Άμεση διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε η Άγκυρα

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Την άμεση διακοπή των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Νoble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τενέρ Γιλντίζ. Οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου άρχισαν ουσιαστικά σήμερα με την πόντιση του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας στο βυθό του οικοπέδου 12.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών και προειδοποίησε ότι τα πλοία πετρελαϊκών ερευνών που βγάζει η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, θα επιτρέψει την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ στα ύδατα της Β. Κύπρου.

Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, «αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου και εκτίμησε πως «η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δημιουργεί προβλήματα και ένταση στην περιοχή και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

«Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε κ. Έρογλου.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την αξιοπιστία του -κατά την έκφρασή του- με την έκρηξη στο Μαρί και προσπαθεί με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Όπως έκανε γνωστό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπο Στέφαν Φούλε από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν, τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες τότε «οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών», ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, υπογράμμισε πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα σημειωθεί πραγματική κρίση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, προαναγγέλλοντας «πάγωμα» των σχέσεων με την Ε.Ε

www.naftemporiki.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:16:00 π.μ. EEST  

θα επηρεαστούν και οιδιαπραγματεύσεις
pies diapragmatefis afto to akouo apo to 1974 kai akoma ......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP