Απέσυραν οι Ρώσοι το ενδιαφέρον τους για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ρωσική εταιρεία Gazprom δεν υπέβαλε τελικά προσφορά στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ η επίσης ρωσική Sintez δεν υπέβαλε προσφορά στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ δεν υπάρχει τελικά (παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν) καμία προσφορά, καθώς δεν κατέθεσε προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, η M&M των ομίλων Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνιστά σημαντική οπισθοχώρηση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργεί "μαύρη τρύπα" στα προϋπολογισμένα έσοδα.

Στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, από την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, καθώς ούτε η ρωσική Sintez ούτε το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά.

Καθώς αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, είναι χρήσιμη μια προκαταρκτική αξιολόγηση των εξελίξεων.Εκτός των βραχυπρόθεσμων αρνητικών εντυπώσεων και της απώλειας εσόδων για τα κρατικά ταμεία, κρίσιμη είναι και η γεωπολιτική αποτίμηση των κινήσεων της κάθε πλευράς.

Για τη ρωσική πλευρά, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το αξίωμα ότι, ασχέτως γενικόλογων διακηρύξεων, αποδέχεται την πρωτοκαθεδρία των δυτικών συμφερόντων στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο), με αποτέλεσμα η Ρωσία να αναδιπλώνεται όποτε εκδηλώνονται αντιδράσεις από πλευράς ΗΠΑ ή Έυρωπαϊκής Ένωσης σε κάποια κίνηση που κρίνεται μείζονος σημασίας. Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η αντίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ είχε διατυπωθεί σαφώς, και ειδικά η δεύτερη θα είχε και τη δυνατότητα να προβάλει εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας, μέσω της διαδικασίας ελέγχου μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ρωσική υπαναχώρηση οφείλεται (και) στη ρωσική απαίτηση να συνδεθεί το τίμημα απόκτησης της ΔΕΠΑ με τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου που θα δίνει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα (και είναι ήδη εξαιρετικά υψηλές). Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική υπαναχώρηση επιβεβαιώνει το διαχρονικό μάθημα του Λάμπρου Κατσώνη: η προσδοκία του "Μόσκοβου" συνήθως φέρνει απογοητεύσεις...

Από την άλλη πλευρά, ο προφανής στρατηγικός στόχος της αζέρικης Socar είναι, μέσω της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, να εντάξει το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζερικού αερίου προς την Ευρώπη, στο οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑΡ. Τώρα το κατά πόσον είναι σώφρων από ελληνικής πλευράς η παράδοση του ελέγχου του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου σε μια αζέρικη εταιρεία, όταν είναι γνωστές οι σχέσεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα... Δεν αποκλείεται πάντως η συμφωνία με την αζέρικη εταιρεία να προωθήθηκε ως "αντίβαρο" στη ρωσική διείσδυση και συνεπώς, ελλείψει ρωσικού ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ να ματαιωθεί και αυτή.

Σε τελική ανάλυση, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η σημερινή εξέλιξη μπορεί να αποβεί θετική, υπό την έννοια ότι κρίσιμες υποδομές της χώρας θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια.

20 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 5:18:00 μ.μ. EEST  

ΔΕΠΑ: Η Λάθος Αποκρατικοποίηση
του Κ.Ν.Σταμπολή
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69470

Nikos 10 Ιουνίου 2013 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

Όπως είχα σχολιάσει και σε παλαιότερο άρθρο η κακή οργάνωση της αγοράς ενέργειας, που έχει σαν αποτέλεσμα το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, είναι αποτρεπτικός παράγοντας για όποιον θέλει να επενδύσει στον κλάδο αυτό. Άρα ή έπρεπε να δώσουμε τη ΔΕΠΑ τσάμπα ή να περιμένουμε να τη δώσουμε όταν θα έχουμε ρυθμίσει την αγορά. Υπό αυτή την έννοια καλύτερα που δεν έκλεισε κάποια συμφωνία τώρα. Η μη επίτευξη συμφωνίας για τη ΔΕΠΑ δεν σημαίνει κάτι για την ΔΕΣΦΑ, η προσφορά της Socar θα προχωρήσει εάν ικανοποιεί τα οικονομικά κριτήρια. Αν θέλαμε τις υποδομές υπό εθνικό έλεγχο ας μη φουντάραμε το καράβι, τώρα πια είναι αργά, οι μετοχές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι πάει εκεί δεν γυρίζει πίσω… προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το φτηνό αέριο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

ΜΕ ΤΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ? ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ 1,9 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 6:02:00 μ.μ. EEST  

Και το defencenet που το πρωί μιλούσε για ρωσική επένδυση - ορόσημο, τώρα σπεύδει να δικαιολογήσει τους Ρώσους με απίθανους συλλογισμούς. Αηδία...

Γεράκι 10 Ιουνίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

Το κακό της υπόθεσης είναι πως μάλλον εμείς θα πληρώσουμε την τρύπα που θα δημιουργηθεί στα προβεπόμενα κρατικά έσοδα.

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

Το προτεκτοράτο, καλά κρατεί!!!

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 8:22:00 μ.μ. EEST  

Εκείνο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε φθηνό αέριο για θέρμανση και για τις επιχειρήσεις μας.
Υπήρχαν δεσμεύσεις γι αυτό; Δεν νομίζω.
Πώς οι επιχειρήσεις μας θα ανταγωνιστούν τις αλλοδαπές όταν εκείνες έχουν χαμηλότερα κατά 30% τιμολόγια αερίου;
Γιατί ο κόσμος να πληρώνει ακριβά τη θέρμανσή του;
Γνωρίζετε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιο φθηνό από το αέριο προ φόρων; Είναι καθαρά θέμα πολιτικής η επιλογή του αερίου ως καυσίμου.
Απεχθάνομαι τα μονοπώλια, πόσω μάλλον όταν είναι ιδιωτικά.
Και η ΔΕΠΑ είναι μονοπώλιο που θα γίνει δυστυχώς ιδιωτικό.
Οι ΕΠΑ είναι μονοπώλια, επί της ουσίας ιδιωτικά αν και το ελληνικό δημόσιο έχει νομίζω το 51% και τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Χίλιες φορές πετρέλαιο όπου βέβαια έχουμε και εκεί ολιγοπώλιο από ΕΛΠΕ, ΜotorOil, Μαμιδάκη, αλλά όσον αφορά τη διανομή ο ανταγωνισμός λειτουργεί.

Αν οι φόροι ήταν μηδενικοί σ' όλα τα καύσιμα, κανένας δεν θα έβαζε αέριο!!!

Αφήστε που η εξάρτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Διότι αν κλείσουν τη στρόφιγγα οι Ρώσοι, αύριο δεν θα έχει κανένας αέριο στη Βόρεια Ελλάδα. Αν μας επιβάλλουν εμπάργκο οι Ρώσοι στο πετρέλαιο, χεστήκαμε! Παίρνουμε κι απ' άλλους, πέρα από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν.

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 8:55:00 μ.μ. EEST  

ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΠΟΥ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΟΣ ΑΠΕΣΥΡΟΝΤΑ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΠΑΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ.

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 9:15:00 μ.μ. EEST  

@ 10 Ιουνίου 2013 - 6:02:00 μ.μ. EEST

Περίμενες κάτι διαφορετικό;

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 11:17:00 μ.μ. EEST  

Εγω αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η Gazprom αρνήθηκε να μειώσει τις τιμές του ΦΑ ενώ το ελληνικό κράτος υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις που έθεσαν οι Ρώσοι.

Ανιχνευτής 11 Ιουνίου 2013 στις 12:16:00 π.μ. EEST  

καλύτερα που αποσύρθηκαν. Είναι αστείοι κατά την γνώμη μου ως επαγγελματίες. Μονο φωνάζουν οι Ρώσσοι και τίποτα από ουσία.

Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε μόνοι μας τα μαγαζιά μας ΔΕΠΑ/ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ. Ελεος που πρέπει όλα να τα πουλήσουμε. Κερδοφόρες εταιρίες είναι γιατί να τις πουλήσουμε.

Πιπιλάμε όλοι την καραμέλα των αποκρατικοποιήσεων. Να κοιτάξουν να τα πάρουν από αυτούς που χρωστάνε 400.000.000€ στην ΔΕΠΑ και όχι από μερικούς κακόμοιρους Έλληνες φορολογούμενους. Αλλα αυτοί είναι γνωστοί "Έλληνες" ντ..βατζίδες (επιχειρηματίες) που τους λιβανίζουμε δεκαετίες τώρα. Στην ενέργεια είμαι εναντίων των αποκρατηκοποιήσεων. Υπέρ των ποσοστών και συνεκμετάλευση (συνετεράκια με το κράτος). Το δουλεύει ιδιότης μοιραζόμαστε τα κέρδη (όσο πιο πολλά βγάζει ο ιδιότης τόσο και το κράτος). Κάτι που λίγο πολύ γίνεται και τώρα απλά το κράτος ξεπουλάει ότι λίγο του έμεινε.

Μάριος 11 Ιουνίου 2013 στις 12:34:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 - 6:02:00 μ.μ.

O λαϊκισμός του defencenet δεν έχει όρια. Πιάνουμε λίγο από όλα και η.. συνταγή πετυχαίνει: Υλικά: Λίγο τρομολαγνεία, λίγο διεθνή σκηνή, λίγο (εως πολύ εξ' ου και η ρωσολατρεία) Λιακόπουλο, και λίγο από όποιο ακροδεξιό κόμμα είναι στη μόδα. Εκτέλεση: Σιγοβράζουμε τα πιο πάνω στη χύτρα, προσθέτουμε γελοία "συμπεράσματα"- ηθικά διδάγματα στο τέλος κάθε είδησης και μόλις δέσει, έτοιμο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τεράστιους τίτλους, ψεύτικο θόρυβο και λάθος εντυπώσεις.

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 στις 12:47:00 π.μ. EEST  

Απίστευτο το επικοινωνιακό θράσος της τριμερούς συμμορίας.
Τους έφτυσαν κατάμουτρα οι Ρώσοι και αυτοί λένε ότι βρέχει.

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 στις 7:38:00 π.μ. EEST  

Παρακολουθώ το διαγωνισμό από την ημέρα που ξεκίνησε. Το λάθος έγινε από τη στιγμή που οι Ρώσοι έμειναν μόνοι τους στο διαγωνισμό αφού καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν κατέθεσε το ενδιαφέρον της στον πρώτο γύρο. Από εκεί και πέρα η Gazprom άρχισε να θέτει παράλογες απαιτήσεις (στις οποίες η ελληνική πλευρά υποχωρούσε) χωρίς η ίδια να δεχτεί ποτε τη μείωση των τιμών του αερίου. Η Κυβέρνηση δέχτηκε να συνομιλεί μόνο με έναν υποψήφιο και μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε 3 φορές με τον πρόεδρο του υποψήφιου αγοραστή!! Η ΕΕ από τη μια πλευρά δεν δέχτηκε την ακύρωση του διαγωνισμού και από την άλλη πίεζε για να μην πάει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια (μάλιστα η ΕΕ αυτή την περίοδο ελέγχει τη Gazprom για θέματα ανταγωνισμού)! Βάλε και τις πιέσεις των ΗΠΑ παρασκηνιακά και έχεις ολόκληρη την εικόνα ενός διαγωνισμού που ήταν καταδικασμένος να αποτύχει και έπρεπε να είχε ακυρωθεί στην πρώτη φάση.

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 στις 10:08:00 π.μ. EEST  

ακόμα γελάω, διαβάζοντας να δουλεύουμε μόνοι τα μαγαζιά μας. και τι success story του αντωνάκη που είναι? δεν καταλάβατε ότι κουμάντο κάνουν οι τροϊκανοί?
διαβάστε σημερινό άρθρο του γερο-λυκου Χ. Πασσαλάρη και θα καταλάβετε πάρα πολλά και όχι μας φταίνε οι ρώσοι. Οι δικοί μας υπαλληλίσκοι ΦΤΑΙΝΕ, που δεν τολμάνε να μιλήσουν.

φαλακρας 11 Ιουνίου 2013 στις 10:35:00 π.μ. EEST  

καλημερα τελικά τα παντα είναι μπίζνες και το αδελφό ξανθό γένος πουλάει τον Ελληνισμο δεύτερη φορά μια με Κύπρο με ολα τα λάθη των Κυπρίων και μία τωρα με την ΔΕΠΑ εξασφαλίζοντας αυξημένη τιμή αερίου για μας.Πρέπει να το καταλάβουμε τελικά οτι είμαστε μόνοι μας σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι,ούτε αδελφά γένη,ούτε αδελφά σωματεία.Οσο ποιο γρηγορα σοβαρευτούμε τόσο ποιο γρήγορα θα βγούμε απο αυτόν τον κυκεώνα

Alexandros 11 Ιουνίου 2013 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

Έχω μια αίσθηση πως καλύτερα που δεν προχώρησε η συμφωνία. Γενικότερα οι "φίλοι" μας οι Ρώσοι δεν πρέπει να μας βλέπουν και πολύ φιλικά, όπως πάντοτε άλλωστε. Η ουσία είναι πως βγήκε στην επιφάνεια και ένα τρομερό σκάνδαλο πως αγοράζουμε εμείς μόνον το φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από την Gazprom συγκριτικά με την τιμή που πουλάει στην υπόλοιπη Ευρώπη! Κακή διαπραγμάτευση? Προσωπικά Οφέλη? Σίγουρα allah μια υπόθεση, που θα έπρεπε να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, πρόκειται τεραστιων διαστάσεων σκάνδαλο!

Τώρα όσον αφορά την αγορά και την φαινομενικά καλύτερη οικονομικά πρόταση, οφειλόταν καθαρά στο ότι θα έβγαζαν το extra κόστος οι Ρώσοι σε 2 χρονια λόγω της μεγαλύτερης τιμής, χωρια που θα είχαν εξασφαλίσει μονοπώλιο, οποτε ουσιστικά η προσφορα ήταν μικρή!

Ας τα φτιάξουν, ας τα οργανώσουν και το καλύτερο είναι η ΔΕΠΑ να μείνει Ελληνική, ειδικά αν αποφασίσουμε ποτε να εκμεταλλευτούμε και τα δικά μας πετρέλαια!

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 στις 12:53:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμε 11 Ιουνίου-7:38 π.μ. EEST

Νομίζω οτι έθεσες το ζήτημα στην ορθή του βάση με όλες τις παραμέτρους εκατέρωθεν.Κοινώς τα είπες και τα κάλυψες όλα....

Μέντωρ

ανιχνευτής 11 Ιουνίου 2013 στις 1:51:00 μ.μ. EEST  

δεν πουλάμε ενέργεια.. Ελεος. Αυτοί θέλουν μονο τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και θα σε αφήσουν με τις προβληματικές. Αποσύρονται για να τα χτυπήσουν ακόμα φτηνότερα.

Ναι να τα δουλέψουμε μόνοι μας τα μαγαζιά μας. Είδαμε στην ΔΕΗ τι έκαναν οι ιδιώτες (την φέσωσαν με 250 εκ ευρώ) στην τηλεφωνία τι έκαναν lanet, altec και τι χρέη έχουν σήμερα forthnet, cyta και λοιποί..

Δεν είμαι συριζα αλλά κοινή λογική έχω. Αυτό που κερδίζει δεν "αγχώνεσαι" να το πουλήσεις. Ακόμα και να χάνει κάποια στρατηγικά δεν πρέπει να τα πουλάμε. Τι δεν καταλαβαίνεται? Θες ιδιώτες? Βάλτους συνέταιρους. Μέχρι εκεί.

Γεράκι 11 Ιουνίου 2013 στις 6:32:00 μ.μ. EEST  

Οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) πληρώνουν τα σπασμένα του κρατικού μονοπωλίου. Ενώ η ΔΕΠΑ επιβαρύνεται από το ρωσικό μονοπώλιο, επιβάρυνση την οποία μεταβιβάζει στην αγορά και στο μεγάλο της πελάτη τη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της πληρώνει επίσης τα σπασμένα άλλων, τόσο ως προς το αέριο όσο κι ως προς το πετρέλαιο (βλέπε Πρίνο μεριά) χώρια τα σπασμένα από τα συμβόλαια με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι ρωσικές εταιρείες πρόσφεραν παραπάνω γνωρίζοντας πως θα αποσβέσουν πολύ γρήγορα λόγω αυξημένης τιμής πώλησης και μονοπωλίου. Από την άλλη πριν δυο μήνες ακόμα ήρθαν τα πρώτα φορτία LNG με 30% λιγότερο κόστος σε σχέση με εκείνο των αγωγών που από μόνο του είναι ενδεικτικό για το πως έχει η ελληνική αγορά, ενώ το προηγούμενο φορτίο πριν αρκετά χρόνια δεν ήρθε λόγω νομοθεσίας.

Η οικονομία επιβαρύνεται από τα μονοπώλια, ειδικά τα κρατικά που οι ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων στρεβλώνουν περισσότερο την αγορά που στο τέλος καλείται τα σπασμένα να τα πληρώσει ο καταναλωτής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP