Η επερώτηση Λιάνη για τα γεγονότα της Φλώρινας και η απάντηση του ΥΦΕΘΑ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008



Επανερχόμενοι στο θέμα των επισοδείων στο πεδίο βολής Λόφων ,παραθέτουμε ολόκληρη την στιχομυθία μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ Λιάνη και του ΥΦΕΘΑ κ Τασούλα...απο τα πρακτικά της Βουλής (λίνκ στο τέλος της ανάρτησης) γιατί πιστεύουμε οτι οι Έλληνες πολίτες
ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στο Κοινοβούλιο



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Τον ευχαριστώ και προσωπικά για τις ευχές του.

Επόμενη είναι η με αριθμό 96/7-10-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Λιάνη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη λειτουργία του Πεδίου Βολής Λόφων-Μελίτης στη Φλώρινα κ.λπ.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 ένας αριθμός τεθωρακισμένων κατέλαβε το Πεδίο Βολής Λόφων-Μελίτης χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί καμία σχετική προειδοποίηση, είτε στο Δήμο είτε στα δημοτικά διαμερίσματα γι’ αυτό το γεγονός.
Το έγγραφο με το οποίο ανακοινωνόταν ότι στις 3, 8 και 9 Οκτωβρίου 2008, από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα εκτελούνται βολές φορητού οπλισμού και βολές αρμάτων, μοιράστηκε στα δημοτικά διαμερίσματα και στον Τύπο δύο μέρες αργότερα!
Από το 2003, με ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Μελίτης και Αμυνταίου, είχαν εκδοθεί ψηφίσματα με τα οποία οι Δήμοι ήταν αντίθετοι στη λειτουργία του Πεδίου Βολής, το οποίο και δεν λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια διότι το θεωρούσαν άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει άσκηση απειλούσε να δημιουργήσει και πολύ σοβαρότερες παρενέργειες.
Με σύντομες ενέργειες ενημέρωσα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εξωτερικών και αργά το βράδυ της Τετάρτης δόθηκαν εντολές να μη γίνουν οι βολές των βαρέων αρμάτων. Οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Ερωτάται λοιπόν ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιος και για ποιο λόγο εξέδωσε αυτή τη διαταγή και γιατί δεν ενημερώθηκαν σωστά ο Τύπος και οι κάτοικοι;

2. Τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τη λειτουργία του επικίνδυνου Πεδίου Βολής Λόφων-Μελίτης;»
.


το Πεδίο Βολής Λόφων-Μελίτης χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί καμία σχετική προειδοποίηση, είτε στο Δήμο είτε στα δημοτικά διαμερίσματα γι’ αυτό το γεγονός.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
(Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, εγώ προσωπικά δεν θα έκανα αυτή την ερώτηση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση.

Και επειδή ο κύριος συνάδελφος κήδεται της σωστής ενημερώσεως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι σωστή ενημέρωση σημαίνει πως όταν λέμε ότι τα τεθωρακισμένα του ελληνικού στρατού κατέλαβαν πεδίο βολής στην ελληνική Φλώρινα, τουλάχιστον να γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός στρατός υπάρχει για να προστατεύει τη χώρα από το να την καταλαμβάνουν ξένες δυνάμεις. Ο ελληνικός στρατός δεν καταλαμβάνει την ελληνική επικράτεια, πολλώ μάλλον πεδία βολής του ελληνικού στρατού.

«Καταλαμβάνω» κατά το μέγα λεξικό Δημητράκου, που έχει και βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, σημαίνει λαμβάνω τι αυθαιρέτως, καταπατώ. Ο ελληνικός στρατός δεν καταπατά πεδία βολής στην Ελλάδα. Αυτά ως προς τη σωστή ενημέρωση και τη σημασία των λέξεων, ειδικά σήμερα που για ιερές λέξεις παλεύει η χώρα, παλεύει η Κυβέρνηση, παλεύει το Έθνος.
Το Πεδίο Βολής Λόφων στη Φλώρινα δεν χρησιμοποιείται ούτε αυθαιρέτως ούτε ασκόπως. Είναι ένα πεδίο βολής στο οποίο μέχρι και το Μάιο του 2004 εγένοντο σημαντικές, ευρείας κλίμακος ασκήσεις του ελληνικού στρατού, ο οποίος δεν κατελάμβανε το χώρο, χρησιμοποιούσε και αξιοποιούσε το χώρο. Εγένετο η άσκηση ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ας πούμε. Είναι μια τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων. Είχαμε βολές ακόμη και βαρέων όπλων.


Από το 2004 ίσαμε σήμερα χρησιμοποιείται ηπιότερα. Γίνονται βολές τυφεκίων μόνο. Χρησιμοποιείται συχνά. Και αυτή την εποχή χρησιμοποιείται. Είμαστε σε συνεργασία με τους κατοίκους. Δεν έγιναν βολές αρμάτων, δεν κατέλαβαν το πεδίο βολής. Έχουμε μια άσκηση αυτές τις μέρες, που είναι δωδεκαήμερη άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητος. Ο Στρατός πρέπει να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να μην καταληφθεί η χώρα. Και νομίζω πως αυτά τα θέματα, τα οποία τα συζητούμε με την τοπική κοινωνία και με τους τοπικούς Βουλευτές, -με τον κύριο Λιάνη και με το συνάδελφό του κύριο Κωνσταντινίδη, ο οποίος ήρθε αρκετές φορές στο Υπουργείο γι’ αυτό το θέμα- δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλα επιχειρήματα και από άλλες σκοπιμότητες, ειδικά αυτές τις μέρες.
Συνεπώς, πρώτον, ο ελληνικός Στρατός -επαναλαμβάνω τα στοιχειώδη- δεν καταλαμβάνει χώρο της ελληνικής επικράτειας, ούτε είναι αναγκαίο κακό. Είναι απαραίτητος για την προστασία της ακεραιότητας της χώρας. Ο ελληνικός Στρατός δεν είναι σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία. Είναι σε σύμπλευση με την ελληνική κοινωνία και στη Φλώρινα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αξιοποιώντας τα πεδία βολής διασφαλίζουμε πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια του ελληνικού λαού, την ευημερία και την ελευθερία του.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κύριος Λιάνης έχει το λόγο για δυο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και από εμένα «Καλή Επιτυχία»! Η τεράστια πείρα και το ήθος σας την εγγυώνται.
Με καταπλήσσει η απάντηση του κυρίου Υφυπουργού: Μαθήματα πατριδογνωσίας και μαθήματα Δημοκρατίας σε μια Αίθουσα στην οποία φοιτώ επί είκοσι χρόνια, ενώ στο βάθος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μαθήματα πατριδοκαπηλίας! Και δεν σας επιτρέπω να μου μιλάτε εμένα για καταλήψεις στο πεδίο βολής και τι εννοεί η φράση. Η φράση λέει παρακάτω γι’ αυτά που δεν απαντάτε.
Πώς πηγαίνετε απρόσκλητοι να κάνετε ασκήσεις χωρίς να έχετε θυροκολλήσει ένα χαρτί από το Γ.Ε.Σ., ένα χαρτί από το Υπουργείο Άμυνας παρά μόνο μια ανακοίνωση, κατόπιν εορτής, μιας μεραρχίας σ’ ένα μέρος στο οποίο δεν υπάρχει αυτό το Σώμα Στρατού; Άρα σας επιστρέφω τις σκέψεις επί του τι σημαίνουν αυτά περί καταλήψεων. Σεβόμαστε τους Έλληνες στρατιώτες, αγαπάμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά αγαπάμε τη Δημοκρατία μας περισσότερο. Δεν έχετε λοιπόν κανένα δικαίωμα να μην απαντάτε στην ερώτηση. Πήγατε, μπήκατε στο πεδίο βολής, και ειδοποιήσατε δυο μέρες μετά. Το ματαιώσαμε εμείς γιατί παρενέβημεν –τώρα με αναγκάζετε να τα πω- στην κυρία Μπακογιάννη, στον κύριο Ρουσόπουλο, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και έτσι δεν έγιναν οι βολές αρμάτων. Πού; Σ’ ένα μέρος, κύριοι συνάδελφοι, που το πεδίο βολής είναι μέσα στην καρδιά της Φλώρινας, στην καρδιά του κάμπου. Τέσσερα χωριά -Μελίτη, Βεύη, Κέλλη, Λόφοι- και ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας απέχουν όλα εκατόν πενήντα μέτρα. Και στο παρελθόν έχουν πέσει βλήματα στις αυλές των σπιτιών. Να γιατί δεν το θέλουν οι κάτοικοι, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι μόνοι, που είναι έρημοι, που είναι φτωχοί κι από πάνω θέλετε να μην ξέρουν ποιος πάει έξι η ώρα το πρωί. Να το ξέρουν οι κάτοικοι, αυτό είναι Δημοκρατία. Αυτό είναι σεβασμός.

Η Μελίνα Μερκούρη έλεγε για τα μέρη αυτά ότι «τα σύνορα δεν είναι ποινή. Τα σύνορα είναι τιμή». Και δεν τα τιμάτε. Τα σύνορα τα τιμάμε με ανάπτυξη, με ενημέρωση, με δουλειές και με Δημοκρατία κι όχι μ’ αυτά τα σαρδανάπαλα που ακούω εδώ.
Μια τελευταία κουβέντα θα πω, κύριε Υφυπουργέ. Εγώ διαβάζω -κι αυτό μου μένει- το εξής. Γιατί εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές. Και αληθές είναι αυτό το χαρτί που έχει εκδοθεί από την 34η Ταξιαρχία, απόσπασμα τάδε, και φέρει την υπογραφή ενός ταξιάρχου.
Ποιος πήρε την πολιτική απόφαση γι’ αυτή την άσκηση; Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Οι ασκήσεις έχουν σταματήσει από το 2003. Το σεβάστηκαν όλα τα κόμματα και εμείς και εσείς. Ποιος πήρε λοιπόν την απόφαση; Είναι πολιτική απόφαση, είναι στρατιωτική; Και γιατί σ’ ένα επικίνδυνο πεδίο βολής; Γιατί δεν πάτε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, δίπλα, στο Καϊμακτσαλάν, να κάνετε ένα καινούργιο πεδίο βολής μακριά από τους κατοίκους;


Γιατί δεν πάνε όλοι αυτοί οι εξαιρετικοί κύριοι να κάνουν αυτό που λέτε σε εκείνο το σημείο; Συμφωνώ και εγώ να γίνονται ασκήσεις. Βεβαίως θα ασκούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πού, όμως; Εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος. Και πού αλλού; Εκεί που είναι οι μονάδες. Τις αποσύρατε όλες τις μονάδες από την περιοχή και τώρα διαπραγματεύεστε το πεδίο βολής –σας το αποκαλύπτω και αυτό- λέγοντας θα σας δώσουμε στρατό στο Αμύνταιο για να λειτουργήσει το πεδίο βολής. Μην με αναγκάσετε να πω περισσότερα. Με προκαλέσατε με την απάντησή σας.
Κύριε Πρόεδρε, είναι επικίνδυνο για όλους τους κατοίκους που ζουν εκεί αυτό το πεδίο βολής. Έτσι έχει χρέος η Νέα Δημοκρατία που πιστεύω ότι σέβεται και το πολίτευμα και τη δημοκρατία να μη το λειτουργήσει άλλο, όπως δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα. Διαφορετικά θα έχετε πάντα μπροστά το θέαμα που είδατε και κάνατε πίσω, μάνες με παιδιά στην αγκαλιά μπροστά από τις κάνες των τεθωρακισμένων, που δεν κατέλαβαν, αλλά δεν ενημέρωσαν και δεν ειδοποίησαν πότε θα πάνε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριοι συνάδελφοι, εξακολουθώ να πιστεύω, ιδίως μετά την απάντηση του κ. Λιάνη ότι δεν έπρεπε να κάνει αυτήν την ερώτηση και πιστεύω ότι ακόμη και αυτό το οποίο είπε εν συνεχεία, ότι αγαπώ τη δημοκρατία περισσότερο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι λάθος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό είπατε, κύριε Λιάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Δείτε τα πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Προστατεύουν την ακεραιότητα της χώρας …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είστε απαράδεκτος. Δεν έχετε απάντηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): … και παρόμοια θέματα δεν πρέπει να εγείρονται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να με προστατεύσετε. Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Λιάνη, σας παρακαλώ. Ξέρετε ότι κατά τον Κανονισμό δεν μπορεί να γίνονται διακοπές. Ας ολοκληρώσει ο κύριος Υπουργός και θα δούμε αν υπάρχει θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ξέρουμε τι συμβαίνει στη Φλώρινα. Ξέρουμε ότι είναι αναγκαίο το πεδίο βολής και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Είναι σε σφοδρή σύγκρουση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία δίνει ο κ. Λιάνης, γιατί αυτή η εικόνα συνάδει με ανησυχίες που εξεφράσθησαν ως μη έδει και ως ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας από αρχηγό γειτονικού κράτους. Δεν συμβαίνουν αυτά που είπε ο κ. Λιάνης, όπως δεν συμβαίνουν και αυτά που είπε ο κ. Γκρουέφσκι με την άσκηση αυτή. Και εγώ επιμένω ότι, κύριε Λιάνη, αυτήν την ερώτηση δεν έπρεπε να την είχατε κάνει.
Κατά τα άλλα ξέρουμε πολύ καλά και τις ανάγκες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε σύμπλευση με τις τοπικές κοινωνίες και πάντα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που είναι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, προστατεύουν την ακεραιότητα της χώρας. Και επαναλαμβάνω αυτά σήμερα εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να είναι βέβαιοι οι κάτοικοι της Φλώρινας ότι χωρίς καμιά εκμετάλλευση της ανησυχίας τους, χωρίς καμιά εκμετάλλευση του ενδιαφέροντός τους για την περιοχή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει, θα τους ακούσουν, θα ανταποκριθούν και δεν θα μειώσουν στο ελάχιστο τη μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων μας, που επαναλαμβάνω είναι στρατεύματα της δημοκρατίας.
Ήθελα δε ακόμα να πω ότι εδώ σήμερα δεν έκανα μαθήματα πατριωτισμού σε κανέναν, δεν επιτρέπεται εδώ να κάνουμε μαθήματα πατριωτισμού ο ένας στον άλλο. Απλώς ανέφερα ετυμολογικά τι σημαίνει «καταλαμβάνω». Δεν μπορεί να λέγεται ότι ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει χώρο της ελληνικής επικράτειας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ
: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί προσωπικού θέματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, η ερώτηση έγινε, απαντήθηκε, τα πάντα είναι στα πρακτικά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Βοηθείστε αν θέλετε το Προεδρείο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, το Προεδρείο θεωρεί ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Έχετε, όμως, το λόγο για ένα λεπτό να κάνετε το σχόλιό σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Είπατε, κύριε Υφυπουργέ, ότι είπα ότι δεν πρέπει να σεβόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είπα ακριβώς το αντίθετο, κύριε Πρόεδρε, ότι σεβόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αγαπάμε τα στρατευμένα μας παιδιά. Και δεύτερον, δεν σας επιτρέπω, κύριε Υπουργέ, ούτε ως συνειρμό να αναφέρετε πράγματα τα οποία πηγαίνουν αλλού. Πρώτος από όλη την Ελλάδα έβγαλα ανακοίνωση σαν πολιτικό γραφείο και καταδίκασα την ανάμειξη του κ. Γκρούεφσκι στα εσωτερικά της χώρας.
Μην παίζετε με τη φωτιά. Αυτά κάνετε εκεί πέρα πάνω. Γι’ αυτό έχετε και αυτού του είδους τα αποτελέσματα. Μην παίζετε με τη φωτιά. Το ξαναεπιχείρησαν συνάδελφοί σας σε αυτήν την αίθουσα πριν πάρα πολλά χρόνια. Δεν δίνω εξετάσεις δημοκρατίας και αγάπης για τη χώρα. Τα σαράντα χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή, στη δημοσιογραφία και στη Βουλή, το εγγυώνται. Ας μας δώσετε και τα παράσημά σας να τα δούμε. Δεν σας επιτρέπω, λοιπόν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, κύριε Λιάνη, τελειώσατε. Είμαστε όλοι εκτός διαδικασίας.


http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne081010.txt




4 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2008 στις 9:16:00 π.μ. EEST  

Την άλλη φορά, θα πάρουμε τηλέφωνο!

http://www.youtube.com/watch?v=JdSTXdry6xg

Καμαρώστε τον!

Ανώνυμος 19 Οκτωβρίου 2008 στις 12:44:00 π.μ. EEST  

ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΚΑΛΤΣΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΨΗΦΟΘΗΡΙΕΣ ΚΑΤΣΑΝ ΤΟ Π.Α.Σ.Ο.Κ. ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ,
ΑΡΕ ΛΑΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ.

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2008 στις 3:05:00 μ.μ. EET  

Na paei sto Tetovo na politeutei o karagiozis.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2008 στις 11:35:00 π.μ. EET  

http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/10/blog-post_28.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP