Νέα κλιμάκωση από την Τουρκία - ανοικτά της Πάφου το Πίρι Ρέις

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα κλιμάκωση παρατηρείται στο τετράγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας - Ισραήλ, καθώς από το πρωί το ερευνητικό σκάφος "Πιρι Ρέις" βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου, δυτικά της Πάφου και μάλιστα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά. Η τουρκική πρόκληση φαίνεται καλά σχεδιασμένη, με στόχο να απομονώσει την Κύπρο από το Ισραήλ και να την θέσει προ διλήμματος.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, αλλά σαφώς εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (στο χάρτη εμφανίζονται με άσπρα όρια). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η θαλάσσια περιοχή όπου κινείται το "Πϊρι Ρέις" βρίσκεται εκτός της περιοχής ερευνών που είχε αρχικά αναγγελθεί (κίτρινο χρώμα στο χάρτη) και στην οποία κινούνται τα νορβηγικά ερευνητικά σκάφη (τα κίτρινα στίγματα βορειοανατολικά της Κύπρου). Δηλαδή, εφ' όσον το "Πίρι Ρέις" προβεί σε σεισμικές έρευνες (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής) αυτό που θα δηλώνεται από τουρκικής πλευράς είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία σε εκείνο το σημείο, το οποίο θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στην τουρκική ΑΟΖ (απεικονίζεται στο χάρτη με κόκκινη σκίαση η αντίληψη της Τουρκίας για την τουρκική ΑΟΖ)



Είναι προφανές ότι η Τουρκία τραβάει ακόμη περισσότερο το σκοινί. Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη τις στρατιωτικές, νομικές και διπλωματικές δυσκολίες μιας εχθρικής ενέργειας κατά της πλατφόρμας "Όμηρος" νοτιότερα, επιχειρεί να απομονώσει την Κύπρο από το Ισραήλ και ταυτόχρονα να μεταφέρει το βάρος μιας σύγκρουσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά: αν το "Πίρι Ρέις" προβεί σε σεισμικές έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί στο δίλημμα αν θα ανεχθεί αυτή την παραβίαση της κυριαρχίας της (που συνιστά εγγραφή υποθηκών για την Τουρκία) ή αν θα την εμποδίσει ενόπλως, σε ένα γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται (αντίθετα με το οικόπεδο "Αφροδίτη") εκτός ισραηλινών συμφερόντων.

Ως συνήθως, οι Τούρκοι επέλεξαν προσεκτικά την επόμενη κίνησή τους. Αν την ολοκληρώσουν, εναπόκειται στην Κυ[πριακή Δημοκρατία πλευρά να απαντήσει. Και πρέπει να είναι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι της, σε οποιαδήποτε περίπτωση...

5 σχόλια:

AegeanHawk 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:50:00 μ.μ. EEST  

Αραγε το Πίρι Ρέις έχει δυνατότητες ερευνών σε βάθη μεγαλύτερα των 1200 - 1500 μέτρων ?.....

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:56:00 μ.μ. EEST  

Μόλις έπεσε το defence-point.gr

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

Μπορεί να προσπαθήσουν για ισοδύναμο τετελεσμένο!

SZAE 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:50:00 μ.μ. EEST  

@aegeanHawk: Οχι δεν την εχει.

ΑΧΕΡΩΝ 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:47:00 μ.μ. EEST  

@AegeanHawk
Η δυνατοτητα του Πιρι Ρε'ι'ς να πραγματοποιει ερευνες σε συγκεκριμενα βαθη δεν προκειται να απασχολησει κανεναν απο αυτους που εχουν καποιο λογο σε θεματα ΑΟΖ και τα τοιαυτα.
Αυτο το οποιο θα μετρησει ειναι η ερμηνεια της τουρκικης θρασυτητος και της ελληνικης δειλιας,και προς τουτο δεν απαιτουνται τεχνικες προδιαγραφες,αλλα συμβολικες ενεργειες, η συμβολικες αδρανειες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP