Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ για προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων και συνόλων καθοδήγησης βομβών Spice

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. από τα ολλανδικά αποθέματα μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ολλανδία, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο συνεδρίασε το πρωί.

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηριστεί φυσικό επακόλουθο της έγκρισης της προμήθειας από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τα τέλη προηγούμενου μήνα. Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση και το περιεχόμενο της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε και η μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ απόκτηση των συστημάτων καθοδήγησης SPICE για βόμβες Mk-83 (1.000 λιβρών) και Mk-84 (2.000 λιβρών) για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας. Όσον αφορά στα SPICE, οι ελληνικές απαιτήσεις (με βάση τα στοιχεία του 2006) ανέρχονται σε 300 SPICE 1000 (για Mk-83) και 100 SPICE 2000 (για Mk. 84), συνολικού προϋπολογιζόμενου συνολικού κόστους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση των πυρομαχικών, η προμήθεια που εγκρίθηκε αφορά 5.300 (ελαφρά μεγαλύτερος αριθμός από τα 4.500 βλήματα που έκαναν λόγο οι αρχικές αναφορές), βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T: Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά), DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού. Αν και η αρχική αναφορά του «www.defencepoint.gr» έκανε λόγο για 2.500 ευρώ ανά μονάδα, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για τη μεσοσταθμική τιμή ανά μονάδα για το σύνολο των πυρομαχικών. Αν λοιπόν από το σύνολο των 26.750.000 ευρώ αφαιρεθούν τα 4.320.000 ευρώ που είναι το κόστος των πυρομαχικών εκπαίδευσης, τότε για τα βλήματα κινητικής ενέργειας η μέση τιμή ανά μονάδα διαμορφώνεται περί τα 4.200 ευρώ.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια 5.400 βλημάτων ασκήσεων M865 TPCSDS-T (Target Practice, Cone Stabilized, Discarding Sabot – Tracer), τα οποία επίσης προέρχονται από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού που προσφέρθηκαν στην τιμή των 800 ευρώ ανά βλήμα. Σημειώνεται ότι οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 4.500 βλήματα ασκήσεων DM48. Τα M865 TPCSDS-T αποτελούν την αμερικανική έκδοση του γερμανικού DM38 APFSDS-T-TP το οποίο κατασκευάζεται κατόπιν αδείας στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές ATK και GD-OTS.

www.defence-point.gr

Σημείωση "Εν Κρυπτώ": Παρ' ότι και τα δύο προγράμματα προμήθειας ήταν χρονίζοντα και ζωτικής σημασίας (ειδικά αυτό των πυρομαχικών των 120 χιλ.), η έγκρισή τους με έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και σε μια στιγμή μεγάλης οικονομικής στενότητας του κράτους, δείχνει ότι τα σύννεφα στον ορίζοντα έχουν πυκνώσει πολύ. Τώρα το γιατί βρέθηκε η Ελλάδα να αγοράζει κατεπειγόντως πυρομαχικά την ώρα της κρίσης, είναι άλλη συζήτηση...

6 σχόλια:

cummulus 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:32:00 μ.μ. EEST  

Ἔχω τήν αἴσθηση, ὅτι τά γεγονότα θά προλάβουν τόν χ΄ρονο παραλαβῆς τῶν ὑλικῶν αὔτῶν. Τότε νά δοῦμε, ποιός θά κάτσει στό σκαμνί, ἀφοῦ τά Leo χωρίς βλήματα, στἠν οὐσία εἶναι κονσερβοκούτια μέ ἐρπύστριες. Κάτι ἀντίστοιχο θά πρέπει αά παιχτεῖ καί γιά τήν μή ἐπιχειρησιακή ἐτοιμότητα τῶν S-300.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:03:00 μ.μ. EEST  

Η προηγούμενη απόφαση δεν προχώρησε;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 1 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2010

Πέρασαν τελικά από το ΚΥΣΕΑ τα πολυαναμενόμενα προγράμματα πυρομαχικών αρμάτων 120mm και ανταλλακτικών αεροσκαφών F-16, δια περιφοράς..Το πρώτο αφορά την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT της Reinmetall έναντι περίπου 50εκ ευρώ.

http://www.enkripto.com/2010/10/e.html

bob 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

και αν εχουμε ηδη παρει καποια δανεικα?
ξερουμε τι κουβαλαει καθε πλοιο?
ή μηπως θα βγαζαμε ανακοινωση η ταδε χωρα μας εδωσε 10.000 βληματα απο το αποθεμα που ειχε...
μια σκεψη κανω μονο...

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:18:00 μ.μ. EEST  

Ελπιζω να μην ειναι αργα πια.Τωρα που δεν εχουμε χρημαατα αγωραζουμε τα βληματα.Τωρα που δεν εχουμε χρονο αγωραζουμε τα βληματα.Μα καλα τι βληματα πολιτικους εχουμε.Ελπιζω ολλα να πανε καλα στο τελος.

cummulus 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:55:00 μ.μ. EEST  

"Μυστικές προμήθειες πυρομαχικῶν" καί "Μυστικά Ὁπλα", εἶναι κουβέντες γιά νά παίρνουμε θάρρος μεταξύ μας.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:31:00 π.μ. EEST  

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΗΜΑΤΑ...
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP