Νέο βιβλίο από τον ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011


Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Οι επτά Ιδέες για πιθανή Αναγέννηση και οι επτά Πυλώνες μιας αποτυχημένης Κυβέρνησης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσίασε την Τρίτη 25.10 στον Ναυτικό Ομιλο Πειραιά ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης.


Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μετεξέλιξη δύο παρεμβάσεων του κ. Μαρκεζίνη μέσω του εξαιρετικού ιστοτόπου "Αντίβαρο" και ασχολείται (όπως άλλωστε και το προηγούμενο βιβλίο του "Η Ελλάδα των κρίσεων", με την κρίση που διέρχεται η χώρα. Το βιβλίο διακρίνεται, όπως και τα προηγούμενα, από μετριοπαθή μεν, οξυδερκέστατη δε περιγραφή των παθογενειών της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και από ειλικρινή αγωνία για το μέλλον του τόπου.

Οι επτά πυλώνες της αποτυχημένης κυβέρνησης είναι, κατά τον κ. Μαρκεζίνη,
1. Τα κυβερνητικά ψέματα
2. Η παραπληροφόρηση του κατεστημένου των ΜΜΕ, που στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
3. Οι εσφαλμένες προβλέψεις εσόδων και δαπανών
4. Η έλλειψη σχεδιασμού
5. Η έλλειψη συντονισμού, την οποία καταλογίζει ευθέως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
6. Η ευνοικρατία
7. Η εθνική κατάθλιψη, την οποία ο κ. Μαρκεζίνης χαρακτηρίζει εύστοχα ως αποτέλεσμα του "ψυχολογικού βιασμού του νου των πολιτών" με στόχο την εξουδετέρωση της ικανότητάς τους να σκέφτονται, να αντιδρούν, να διαμαρτύρονται και, το χειρότερο όλων, να ονειρεύονται ένα κάποιο μέλλον

Οι "επτά ιδέες για την εθνική αναγέννηση" είναι:

1. Η ορθή ταυτοποίηση και τιμωρία των ενόχων, την οποία δεν εννοεί μόνο ως δικαστική αλλά και ως πολιτική, δηλαδή "να φροντίσουν οι ψηφοφόροι ώστε κανένα από τα «ματαιόδοξα λείψανα» του «αμαρτωλού» παρελθόντος να μην παρίσταται στην επόμενη Βουλή".
2. Η ανάγκη για ένα ριζικά νέο ξεκίνημα
3. Η ανάγκη για ορθολογικό οικονομικό σχεδιασμό, ως προς το ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αναζωογονηθούν και να αναπτυχθούν, σε συνδυασμό με τις περιοχές που χρήζουν άμεσης οικονομικής ή πολιτικής βοήθειας.
4. Η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με νέες συμμαχίες και νέες πηγές οικονομικής βοήθειας
5. Η ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα νέο είδος κοινωνικής συναίνεσης
6. Η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης
7. Η ανάγκη ανάκτησης της αυτοπεποίθησης του λαού

Ο κ. Μαρκεζίνης εκφράζει τους φόβους του ότι η μέρα της αναπόφευκτης χρεοκοπίας πλησιάζει ταχύτατα και τα προβλήματα με την Τουρκία θα μεγαλώσουν, ενώ η έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης σύντομα θα μεταλλαχθεί σε απογοήτευση, έπειτα σε απόγνωση και, τελικά, σε καταστροφική οργή, διότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν πια να αντιδρούν ενστικτωδώς, και όχι με βάση τη λογική τους. Παρ' όλα αυτά, ο συγγραφέας θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας και μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2011 στις 5:18:00 μ.μ. EEST  

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΜΟΣ Η' ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ; ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ...(ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!)

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2011 στις 11:56:00 μ.μ. EEST  

ο κ. Μαρκεζίνης έχει απόλυτο δίκιο σε ότι γράφει, δυστυχώς αυτοί που κυβερνάνε δεν υπολογίζουν τίποτα. Έτσι πνεύματα όπως ο κ. Μαρκεζίνης έλαχιστα ακούγονται, και κυβερνάει ο παραλογίσμός και η ανικανότητα μιας νεκρής και ανούσιας κυβέρνησης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP