"Θεσμική και προσωπική ευθύνη" του προέδρου Χριστόφια για τη φονική έκρηξη, σύμφωνα με το πόρισμα Πολυβίου

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011


Θεσμική αλλά και προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, καταλογίζει στο πόρισμά του ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου.

Παρουσιάζοντας το πόρισμα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Πολυβίου σημείωσε πως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυπριακή Πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια και ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος, και έκανε λόγο για αδυσώπητη θεσμική -αλλά και προσωπική- ευθύνη τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Μ. Κυπριανού και Κ. Παπακώστα.Ο ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές, αναφέρει στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής. «Η κύρια όμως ευθύνη», υπογραμμίζει, «ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει τη μέγιστη ευθύνη για την αμέλεια και ολιγωρία. Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη. Η εκτελεστική εξουσία της οποία προίσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα». «Ο πρόεδρος είχε ο ίδιος de facto αναλάβει την διαχείριση του φορτίου. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις», αλλά «απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη. Του καταλογίζω σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του», αναφέρει ο κ. Πολυβίου και κάνει λόγο για κλασική περίπτωση όπου η θεσμική ευθύνη του Προέδρου μετεξελίσσεται σε προσωπική ευθύνη λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στην υπόθεση και λόγω του μεγέθους του συμβάντος.

Στα πρωτογενή του συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυβίου βεβαίωσε πως η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη και σημείωσε πως τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη, με ανεύθυνο και αντίθετο προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών τρόπο, ενώ ουδέποτε επιθεωρήθηκαν.

Η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση, επεσήμανε, ελήφθη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διατήρηση του στην Κύπρο οφείλεται σε δικές του αποφάσεις. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί αποδίδεται στον Πρόεδρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μπορεί η κατάσχεση του φορτίου να έγινε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως ο χειρισμός μετά την εκφόρτωση και κατάσχεση συνιστά μια θλιβερή ιστορία αμέλειας, ανευθυνότητας. Το φορτίο αποτελούσε από την αρχή μια ενδυνάμει ωρολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε έναν ακατάλληλο χώρο. Αυτά έπρεπε να ήταν γνωστά όχι μόνο στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αλλά και στον Πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, τονίζοντας πως η επικινδυνότητα ήταν γνωστή και στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και στον Πρόεδρο.

Κατά συνέπεια, καταλήγει, ο πολιτικός χειρισμός του θεματος ανήκει στον Πρόεδρο Χριστόφια, τόσο λόγω της παραμονής του φορτίου στην Κύπρο όσο και θεσμικά, καθώς ουδεμία απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που όπως αναφέρει δεν μπορεί να διαμβισβητηθεί.

Τέλος, αφού περιγράφει όλες τις αστοχίες και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και την αδυναμία πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης προκειμένου να αποφευχθεί η φονική έκρηξη, ο κ. Πολυβίου καταλήγει λέγοντας πως υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων.

(Το πλήρες πόρισμα δημοσιεύεται εδώ)

www.naftemporiki.gr

9 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 3 Οκτωβρίου 2011 στις 6:17:00 μ.μ. EEST  

Δεν μπορεσα να διαβασω το πορισμα,επειδη δεν ανοι γε το PDF,αλλα εν πασει περιπτωσει,τα κυριωτερα ειναι γνωστα.
Εγω παντως θα διατυπωσω την ερωτηση,υποψια αν θελετε:ειναι δυνατον να μην βρεθηκε ουτε ενας αξιωματουχος,που να υποψιαστει οτι η χυμα εναποθεση πυρομαχικων,εκ των οποιων μαλιστα ενα μερος δεν ηταν καν γνωστο τι ειδους και ισχυος ηταν,διπλα στην νευραλγικωτερη υποδομη του κρατους,μοιραια θα κατεληγε σε καποιας εκτασεως καταστροφη;
Δεκατρεις αδικοχαμενοι ανδρες των υπηρεσιων του κρατους,που αν αποδειχθει οτι κριθηκαν αναλωσιμοι,δεν ξερω ποια ποινη θα θεωρηθει δικαιη,και δεκαπεντε τοις εκατο (15%) της Εθνικης Οικονομιας κατεστραμμενο,ειναι κατι που μπορει η Κυπριακη Δημοκρατια να το προσπερασει;

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2011 στις 8:55:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο στον αδερφό Κύπριο που συνέταξε το πόρισμα. Είναι πατριώτης και παλικάρι. Ο Γιωργάκης έσπευσε να προσφέρει την υποστήριξή του στο Χριστόφια. Πάντως οι Κύπριοι συνεχίζουν να μας δίνουν μαθήματα πατριωτισμού (αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και άλλοι).

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2011 στις 9:04:00 μ.μ. EEST  

Αχέροντα, τώρα πρωτοάκουσες για το συμβάν; Αυτόν εδώ τον ιστότοπο τον διαβάζεις, ή λες απλώς τη γνώμη σου επί παντός επιστητού; Έλεος πια!

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2011 στις 10:39:00 μ.μ. EEST  

Οι Κύπριοι έχουν την κληρονομιά των Άγγλων, με τα καλά της και τα κακά της. Εμείς οι Ελλαδίτες έχουμε την κληρονομιά των Οθωμανών με τα κακά της και τα ανύπαρκτα καλά.

ΑΧΕΡΩΝ 3 Οκτωβρίου 2011 στις 11:47:00 μ.μ. EEST  

@3/10 9.04
Εχεις καποιο ιδιαιτερο προβλημα;
Οσο το συμβαν απασχολει την επικαιροτητα,θα σχολιαζω κατα την γνωμη μου.
Εαν ενοχλεισαι,ξυδακι.
Και οσο για το αν διαβαζω η απλως σχολιαζω επι παντος επιστητου,εσυ με ποια ιδιοτητα ρωτας;
Του καθηγητη-εξεταστη;

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2011 στις 12:46:00 π.μ. EEST  

Πολύ καλό το πόρισμα , αλλά η Κύπρος προέχει σε αυτή την χρονική συγκυρία, πρέπει να έχει αρχηγό και να είναι δυνατή γιατί οι εχθροί είναι προ των πυλών !!! για συμμαζευτείτε όλοι σας και σκεφτείτε σοβαρά, θα τον φαμε εμείς πριν από τους εχθρούς ?????? μα πότε θα βάλουμε μυαλό εμείς οι Έλληνες ;;;;
ΝΟΜΙΖΩ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ !!!!

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2011 στις 10:01:00 π.μ. EEST  

@3 Οκτωβρίου 2011 10:39:00 μ.μ. GMT+03:00

Σωστός, αρκεί κανείς να δει όλες τις χώρες που πέρασαν οι τούρκοι! Όλες τους υπανάπτυκτες, όπου ο μέσος πολίτης συμπεριφέρεται σαν λήσταρχος και έχει ύφος σαράντα καρδιναλίων λες και είναι παγκοσμίου εμβέλειας φίρμα ή κάποιος μεγαλοφυής επιστήμονας! Πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία και όχι βέβαια με τις μεθόδους του ΓΑΠ, αλλά μέσω συνεχής εκπαίδευσης από σωστούς ακομμάτιστους εκπαιδευτικούς (όχι σαν τους ακροαριστερούς που είχαμε στα σχολεία μας την εποχή που πήγαινα εγώ)

vasilis.p 8 Οκτωβρίου 2011 στις 5:31:00 μ.μ. EEST  

Επει δη ο χριστοφιας ειχε τα α..δια μονος και χωρις ουσιαστικη βοηθεια απο ελλαδα,και αοζ να ακυρηξει και εξορυξη να κανει και να σηκωσει ψηλα την τιμη της σκλαβωμενης κυπρου επιτυνχανοντας υψηλη διπλωματικη νικη,καποιοι πρωην αμετανοητοι χουντικοι κυπριοι, υπευθυνοι για την προδοσια της κυπρου,προτοστατουν στην εκστρατεια σπιλωσης του χριστοφια.Δεν υπαρχει ουτε ενα επισημο η ανεπησιμο ενγραφο που να εχει την υπογραφη χριστοφια για την τραγωδια στο μαρι.για την ασφαλεια την επιτηρηση των πυρομαχικων υπευθυνοι εινε ο στρατος η πυροσβεστικη και η αστυνομια.....

Ευστάθιος Παλαιολόγος 8 Οκτωβρίου 2011 στις 7:48:00 μ.μ. EEST  

Ένας είχε αρχίδια κι αυτός σίγουρα δεν είναι ο Χριστόφιας. Δεν θα σχολιάσω περεταίρω ταν ανάρτησή σου διότι είναι ανώφελο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP