O ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης απαντά στο "Εν Κρυπτώ"

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια την απάντηση που μας έστειλε ο ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης σχετικά με το προ ημερών άρθρο μας. Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκεζίνη για την απάντηση και επιφυλασσόμαστε να ανταπαντήσουμε σύντομα.

Γενικός προς Ειδικούς
Βασίλειος Μαρκεζίνης - Ακαδημαϊκός

Εισαγωγικές σκέψεις

Οι ευγενώς και λεπτομερώς διατυπωμένες αντιρρήσεις που δημοσιεύθησαν ανωνύμως (γιατί;) στο «Εν Κρυπτώ» (http://www.enkripto.com/2011/09/blog-post_08.html) για το περιεχόμενο του τέταρτου κεφαλαίου (σελ 211-224) του πρόσφατου βιβλίου μου «Η Ελλάς των Κρίσεων» (Λιβάνης 2011) μου προξενούν τρεις αντιδράσεις διαφορετικού τύπου που ίσως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες του ενδιαφέροντος ιστοτόπου. Γι΄αυτό και έθεσα κατά μέρος άλλες, πιο επείγουσες, υποχρεώσεις για να θέσω υπ΄όψιν των αναγνωστών σας μερικές μόνο (λόγω ελλείψεως χρόνου και χώρου) από αυτές .

Πρώτον, επιτρέπεται σ΄έναν μη ειδικό να εκφράσει γνώμη επί θεμάτων που, στη βάση των, απαιτούν ειδικές γνώσεις; Στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής συζητήσεως η απάντηση μου είναι ανενδοίαστα «Ναι» γιατί άλλως θα αφήναμε την διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας μας μόνο σε ειδικούς – την υγεία σε γιατρούς, την παιδεία σε δασκάλους, την άμυνα σε στρατιωτικούς κοκ. – και θα αποκλείαμε έτσι παντελώς την συμμετοχή όλων των πολιτών στην διαμόρφωση της κοινωνίας που ζούνε. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν αποκλείεται στο γενικά μορφωμένο άτομο να εκφράζει γνώμη και, ακόμη, να συμμετέχει στην διαμόρφωση της πολιτικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζει -- πράγμα που πολλές φορές απαιτεί και διατύπωση γνώμης σε λεπτομέρειες--αλλά στο πως και πόσο η γνώμη του πρέπει όχι μόνον να ακούγεται αλλά και να επηρεάζει τη διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων.

Αυτή η σύμπραξη (πολλών) ειδικών, υπό την εποπτεία και τελική ευθύνη ενός μη ειδικού αλλά ευρέως μορφωμένου και πεπειραμένου ανθρώπου, αποτελεί τον κανόνα σε θέματα στρατιωτικά, όπου η εκπόνηση στρατηγικού δόγματος απαιτεί συντονισμό με ειδικούς που ασχολούνται με τις διάφορες πτυχές του διεθνούς δικαίου, με οικονομολόγους, με γεωγράφους, ιστορικούς κλπ υπό την τελική εκτίμηση ενός «αφεντικού» στο οποίο ανήκει η τελική ευθύνη για την διαμόρφωση της τελικής σύνθεσης γνωρίζοντας επαρκώς το αντικείμενο των διαφόρων ειδικοτήτων που δουλεύουν γι΄αυτόν. Μια τέτοια γενική γνώση συνήθως δίδει στον προϊστάμενο την δυνατότητα να μπορεί να θέτει στους ειδικούς του τις σωστές ερωτήσεις και να αξιολογεί τις απαντήσεις των αλλά, ταυτοχρόνως, να μην είναι τόσο ειδικός όσο κάθε ειδικός, ώστε να ταυτίζεται με τον τρόπο σκέψεώς του και να υποτιμά ή αγνοεί τις σκέψεις των άλλων ειδικών που εργάζονται γι΄αυτόν.

Δεύτερον τα περισσότερα σοβαρά προβλήματα της ζωής συνήθως επιλύονται καλύτερα όταν συμπράττουν πολλοί άνθρωποι και πολλές ειδικότητες, δεδομένου ότι μια τέτοια σύμπραξη προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες ελέγχου και τηρήσεως των νομικών διαδικασιών λήψεως αποφάσεων στο συγκεκριμένο τομέα ανθρώπινης δράσης. Αυτή η γενικότερη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων είναι κατ` εξοχήν αναγκαία στο στράτευμα, όπου ανεξέλεγκτος άσκηση αρμοδιοτήτων, βάσει μόνο στενών ειδικών γνώσεων, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες σπατάλες χρήματος ή κινδύνους εξασθενήσεως της δημοκρατικής βάσης του πολιτεύματος.

Τρίτον, το άρθρο που υπήρξε η αφορμή του παρόντος δοκιμίου, απέφυγε τον συνήθη δυσφημιστικό τρόπο εκφράσεως αντιρρήσεων που παρατηρείται συχνά στην χώρα μας αυτή την εποχή. Δημιουργεί, έτσι, την επιθυμία διαλόγου που θα προσελκύσει και άλλους ενδιαφερομένους και θα συμβάλει έτσι στην ευρύτερη δυνατή κατανόηση του συζητουμένου θέματος. Οι ήδη δημοσιευθείσες αντιδράσεις στο άρθρο του ισοτόπου, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Αλλά και από εκπαιδευτικής απόψεως, μια ευρύτερη συζήτηση γρήγορα δείχνει πως και οι πιο λεπτομερείς και τεχνικές επιλογές συνδέονται αναπόσπαστα με γενικότερα θέματα που νομίμως απασχολούν την κοινωνία καί τα οποία τις προσδιορίζουν. Ταχύτατα, λοιπόν, μπορεί κανείς να βρεθεί μπλεγμένος σ΄ ένα γενικότερο θέμα όπου η «κοινή» - με την έννοια της μη εξειδικευμένης - γνώμη, αποτελεί την βάση όλων των ειδικοτέρων αποφάσεων που ακολουθούν. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, η συμμετοχή των μη ειδικών είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία.

Η σκέψη αυτή υπαγόρευσε το είδος των «ειδικών» – στα μέτρα των δυνάμεών μου – απαντήσεων που ακολουθούν και που θεμελιώνουν την πεποίθησή μου πως η καταληκτική συμβουλή του συγγραφέως του «Εν Κρυπτώ» στο οποίο εδώ απαντώ, - ότι δηλαδή ως μη ειδικός στα στρατιωτικά δεν πρέπει να αρθογραφώ γι αυτά τα θέματα - δεν θα εισακουσθεί!

Απαντήσεις στις αντιρρήσεις

Απαντώ πάντα ως επιστήμων με πολλά ενδιαφέροντα, με όρεξη να μάθω, με διάθεση να διορθωθώ από ειδικούς και να παραδεχθώ όταν κάνω λάθος έχοντας πολλάκις διακηρύξει ότι όποιος δεν είναι έτοιμος να κάνει λάθος και να υποστεί τις δέουσες συνέπειες, ποτέ δεν θα πρωτοτυπήσει. Αυτή η τελευταία σκέψη όμως – προσέξετε - αρμόζει και στους ειδικούς και όχι μόνον στους γενικούς. Ας έχουν λοιπόν και αυτοί το νου τους μήπως, εξ αιτίας της υπερεξειδικεύσεώς τους, χάσουν από μπροστά τους την γενικότερη εικόνα! Για να το πω αλλιώς, αν δεν είναι σε θέση να προσαρμόζουν την σκέψη τους και να τολμούν σε στιγμές πολιτικο-στρατιωτικών κρίσεων ανορθόδοξες λύσεις, θα τους πάρει το ποτάμι γιατί η υπερβολική εξειδίκευση κανένα δεν σώζει ενώ ο κοινός νους ίσως δώσει σωτηρία. Εν όψει των ανωτέρω, παρατηρώ:

Πρώτον, σε ότι αφορά την κριτική για την αντιαρματική ανεπάρκεια του συγκεκριμένου πυροβόλου των 100 χιλ. (τύπου 2A70) χαμηλής πίεσης που φέρει το ΒΜΡ-3, δεν αντιλέγω άλλο από το προφανές : η λύση θα ήταν να εφοδιασθούν τα προοριζόμενα για την Ελλάδα ΒΜΡ-3 με πυροβόλο 100χιλ. ικανό να βάλλει διατρητικά πυρομαχικά κινητής ενέργειας. Το ότι το ΒΜP-3 μπορεί να φέρει διατρητικά βλήματα (τονίζω για ακόμα μια φορά, ως υποστήριξη σε συνδυασμό με τη δύναμη πυρός των ΤΘ) επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές (βλ. π.χ. Janes Intelligence Guide. http://www.army-technology.com/projects/bmp-3/ http://articles.janes.com/articles/Janes-Ammunition-Handbook/100-mm-3UBK10-3-Basnya-gun-launched-missile-round-Ukraine.html Janes Tank recognition guide (2nd edition) 2000 pp.170.)

Φίλοι ειδικοί με πληροφορούν επί πλέον ότι η απαίτηση αυτή ικανοποιείται εύκολα γιατί και διαθέσιμα πυροβόλα υπάρχουν και ο σχεδιασμός του ΒΜΡ-3 είναι ικανός να αντέξει βολή σε κίνηση με τέτοιου τύπου πυροβόλο. Ειδικοί, πάλι, μου λένε ότι στις σειρές παραγωγής των ΒΜΡ-3 η αλλαγή πυροβόλου δεν θα επέφερε αύξηση του κόστους.

Δεύτερον, έκδηλη (και λογική) είναι η αγωνία του «Εν Κρυπτώ» για την ασφαλή μεταφορά του Πεζικού στη «γραμμή εξόρμησης υπό προστασία θώρακος». Είναι σαφές (και δεν νομίζω ότι κανείς διαφωνεί με αυτό) ότι κανένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ δεν αντέχει σε πλήγμα αντιαρματικών όπλων, ούτε σε ευθύ πλήγμα οβίδας πυροβολικού. Εξ όσων αντελήφθην το ζητούμενο είναι η προστασία από όπλα πεζικού, όλμους και θραύσματα οβίδων. Πάλι Έλληνες (και ξένοι ειδικοί) μου λένε ότι αυτή την προστασία την παρέχει επαρκέστατα το ΒΜΡ-3.

Τρίτο, σε ότι αφορά την διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, εδώ τίθεται ένα ευρύτερο θέμα φιλοσοφίας άμυνας , το οποίο βαίνει πολύ πέραν των τεχνικών δυνατοτήτων του ΒΜΡ-3 και των αδυναμιών των ανταγωνιστών του. Αυτό το πρόβλημα φιλοσοφίας της άμυνας αναδεικνύεται, ακόμη περισσότερο, και από τα προωθούμενα σχέδια κατασκευής τάφρου καθ` όλο σχεδόν το μήκος του Έβρου και δυτικά αυτού, ως μείζονος αμυντικού κωλύματος. Η τάφρος υποτίθεται ότι θα μας απήλασσε από τον κίνδυνο αιφνιδιαστικής εισβολής των Τούρκων, καθιστώντας παράλληλα την άμυνα μας ευχερέστερη ακόμη και με το σημερινό – αριθμητικά ελλειμματικό θα έλεγα - ανθρώπινο δυναμικό.

Εδώ όμως – έχω την εντύπωση - «σκοντάφτουμε» στην στρατηγική αντίληψη για το είδος της απειλής που συνιστά η Τουρκία για την χώρα μας. Αυτό διότι η τάφρος ουσιαστικά αποτρέπει (λόγω εύρους και βάθους) οποιαδήποτε δυνατότητα αιφνιδιαστικής της διάβασης από τις Ελληνικές δυνάμεις , δίχως ζεύξη από το Μηχανικό.

Τέτοια λογική για μένα υποδηλώνει ότι οι στρατιωτικές μας επιδιώξεις πάντα και κατ΄ ανάγκη τελειώνουν όταν καταστραφούν (με την βοήθεια της τάφρου) οι επιτιθέμενες Τουρκικές δυνάμεις. Σ΄αυτή την λογική όμως ουδέποτε υπεισέρχεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η ανάγκη να καταληφθεί αιφνιδίως Τουρκικό έδαφος ως πολιτικό ισοδύναμο π.χ. της αιφνίδιας κατάληψης 1-2 κατοικημένων μικρονησιών μας στο Αιγαίο ή προελάσεως των Τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Αυτή η ανάγκη παραπέμπεται στην αναμονή Τουρκικής επίθεσης στον Έβρο, στην συντριβή των π.χ. δύο Μεραρχιών που θα επιτεθούν και μετά «με άνεση χρόνου» διαβαίνουμε εμείς την τάφρο μας και τον Έβρο.

Ίσως το πιο απογοητευτικό στοιχείο σ` αυτή την προσέγγιση είναι η αντίληψη της παραμέτρου του χρόνου. Γιατί τέτοια λογική μας πάει πίσω στην δεκαετία του `40 όταν η χρονική μονάδα διάρκειας και μέτρησης των συγκρούσεων ήσαν εβδομάδες αν όχι μήνες και δεν μας αφήνει να σκεφθούμε ως άνθρωποι του 21ο αιώνα, όπου συνηθέστατα οι συγκρούσεις διαρκούν ένα-δύο εικοσιτετράωρα πριν μεταφερθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Την πολιτική της τάφρου εμμέσως την υποστήριξα στο προηγούμενο βιβλίο μου («Για μια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική») τονίζοντας – ιδίως για το γενικό κείνο - την ελάχιστα γνωστή απόκτηση μεγάλου αριθμού γεφυροποιών οχημάτων από την Τουρκία. Βεβαίως, και άλλοι, εκείνη περίπου την εποχή, είχαν αναφερθεί στην ιδέα της τάφρου αλλά η ομιλία μου, και η δημοσιότητα που της εδόθη, τράβηξε την προσοχή του πολύ κόσμου και έχω λόγον να πιστεύω ότι βοήθησε την ηγεσία του στρατεύματος στην επιτάχυνση των μέτρων. Ωστόσο, η κατασκευή της τάφρου δεν είναι απόλυτη λύση, διότι η δυσχέρεια που προσθέτει δεν αρκεί για να αποτρέψει τους Τούρκους από το να προετοιμασθόυν κατάλληλα για την αιφνιδιαστική της υπέρβαση καί να καταλάβουν π.χ. το βορείως του Ερυθροποτάμου Ελληνικό έδαφος καί να παραμείνουν εκεί οχυρωμένοι και διαπραγματευόμενοι.

Συνεπώς, καλή η τάφρος και μάλιστα όχι μόνο για στρατιωτικούς αλλά και για μεταναστευτικούς λόγους. Όμως, συνεπάγεται την (περιοριστική) αντίληψη ότι το μόνο που μπορούμε ν` αντιτάξουμε είναι άμυνα αποκλειστικά εντός του Ελληνικού εδάφους. Αυτή η αντίληψη, για τους περισσότερους πολίτες αλλά, ίσως, και για τους συντηρητικούς ειδικούς, υπακούει σ’ ένα υπαγορευμένο (πόθεν άραγε;;) δόγμα περί άβατου (inviolability) του Τουρκικού εδάφους -το οποίο άβατο φροντίζουμε (εμείς) να κατοχυρώσουμε πρακτικά με την τάφρο σε όλο σχεδόν το μήκος των συνόρων, η οποία ενώ δεν μπορεί να προλάβει σε κάθε περίπτωση μια καλά προσχεδιασμένη Τουρκική υπέρβαση, θα μπορούσε να αποτελέσει το ...φύλλο συκής της προ- αποφασισμένης δικής μας αδράνειας.
Έλεος! Ερωτώ, η πλευροκόπηση καί κύκλωση μιας ενδεχόμενης Τουρκικής επιθετικής κίνησης πρέπει να αποκλείεται δογματικά; Ειναι αρκετό να εξαρτάται από τις γέφυρες που θα συναρμολογήσει στην τάφρο το Μηχανικό μας;

Δεν είναι εδώ η κατάλληλη στιγμή ούτε εγώ - ο γενικά μορφωμένος άνθρωπος - με κοινό νου για να διαφωνήσω με εδικούς πάνω στις λεπτομέρειες του πολέμου του Yom Kippur. Αλλά συνιστώ σε όσους απο τους αναγνώστες του ισότοπου δεν γνωρίζουν το διαφωτιστικότατο βιβλίο του Αbraham Rabinovich “The Yom Kippur War” (Shocken Books-New York 2004) να το διαβάσουν, μήπως και εμπνευσθούν, έστω και κατ` ελάχιστον, οι οπαδοί αμυντικών μόνο πολέμων ως και οι πολέμιοι του ΒΜΡ-3 από το ένθεο επιθετικό πνεύμα των Ισραηλινών συναδέλφων τους. Από τούς Ισραηλινούς επίσης πρέπει να αντιγράψουμε την απαράμιλλη ικανότητά τους να παραδέχονται τα λάθη τους και να τα διορθώνουν. Τα γράφω αυτά γιατί ασχολούμαι --πάλι ως μη ειδικός-- με την ψυχοβιογραφία, μια και μου δίδει ενοράσεις στο πως σκέπτονται οι άνθρωποι και πως μπορούν να προσαρμόζουν τις απόψεις των οι μεγάλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων στρατηγών που από τον Σκιπίωνα μέχρι το Ariel Sharon απέδειξαν την αξία της αιφνίδιας μετατροπής ενός αμυντικού πολέμου σε επιθετικό. Τα τονίζω όλα αυτά με έμφαση γιατί η μόρφωση μου είναι μεν γενική αλλά νομίζω – ελπίζω τουλάχιστο – ότι δεν μου έχει στερήσει την δυνατότητα κρίσεως και προσαρμοστικότητας.
Τέταρτο, εν όψει των ανωτέρω, βλέπουμε ότι το ΒΜΡ-3 ουσιαστικά αποτελεί έναν συγκερασμό ταχύτατης και ασφαλούς προώθησης πεζών, καθώς επίσης και πυροβολικού εφόδου και αμυντικού όπλου, όταν απαιτηθεί. Είναι με δυο λόγια ένα πολυδύναμο εργαλείο που καλύπτει μία ευρύτατη ποικιλία λειτουργιών, ακόμη και την ακραία αυτοτελή (δίχως αρματική υποστήριξη) επιθετική κίνηση.
Κάποιοι, με στερεότυπα παλαιότερης επιχειρησιακής αντίληψη μπορεί να μην έλκονται από τέτοιες σκέψεις. Δικαίωμα τους! Μπορούν όμως να εξηγήσουν γιατί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε την εποχή των παχιών αγελάδων (όταν ήσαν ο 4ος παγκόσμιος αγοραστής οπλικών συστημάτων) ούτε την εποχή των σημερινών ισχνών, δεν έτυχε να υιοθετήσουν κανένα μείζον οπλικό σύστημα πέραν των προερχομένων από Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ;
Ποιού είδους επιχειρησιακές τακτικές αντιλήψεις των Ελλήνων στρατιωτικών τυχαίνει ν` απορρίπτουν οτιδήποτε προέρχεται από την Ρωσία; ΄Η μήπως οι σχετικές αποφάσεις δεν βασίζονται σε τακτικές επιχειρησιακές αντιλήψεις αλλά σε σχέσεις πολιτικο-οικονομικης εξάρτησης, που ίσως κάποτε ήσαν κατανοητές, αλλά σήμερα συνιστούν βαρίδια στην αποτελεσματικότητά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Η ζημιογόνος επίδραση αυτών των σχέσεων στην πρόσφατη ιστορία μας έχει οδηγήσει μη ειδικούς σαν και μένα στην αντίληψη ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μια τεχνική μόνο διαδικασία, που την διεκπεραιώνουν αποκλειστικά οι ειδικοί στρατιωτικοί, αλλά απαιτεί και γενικότερη πολιτική σκέψη που συχνά δεν έχει – για χίλιους δυο λόγους – και ο πλέον άριστος στρατιωτικός ειδικός.

Όποιος στρατιωτικός κυριαρχείται από τεχνοκρατική και μόνο νοοτροπία, ουδέποτε θα αντιληφθεί ότι το αντικείμενο της δουλειάς του είναι, σε τελευταία ανάλυση, μια κατ` εξοχήν πολιτική πράξη. Αυτή η τάση, αυτή η ενδεχόμενη αδυναμία γενικότερης σκέψεως και ευρύτερης αντίληψης πιθανόν να οδηγεί πολλούς Έλληνες στρατιωτικούς στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δουλειά τους η αποτίμηση της φύσης, του μεγέθους και των πολιτικών στοχεύσεων της Τουρκικής απειλής. Αδυνατούν έτσι να σκεφθούν, πέρα από τεχνοκράτες, και ως πολιτικοί επιτελείς και σύμβουλοι, άρα να απαιτήσουν από τον Υπουργό τους, από την πολιτική ηγεσία γενικότερα, τις συμμαχίες και τα όπλα που η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης Τουρκικής απειλής επιβάλλει.

Ακόμη χειρότερα, ούτε το παράδειγμα της Κύπρου ούτε το παράδειγμα των Ιμίων έχουν λειτουργήσει ως μαθήματα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν χάσαμε πρωτίστως από την ακαταλληλότητα ή την αστοχία του διαθέσιμου υλικού. Αντιθέτως, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι χάσαμε από έλλειψη πολιτικής αντίληψης (από πολιτική τύφλωση!), από έλλειμμα πρωτοβουλίας και επιθετικού πνεύματος, από έλλειψη κατανόησης του σχεδιασμού του αντιπάλου, από αδυναμία εντοπισμού των ασθενών του σημείων και εκμετάλλευσής τους.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με την κλιμακούμενη κρίση στην ΝΑ Μεσόγειο. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τί θα απέτρεπε/αποθάρρυνε τους Τούρκους. Αδυνατούμε να διαβάσουμε την παγιωμένη τους αντίληψη: ότι οι ΄Ελληνες δεν επιθυμούν (και δεν είναι εξοπλισμένοι για) συνολικό πόλεμο ως αντίδραση στην διαρκή προώθηση των Τουρκικών βλέψεων. Το ΒΜΡ-3 συνιστούσε ακριβώς μια ένδειξη ότι και μπορούμε και θέλουμε. Επιλέγοντας – πιθανώς - τα «δεύτερο χέρι» ΤΟΜΠ από τα υπολείμματα των Γερμανών και των Αμερικανών, φοβούμαι οτι εκπέμπουμε - εμμέσως πλην σαφώς - την εντύπωση πως θα ρίξουμε , αν ανακύψει η ανάγκη κάποιες τουφεκιές για «την τιμή» των όπλων και μετά το πολιτικό - και όχι στρατιωτικό - κατεστημένο θ` αποδεχθεί το τετελεσμένο, όπως άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει. (Αφήνω, επί του παρόντος, εκτός υπολογισμού την φημολογούμενη δωρεά Αμερικανικών βαρέων αρμάτων τύπου Άμπραχαμς.)

Πέμπτο, και εν κατακλείδι, εγώ δεν κατηγόρησα κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή οργάνωση ότι «τα πιάνει» από τους Αμερικανούς ή τους Γερμανούς αν και κατά καιρούς σε όλες τις χώρες το πρόβλημα το «μαύρου χρήματος» εμφανίζεται με την πιο άσχημη μορφή του στο θέμα εξοπλιστικών προμηθειών. Αυτό που κατηγόρησα είναι μια αντίληψη, μια παθογένεια θα έλεγα, που νομίζω - και πάλι μπορεί να κάνω λάθος - ότι είναι γενικευμένη στην χώρα μας. Η αντίληψη είναι ότι παίρνουμε όποιο οπλικό σύστημα μας δίνουν οι πολιτικοί, εφ` όσον, βεβαίως, ... δεν προέρχεται από την Ρωσία. Και αν δεν αποδειχθεί λειτουργικό και κατάλληλο, τους μεμφόμεθα εκ των υστέρων με παραπολιτικές διαρροές. Εξετάζοντας λοιπόν το θέμα από αυτή την οπτική γωνιά δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να δείξω ότι η στην ουσία μονοδιάστατη εξωτερική μας πολιτική, που δεν μπόρεσε ή δεν προσπάθησε καν να ανταποκριθεί στον νέο κόσμο που ανέτειλε μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου, απαντάται εξ ίσου έντονα και στον αμυντικό τομέα. ‘Ετσι όμως οριζόμενο το θέμα μου απαιτεί - και όχι απλώς επιτρέπει - παρεμβάσεις μη ειδικών μια και άπτεται του γενικού συμφέροντος της χώρας.

Εγώ διεκδικώ το δικαίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική αντίληψη για την άμυνα της χώρας: τί μας απειλεί και πώς αποτρέπεται ή εξουδετερώνεται. Μια τέτοια αποστολή απαιτεί διαμορφώσει από κοινού με το Υπουργείο των Εξωτερικών συντονισμένου δόγματος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αυτή η συντονισμένη στρατηγική εκτίμηση μοιραία θα καθορίζει και το είδος των όπλων που θα πρέπει να διεκδικούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άπαξ έχει καθορισθεί ποία θα είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτή, και όχι απο μόνης της, η... «ανάγκη μεταφοράς του Πεζικού στην γραμμή εξόρμησης υπό προστασία θώρακος»!

Κατάληξις

Το συμπέρασμα για μένα είναι λοιπόν ένα, και βγαίνει συνεχώς επαναλαμβανόμενο στις πολλαπλές μου δημοσιεύσεις. Θέλω να προσελκύσω στην πολιτική της καταρρέουσας Ελλάδας ανθρώπους με «ταλέντο» - γενικό και ειδικό – και να αφήσω σ’αυτούς να πάρουν τα ηνία από τα διάφορα κατεστημένα που μας κυβέρνησαν, κομματικά, εξαρτημένα από Μεγάλες Δυνάμεις και συμφέροντα, κρατώντας μακριά από την διοίκηση της χώρας την πρωτοτυπία, την ευελιξία σκέψεως, την ψυχολογική ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Εννιά φορές στις δέκα αυτά τα χαρακτηριστικά τα βρίσκει κανείς στους ανθρώπους με ευρεία μόρφωση και μεγάλη πείρα που είναι σε θέση να δουν την συνολική εικόνα και μετά να στραφούν στους ειδικούς και να τους ζητήσουν να εκτελέσουν το εξ ίσου δύσκολο και σοβαρό εργο της υλοποίησης, της αντιμετώπισης των λεπτομερειών που μόνο η ειδική τους κατάρτιση επιτρέπει να το φέρουν σε πέρας.

Η σημασία των «γενικών» – ανθρώπων δηλαδή με ευρύτερη καλλιέργεια και όχι μόνο τεχνικές γνώσεις – δεν είναι μόνο ιδική μου (λελογισμένη) προτίμηση αλλά και επιβεβαιώνεται στην πράξη. Όντως παρατηρούμε ότι πολλοί από τους θεμελιωτές του στρατιωτικο-πολιτικού δόγματος δεν προέρχονταν από το χώρο της στρατιωτικής ειδικότητος. Έτσι, υπενθυμίζω παραδειγματικά, ότι ο Κίσινγκερ υπήρξε ιστορικός, ο E.H.Carr ιστορικός και δημοσιογράφος, ο Morgenthau νομικός, ο Kenneth Waltz οικονομολόγος, για να μην μιλήσουμε και για περιπτώσεις που προήλθαν ακόμα και από τον χώρο των Θετικών επιστημών. Και αν θέλομε και παράδειγμα από την «άλλη πλευρά του λόφου» ας μην ξεχνάμε ότι ο νυν υπουργός εθνικής άμυνας της Ρωσίας Anatoly Serdyukov, ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην δύσκολη εποχή μετά τον Ρωσο-Γεωργιανό πόλεμο με διαταγή να αλλάξει ριζικά το δόγμα πολέμου της Ρωσίας προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ είναι απόφοιτος ... οικονομολόγος!

Με δύο λόγια, αν – και τονίζω το αν – υπάρχουν διαφορές μεταξύ εμού και του «Εν Κρυπτώ» – δεν βρίσκονται στο πιο «παιχνίδι» προτιμώ εγώ η αυτοί να αποκτήσουμε αλλά στο τί είδους νοοτροπία πρέπει να διακρίνει τους πραγματικούς ηγέτες. Δυστυχώς όμως, κατά Πιραντελλικό τρόπο, η χώρα μας ακόμη αναζητά τέτοιους ανθρώπους!

60 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:01:00 π.μ. EEST  

Έχει ένα δίκιο ο Μαρκεζίνης: κακώς ασκείτε κριτική ανώνυμα. Αν είστε εν ενεργεία, είναι κατανοητό. Εφόσον δεν έχετε εξαρτήσεις, όπως τονίζετε συχνά, οφείλετε να υποστηρίζετε ανοιχτά τις απόψεις σας. Αλλιώς, δεν θα γλυτώσουμε ποτέ από τα "έγκυρα" "ειδησεογραφικά" σάιτ και τις αρλούμπες τους, που δυστυχώς τις διαβάζουμε παρά τη γελοιότητά τους.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:59:00 π.μ. EEST  

Άναυδος!
Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Ομολογώ πως έχω εντυπωσιαστεί με τον άνθρωπο αυτό.

Θέραπς 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:59:00 μ.μ. EEST  

Συνολική θεώρηση. Ξεκώλυμα απο αγκυλώσεις/υποδουλώσεις.
Το ειδικό απο μόνο του είναι τυφλό χωρίς την ολική εικόνα που σαφώς εμπεριεχεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι leaders ''εξιδεικεύονται'' σε μια γενική επισκόπηση των πραγμάτων. Γι'αυτό και χρειάζεται την εμβάθυνση του ειδικού και του επιμέρους!

Το ζητούμενο είναι ένα : κατά το μέγιστο ανεξάρτητη εξ. εθνική πολιτική που μεταφράζεται και σε ανάλογο στρατιωτικό δόγμα. Αν είσαι εσσαεί προβλέψιμος είναι σαν να μην υπάρχεις.
Ωραίο και σωστό το κείμενο του Μαρκεζίνη. Συνεχείστε τον διάλογο
για να έρχεται κάποιος κόσμος σε επαφή με ωραίες σκέψεις.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 1:49:00 μ.μ. EEST  

Εχοντας χρηματισει "βιομηχανικος μανατζερ" (μην ειρωνευτητε τον ορο) εχω εντοπισει στην "Ελληνικη νοοτροπια" μια παγια "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ" θεση :
"γιατι κατι δεν ειναι σωστο / δεν μπορει να υλοποιηθει".
Η παραπανω θεση στελνει στις "καλενδες" καθε προσπαθεια δημιουργικης αναλυσης/επανα-συνθεσης προβληματων, οποσο μαλλον στην "διαδικασια επιλυσης" η οποια ουτε κ' αν προσεγγυζεται !!

Αναλογιστητε την εναλλακτικη προσεγγυση :
"υπο ποιες προυποθεσεις μια προταση μπορει να υλοποιηθει" ..

νομιζω προφανες οτι η "διανοητικη διαδικασια" εκτρεπεται ΑΡΔΗΝ -του αδιεξοδου- προς νεους ανοικτους οριζοντες.

Εν τελει.. "η η πλευροκόπηση καί κύκλωση ενος προβληματος" ειναι απορριπτεες εκ πρωιμιου ;;

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:11:00 μ.μ. EEST  

ΠΑρ' ολη την ...ιπποτικη χριση του ως "υπηρετης" της "βασιλυσης"{ναι λυ }.....ΤΑ ΛΕΕΙ και σωστα ο κυριος...!ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ.!

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:17:00 μ.μ. EEST  

Έκθεση ιδεών, στα περισσότερα συμφωνώ, αλλά για τα BMP-3 δεν πείθει. Πχ τι εννοεί να αλλάξουν πυροβόλο ; Κρίνουμε το BMP-3 στην διαμόρφωση που θα αγοράζαμε και όχι κάτι άλλο. Τώρα το ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει, και χωρίς κόστος, δεν στηρίζεται πουθενά.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

Τα λινκ που δίνει για τα διατρητικά βλήματα του πυροβόλου παραπέμπουν σε αντιαρματικό πύραυλο, άρα δεν απαντάει. Και αυτό για την αντικατάσταση του πυροβόλου τι σόι επιχείρημα είναι; αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν πατίνι. Με αυτό το πυροβόλο παράγεται, με αυτό το πυροβόλο μας το πρόσφεραν, με αυτό το πυροβόλο μας το παινέψανε οι γνωστοί αντιπρόσωποι και ο Μαρκεζίνης.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:49:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω γίνεται σαφές αυτό που λέει ο Μαρκεζίνης και οι παραπάνω στα σχόλια, η ανάγκη δηλαδή συνολικής θεώρησης της άμυνας της χώρας, με όλες τις συνιστώσες (πολιτικές, στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές και κοινωνικές) να λαμβάνονται υπ'όψιν.
Ωστόσο, για το BMP-3 δεν πείθει, πέρα από τη σωστή άποψη ότι συνήθως οι εκ Ρωσίας ερχόμενες λύσεις απορρίπτονται κατ' επανάληψη, πολλές φορές με λάθος ή και καθόλου επιχειρήματα. Όπως είπαν παραπάνω, το BMP-3 κρίνεται ως προσφέρεται και όχι ως ένα δυνητικά τροποποιημένο όπλο.
Με τη λογική του κου. Μαρκεζίνη, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές από όλες τις απόψεις ένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ελληνικής σύλληψης και κατασκευής. Εδώ βέβαια πέφτουμε στον κλασικό "σκόπελο σκοπιμότητας" που εμφανίζεται ως δια μαγείας μπροστά από κάθε ελληνική πρωτοβουλία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνολική αλλαγή νοοτροπίας που προτείνεται -όχι μόνο από τον κ. Μαρκεζίνη- νομίζω ότι εκ προοιμίου θα οδηγούσε σε μια αναβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας. Στην περίοδο που διανύουμε βέβαια, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας φαντάζει αδύνατη, αλλά από την άλλη και τα κονδύλια για οποιαδήποτε αγορά ξένης προέλευσης αμυντικού υλικού είναι ελάχιστα, αν όχι απόντα.
Την παρούσα στιγμή, η πρωταρχική ανάγκη είναι να αλλάξει το δόγμα άμυνας -συνολικά- το νέο να εφαρμοστεί άμεσα, έστω και αν αυτό σημαίνει την αγορά ξένων όπλων. Έπειτα και σε δεύτερη φάση, η "εσωστρέφεια" στην αγορά όπλων νομίζω είναι μονόδρομος.

ΥΓ: Γιατί αισθάνομαι ηλίθιος και αιθεροβάμων όταν σκέφτομαι ελληνική πρωτοβουλία στην άμυνα;

Δημήτρης Σ.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:55:00 μ.μ. EEST  

Θετικός ο διάλογος. Το ερώτημά μου είναι πως παίρνει θέση ο κ. Μαρκεζίνης για ένα θέμα το οποίο δε γνωρίζει, αλλά απλά δέχεται τις γνώμες άλλων. Γιατί, όπως αναφέρει, του τα είπαν. Αδυνατώ να καταλάβω αυτή τη λογική. Υπό αυτήν την έννοια όπως ζητείται από τον κ. Μαρκεζίνη να γράφουν επώνυμα οι του "εν κρυπτώ" έτσι θα μπορούσε να πει κάποιος για τις πηγές του.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:02:00 μ.μ. EEST  

Θα διαφωνήσω με τον κύριο Μαρκεζίνη,και μάλιστα σφοδρά.Ξεκινάω από την διάκριση που κάνει σε "γενικούς" και "ειδικούς",την οποία θεωρώ τεχνητή διότι δεν υπάρχουν "γενικές γνώσεις",παρά μόνο σύνολα λιγότερο ή περισσότερο ειδικών γνώσεων.Ένας "γενικός" δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν άνθρωπο που είναι "ειδικός" σε περισσότερους τομείς-σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο ειδικός,πχ κάποιος που είναι ειδικός στα οικονομικά κ έχει κ αρκετά ειδικές γνώσεις ιστορίας κ ικανές γνώσεις φυσικής.Η προστιθέμενη αξία ενός "γενικού"(δηλαδή ενός "πολυειδικού"),έγκειται στο ότι μπορεί να διακρίνει τους "ειδικούς" ακόμα και σε τομείς που δεν έχει ο ίδιος παρά στοιχειώδεις ειδικές γνώσεις,διότι μπορεί να διακρίνει σε αυτούς τα κοινά χαρακτηριστικά των "ειδικών" κάθε τομέα(ανάλυση,σύνθεση,μεθοδικότητα,ορθολογικότητα) και να υιοθετήσει την "ειδική" άποψη που πληροί καλύτερα αυτά τα κριτήρια της "ειδικότητας".Ο "γενικός" δεν είναι κάποιος που βλέπει πιο μακριά από τους "ειδικούς".Γενικός είναι αυτός που μπορεί να διακρίνει τους ειδικούς και να τους ξεχωρίσει από τις κοσμοσφαίρες-τουλάχιστον.
Φιλικά,
Advo

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

Παρακολουθώ το εξαιρετικά αξιόλογο και έγκυρο ιστολόγιο "Εν Κρυπτώ" απο μακρού χρόνου. Γι' αυτό και λυπούμαι που θα το πω αλλά το ύφος της κριτικής σας απέναντι στην αναφορά του Μαρκεζίνη δεν ήταν το προσήκον! Με υπερεξειδικευμένες αναφορές σε λεπτομέρειες τεχνικών χαρακτηριστικών, ολίγο από στρατηγική, ολίγο από επιχειρησιακή τακτική και γραπτό λόγο δομημένο με υπεροψία που παραπέμπει σε από καθέδρας καθηγητή που "βάζει στη θέση του" κάποιο θρασύ μαθητάκο! Το αποτέλεσμα: Η απάντηση του Καθηγητού Μαρκεζίνη, με σφαιρική θεώρηση και δεινή ανάλυση καταρχήν του πολιτικού ζητήματος των εξωτερικών σχέσεων και άμυνας δίχως αγκυλώσεις, εμβρίθεια, οξύνοια και λόγο μεστό, συνιστά σφαλιάρα ολκής! Όσον αφορά το θέμα της επωνυμίας εκάστου, για μένα είναι θέμα ουσιώδες, σαν στοιχείο παρρησίας κατά πάντα, μακριά από οτιδήποτε "ανώνυμο", κρύφιο και κατά συνέπεια επισφαλές.

Φιλικά πάντα,
Νικόλαος Λουκόπουλος
Δικηγόρος [εφ.Ανθγος(ΚΔ)]

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

Είναι εντυπωσιακό το βιογραφικό του κ.Μαρκεζίνη γιά τα Ελληνικά δεδομένα. Καλοδεχούμενο είναι και ότι κάποιος με πραγματικά ανώτατη μόρφωση αποφασίζει να εκφράσει τη γνώμη του επωνύμως--πόσους γνωρίζουμε των οποίων οι δηλώσεις έχουν οποιοδήποτε νόημα / περιεχόμενο;

Ο κ. Μαρκεζίνης, όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες πανεπιστημιακοί του εξωτερικού (αναφέρομαι στους πατριώτες) θα μπορούσαν επιτυχημένα να χρησιμοποιηθούν σαν ανώτεροι σύμβουλοι γιά την αναβίωση του Ελληνικού Εθνους. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο Ελληνικός λαός να θελήσει να οδηγηθεί σε ένα καθεστώς Δημοκρατίας αντί του υφιστάμενου ολιγαρχικού καθεστώτως. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό.

Και τέλος, μπορεί να συμφωνούμε μα καποιες απο τις απόψεις του κ.Μαρκεζίνη, άλλά όλα αυτά είναι απλά λόγια. Ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του...

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

Όσο η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που είναι εδώ και δεκαετίες δεν θα αλλάξει τίποτα,το ξέρουμε όλοι.Σε ένα κράτος που δοκιμάζεται από μια άνευ οίκτου και λόγου αφαίμαξη σε όλους τους τομείς και με τον κοινωνικό ιστό που το αποτελεί να έχει απωλέσει τα βασικά του αντανακλαστικά,τα πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ,κάτι που πάλι το ξέρουμε όλοι.Ελπίζω αυτή η εποικοδομητική συζήτηση να μην καταλήξει σε μια άτυπη κόντρα επίδειξης γνώσεων,αφήνοντας τους καιροσκόπους που κρατούν τα ήνια αυτής της χώρας στο φυσικό τους περιβάλλον,το σκοτάδι.

Οδυσσέας 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

@ Νικόλαο Λουκόπουλο:
Επί της ουσίας των δημοσιευθέντων κειμένων, παρατηρήσεις δεχόμαστε. Επί του ύφους μας, όχι. Το αρχικό κείμενο επαινέθηκε ως ευγενές από αρκετούς σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μαρκεζίνη. Αν δεν σας άρεσε εσάς, μάλλον έχετε ιδιάζοντα κριτήρια που δε μας αφορούν.
Επί της ουσίας των δύο κειμένων, καλό θα ήταν να μας εξηγήσετε τι ακριβώς θεωρείτε "σφαλιάρα ολκής", δεδομένου ότι καμία από τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις του αρχικού μας κειμένου δεν έχει ανατραπεί από τον κ. Μαρκεζίνη.
Επιπλέον, εφ' όσον είστε έφεδρος αξιωματικός, θα ήταν καλό να εξηγήσετε γιατί θεωρείτε "υπερεξειδικευμένη" τη διάψευση της διατρητικής ικανότητας ενός πυροβόλου που, κατά την άποψη του κ. Μαρκεζίνη και άλλων, μπορεί να καταστρέψει τουρκικά άρματα. Είναι επιχειρησιακώς αδιάφορη αυτή η ικανότητα; Αν ναι, τότε γιατί την επικαλούνταν οι θιασώτες του ΒΜΡ-3 μέχρι που τη διαψεύσαμε; Αν όχι, από πού κι ως πού είναι "υπερεξειδικευμένη" η σχετική αναφορά μας;
Έτσι κι αλλιώς θα ανέβει εκτενής απάντησή μας προσεχώς.

enkripto 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:39:00 μ.μ. EEST  

Αξιότιμε κ.Λουκόπουλε, νομίζω το σχολιο σας σας αδικεί, και αυτό γιατι σας κάνει να εμφανίζεστε βασιλικότερος του βασιλέως..

Ο ίδιος ο κ.Μαρκεζίνης κάνει λόγο για "ευγενώς και λεπτομερώς διατυπωμένες αντιρρήσεις"

συμπληρώνοντας : "το άρθρο που υπήρξε η αφορμή του παρόντος δοκιμίου, απέφυγε τον συνήθη δυσφημιστικό τρόπο εκφράσεως αντιρρήσεων που παρατηρείται συχνά στην χώρα μας αυτή την εποχή. Δημιουργεί, έτσι, την επιθυμία διαλόγου που θα προσελκύσει και άλλους ενδιαφερομένους και θα συμβάλει έτσι στην ευρύτερη δυνατή κατανόηση του συζητουμένου θέματος."

Ως εκτούτου δεν καταλαβαίνω γιατι διαμαρτύρεστε. Ασφαλώς και δεν είχαμε πρόθεση να "κακίσουμε" τον κ.Μαρκεζίνη, διαλογο κάνουμε.

Σαν γενικότερο σχόλιο, οταν αντιμετωπίζουμε τον εντιμο δημόσιο διαλογο με ποδοσφαιρικούς όρους, δεν κερδίζει κανείς.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

Ο εξαίρετος κ. Μαρκεζίνης έχει κάποιο δίκιο όταν γράφει "γιατί άλλιως θα αφήναμε την διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας μας μόνο σε ειδικούς – την υγεία σε γιατρούς, την παιδεία σε δασκάλους, την άμυνα σε στρατιωτικούς κοκ. – και θα αποκλείαμε έτσι παντελώς την συμμετοχή όλων των πολιτών στην διαμόρφωση της κοινωνίας που ζούνε." μόνο που θά 'πρεπε να "αντικαταστήσει το "αλλιώς" με το 'έπρεπε" Μήπως τελικά αυτό είναι το κλειδί, που θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από τον βάλτο!! Έκαστος εφ'ω ετάχθη. Δεν είναι δυνατόν π.χ ένας πρώην αστράτευτος και φυγόστρατος να προΐσταται των Ε.Δ. και να δίνει "οδηγίες και κατευθύνσεις" στους στρατιωτικούς, ούτε ένας π.χ. με απολυτήριο τρελλού να προΐσταται του Υπουργείου πολιτισμού και να "λαμβάνει μέρος" σε διάφορες "συλλογικές" αποφάσεις. Πολλώ δε μάλλον πρωην αφισοκολλητής και κομματικό "στέλεχος" που ξέρει την θάλασσα μονο από την παραλία, να προΐσταται του ΥΕΝ. (αν υπήρχε) Τώρα ΒΜΡ-3 ή οτιδήποτε άλλο οπλικό σύστημα ή όπλο πρέπει πρώτα απ' όλα να εξυπηρετεί τις Ελληνικές ανάγκες και απαιτήσεις και ύστερα όλα τ' άλλα. Άλλο πράγμα να εφορμούν π.χ 2000 ΒΜΡ-3 στις αχανείς ρωσικές πεδιάδες προς απόκρουση του εισβολέα και άλλο να συνωστίζονται 200 από αυτά στους στενούς και ορεινούς δρόμους π.χ της Μυτιλήνης!!! Θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά;;;; Οι Ρώσοι (όπως και κάθε κατασκευαστής όπλων) φτιάχνουν τα όπλα τους για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και όχι τις δικές μας. Αν κάπου στην διαδρομή κάποιες προδιαγραφές ταιριάζουν, ε τόσο το καλλίτερο για τους ... Ρώσους, διότι εμείς θα το πληρώσουμε πανάκριβα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε και μεις σαν λαός που διαθέτει άριστο δυναμικό σε όλους τους τομείς, να είχαμε αναπτύξει δικά μας όπλα όπως κάνει χρόνια τώρα το Ισραήλ και η "γειτονική" Τουρκία. Αντ' αυτού τι;;; Ένα μεγάλο μηδέν εις το πηλίκον ή αν κάτι "βγει" στην αγορά, "τρώει" τέτοιο πόλεμο, που ή εξαφανίζεται ή το χρυσοπληρώνουμε επειδή μας το "πήραν" κάποιοι άλλοι. Κατά τ' άλλα εμείς θα αναλωνόμαστε στο αν είναι στραβός ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

Οι πηγές του Μαρκεζίνη ποιές είναι; Αρκετοί παντογνώστες υπάρχουν στην Ελλάδα. Εξ όσων θα γνωρίζει από την Αγγλία, ως σερ, ο καθένας είναι ειδικός στον τομέα του. Άλλο πράγμα να μιλάει για γενικότερη στρατηγική κι άλλο να μας λέει για τις προσθήκες που μπορούν να γίνουν στο ΒΜΡ3 με νέο πυροβόλο...
Κι άλλο πράγμα να εκφέρει κάποιος τη γνώμη του, λέγοντας ότι του τα μετέφεραν άλλοι (ουσιαστικά δεν είναι γνώμη του, αλλά οι θέσεις των "άλλων") κι άλλο να την εκφέρει ένας Μαρκεζίνης που δημιούργησε σημαντική αίσθηση και συσπείρωση το τελευταίο διάστημα.
Μιας και τον πληροφόρησαν τόσο καλά οι "πηγές" του, μπορεί να τις ρωτήσει και να μας πει τι έλεγε η ΜΕΑ-ΠΕ του ΓΕΣ για τα ΤΟΜΑ και γιατί δεν ήθελε το ΒΜΡ-3; Θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει μια κριτική στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΣ με βάση τα όσα θα συμβουλευτεί από τις πηγές του.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

Ζήτημα δεύτερο,δεν μπορώ παρά να σημειώσω με μελανά χρώματα την θεμελίωση των θέσεων του κ.Μαρκεζίνη στις ορφανες μετρήσιμων στοιχείων διαβεβαιώσεις των δικών του "ειδικών":"Μου είπαν ότι παίρνει ΑΤ βλήματα-μου διευκρίνισαν ότι αλλάζει κανόνι αν θέλουμε-με διαβεβαίωσαν ότι η θωράκιση του αντέχει μια χαρά..."κλπ.Αυτό λέγεται επίκληση στην αυθεντία κ βρίσκεται στον αντίποδα του Ορθού Λόγου.
Επιπλέον,αν κάποιος έχει επί της ουσίας καθ'έδρας ύφος,λυπάμαι πολύ αλλά αυτός είναι ο κ.Μαρκεζίνης που εμμέσως κ μειλίχια-πλην όμως imho σαφέστατα-μέμφεται με ύφος αναγεννησιακού εγκυκλοπαιδιστή homo universalis τους αδαείς που απλώς δεν μπορούν να δουν την "μεγάλη εικόνα".
Φιλικά,
Advo

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:40:00 μ.μ. EEST  

Ο αξιόλογος καθηγητής Μαρκεζίνης έχει παρασυρθεί από την σωστή του σε γενικές γραμμές "Ανατολική Πολιτική" του και με αυτό το πρίσμα βλέπει και τα ΒΜΡ-3.
Δεν θέλει να δει ότι είναι ένα όπλο για άλλο πεδίο και για άλλου είδους μάχες.
Παραγγέλθηκαν επιπόλαια για αγοράσουμε "κάτι" από τους Ρώσους και να έχουμε την στήριξή τους.
Και πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα όπλο που ο Αμερικανοθρεμμένος στρατός μας δεν το θέλει.
Η εμπειρία με τα ΒΜΡ-1 αυτό δείχνει.

enkripto 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:17:00 μ.μ. EEST  

Σε σχέση με το ζήτημα της ανωνυμίας που τέθηκε τόσο από τον κ. Μαρκεζίνη όσο και από άλλους σχολιαστές να διευκρινίσουμε το εξής:
Οι συντελεστές του "Εν Κρυπτώ" είναι περισσότεροι του ενός, και δεν έχουν όλοι τις ίδιες ιδιότητες. Για κάποιους, η ιδιότητά τους δεν επιτρέπει την επώνυμη δημοσίευση απόψεων. Επειδή δεν θέλουμε να γίνεται διάκριση ανώνυμων και επώνυμων συντελεστών, ούτε να ταυτιστεί η συλλογική προσπάθεια με εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μιλήσουν επώνυμα, η απόφασή μας είναι να διατηρήσουμε την ανωνυμία όλων. Όσοι το κρίνουν αυτό αρνητικά ή αναρωτιούνται γιατί (όπως ο κ. Μαρκεζίνης), ας λάβουν υπόψη τους ότι η δημόσια έκφραση άποψης στην Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για αυτόν που την εκφράζει όπως στην Αγγλία, στην οποία είναι συνηθισμένος. Και δεν εννοούμε μόνο άμεσες (νομικές) συνέπειες, αλλά και έμμεσες, ευρύτερες. Η ανωνυμία μερικές φορές προσφέρει ζωτικής σημασίας προστασία, γι' αυτό και έχει συμβάλει στην ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο. Στην ανωνυμία ελλοχεύει βέβαια πράγματι και ο κίνδυνος του κιτρινισμού και της ασυδοσίας, αλλά ελπίζουμε ότι δεν εμπίπτουμε σε αυτή την κατηγορία.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η εγκυρότητα του "Εν Κρυπτώ" πηγάζει από την ουσία και την τεκμηρίωση των απόψεων που εκφράζονται, και όχι από την υπογραφή τους.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:20:00 μ.μ. EEST  

Καλη η συζητησις συγχαρητηρια στο Εν Κρυπτω και στον Κον. Μαρκεζινη καθως και στους contributors. Αυτα τα παραδειγματα δινουν την ευκαιρια να γνωμοδοτουν και Ελληνες εκτος Ελλαδος. Την πολιτικη και οικονομικη κατασταση την γνωριζουν ολοι και θα πρεπει να επικεντρωθουμε σε λυσεις συστηματων. Eιναι καλο να μορφωνεται το ευρυ κοινο (οι Ελληνες φημιζονται γιa τουτο)διαβαζοντες και εχοντες πολλες ερωτησεις και γνωμες, ομως ειναι δυσκολο να εκφρασει ενας ο οποιος δεν εχει γνωση κατι εντελως σωστο (a little knowledge can be dangerous and choosing appropriate advisors can make or brake a government and still one has to raise the sleeves and dig deep!) Παραθετοντας απο http://www.army-technology.com/projects/bmp-3/'The hull and turret are constructed from aluminium alloy armour. Protection also includes steel external straps fitted on the turret, side armour displacement panels and a double-bottom at the front of the vehicle'
Μια συντομη αναλυση μπορει ευκολα να ριξει το φως οτι το αλουμινιο καιγεται διαφορετικα μεσα σε θερμοκρασιες βληματων απο οτι μια κατασκευη απο χαλυβα. Δεν ειναι μονον θεμα 'διαμετρημα τρυπας/hole puncture' που θα ανοιξει ενα βλημα εστω και .50. Το πως διαμορφωνεται το μεταλλο και πως καιγεται ειναι υψιστης σημασιας και το μαθημα εγινε και απο οτι μαθαινουμε δεν φτιαχνονται πολεμικα πλοια πλεον απο αλουμινιο. Εαν το ΒΜΠ-3 εχει 'ειδικο' αλουμινιο 'κραμα' το οποιο καταφερε η κατασκευαστικη εταιρια να ειναι ικανο μπορει ευκολα να διαπιστωθει με live firing tests. Για παραδειγμα γνωριζουμε οτι εαν το τιτανιο αρπαξει φωτια δυσκολα σβηνεται (metalurgy 101)παρομοια και το αλουμινιο. Τα 'straps' και τα 'panels' ειναι 'band aide solutions' και συνηθως αντεχουν μια βολη μονον, υπαρχουν και σε κατασκευες αρματων με χαλυβα. Ουσιαστικως, ειναι καλλυτερα να υπαρχει τουλαχιστον εστω και 'ελαφρως' κραμα χαλυβα κατασκευη παρα αλουμινιο κραμμα.
Η ισχυ πυρος του ΒΜΠ-3 φαινεται ικανοποιητικη εστω με την 'τελευταια' εκδοση. Θεση μηχανης/transmission vs troops egress, etc ισως χρειαζεται διαμορφωση κατα το παραδειγμα απο τα εμιρατα. Οσο για γεοστρατηγικη δεν ειναι σωστο να δινουν στρατιωτικοι τα 'plans' αλλα σωστη η ταφρος και αντιπειθεσεις Ελληνικες με καταληψη εδαφους μπορουν να γινουν σαν αστραπη εφοσον δοθει η διαταγη απο πολλαπλες περιοχες της Ελληνικης επικρατειας.


Με εκτιμηση

Chris Yiannas
President
Proton Aerospace (USA)
http://www.protonaerospace.com

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:05:00 μ.μ. EEST  

Ιδού λοιπόν μια πρόταση : ας αποφασίσουμε να διαγράψουμε λέξεις όπως , μάχη, σύρραξη, διαμόρφωση πεδίου μάχης , πολεμιστής, χώρος μάχης από το λεξιλόγιό μας , ας είναι τα «μέσα» του πολέμου το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει και ας είναι ο «μεγαλύτερος σκοπός» το κέντρο της προσοχής μας. Με άλλα λόγια ας θάψουμε χιλιάδες χρόνια εξιστορήσεων αιματοβαμμένων μαχών , όσο ηρωικές και αν ήταν και ας αρχἰσουμε να βλέπουμε τον πόλεμο – από το τελικό σημείο του το οποίο εξ’ ορισμού σημαίνει από στρατηγική προοπτική.
Η στρατηγική μπορεἰ να είναι περίπλοκη, ωστόσο για τον σκοπό μας μπορούμε να την απλοποιήσουμε σημαντικά. Στο πλέον βασικό επίπεδο η στρατηγική χρησιμοποιεί τέσσερις λέξεις : Που, Τι, Πώς και Έξοδος.

Επιτέλους πάσχουμε απο υλικό ή απο στρατηγικό όραμα. Το πρόβλημα μας είναι τι τομα θα πάρουμε;

Ξυπνήστε WARDEN

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:08:00 μ.μ. EEST  

1) Κατ'αρχήν συγχαρητήρια στον κ. Μαρκεζίνη και στο ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ για την δημόσια ανταλλαγή απόψεων στο θέμα αυτό.
2) Είναι ξεκάθαρο ότι σπάνια θα βρεθεί στην Ελλάδα πολιτικός ή και ακαδημαϊκός ο οποίος θα ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Αυτό τιμά και ξεχωρίζει τον κ. Μαρκεζίνη.
3) Είναι προφανές ότι ο κ. Μαρκεζίνης εύστοχα θέτει το θέμα της αντίληψης, σκέψης, σχεδιασμού και δυνατότητας διαχείρισης θεμάτων όπως ο αμυντικός σχεδιασμός και το αμυντικό/στρατιωτικό δόγμα μιας χώρας, σε σχέση με την ελληνική πολιτική ηγεσία που είναι εντελώς ανίδεη περί αυτών.
4) Θεωρώ ότι στα πλαίσια αυτά, η επιλογή υποστήριξης του ΒΜΡ-3 ως χαρακτηριστικού οπλοσυστήματος το οποίο δίδει στην ελληνική πλευρά πλεονεκτήματα απεξάρτησης από ΗΠΑ, Ευρώπη, αλλά και μια επιθετική διάθεση έναντι του αντιπάλου, είναι ατυχής. Περισσότερο ενδειγμένη θα ήταν η επιλογή αγοράς άλλων εξωτικών ρωσικών συστημάτων (έστω και αμυντικών). Είδαμε άλλωστε ότι οι καθαρά αμυντικοί S-300 ταρακούνησαν και κινητοποίησαν την τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Για τον επιθετικό βραχίονα για μια αξιόπιστη δύναμη αντεπίθεσης στον Έβρο, θα αρκούσαν επιπλέον Leo 2HEL. Βέβαια είναι πολύ πιο ακριβά, αλλά οι δυνατότητές τους, δεν έχουν καμμία σύγκριση σε σχέση με τις αμφισβητήσιμες του ΒΜΡ-3.
4) Η ελληνική στρατιωτική μηχανή ούτως ή άλλως υποχρηματοδοτείται, οπότε το θέμα δεν είναι να μπορεί να κάνει αντεπιθέσεις η Ελλάδα στον Έβρο. Αν ήθελε θα μπορούσε να επιχειρήσει κατάληψη Ίμβρού ή Τενέδου, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για διαπραγμάτευση, αλλά γι' αυτό θα απαιτείτο ένας σοβαρός αεροκίνητος στόλος ελικοπτέρων και ένας σοβαρός αποβατικός στόλος, με κατάλληλα εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις. Αλλά σήμερα δεν έχουμε τίποτα από αυτά.
5) Η άποψη ότι έχω τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα και ότι έχω και την πολιτική βούληση (ως κυβερνήτης της χώρας) να διατάξω αντεπίθεση και κατάληψη εχθρικού εδάφους, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και εφαρμογή ή επιτυχία αυτής. Απλά η στρατιωτική ηγεσία πιθανόν να αποδειχθεί ανίκανη να διαχειριστεί μια τέτοια πολιτική διαταγή/αποστολή εξαιτίας της χρόνιας υποβάθμισης του ανθρωπίνου δυναμικού στις ανώτερες κλίμακες της στρατιωτικής ηγεσίας. Η αγκύλωση και ο ευνουχισμός των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οποιαδήποτε αξιόπιστη αμυντική ικανότητα.
6) Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα προτιμούσα τον κ. Μαρκεζίνη για κυβερνήτη της χώρας, ο οποίος θα έπρεπε να αφιερώσει πολύ κόπο ώστε να επιλέξει την κατάλληλη στρατιωτική ηγεσία (η οποία μάλλον θα τον απέτρεπε από την αγορά ΒΜΡ-3), ώστε εν συνεχεία έχοντας τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η στρατιωτική, σοβαρή διάθεση να ασχοληθούν με το θέμα της Εθνικής Άμυνας, να αρχίσουν να διορθώνουν και να επαναθέτουν όλες τις παραμέτρους του προβλήματος από την αρχή (εκπαίδευση, αξιοκρατία, δόγμα, σχεδιασμός, μέσα κλπ).
Βέβαια, για μια τέτοια αποστολή, απαιτείται τουλάχιστον 5-10ετής προσπάθεια.

Νίκος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:10:00 μ.μ. EEST  

Εγώ θα σχολιάσω ως ανώνυμος μη ειδικός. Ως εκ τούτου μόνο εγνικού τύπου παρατηρήσεις μπορώ να κάνω και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για το "σεντόνι".

Η βασική θέση του κ. Μαρκεζίνη συνοψίζεται σε έναν τυπικό συλλογισμού αυτού του είδους με βάση τους κανόνες της Τυπικής Λογικής


(1) Χρειαζόμαστε αλλαγή στην νοοτροπία αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής
(2) Πρέπει να προμηθευτούμε εκείνα τα οπλικά συστήματα που θα εξυπηρετήσουν την νέα τακτική αντιμετώπισης της τουρικής απειλής
(3) Το ΒΜΡ3 εξυπηρετεί την νέα τακτική

Άρα πρέπει να προμηθευτούμε ΒMP3

Ωστόσο, ένας τέτοιος συλλογισμός/επιχείρημα απαιτεί να είναι αληθείς και οι 3 προκειμένες/προυποθέσεις ώστε να αληθεύει και το συμπέρασμα.

Εκείνο που έκανε πολύ απλά το Εν Κρυπτώ (ΕνΚρ στο εξής) ήταν να ελέγξει την αλήθεια μιας εκ των προκειμένων (το αν δηλαδή το ΒΜΡ3 εκπληρώνει όντως τους σκοπούς που θέτει η πρώτη προκείμενη) για να αποφανθεί και για την αλήθεια του συμπεράσματος (για το αν ηταν συμφέρουσα και ορθή η αγορά των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ).
Και γιαυτό τον λόγο ανέβασε μια σειρά άρθρων που κατά την γνώμη μου εμπεριστατωμένα και επιτυχημένα επιχειρηματολογούν κατά της επιλογής των ΤΟΜΑ.
Γιαυτό και στο προηγούμενο άρθρο τονίστηκε η σημασία της ειδικής γνώσης, επειδή ακριβώς ολόκληρη η επιχειρηματολογία αφορούσε ένα συγκεκριμένο ειδικό θέμα, την ικανότητα του ΒΜΡ3 να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους ειδικούς ρόλους στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οπότε, η αναφορά του κ. Μαρκεζίνη στην σημασία της γενικής μόρφωσης, αν και διατηρεί την αξία της ως μια γενικού κύρους παρατήρηση, δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα που συζητάμε.

Σωστά επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την τυραννία της υπερεξειδικευμένης γνώσης και ορθά τονίζεται η σημασία της συμμετοχής αυτών που διαθέτουν και ευρύτερη εποπτεία των ζητημάτων. Όπως έγραψε και ο κ. Μαρκεζίνης δεν αφήνουμε την παιδεία μόνο στους δασκάλους και την υγεία μόνο στους γιατρούς.
Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε λογικό να διδάσκουν οι δάσκαλοι, να γιατρεύουν οι γιατροί και να χτίζουν σπίτι θα οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί. Και αυτό γιατί θεωρούμε λογικό να προσφεύγουμε στην ειδική γνώση για να επιλύσουμε συγκεκριμένα ειδικά προβλήματα.
Η χρήση του ΒΜΡ3 σε ένα πεδίο μάχης είναι κατά τη γνώμη μου ένα τέτοιο ζήτημα, ένα ζήτημα που βέβαια δεν απαιτεί τον πνευματικό κάματο που απαιτείται για να μάθει κάποιος να χτίζει πολυκατοικίες και γέφυρες, απαιτεί όμως υπομονή, διανοητική προσπάθεια, ενημέρωση, πολύ διάβασμα και προσφυγή στην βιβλιογραφία. Ως εκ τούτου, η συζήτηση για την χρησιμότητα ενός συγκεκριμένου οπλικού συστήματος και τον ρόλου σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων είναι κατά τη γνώμη μου υποχρεωτικό να περάσει μέσα από την εξέταση των τεχνικών-ειδικών ζητημάτων που ανακύπτουν.


Έτσι, ξενίζει η αποστροφή του κ. Μαρκεζίνη "Η σκέψη αυτή υπαγόρευσε το είδος των «ειδικών» – στα μέτρα των δυνάμεών μου – απαντήσεων που ακολουθούν και που θεμελιώνουν την πεποίθησή μου πως η καταληκτική συμβουλή του συγγραφέως του «Εν Κρυπτώ» στο οποίο εδώ απαντώ, - ότι δηλαδή ως μη ειδικός στα στρατιωτικά δεν πρέπει να αρθογραφώ γι αυτά τα θέματα - δεν θα εισακουσθεί!". Προσωπικά, όσο και αν προσπάθησα να εντοπίσω την καταληκτική συμβουλή του συγγραφέα του ΕνΚρ στο προηγούμενο άρθρο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μαρκεζίνης, ομολογώ ότι δεν το κατάφερα.

(συνέχεια)

Νίκος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:13:00 μ.μ. EEST  

(συνέχεια)
Όσο για τις απαντήσεις του κ. Μαρκεζίνη, προσωπική μου άποψη, δεν τις θεωρώ αρκούντως ανασκευαστικές των αντιρρήσεων του ΕνΚρ. Και αυτό γιατί οι απαντήσεις του δεν αφορούν τις πολύ συγκεκριμένες ενστασεις του ΕνΚρ για το ΒΜΡ3 αλλά απλά επαναδιατυπώνουν με διαφορετικά λόγια την βασική θέση του κ. Μαρκεζίνη για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στη Τουρκία, θέση που ούτε τέθηκε εν αμφιβόλω από το ΕνΚρ ούτε από όσο βλέπω και από τους σχολιαστές του ιστολογίου. Και δεν τις θεωρώ επαρκείς γιατί θεμελιώνονται στο έδαφος ενός ψευδοδιλήμματος που μας καλεί να επιλέξουμε μεταξύ δύο αυθαίρετων και επιλεκτικά διατυπωμένων θέσεων.

(1) Ή Χ ΤΟΜΑ και απαρχαιωμένο στρατιωτικό δόγμα του '40/ αδυναμία ελληνικής αντεπίθεσης στον ΈΒρο κτλ
ή
(2) ΒΜΡ3 και δυνατότητα περικύκλωσης του Τ.Σ., ελληνικής αντεπίθεσης στον Έβρο κτλ.
(3) Εμείς θελουμε ελληνική αντεπίθεση/περικύκλωση του Τ.Σ.
Αρα πρέπει να πάρουμε το ΒΜΡ3

Αν ο ΕΣ έχει στρατιωτικό δόγμα του '40, αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όχι στο ότι δεν διαθέτει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Και ανάποδα: Αν αύριο αποκτήσει το ΒΜΡ3, δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε στρατό έτοιμο να εφορμήσει προς Ανατολάς. Ή αλλιώς: αν η αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος πρέπει να συνοδευτεί από την προμήθεια ενός ΤΟΜΑ που θα ικανοποιεί τις νέες αντιλήψεις του Ε.Σ τότε θα πρέπει να αποδείχτει ότι μόνο το ΒΜΡ3 μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή και ότι τα άλλα ΤΟΜΑ δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά. Οπότε αναγκαστικά επιστρέφουμε στη συζήτηση για τις τεχνικές και επιχειρησιακές προδιαγραφές του οχήματος.

Αυθαίρετα επίσης και επιλεκτικά τίθεται ξανά και ένα άλλο ψευδοδίλημμα :

Αν πάρουμε το ΒΜΡ3 αποδεικνύουμε ότι θα πολεμήσουμε
Αν πάρουμε οποιοδήποτε άλλο ΤΟΜΑ θα δείξουμε ότι άντε το πολύ πολύ να ρίξουμε μια ντουφεκιά, έτσι για την τιμή των όπλων.

Πόθεν προκύπτει κάτι τέτοιο; Η αγορά αμερικανικού ή γερμανικού πολεμικού υλικού εκπέμπει αυτό το μνμ ή οι επιλογές της εκάστοτε ελίτ που κυβερνά τη χώρα με τις ευλογίες του κυρίαρχου ελληνικού λαού;
Είναι το επιφαινόμενο που εκπέμπει το μνμ ή η ουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής;

Αυτό το επιχείρημα υποννοεί την ύπαρξη μιας σκέψης, ενός συλλογισμού που δεν δηλώνεται ρητώς: Όποιος επιλέγει οπλικά συστήματα από ΗΠΑ Γερμανία Γαλλία δεν επιθυμεί να πολεμήσει (ή δείχνει ότι δεν θέλει να πολεμήσει) ενώ όποιος επιλέγει πχ ρωσικά όπλα είναι έτοιμος να υπερασπίσει τη χώρα. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Γενικές διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα απεξάρτησης από συγκεκριμένους στρατιωτικούς προμηθευτές είναι επιχειρήματα υπέρ της απεξάρτησης από συγκεκριμένους στρατιωτικούς προμηθευτές. Δεν είναι επιχειρήματα υπέρ της χρησιμότητας του ΒΜΡ3. Παρατηρώ μια τάση των συσχολιαστών να αναφέρονται σε γενικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να τα ταυτίζουν σώνει και καλά με την απόκτηση του ΒΜ3 και ως εκ τούτου να μένει η εντύπωση ότι όσοι διαφωνούν με την σκοπιμότητα απόκτησης του συγκεκριμένου ΤΟΜΑ να πιστώνονται με μονομέρεια και μονοδιάστατη ματιά των πραγμάτων.

(συνέχεια)

Νίκος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:14:00 μ.μ. EEST  

(συνέχεια)

Αν φτάσουμε σε τέτοιες διαπιστώσεις τότε τι νόημα έχει η θέση του κ. Μαρκεζίνη "Εγώ διεκδικώ το δικαίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική αντίληψη για την άμυνα της χώρας". Το ΒΜΡ3 ήταν μάλλον επιλογή της τότε κυβέρνησης και όχι των ΕΔ.

Και κάτι άλλο: Αν, όπως γράφει ο κ. Μαρκεζίνης, ισχύει ότι "η συντονισμένη στρατηγική εκτίμηση μοιραία θα καθορίζει και το είδος των όπλων που θα πρέπει να διεκδικούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις" τότε δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα αυτό καθαυτό και όχι από το ΒΜΡ3; Δεν είναι πιο λογικό να ασχοληθούν περισσότερο ειδικοί και μη είδικοί με τα θέματα που έβαλε ο Αρματιστής; Το ΒΜΡ3 αντιμετωπίζεται από "ειδήμονας και αναλυτάς" του Ελληνικού Τύπου πολύ συχνά σαν το Άγιο Δισκοπότηρο της ελληνικής άμυνας στον Έβρο. Με αυτό θα προελάσουμε στην Ανατολή, με αυτό θα χτυπήσουμε τα τουρκικά μετόπισθεν, με αυτά θα απεγκλωβίσουμε έλληνες στρατιώτες, με αυτά θα καταστρέψουμε τουρκικά άρματα κτλ. Ωραία όλα αυτά. Αλλά τι γίνεται αν ο Αρματιστής έχει δίκιο;

Τέλος προσυπογράφω ολόκληρη τη κατακλείδα της απάντησης του κ. Μαρκεζίνη σχετικά με την αναγκαιότητα άλλης νοοτροπίας με την παρατήρηση μόνο ότι δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να διακρίνουμε ως θέση αρχής την αξία της γενικής εποπτείας από την σημασία της ειδικής κατάρτισης. Κατά τη γνώμη μου, η σχέση γενικού και ειδικού, γενικής εποπτείας και συγκεκριμένου είναι σχέση διαλεκτική και αμοιβαία οριζόμενη που πάει να πει ότι δεν χρειάζεται ποτέ να πούμε ότι προτιμούμε τους "γενικούς" ανθρώπους από τους καταρτισμένους γιατί έτσι υπερτιμώντας το γενικό, το αρνούμαστε στην ουσία αφού το πρώτο είναι όρος ύπαρξης του δευτέρου. Ας πούμε καλύτερα ότι προτιμούμε τις ευτυχείς εκείνες περιπτώσεις ανθρώπων που το φυσικό φως του Λόγου όπως έλεγε ο Καρτέσιος τους επιτρέπει να διακρίνουν το μερικό μέσα Γενικό και ως εκ τούτου να αποφύγουν τόσο τη μονομέρεια όσο και την πολυπραγμοσύνη (με την σημασία που έδιναν στη λέξη οι πρόγονοί μας).

Alexandros Boufesis 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

Την θερμότατη καλησπέρα μου στον αξιολογότατο ιστότοπο Εν Κρυπτώ. Όπως κάποιοι από εσάς μπορεί να γνωρίζετε, αρθρογραφώ κατά καιρούς στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Οι σπουδές μου, όμως, έγιναν πάνω στην Βιοχημεία και μετέπειτα στην Βιοιατρική Επιστήμη. Στη συνέχεια δεν έμεινα εκεί και προσωπικά επιδίωξα την συλλογή κάποιων πιστοποιητικών, προκειμένου να διασφαλίσω τόσο τα γραφόμενα όσο και το όνομά μου (είναι ο «φόβος των Ιουδαίων» που έχει να κάνει με τον απότομο καμιά φορά τρόπο που έχει ο λαός μας απέναντι σε εκείνους που βρίσκονται εκτός του οριζόμενου ως «πεδίου γνώσης τους»). Τη συλλογή αυτών των πιστοποιητικών την έχω χρυσοπληρώσει, και πρόκειται να συνεχίζω να την χρυσοπληρώνω καθότι σκοπεύω να κάνω ένα Master πάνω στις Στρατηγικές Σπουδές τον ερχόμενο Ιανουάριο. Δεν σας κρύβω πως πριν γίνω δεκτός στο πανεπιστήμιο του Aberdeen, όντας συνηθισμένος στα σχόλια και στις κριτικές περί εξειδικεύσεων, δεν περίμενα να με δεχτούν άνευ όρων. Με δέχτηκαν όμως και έτσι είχα την ευκαιρία να ξαναθυμηθώ από τις πρώτες μέρες μου στην Αγγλία, τον τρόπο με τον οποίο ειδικά οι Βρετανοί (Μπορεί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αν και αυτό δεν το γνωρίζω) αντιμετωπίζουν την έφεση προς μάθηση. Για να μην χαιρετίζω την έναρξη δημοσίου διαλόγου του ιστότοπου με τον κύριο Καθηγητή, πλην όμως, και θα μου επιτρέψετε με όλο τον σεβασμό πάντα, να μην βρίσκω πρέπουσα, όχι την εν όλω στάση, αλλά κάποια σημεία από τα οποία συνάγει κανείς πως όντως εκείνος ο οποίος πιστεύει με θέρμη και μπορεί να υποστηρίξει μέσα από μια υπάρχουσα σχολή επιχειρημάτων, την άποψή του, αποδοκιμάζεται με την «ρετσινιά» του «μη ειδικού». Και εγώ όταν ξεκίνησα να αρθρογραφώ, μη ειδικός ήμουν, και είμαι ακόμα δηλώνοντας «φαουστικά» αν θέλετε πως ακόμα και μετά από τόσο διάβασμα, είμαι πιο άσχετος από πριν. Και αυτό γιατί, όπως στην περίπτωση του BMP-3, έτσι και σε άλλες περιπτώσεις έχουν εκκολαφθεί διάφορες απόψεις δημιουργώντας διάφορες «σχολές». Δεν νομίζω πως χωρά αμφισβήτηση πως το κανόνι έχει “armor piercing capabilities”, αυτό υπάρχει παντού διασπαρμένο, σε μια πολύ εκτεταμένη βιβλιογραφία. Τώρα όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν εν τη πορεία και σε συνθήκες πολέμου (Ρώσο-Γεωργιανός πόλεμος), αυξημένες θερμοκρασίες μέσα στο άρμα (δεν έχει air-condition) αυτά τίθενται όντως στο τραπέζι της συζήτησης και αφήνουν περιθώρια σκεπτικισμού. Κάποια σοβαρότερα επιπρόσθετα προβλήματα έχουν να κάνουν με το hatch, το οποίο ανοίγοντας αφήνει εκτεθειμένο το υπόλοιπο πλήρωμα που δεν μπορεί να βγει από τις πίσω θύρες. Αυτά ναι να τα συζητήσουμε ευχαρίστως, αλλά να καθόμαστε να συζητάμε για το αν το κανόνι φέρει διατρητικά βλήματα , από τη στιγμή που υπάρχει βιβλιογραφία από όλο τον κόσμο που το υποστηρίζει, είναι πιστεύω χάσιμο χρόνου.

Alexandros Boufesis 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

(Συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο)...Όσον αφορά δε την έκθεση του πληρώματος στα εχθρικά πυρά, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η ίδια η δύναμη του πυροβόλου μπορεί να προστατεύσει το πλήρωμα, ήθελα να ρωτήσω εσείς τι γνώμη έχετε γι’αυτό; Τέλος, όσον αφορά το επιχειρησιακό δόγμα, φίλτατοι αναγνωρίζουμε όλοι ειδικοί και μη πως πρέπει να αλλάξει. Και το λέω αυτό ορμώμενος, αλλά από τις αδιαμφισβήτητες νεκρώσεις σε σοβαρούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Όπως σωστά έθιξε ο Sir Μαρκεζίνης, δεν είναι κακή ιδέα μια συνεργασία του ΥΠ.ΕΞ με το ΥΠ.ΕΘ.Α προκειμένου να κάνουμε το πολιτικό-στρατιωτικό δόγμα πιο επιθετικό. Τα δημοσιεύματα των Wikileaks τα πρόσφατα αυτά που αφορούν την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ρίχνουν φως σε κάτι πασιφανές. Συμφωνώ με την Αμερικανική Πρεσβεία πως δεν φταίνε μόνον οι Αμερικανοί αν δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πιο επιθετική Εξωτερική Πολιτική! Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να καταλάβουμε πως Ρωσία και Η.Π.Α θα πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν πραγματικά να αναχαιτίσουν την Ισλαμική Απειλή στο “Highway” όπως λένε οι Αμερικανοί τη Μεσόγειο. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, η οποία κινείται μακριά από ιδεαλισμούς περί ιδανικών συμμαχιών, υπερόπλων και…υπερπολιτευμάτων, ο οποιοσδήποτε πιστεύει πως γνώμες σοβαρών ανθρώπων και μάλιστα σε ιστότοπους υψίστης σοβαρότητας, είναι προϊόντα ψευδαισθήσεων που συνδέονται με τον «Μουσκοβίτη» και τη «Σωτηρία της Ελλάδος», είναι αφελής ή κακοπροαίρετος όσον αφορά τη φύση της ίδιας της συζήτησης.

Ηλίας από Κομοτηνή 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:35:00 μ.μ. EEST  

Εν αναμονή της απάντησης των διαχειριστών της ιστοσελίδας, μερικές παρατηρήσεις:
Α) (Ξανα)διαβάζοντας το άρθρο – απάντηση του Εν Κρυπτώ δε νομίζω ότι προκύπτει από πουθενά πως καλείται ο κ. Μαρκεζίνης να μην αρθρογραφεί επί θεμάτων που δεν είναι ειδικός. Απλά επισημαίνεται ότι, ως μη ειδικός, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός σε αυτά που γράφει.
Β) Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Φίλοι ειδικοί με πληροφορούν…» και «Ειδικοί, πάλι, μου λένε…» κλπ. η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο κ. Μαρκεζίνης υπέρ της αλλαγής του πυροβόλου του BMP-3, του μηδενικού κόστους αυτής κλπ. χάνει αυτομάτως σε αξιοπιστία, ειδικά συγκρινόμενη με τις παραπομπές και τα τεχνικά στοιχεία του άρθρου των διαχειριστών του ιστολογίου. Ακόμη δε περισσότερο, η αξιοπιστία αυτή πλήττεται μια και οι 2 παραπομπές που αναφέρει διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του: και τα δύο κείμενα κάνουν λόγο για τη δυνατότητα βολής αντιαρματικών βλημάτων (missile / missile rounds) και όχι διατρητικών πυρομαχικών (rounds), κάτι που δείχνει πως για το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει κάποια σύγχυση από τη μεριά του.
Γ) Με την άποψη «…κανένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ δεν αντέχει σε πλήγμα αντιαρματικών όπλων…» κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει εάν δε διευκρινιστεί το είδος του όπλου, το οποίο μπορεί να είναι από πύραυλος Hellfire έως αντιαρματική οπλοβομβίδα (και με ότι συμπεριλαμβάνεται ενδιάμεσα) καθώς και στοιχεία όπως απόσταση βολής, σημείο πλήγματος, γωνία πρόσπτωσης επί της θωράκισης κλπ. Μόνο τότε μπορεί να εξεταστεί εάν το ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ θα αντέξει (μάλλον απλοϊκή έκφραση, μια και είναι άλλο πράγμα να πληγεί ένα τέτοιο όχημα και άλλο να εξουδετερωθεί – και το τι σημαίνει αυτό το τελευταίο είναι μια καινούρια συζήτηση…)

Ηλίας από Κομοτηνή 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:35:00 μ.μ. EEST  

(συνέχεια)
Δ) Η άποψη του κ. Μαρκεζίνη ότι η τάφρος «…συνεπάγεται την αντίληψη ότι το μόνο που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι άμυνα αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους» είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, λανθασμένη. Η τάφρος κατασκευάζεται ως κώλυμα προκειμένου να δυσχεράνει, να καθυστερήσει και να εκθέσει στα ελληνικά πυρά τις τουρκικές δυνάμεις που θα επιχειρήσουν επιθετική ενέργεια στο μέτωπο του Έβρου. Δεν αποκλείει τυχόν αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια, αλλά αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας της. Εξυπηρετεί, συνεπώς, την καταστροφή των επιτιθέμενων δυνάμεων, η οποία πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτόξευση αντεπιθετικής ενέργειας από την πλευρά μας. Για λόγους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις είναι μάλλον ουτοπικό να πραγματοποιήσουμε επίθεση με τις τουρκικές δυνάμεις πέραν του Έβρου ανέπαφες. Η χρήση, δε του Μηχανικού για τη ζεύξη είτε της τάφρου είτε του Έβρου είναι υποχρεωτική, μια και όταν τα BMP-3 εφορμήσουν θα πρέπει να ακολουθηθούν από άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, οχήματα μηχανικού, βυτιοφόρα, οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών κλπ. τα οποία δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αιφνιδιαστική κίνηση των πρώτων. Συμπερασματικά, η τάφρος δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ελληνική αντεπίθεση, ενώ από την άλλη οι (διαφημιζόμενες) αμφίβιες ικανότητες του BMP-3 δεν παίζουν καίριο ρόλο σε τέτοια περίπτωση.
Ε) Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί οφείλεται, όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Μαρκεζίνης, (και) στο ότι δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο (συνολικό ή όχι). Μόνο που την εντύπωση αυτήν που έχουν οι Τούρκοι φροντίζουμε να την επαληθεύουμε όταν, π.χ., επιλέγουμε να προμηθευτούμε μείζονα οπλικά συστήματα που δεν επιθυμούν οι στρατιωτικοί με απευθείας αναθέσεις και με επαχθείς όρους κόστους και βιομηχανικής συμμετοχής, υπονομεύοντας εν τέλει την ανάπτυξη, άρα και την άμυνα της χώρας.
Εν κατακλείδι, χαίρομαι πραγματικά για την ευκαιρία που δόθηκε για διάλογο που βασίζεται σε ανταλλαγή απόψεων και επιχειρήματα και ο οποίος μας κατέστησε όλους σοφότερους και διέλυσε τις λάθος εντυπώσεις. Και μια και το καυτό θέμα εξωτερικής πολιτικής είναι στις μέρες μας η Ανατολική Μεσόγειος και η ΑΟΖ, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ένα άρθρο – αφορμή για ανταλλαγή απόψεων και για το ζήτημα αυτό, έστω και αν έχουν ήδη υπάρξει σχετικά άρθρα στο Εν Κρυπτώ τα οποία, ωστόσο, επίσης στηρίζονται σε κάποιες λάθος παραδοχές (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη) και τα οποία, δυστυχώς, δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον που έπρεπε αναφορικά με τα σχόλια που τα ακολούθησαν.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητό "Εν Κρυπτώ",

Ενδεχομένως το σχόλιο μου να με αδικεί. Δεν διεκδικώ το αλάνθαστο. Ας μου επιτραπεί να πώ ότι λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητος έχω μάθει να ακριβολογώ. Και εξηγούμαι: Ουδέποτε ισχυρίστηκα οτι το κείμενο της κριτικής σας απέναντι στον κ. Μαρκεζίνη δεν ήταν διατυπωμένο ευγενώς. Αυτό άλλωστε, όπως εύστοχα παρατηρήσατε, το συνομολογεί και ο ίδιος ο κ. Μαρκεζίνης! Αυτό που έγραψα, ήταν ότι το ύφος του κειμένου δεν ήταν το προσήκον! Το πρώτο δεν αναιρεί το δεύτερο. Παραδείγματος χάριν, η απάντηση του κ. Μαρκεζίνη είναι διατυπωμένη επίσης με ευγένεια αλλά ταυτόχρονα εξόχως καυστική ήδη από τον τίτλο του άρθρου όταν γράφει [και παραθέτω] "Γενικός πρός ειδικούς" ή ακόμη παρακάτω με μια δόση λεπτής ειρωνείας "Ας έχουν λοιπόν και αυτοί το νου τους μήπως, εξ αιτίας της υπερεξειδικεύσεώς τους, χάσουν από μπροστά τους την γενικότερη εικόνα!" κλπ. Επαναλαμβάνω λοιπόν, βεβαίως η διατύπωση της κριτικής σας ήταν ευγενής όμως το ύφος γραφής -εμμένω σ' αυτό- δεν ήταν το προσήκον! Προσωπικά, θα το θεωρούσα εξαιρετική τιμή, αν ο κ. Μαρκεζίνης έκανε αναφορά στο πρόσωπό μου σε κάποιο γραπτό του καθ' οιονδήποτε τρόπο, είτε ευμενώς είτε δυσμενώς!

Θέλω να τονίσω ότι δεν διαμαρτύρομαι όπως πιθανόν εννοείσατε. Την άποψή μου εκφράζω, ελεύθερα και κυρίαρχα με το δικαίωμα του Πολίτη. Βεβαίως και δεν καταλογίζω κακή πρόθεση σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον στο προσφιλές "Εν Κρυπτώ"! Δέχομαι, εκ προοιμίου, ότι οι προθέσεις ενός εκάστου εκ των σχολιαστών διέπονται από εντιμότητα, καλή πρόθεση και ότι η κριτική έχει σκοπό εποικοδομητικό για το δημόσιο διάλογο, δεδομένου ότι μας συνδέει όλους ένα γνήσιο ενδιαφέρον απότοκο φιλοπατρίας!

Φιλικά πάντα,
Νικόλαος Λουκόπουλος
Δικηγόρος [εφ.Ανθγος (ΚΔ)]
(συνεχίζεται)

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

(συνέχεια)
Ας μου επιτραπεί μια απάντηση και στην ανάρτηση του Οδυσσέως. Πρώτον, αναφέρετε ότι δεν δέχεστε παρατηρήσεις επί του ύφους σας και το αναιρείτε στην αμέσως επόμενη πρόταση όταν γράφετε ότι "το αρχικό κείμενο επαινέθηκε ως ευγενές από αρκετούς σχολιαστές συμπεριλαμβανομένου του κ. Μαρκεζίνη". Ένα απ' τα δυό όμως συμβαίνει: Είτε δεν δέχεστε παρατηρήσεις επί του ύφους του κειμένου_τελεία και παύλα_είτε δέχεστε παρατηρήσεις εφόσον όμως αυτές είναι επαινετικές. Και τα δυο μαζί όμως δεν συνάδουν.
Δεύτερον, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την οξυδέρκειά σας, διότι όντως έχω ιδιάζοντα κριτήρια!

Επί της ουσίας, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το πυροβόλο είτε του BMP3 είτε κάποιου άλλου ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ μπορεί να καταστρέψει άρματα μάχης είναι ανεδαφικός!! Και τούτο διότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Κανένα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, ούτε φυσικά το BMP3, δεν έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να αντιπαρατεθεί με άρματα μάχης και στην απευκταία περίπτωση που τούτο ήθελε συμβεί, εφόσον το ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ δεν απεμπλακεί ή καλυφθεί κάπου τάχιστα, τότε θα είναι καταδικασμένο να καταστραφεί!!

Σε κάθε περίπτωση, σε ο,τι αφορά τα BMP3, η προσφορά τους ίσχυε "ως έχουν" με μερικές ίσως προσθήκες σε επιμέρους εξοπλισμό όπως κλιματισμό και ελαστικά πέλματα στις ερπύστριες αλλά πάντως όχι νέο πυροβόλο! Δεν αρνούμαι τυχόν δυνατότητα customised παραγγελίας (όπως συνέβη με τα BMP3 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι ένα υποκατάστατο των LeoA4/LeoA5. Αν το πρόβλημα είναι η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών αρμάτων μάχης, ας δώσουμε έμφαση στον αντιαρματικό αγώνα με προμήθεια επιπλέον Α/Τ όπλων! Αντιθέτως, το ζητούμενο είναι η προμήθεια επαρκούς αριθμού ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ οποίο θα αναπτύσσει ικανή ταχύτητα ώστε να δύναται να ακολουθεί τα άρματα μάχης, οπλισμό πέραν του στοιχειώδους .50 όπως έχει μέχρι σήμερα το "παπάκι" και το πιο σημαντικό: ισχυρότατη θωράκιση για καλύτερη προστασία της ομάδος μάχης. Ο μεν επαρκής αριθμός τους αλλά και η ταχύτητα κινήσεως συμβάλλουν στην εισαγωγή (επιτέλους) του Πεζικού στην εποχή του Μ/Κ Ελιγμού, κάτι που εξέλιπε δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων των Μ113. Ο οπλισμός τους πρέπει να προσανατολίζεται στην καταστροφή ελαφρών στόχων και την στοιχειώδη προστασία του ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ στο ρόλο που θα αναλάβουν δηλ. την ασφαλή μεταφορά της ομάδος μάχης επί του πεδίου όπου καλείται να διεξάγει αγώνα Πεζικού! Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από το οποιοδήποτε ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ.. Να προστατεύσει το έμψυχο υλικό που μεταφέρει, δεδομένου ότι η ποιότητα του Όπλου του Πεζικού είναι κατά κύριο λόγο ο τρόπς που μάχεται το ανθρώπινο δυναμικό του!

Ελπίζω να ήμουν σαφής και να μη σας κούρασα.

Φιλικά πάντα,
Νικόλαος Λουκόπουλος
Δικηγόρος [εφ.Ανθγος (ΚΔ)]

af 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:35:00 μ.μ. EEST  

νομίζω ότι χάνουμε λίγο το ζήτημα. ο κ. Μαρκεζίνης δεν προωθεί κάποιο ΤΟΜΑ. προσπαθεί να δείξει τρόπους σκέψεις και να συνεισφέρει στην διαμόρφωση ενός νέου δόγματος για την χώρα. Αν υπάρχει ένα καλύτερο ΤΟΜΑ και ο ίδιος, πιστεύω, θα το προτιμούσε.
ως προς την σχέση γενικού/ειδικού παρατηρώ ότι η χώρα μας έχει υποχρεωτική θητεία και όλοι όσοι υπηρετήσαμε έχουμε μια ειδικότητα έστω και μικρή. Όμως αυτή η γνώμη μπορεί να είναι σημαντικότερη από του ειδικού. Αν π.χ. επιλέγουμε τυφέκιο,καλή η γνώμη του άριστου δοκιμαστή αξιωματικού, αλλά πιο χρήσιμη του φαντάρου που θα το χρησιμοποιήσει και ειδικά αν ο τελευταίος έχει ρίξει 50 σφαίρες στην θητεία του. το καλάσνικοφ φτιάχτηκε με βάση τις απαιτήσεις που διατύπωσαν απλοί φαντάροι στον Μιχαήλ Καλάσνικωφ

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:36:00 μ.μ. EEST  

Τέλος, ας μου επιτραπεί να ολοκληρώσω συμφωνώντας με τον κ. Μαρκεζίνη στο εξής: Η επιλογή πολιτικής τόσο στα θέματα Διεθνών Σχέσεων όσο και Αμύνης είναι αυτή που θα καθορίσει το μέσον και όχι το αντίστροφο! Το μέρος δεν μπορεί ποτέ να προσδιορίσει το όλον. Η τυχόν επιλογή και πιθανή προμήθεια BMP3 ως εργαλείο πολιτικής πρέπει να εξεταστεί και μόνον ως τέτοιο. Δυνάμει των προαναφερθέντων, να υποθέσω ότι το βάρος ενδεχόμενης σύρραξης στην περιοχή του Έβρου θα κληθεί να το σηκώσει κατά κύριο λόγο το Μ/Κ Πεζικό; Τέτοιο έλλειμμα φαντασίας; Τότε φοβούμαι πώς ο αγώνας θα είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα..

Φιλικά πάντα,
Νικόλαος Λουκόπουλος
Δικηγόρος [εφ.Ανθγος(ΚΔ)]

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

Κύριε Λουκόπουλε, ειλικρινά δε σας καταλαβαίνω. Από τη μία αναφέρεστε σε απάντηση-κόλαφο το κ. Μαρκεζίνη, κι από την άλλη λέτε αυτό:

"Επί της ουσίας, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το πυροβόλο είτε του BMP3 είτε κάποιου άλλου ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ μπορεί να καταστρέψει άρματα μάχης είναι ανεδαφικός!! Και τούτο διότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Κανένα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, ούτε φυσικά το BMP3, δεν έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να αντιπαρατεθεί με άρματα μάχης και στην απευκταία περίπτωση που τούτο ήθελε συμβεί, εφόσον το ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ δεν απεμπλακεί ή καλυφθεί κάπου τάχιστα, τότε θα είναι καταδικασμένο να καταστραφεί!!

Σε κάθε περίπτωση, σε ο,τι αφορά τα BMP3, η προσφορά τους ίσχυε "ως έχουν" με μερικές ίσως προσθήκες σε επιμέρους εξοπλισμό όπως κλιματισμό και ελαστικά πέλματα στις ερπύστριες αλλά πάντως όχι νέο πυροβόλο! Δεν αρνούμαι τυχόν δυνατότητα customised παραγγελίας (όπως συνέβη με τα BMP3 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι ένα υποκατάστατο των LeoA4/LeoA5. Αν το πρόβλημα είναι η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών αρμάτων μάχης, ας δώσουμε έμφαση στον αντιαρματικό αγώνα με προμήθεια επιπλέον Α/Τ όπλων! Αντιθέτως, το ζητούμενο είναι η προμήθεια επαρκούς αριθμού ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ οποίο θα αναπτύσσει ικανή ταχύτητα ώστε να δύναται να ακολουθεί τα άρματα μάχης, οπλισμό πέραν του στοιχειώδους .50 όπως έχει μέχρι σήμερα το "παπάκι" και το πιο σημαντικό: ισχυρότατη θωράκιση για καλύτερη προστασία της ομάδος μάχης. Ο μεν επαρκής αριθμός τους αλλά και η ταχύτητα κινήσεως συμβάλλουν στην εισαγωγή (επιτέλους) του Πεζικού στην εποχή του Μ/Κ Ελιγμού, κάτι που εξέλιπε δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων των Μ113. Ο οπλισμός τους πρέπει να προσανατολίζεται στην καταστροφή ελαφρών στόχων και την στοιχειώδη προστασία του ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ στο ρόλο που θα αναλάβουν δηλ. την ασφαλή μεταφορά της ομάδος μάχης επί του πεδίου όπου καλείται να διεξάγει αγώνα Πεζικού! Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από το οποιοδήποτε ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ.. Να προστατεύσει το έμψυχο υλικό που μεταφέρει, δεδομένου ότι η ποιότητα του Όπλου του Πεζικού είναι κατά κύριο λόγο ο τρόπς που μάχεται το ανθρώπινο δυναμικό του!"

Μα... αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι λέει ο κ. Μαρκεζίνης, κι αυτό είναι ό,τι ακριβώς λέει το Εν Κρυπτώ!!!

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:34:00 π.μ. EEST  

Εν πάση περιπτώσει το εν κρυπτώ όταν απαντήσει στον κ. Μαρκεζίνη ας μην αρχίσει πάλι να μετράει εαν το Χ ΤΟΜΑ την έχει 100mm την κάνη ή αν το Υ ΤΟΜΑ την έχει 85.5 και με υψηλη πίεση.

Στην ουσία των λεγομένων του Μαρκεζίνη διαφωνεί σε τίποτα;

Δηλαδή στο ότι πρέπει επιτέλους να επανασχεδιάσουμε το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικού σχεδιασμού και εξοπλισμών της χώρας, προσανατολιζόμενοι και σε άλλες συμμαχίες και συνεργασίες από αυτές που μέχρι σήμερα είχαμε;

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:57:00 π.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμος 12:34

Μα το Εν Κρυπτώ έχει δείξει τις θέσεις του μέσω των κειμένων του. Ο Μαρκεζίνης είναι αυτός που έδωσε έμφαση σε τμήμα του βιβλίου του για συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, βασιζόμενος σε γνώμες που του μετέφεραν άλλοι και που αυτός τις αναπαρήγαγε χωρίς αξιολόγηση.
Στην Αγγλία αυτό θα ήταν απαράδεκτο για έναν ακαδημαϊκό. Τουλάχιστον όσοι σπουδάσαμε στην Αγγλία το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:26:00 π.μ. EEST  

Οχι, δεν μου αρεσε η απάντηση του Σέρ.Δεν μπορώ να πώ οτι "έλεγε".Και αυτό φαίνεται απο την πρώτη τακτική υποχώρηση που έκανε ο Σέρ στο θέμα του πυροβόλου των 100 χιλ. Δεν με κάλυψε και σε κάποια σημεία γενικολογούσε.Τιμή του που απάντησε, αλλά...

13

ΘΩΡΑΞ 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:52:00 π.μ. EEST  

Σήμερα ζούμε μια πραγματικότητα που δεν χώραγε στην φαντασία του απλού πολίτη, ήταν όμως δοκίμιο για τους επικυρίαρχους, και την κατάλληλη στιγμή εφαρμόστηκε. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι αποφάσεις των επικυρίαρχων, στηρίχτηκαν στην πραγματική δυνατότητα της χώρας να αντιδράσει. Για τον λόγο αυτό και αφαιρέθηκε πρώτα, κάθε δυνατότητα αντίδρασης, πολιτικής η στρατιωτικής. Από την αρχή χτυπήθηκε η ψυχή, και μετά τα μέσα. Όποιος διαφωνεί με αυτόν που έχει το θάρρος να κρίνει, θα πρέπει να λογικεύει. Να σταματήσει η κουβέντα… για την κουβέντα. Τα παραδείγματα του Γιόμ Κιππούρ έδειξαν ότι όποιος έχει ψυχή, θα νικά… στο διηνεκές. Ναι, για πάντα. Δώστε πίσω την ψυχή σους πολεμιστές μας, και να ξέρετε ότι με ότι όπλο, μπορούν να αντιμετωπίσουν «…κάθε μας εχθρό…». Δεν πρέπει να νοιάζεστε για ΒΜΡ-3, η MARDER μεταχειρισμένα. Οι ίδιοι ισραηλινοί (του πολέμου του Γιόμ Κιππούρ) χρησιμοποίησαν εκατοντάδες κατεστραμμένα σοβιετικά Τ-55, και τα μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα αλλά και πάμφθηνα AHZARIT, για την καλύτερη προστασία των οπλιτών τους. Ναι, πιστεύω ότι ο σκεπτόμενος Έλληνας μαχητής, μπορεί να μετατρέψει το ΒΜΡ-3, σε ότι δεν μπορούμε να φαντασθούμε εμείς οι αδαείς. Αρκεί να δούμε ποια αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα μπορούν να βληθούν από το πυροβόλο του ΒΜΡ-3. Αν δεν υπάρχουν, κάποιος σίγουρα μπορεί να τα αναπτύξει. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΝΣΤΟΛΟ ΕΛΛΗΝΑ, ΕΧΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:55:00 π.μ. EEST  

"Εν πάση περιπτώσει το εν κρυπτώ όταν απαντήσει στον κ. Μαρκεζίνη ας μην αρχίσει πάλι να μετράει εαν το Χ ΤΟΜΑ την έχει 100mm την κάνη ή αν το Υ ΤΟΜΑ την έχει 85.5 και με υψηλη πίεση.

Στην ουσία των λεγομένων του Μαρκεζίνη διαφωνεί σε τίποτα;"

Μάλλον δεν παρακουλουθείς το Εν κρυπτώ συχνά.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:38:00 π.μ. EEST  

Με το ύφος που έχουν ορισμένα σχόλια, δυστυχώς μάλλον αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Μαρκεζίνης κάνει αναφορά στο Εν Κρυπτώ. Επιτέλους, μερικοί πρέπει να μάθετε να σέβεστε, σέβομαι δε σημαίνει μόνο δεν καθυβρίζω. Η παρατήρησή μου αφορά σχολιαστές και όχι συντάκτες.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:40:00 μ.μ. EEST  

Γενικά μας λείπει επαγγελματισμός στην Ελλάδα. Σκεφτόμαστε με λογική "γιούρια", "αέρα", "αμπαλαέα" και λοιπούς αλαλαγμούς που υπερκαλύπτουν τις σοβαρές και ήρεμες φωνές του επαγγελματισμού. "Τσιμπάμε" και λίγο το πατριωτικό αίσθημα που τόσα χρόνια καταπιέζεται και όποιος το κάνει αυτό είναι αυτομάτως ένα είδος ήρωα που "τα λέει καλά". Το τι κάνει στο τέλος δεν το βλέπουμε, ούτε μας ενδιαφέρει και τόσο. Αρκεί που τα λέει για να ταυτιστούμε με κάποιον μπροστάρη. Α ρε φόρειν... όφις.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:16:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί κύριοι,
είναι ίσως ενδεικτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ότι τα περισσότερα σχόλια επικεντρώνονται στην επαρκέστερη επιλογή τεθωρακισμένου οχήματος.
Για το θέμα αυτό δηλώνω όχι μόνο μη ειδικός αλλά ούτε καν γενικός: δηλώνω άσχετος. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο γράφω τις απόψεις μου. Ως άσχετος, θα επικεντρωθώ αναγκαστικά σε κάποιο άλλο σημείο, το οποίο, ίσως συνεισφέρει στην άποψη των ειδικών αν μπορεί φυσικά να υπάρξει συνάφεια.

Ο κύριος Μαρκεζίνης αναφέρεται, αρκούντως διαφωτιστικά κατά την άποψή μου, στην αντιαρματική τάφρο. Οι εικόνες που έχω με τάφρο είναι αυτές ενός περίκλειστου -απ’ αυτή- κάστρου. Το οποίο για να παρθεί από εχθρικές δυνάμεις, απαιτούνται δυσανάλογες θυσίες σε σχέση με τους έγκλειστους αμυνόμενους. Συνήθως όμως το κάστρο πέφτει, ειδικά αν δεν ευνοείται από το ανάγλυφο του εδάφους: κάστρο στη μέση μιας πεδιάδας, αργά ή γρήγορα θα παρθεί.
Υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό μειονέκτημα στο κάστρο: είναι στατικό. Η έναρξη των εχθροπραξιών δηλαδή, που απευχόμαστε ως σώφρονες αλλά που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ως σώφρονες επίσης, θα έχουν ως σκοπό την κατάληψή του και θα εξαρτώνται από την επιθυμία των εκτός των τειχών δυνάμεων, να το καταλάβουν.
Με άλλα λόγια, η αντιαρματική τάφρος εκπέμπει μήνυμα απομόνωσης, το οποίο είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τον «απέναντι». Σε επικοινωνιακό δε επίπεδο ή/και προπαγανδιστικό, η απομόνωση εξισώνεται απλούστατα με τον φόβο.

Αν λοιπόν αντίπαλός μας είναι ο φόβος, ο οποίος μας οδηγεί στην απομόνωση τότε, ίσως η καταπολέμηση της απομόνωσης μειώσει και τον φόβο.

κώστας

Ηλίας από Κομοτηνή 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:13:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Κώστα δεν ξέρω αν διάβασες προηγούμενα σχόλια, μεταξύ αυτών και το δικό μου, για το τι σημαίνει η ύπαρξη της τάφρου. Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιο είναι το «κάστρο», μια και η άμυνά μας δε στηρίζεται σε μόνιμα οχυρωματικά έργα (τύπου μόνιμης στατικής γραμμής άμυνας) αλλά σε μηχανοκίνητες κατά βάση δυνάμεις οι οποίες είναι και οι ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων τουρκικών, αντιτάσσοντας ενεργητική άμυνα. Αυτό είναι κάτι το τελείως διαφορετικό με τη νοοτροπία «κάστρου» και στατικής υπεράσπισής του. Επίσης δεν κατανοώ γιατί η τάφρος εκπέμπει μήνυμα απομόνωσης, το οποίο μάλιστα θα το διαχειριστεί η Τουρκία εναντίον μας. Επειδή θα μειώσει ενδεχομένως την είσοδο λαθρομεταναστών; Γιατί προφανώς οι κάτοικοι, τουρίστες κλπ. που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών δε διασχίζουν τον Έβρο κολυμπώντας αλλά από συγκεκριμένα συνοριακά σημεία. Τέλος, έχω απορία για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η «απομόνωση» που αναφέρεις στην τελευταία πρόταση του σχολίου σου.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια στον κο Μαρκεζίνη για το θάρρος να συμμετάσχει απαντώντας στον κόσμο της "μπλογκόσφαιρας" τιμώντας όλους εμάς τους ανώνυμους που ενδιαφερόμαστε να πληροφορηθούμε από απόψεις και δημοσιεύματα πέρα από τους επώνυμους επαγγελματίες ειδικούς του έντυπου και διαδικτυακού τύπου.

Στην πρώτη απάντηση των αντιρρήσεων με θέμα το πυροβόλο συγχέεται, και δεν είναι σπάνιο αυτό, η ικανότητα των πυρομαχικών του πυροβολου των 100mm με τους κατευθυνόμενους πυραύλους που μπορεί να βάλλει ή ακόμα και με αυτών του πυροβόλου των 30mm!!! Η αναφορά του κου Μαρκεζίνη ότι φίλοι ειδικοί των πληροφόρησαν ότι μπορεί να αλλαχθεί το πυροβόλο και μάλιστα άνευ κόστους μου θυμίζει ότι κάθε φορά που καταρρίπτονταν κι ένα προβαλλόμενο πλεονέκτημα του BMP-3 δημοσιεύονταν και η εναλλακτική λύση.

Διερωτώμαι λοιπόν πως όλα αυτά τα άρθρα των επαγγελματιών ειδικών παρουσίαζαν απο την πρώτη μέρα το όχημα ως ασυναγώνιστο, με πρωτοφανή ισχύ πυρός, ταχύτητα, κόστος κλπ που θα άλλαζε τις ισορροπίες στον Έβρο όταν στην πορεία ομολογήθηκε σιγά-σιγά ότι ουσιαστικά έχριζε πλήρη και ριζική αναβάθμιση σε θωράκιση, οπλισμό, κινητήρα κλπ κι όλα αυτά για να μπορεί να είναι απλά ανταγωνιστικό.

(συνεχίζεται)

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

Στην τρίτη απάντηση γίνεται αναφορά για την ανάγκη ικανότητας ταχείας διάβασης της πλημμυρισμένης; τάφρου για την πλευροκόπηση και κύκλωση εχθρικού προγεφυρώματος, κάτι που ικανοποιείται με την αμφίβια ικανότητα του MBP-3. Για αυτό και η προμήθεια του θα αποτελούσε μήνυμα ότι δεν θα ρίξουμε απλά μια τουφεκιά. Διερωτώμαι αν το σύνολο της στρατιωτικής ισχύς μας με τα εκατοντάδες διαφορετικά οπλικά συστήματα, από την απλή σφαίρα ενός τυφεκιοφόρου μέχρι τα τελευταίας τεχνολογίας εξειδικευμένα πυρομαχικά όλων των όπλων και κλάδων υφίστανται απλά "για να ρίξουμε κάποιες τουφεκιές" και αυτό διορθώνεται με την προμήθεια BMP-3!!! Σειρά μου να φωνάξω, Έλεος!

Αυτό το μήνυμα δηλαδή εκπέμπουν τα νεοαποκτηθέντα "δεύτερο χέρι" Μ-109Α3GΑ2 που ήδη βρίσκονται στον Έβρο; Η ωφέλεια από αυτή την προμήθεια στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Ελληνικού πυροβολικού, και την ωφέλεια που προκύπτει σε ομοιογένεια, κόστος/μονάδα, γνώση οπλικού συστήματος, συντήρησης κι επισκευής, υποστήριξη ανταλλακτικών κλπ είναι λιγότερη από το να προμηθευόμασταν κάποιο νέο ανάλογο Ρωσικό σύστημα; Προφανής η απάντηση. Όχι.

Θεωρώ ότι όπως υπερεκτιμήθηκαν από την αρχή τα χαρακτηριστικά του BMP-3 συνολικά, έτσι δίδεται υπερβολική αξία στην αμφίβια ικανότητα και από εκεί εξάγονται τα όποια συμπεράσματα. Χαρακτηριστική η αναφορά "απόλυτης λύσης". Δηλαδή η δημιουργία τάφρου συν την προμήθεια BMP-3 που θα διέρχεται ταχεία από αυτήν.

Έχει όμως την επιχειρησιακή αξία που του δίδεται; Η μεν τάφρος δυσχεραίνει την προσπάθεια ταχείας προέλασης σημαντικών δυνάμεων το δε τυχών κάθε προγεφύρωμα προφανώς θα προσβληθεί με τα διαθέσιμα μέσα που προβλέπουν τα σχετικά σχέδια. Αυτά δεν θα άλλαζαν με την προμήθεια των BMP-3 ή όποιου άλλου, αφού ο σκοπός και ο ρόλος των ΤΟΜΑ δεν είναι η ανεξάρτητη και δίχως υποστήριξη κίνηση έναντι εχθρικών δυνάμεων, "ακραία" όπως και εσείς την χαρακτηρίσατε.

Είναι με δυο λόγια ένα πολυδύναμο εργαλείο που καλύπτει μία ευρύτατη ποικιλία λειτουργιών, ακόμη και την ακραία αυτοτελή (δίχως αρματική υποστήριξη) επιθετική κίνηση.

Διερωτώμαι λοιπόν μήπως το [τάφρος + αμφίβιο ΤΟΜΑ(BMP-3)] = "απόλυτη λύση" έρχεται σε αντίθεση με τον ομολογία - χαρακτηρισμό σας κύριε Μαρκεζίνη ως "ακραία", άρα μειωμένης επιχειρησιακής αξίας εν τέλει.

Αυτή η "ακραία" λύση είναι που θα έδινε το μήνυμα ότι απλά "δεν θα ρίξουμε τουφεκιά";

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

Στην τέταρτη απάντηση χαρακτηρίζετε το BMP-3 ως "πολυδύναμο εργαλείο". Προφανώς η διαστρεβλωμένη εντύπωση σας για το "πολυδύναμο εργαλείο" σας οδηγεί να αναρωτιέστε γιατί δεν προμηθευτήκαμε "κανένα μείζον οπλικό σύστημα απο την Ρωσία".

Επιγραμματικά αναφέρω ότι αν παραβλέψουμε ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. κι ότι προφανώς υπάρχουν οι ανάλογες πιέσεις τίθενται κι άλλα ζητήματα εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικά όπως διασύνδεση, ομοιογένεια, πολυτυπία, υποστήριξη. Τι εμπειρία έχουμε αποκομίσει από την προμήθεια Ρωσικών οπλικών συστημάτων, πέρα από τα σκάνδαλα; Να θυμίσω τα Tor-M1,OSA, Zubr και έστω τα S-300 με τον τρόπο που τα αποκτήσαμε. Για τα α/α συστήματα προβλήματα διασύνδεσης με άλλα οπλικά συστήματα κρίσιμης σημασίας και τα Zubr που έδιναν νέες δυνατότητες έχουν αχρηστευθεί.

Στην έκτη απάντηση θυμίζω ότι διακρατική συμφωνία ήταν το BMP-3 χωρίς αξιολόγηση και διεθνή συγκριτικό διαγωνισμό που η τύχη του δεν θα ήταν η καλύτερη. Το ίδιο έγινε και με το Tor-M1 αν θυμάμαι καλά με τα ΑΩ να μην είναι τα αρχικώς παρουσιαζόμενα, με το ΓΕΣ να τα αξιολογεί τρίτα και το ΓΕΑ να τα απορρίπτει!

Το ζητούμενο είναι αν οι διακρατικές συμφωνίες είναι με ανατολικές ή δυτικές χώρες ή να διενεργούνται διαγωνισμοί και αξιολογήσεις; Το ζητούμενο είναι ακόμα και με διακρατικές συμφωνίες να προμηθευόμαστε το καλύτερο δυνατό προϊόν στο δυνατόν καλύτερο κόστος σύμφωνα με τις επιχειρησιακές μας ανάγκες.

Με εκτίμηση
Επώνυμος

Αρματιστής 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:27:00 μ.μ. EEST  

@ Επώνυμος

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου σε όσα αναφέρεις. Με κάλυψες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γράφεις και στο Antinews με αυτό το ψευδώνυμο; Απαντάς αν θέλεις και αν το επιτρέπει και ο διαχειριστής

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:59:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστής

Όχι.

Επώνυμος

Πέτρος 2011 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:15:00 π.μ. EEST  

Αυτά τα περί μη διασυνδεσιμότητας των ρωσικών όπλων που παραγγείλαμε έχουν γίνει πλέον μια καραμέλα που βαρεθήκαμε να ακούμε.

Γιατί επιτέλους όταν παραγγέλνουμε κάποιο οπλικό σύστημα να μην απαιτούμε να είναι δυνατόν να το διασυνδέσουμε με ότι θέλουμε.

Να αγοράσουμε τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που απαιτούνται έτσι ώστε να είναι δυνατή η διασύνδεση όλων των οπλικών συστημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Αυτό μάλιστα απότελει ένα καλό έργο που θα μπορούσε να δοθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία που σήμερα παρακμάζει. Το να αναπτύξει π.χ. προσαρμογείς με βάσει τα πρωτόκολλα επικοινωνιών του κάθε συστήματος έτσι ώστε να είναι δυνατή η διασυνδεσιμότητα όλων των συστημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εαν υπήρχε σε ορισμένα συστηματα κώλυμα απορρήτου θα μπορούσαμε να παραγγέλναμε τα συστήματα αυτά με ειδικούς προσαρμογείς που θα μας παρείχαν την δυνατότητα μερικής διασυνδεσιμότητας χωρίς να παραβιάζονται απόρρητα πρωτόκολλα (π.χ. link-16 κλπ).

Τεχνικές λύσεις υπάρχουν πάνω στο θέμα της διασυνδεσιμότητας των συστημάτων, αρκεί να υπάρχει όμως η αναγκαία πολιτική βούληση να επιτευχθεί αυτή.

ΑΧΕΡΩΝ 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:05:00 π.μ. EEST  

Oι αντιφασεις στο κειμενο του κ.Μαρκεζινη εντοπισθηκαν επαρκως απο αρκετους συσχολιαστες,ετσι δεν θα επεκταθω επ´αυτου.
Θα κανω ομως μια επισημανση:το BMP-3,ειτε οποιοδηποτε αμφιβιο οχημα,δεν προσφερεται για διαβαση ταφρου.Συγκεκριμενα,για καθε αμφιβιο,ισχυουν καποιες τιμες οσον αφορα γωνιες αναχωρησεως και προσεγγισεως.Η πρωτη τιμη,αναφερεται στην κλιση που επιτρεπεται να εχει η οχθη απο την οποια θα εισελθει το οχημα στο νερο,η δευτερη αναφερεται στην κλιση της οχθης στο σημειο οπου θα γινει η εξοδος απο αυτο.Καθοριστικωτερη ειναι η γωνια προσεγγισεως,διοτι ακομη και μικρη υπερβαση της καθιστα την εξοδο του οχηματος απο το υγρο κωλυμα ανεφικτη.Οι τιμες αυτες ειναι καπου στο 1/3 της ορθης γωνιας για αναχωρηση,και ακομη μικροτερες για προσεγγιση.Εννοειται οτι οι τιμες που δινουν οι κατασκευαστες αποδεικνυονται συχνα ανεφικτες,λογω ανεπαρκους προσφυσεως,π.χ στην ιλυ της οχθης.
Οταν τωρα μιλαμε για ταφρο,αυτη,αν θελει να ειναι ανταξια του ονοματος,θα πρεπει να εχει κλιση τειχισματων καπου στις 90 μοιρες,και σε τετοια κλιση το οποιοδηποτε αμφιβιο κινδυνευει να βουτηξει,δλδ να καλυφθει προς στιγμη απο το νερο,με απροσδιοριστες συνεπειες, η να μην μπορει να εξελθει της ταφρου,παριστωντας στην κυριολεξια την καθιστη παπια.
Οποτε,το BMP-3,ΔΕΝ μπορει να διαβει την ταφρο χωρις την βοηθεια ζευγματος,και περιττευει η επ´αυτου συζητησις.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:11:00 π.μ. EEST  

"Οποτε,το BMP-3,ΔΕΝ μπορει να διαβει την ταφρο "

Αχέρωντα, αφού πρώτα έχεις γράψει 3-4 παραγράφους από υποθέσεις περί της γωνίας αναρρίχησης του ΤΟΜΑ, περί γωνιών αναχώρησης κλπ. βγάζεις το συμπέρασμα ότι 100% το BMP-3 ΔΕΝ μπορέι να διαβεί την τάφρο.

Κάνε μια εμπεριστατωμένη έρευνα επί του θέματος με συγκεκριμένα στοιχεία και μετά πες τα μας.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:52:00 π.μ. EEST  

@16 Σεπτεμβρίου 2011 10:11:00 π.μ. GMT+03:00

+1

Ο Αχέρων προφανώς δεν είναι πλέον ειδικός του Μαρκεζίνη.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

Θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση ως ανώνυμος μιας και είμαι εν ενεργεία στέλεχος των Ε.Δ. Δε θα ήθελα να κρίνω τη λογική του κ.Μαρκεζίνη γιατί σίγουρα περιέχει κάποια σφάλματα του μη ειδήμονα. Θα ήθελα όμως να θίξω το γεγονός ότι στη γενικότερη κριτική που ασκείται από τους περισσότερους υπάρχει μια εμμονή σε τεχνικές λεπτομέρειες. Δηλαδή βρίσκουμε σε τεχνικό επίπεδο κάποια πιθανά (γιατί δεν τα διαπιστώσαμε στην πράξη) προβλήματα και υπερθεματίζουμε. Ίσως να έχουμε αποκτήσει το σύνδρομο των περιοδικών που αναλύουν τις δυνάμεις των δυο χωρών και κάνουν προσκλητήριο υλικού, τόσα εμείς τόσα αυτοί, τούτο εμείς κείνο αυτοί. Θα μου επιτραπεί να έχω άλλη άποψη. Αν και δεν είμαι φιλοϊσραηλινός δεν μπορώ να μη θαυμάσω τις ευρηματικές λύσεις που έδωσαν κατά καιρούς σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο στο πεδίο της μάχης. Σκεφτείτε το αεροπορικό σχέδιο στον πόλεμο του 1967, λιγότερα αεροπλάνα και σε κάποιες περιπτώσεις παλαιά, όμως επιθετικό πνεύμα, αυτοπεποίθηση, φαντασία, οργάνωση, εκπαίδευση και ταχύτητα ενέργειας έδωσαν τη λύση. Επίσης ας γυρίσουμε στο Β.Π.Π και ας θυμηθούμε τι έκανε ο Ρόμμελ στη Βόρειο Αφρική, με τι μέσα επέφερε τόσες ανατροπές στο μέτωπο. Επίσης η φαντασία το επιθετικό πνεύμα και η ευρηματικότητα έφεραν φοβερά αποτελέσματα, θυμηθείτε το αντιαεροπορικό των 88 χιλ που έγινε αντιαρματικό και μετά έγινε πυροβόλο σε άρματα. Σε αυτό το πνεύμα θα έλεγα ότι και η υπερβολική εξειδίκευση ίσως να μην είναι καλός σύμβουλος γιατί μας κρύβει το δάσος. Δεν πιστεύω ούτε ότι τα ΒΜΡ-3 είναι καλό να αγοραστούν από το Σ.Ξ., αλλά ούτε και το αντίθετο.Απλά πιστεύω ότι αν αγοραστούν θα βρεθεί ο τρόπος σωστής αξιοποίησής τους από το προσωπικό που θα τα χειρίζεται όσα και όποια μειονεκτήματα ή πλεονεκτήματα αν έχουν από τεχνικής άποψης. Σκεφτείτε ότι το 1940 ο στρατός μας έδωσε μια μάχη χωρίς άρματα (ελάχιστα) με πολύ περιορισμένη αεροπορική δύναμη, χωρίς οδικό δίκτυο με πολύ μεγάλες δυσκολίες στις μεταφορές (γυναίκα της Πίνδου, μουλάρια κλπ) και τελικά νίκησε. Ευτυχώς για εμάς οι Ιταλοί είχαν πάθει αυτό που συζητάμε, είχαν μείνει να θαυμάζονται βλέποντας τις τεχνικές προδιαγραφές των όπλων που χρησιμοποιούσαν και όχι την ουσία του πολέμου. Μήπως αυτό δεν έπαθαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ. Προτιμώ να μην πάθουμε και μεις κάτι ανάλογο. Η εμπλοκή σε τέτοιες παραθέσεις απόψεων ανθρώπων με τη μόρφωση και το κύρος του κ. Μαρκεζίνη μακάρι να γίνεται σε συνεχή βάση. Έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία να ασχολούμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της δημόσιας ζωής και δόξα τω θεώ το ιντερνετ μας δίνει τη δυνατότητα. Ευχαριστώ

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:34:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια στον Κο Μαρκεζίνη.Πάλι έδωσε ρέστα ευπρέπειας,νοημοσύνης και αντίληψης.
Νομίζω ότι το Εν Κρυπτώ παίρνει μεγαλύτερη αξία από τέτοιες παρεμβάσεις.
Όσο για την ανάλυση,αν και μη ειδικός ο sir νομίζω ότι παρέθεσε τρανταχτά επιχειρήματα για την αναγκαιότητα υλοποίησης της προμήθειας των ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ BMP-3.
Δυστυχώς μας κυβερνούν φερέφωνα των Αμερικανών.

Γιώργος Κυψέλη

ΑΧΕΡΩΝ 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:06:00 π.μ. EEST  

@16/11 10.11
Θα απαντησω με μια ερωτηση:εσυ πιστευεις οτι το BMP-3 η οποιοδηπτοτε αμφιβιο ειναι σε θεση να διελθει ταφρο με κατακορυφα η σχεδον τοιχισματα;
Παραθεσε μου εσυ ενα παραδειγμα,και θεσε υπ´οψιν μου την γωνια προσεγγισεως του οχηματος.
@16/11 11.52
Δεν ισχυριστηκα οτι ειμαι ειδικος.
Ωστοσο,εχω δει απο κοντα πως προετοιμαζεται η διελευση του Στρυμονος απο Μ-113 στα Κερδυλλια,και απο ποια σημεια,και παρ´ολα αυτα,καποτε-καποτε γινοταν και καποιες ''στραβες''.
Αλλα αν λεγομουν Μαρκεζινης,προφανως θα μπορουσα να ισχυριζομαι οτι θελω.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:23:00 π.μ. EEST  

@16 Σεπτεμβρίου 2011 5:45:00 μ.μ.

Όλο το διαθέσιμο νέο και παλαιό ή το υπό απόκτηση νεό ή μεταχειρισμένο λοιπόν δύναται να αξιοποιηθεί κατάλληλα με τα όσα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα έχει.

Προς τι λοιπόν η εξ αρχής μέχρι τώρα προσπάθεια να παρουσιάζονται υπερβολικά τα χαρακτηριστικά του; Τόσο υπερβολικά που πέρασε δυστυχώς η στρεβλή εικόνα ότι αυτό και μόνο μπορεί να κάνει την διαφορά, επιχειρώντας μάλιστα αν χρειαστεί δίχως υποστήριξη αφού έχει το 100αρι πυροβόλο και εκείνο και το άλλο κλπ Κι έτσι αρχίζει η επιχειρηματολογία συγκριτικών χαρακτηριστικών και πραγματικών δυνατοτήτων, καταρρίπτοντας αυτή την επικίνδυνη εικόνα.

Στα παραδείγματα που αναφέρεις δε πολλά συνδυασμένα μαζί κι όχι φυσικά μόνο υλικά και μέσα, έφεραν την επιτυχία.

Ειδικά για το έπος του ΄40 οι Ιταλοί ακριβώς επειδή θαύμαζαν τα άρματα και υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες του ως όπλο, που μάλιστα δεν διέθετε ουσιαστικά ο εχθρός υποτίμησαν τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα. Περίμεναν ότι αυτό και μόνο θα κάνει την διαφορά αν σου θυμίζει κάτι με αυτό που συζητάμε. Οι πυροβολητές με την έγκαιρη και κατάλληλη τοποθέτηση, εκμεταλλευόμενοι το ακατάλληλο για άρματα οδικό δίκτυο τους μετέτρεψαν τις φαντασιώσεις σε εφιάλτες.

Οι στρατιώτες ζούσαν τον εφιάλτη πάντα όταν τους διαστρέβλωναν την πραγματικότητα και τους έταζαν το ένα και μοναδικό πράγμα που θα κάνει την διαφορά. Άπειρα τα παραδείγματα.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:17:00 μ.μ. EEST  

Ο ανώνυμος 5:45:00 μ.μ. GMT+03:00 έθεσε το πράγμα στην ουσία του.

Μπορούμε να καθήσουμε να συζητάμε με τις ώρες τα τεχνικά χαρακτηριστικα του κάθε όπλου αλλά πάντα το ζήτημα είναι πως θα αξιοποιηθούν αυτά από το ανθρωπινο δυναμικό των ΕΔ, στρατηγούς-σχεδιαστές των επιχειρήσεων, λοιπούς αξιωματικούς και οπλίτες στην εκτέλεση.

Είναι αρκετό το όπλο που θα επιλεγεί και αγοραστεί να είναι έστω κοντά σε αυτό που χρειαζόμαστε επιχειρησιακά, αρεκί βέβαια να γίνεται συνεχής και ουσιαστική εκπαίδευση σε αυτό από το στράτευμα.

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:29:00 π.μ. EEST  

κύριοι είναι στο DNA μας να τη "ψάχνουμε" και γιαυτό χιλιάδες χρόνια τώρα βγάζουμε κατα καιρούς κάποιες πραγματικά πρωτότυπες ιδέες και κάποια από τα επιχειρήματα εκατέρωθεν εδώ είναι πραγματικά αξιόλογα. Όμως επειδή δεν είναι φιλοσοφικό το ζήτημα και αύριο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα AIFV μήπως να συνεχίσουμε το διάλογο για το πως θα το κάνουμε αύριο με ότι έχουμε διαθέσιμα και όχι το 2015 με τη βέλτιστη λύση? όλες οι λύσεις (BMP3, Marder, Bradley) είναι πολύ ανώτερες από το AIFV (κουβάς) αλλά όχι τα M113 και τα στάγιερ με τα οποία απ'οτι φαίνεται θα "κατεβουμε"..νομίζω αυτό είναι και το πνεύμα του κου καθηγητή και κάπου χάθηκε στη διατρητικότητα του πυροβόλου 100μμ..(προσωπικά δεν πιστεύω στη καταλληλότητα του BMP3, είμαι της "ισραηλινής" σχολής με μετασκευή αρμάτων σε ΤΟΜΠ που μόνο άρμα το σταματάει αλλά αυτό ίσως είναι αποτέλεσμα της παραπάνω σκέψης μου)

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:51:00 π.μ. EEST  

Καλησπέρα σας
Έχω διαβάσει την αρθρογραφία του enrypto σχετικά με το BMP-3 και τις απόψεις που έχουν γραφεί κατά καιρούς από τους επισκέπτες σας.

Θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις-απορίες μου σχετικά με το θέμα και αν έχετε την διάθεση να μου απαντήσετε.

1.Κατά την γνώμη μου υποβαθμίζεται πολύ η αξία των αμφίβιων δυνατοτήτων του BMP-3. Η ικανότητα αυτή θεωρώ πως δίνει στο BMP μοναδικές δυνατότητες
ελιγμών στο όριο του Έβρου. Αυτή η ευχέρεια ελιγμών δεν είναι σημαντική σε επιχειρησιακό επίπεδο; Υπάρχει αυτή την στιγμή στην οριογραμμή του Έβρου
οπλικό σύστημα με παρόμοιες αμφίβιες δυνατότητες και τέτοια ευχέρια ελιγμών? Κανείς φυσικά δεν φαντάζεται πέντε λόχους να περνάνε το ποτάμι και να
μπαίνουν 40 χλμ μέσα στην Τουρκία. Αλλά το να περάσουν 5 λόχοι απέναντι τάχιστα, να κάνουν κάποια επιθετική ενέργεια μικρής κλίμακας και να απεμπλακούν, να γυρίσουν πίσω και να εμπλακούν
κάπου αλλού, δεν έχει κάποια επιχειρησιακή αξία? Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας με δημιουργία προγεφυρώματος στον Έβρο, δεν θα μπορούσαν λόχοι με
BMP να πραγματοποιήσουν αντιπερισπασμό, με κίνηση στα μετόπισθεν του εχθρού ή γενικά κάποια κυκλωτική κίνηση?

2.Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από την μεριά μας θα έπρεπε να δημιουργηθεί κάποιο προγεφύρωμα, στην συνέχεια το μηχανικό να κάνει την ζεύξη και να μεταφερθεί
απέναντι ο σχηματισμός πχ. μια ταξιαρχία. Οι Ισραηλινοί έστειλαν τις ειδικές δυνάμεις κτλ. Εμείς για την δημιουργία του προγεφυρώματος δεν θα μπορούσαμε να
χρησιμοποιήσουμε λόχους με BMP και γιατί όχι σε συνδυασμό και με ειδικές δυνάμεις. Με την ύπαρξη των BMP στο προγεφύρωμα και την χρήση της αυξημένης δύναμης πυρός,
το προγεφύρωμα δεν καθίσταται πιο "ανθεκτικό"?

3.Από την αρχή έχω πειστεί οτι κανένα ΤΟΜΑ δεν τα βάζει με άρμα. Αυτό έγινε πλήρως κατανοητό. ΒΜPvsARMA=2. (BMP||Μarder)vsPeziko. Και εξηγούμαι. Στο enkrypto σε παλαιότερη
ανάρτηση αναφέρετε οτι δουλειά του πεζικού είναι να μάχεται σαν πεζικό και να εκκαθαρίζει περιοχές στις οποίες τα άρματα δεν μπορούν να επέμβουν. Σε αυτή την περίπτωση
πεζικό εξοπλισμένο με BMP τα καταφέρνει? Πόσο καλά? Η εκκαθάριση θα γίνει καλύτερα από πεζικό με BMP η Marder? Κάπου λέτε οτι τα καταφέρνει (μία γραμμή σε
ολόκληρο κείμενο) λόγω της δύναμης πυρός του. Κατά την σύγκριση με τα άλλα ΤΟΜΑ κτλ επιμένετε στο μειονέκτημα του ΒΜP, την θωράκιση, αλλά δεν κάνετε μια
σύγκριση για το ποιο ΤΟΜΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα έναντι πχ. 10 θέσεων πεζικού υπό κάλυψη. Αυτό που εννοώ είναι οτι παραβλέπετε τη δύναμη πυρός του BMP
κατά πεζικού και γενικά μαλακών στόχων.

Θα χαρώ πολύ να μου απαντήσει κάποιος με περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ιωάννης Π.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP