσκαλος παιδιά δυστυχώς δεν έμεινε καμιά φωνή.
Δε μπορώ να πω τίποτα. :(

ΣΤΕΝΑ ΜΥΚΑΛΗΣ 19 Νοεμβρίου 2011 στις 7:23:00 μ.μ. EET  

στο καλό δάσκαλε !
στο καλό Ελληνάρα ψυχή μα άρωμα πολίτικο !

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2011 στις 8:03:00 μ.μ. EET  

Eκεί, στα Πριγκιπόνησσα που θα σεριανά η ψυχή σου, εκεί θα σε θυμόμαστε όλοι. Μέσα στο πράσινο, να κοιτάς προς την Βασιλεύουσα.

Οι ιδέες δεν πεθαίνουν όσο υπάρχουν άνθρωποι να τις πιστεύουν. Το έργο του δε θα πάει χαμένο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP