Χ. Ροζάκης: Νομικό παράδοξο η τουρκική στάση για τις έρευνες στην ΑΟΖ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011


Νομικό παράδοξο χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ, Χρίστος Ροζάκης.


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» επισημαίνει ότι η συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - «ΤΔΒΚ» δεν έχει υπόσταση. Παρατηρεί όμως ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «κράτος» για έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου και από την άλλη το αντιμετωπίζει ως κοινότητα αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής AOZ.

Ο Κύριος Ροζάκης θεωρεί ότι η Τουρκία θέλει να παρεμβληθεί μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδος και πιστεύει ότι θα κάνει έρευνες και στα ανοικτά της Πάφου για να διεκδικήσει το μείζων στην περιοχή. Οι διαφορές τονίζει είναι μεγάλες και αγεφύρωτες και μπορούν να γεφυρωθούν στα διεθνή δικαστήρια.

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο απάντησε ότι εφόσον διαθέτει αναμφίβολα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αυτή επεκτείνεται στο σημείο που αρχίζει η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου είναι ενδεχομένως να οριοθετήσουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα γι'αυτό, επισημαίνει, προσπαθεί να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή.

Στο ερώτημα, κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κατανείμει αναλογικά τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν από το φυσικό αέριο πριν από την λύση του κυπριακού, η απάντηση του καθηγητή είναι κατηγορηματική : «Αυτό θα γίνει μόνο αν μιλούμε για μια συνολική λύση, όπου οι τουρκοκύπριοι θα είναι μέρος του ενωμένου κράτους».

Στην ίδια συνέντευξη ο καθηγητής Χρίστος Ροζάκης τονίζει ότι :» Στο οικόπεδο 12 η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ο,τιδήποτε, γιατί δεν υπάρχει καμία συνέχεια των ακτών της με τις θαλάσσιες περιοχές στην επίμαχη περιοχή».

www.kathimerini.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:45:00 μ.μ. EEST  

Ο κ. Ροζάκης είναι ο γνωστός κ. Ροζενστάϊν;;;;

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 1:34:00 μ.μ. EEST  

Είναι καιρός να αφήσουμε αυτές τις χαζομάρες. Μην ανεβάζετε ρε παιδιά τέτοια σχόλια, έλεος με τους Εβραίους, μασόνους κλπ. που θέλουν το κακό μας. Έλεος.

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:54:00 μ.μ. EEST  

Φίλε ανώνυμε 26 Σεπτεμβρίου 2011 1:34:00 μ.μ. GMT+03:00 γιατί τέτοιος πανικός;;; μια ερώτηση έκανα. κακό είναι;;;;;

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη παραδίδει μαθήματα εξωτερικής πολιτικής! Στο πλαίσιο της προσέγγισης Ελλάδας-Ισραήλ προφανώς. Επειδή έχουμε δείγμα γραφής από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της παρούσας κυβέρνησης, καλό είναι να είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι ως προς τη συγκεκριμένη συνεργασία, διότι από τον ενθουσιασμό μας θα καταλήξουμε να είμαστε προτεκτοράτο του Ισραήλ και να μείνουμε με την όρεξη για πετρέλαια, ΑΟΖ και λοιπά σοφίσματα. Για το φίλο που αγανάκτησε, δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Αρκεί να ακούμε και να βλέπουμε τι λέει και τι κάνει ο καθένας, τα πράγματα είναι διάφανα.

Οδυσσέας 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:25:00 μ.μ. EEST  

Μερικές διευκρινίσεις:
- Προς Ανώνυμο 1.34: Έχουμε πει πολλές φορές ότι εδώ πέρα δημοσιεύονται όλα τα σχόλια, εκτός αν είναι εκτός θέματος ή υβριστικά. Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να κόβουμε και για λόγους απορρήτου, αλλά σίγουρα δε θα κόψουμε μια απλή ερώτηση, έστω με σαφές υπονοούμενο.
- Προς Ανώνυμο 3.54: δεν έκανες μια απλή ερώτηση, διατύπωσες ένα σαφές υπονοούμενο. Προσωπικά δεν έχω δει σοβαρά στοιχεία ότι ο Ροζάκης είναι Εβραίος κατά το θρήσκευμα, αν έχεις εσύ μπορείς να μας τα πεις.
- Ανώνυμο 4.09: Το Ροζάκη ως πολιτικό τον θυμάμαι κι εγώ. Υφυπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη, με μάλλον υποχωρητικές απόψεις στα ελληνοτουρκικά. Όμως εδώ ο Ροζάκης δε μιλάει ως πολιτικός αλλά ως νομικός, και η νομική άποψη που εκφράζει είναι προς όφελος των εθνικών θέσεων. Γι' αυτό και δημοσιεύθηκε.

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:15:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Οδυσσέα από 3.54. Η ερώτησή μου είχε να κάνει με το αν είναι το ίδιο πρόσωπο, επειδή στο παρελθόν ο άνθρωπος αυτός (αν είναι ο ίδιος) είχε ακούσει "τα εξ αμάξης" από το διαδίκτυο μέχρι από τηλεοράσεως ακόμα και μέσα στην βουλή επί εποχής Σιμίτη!!! Απλώς επειδή το παρόν άρθρο με εξέπληξε ευχάριστα, στο τέλος μπερδεύτηκα λίγο αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2011 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

Εδώ και αρκετές μέρες άφησα ένα σχόλιο εδώ, αλλά δεν το βλέπω. Γιατί άραγε;

Ευχαριστώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP