Ιδρύεται Δημόσια Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Υδρονονανθράκων, με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Σαμαρά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Όπως είπε, η αποφασιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, αποτελεί «προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».

Μάλιστα υποστήριξε πως οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο εθνικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, στην πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής που θα δώσει και μια αυτονομία ενεργειακή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή έχει και εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, καθώς θα θωρακίσει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Έκανε ακόμη λόγο για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στην χώρα μας».

«Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Είναι μεγάλη η στόχευση, μεγάλος ο σκοπός, εθνικός και θα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Πέρα από τη σύσκεψη - στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες και ειδικοί εμπειρογνώμονες- ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του ΥΠΕΚΑ και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ενέργειας Ευ. Λιβιεράτος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα εθνικών διαστάσεων».

Όπως είπε, γίνεται μια εντατική εργασία αυτόν τον καιρό σε διάφορα μέτωπα και το ζητούμενο είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και όλα τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία απαιτούνται, για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα πάμε καλά μέχρι το τέλος», τόνισε προσθέτοντας πως το ΥΠΕΚΑ λειτουργεί με μεγάλη σύμπνοια και με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Καλαφάτη και με τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου.ενώ τέλος αναφέρθηκε στις ομάδες που εργάζονται πάνω στο έργο των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως αποτελούνται από «Έλληνες υψηλού επιπέδου».

www.naftemporiki.gr

6 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 4 Ιουνίου 2013 στις 6:33:00 μ.μ. EEST  

Ἀνατρίχιασα...

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 12:33:00 π.μ. EEST  

Δημόσια "μάσα" πάλι. Αδιόρθωτος λαός..

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Ιουνίου 2013 στις 7:50:00 π.μ. EEST  


Ένα πολύ καλό βήμα προς τον ορθολογισμό , το οποίο έπρεπε να γίνει χρόνια πριν .

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 12:24:00 μ.μ. EEST  

Pro,

"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει".

Απορώ πώς πέφτεις θύμα τέτοιων ανοησιών.

Με πρόλαβε ο 12:33:00 π.μ. Βρήκαν πάλι τρόπο να βολέψουν "ημέτερους", δεν το βλέπεις; Τι κόλλημα είναι αυτό με τον Σαμαρά; Δεν έχεις αντιληφθεί ότι είναι μία από τα ίδια;

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 1:12:00 μ.μ. EEST  

"ορθολογισμός" ;;;;

νέα ΔΕΗ! 3,500 καθαρά, ξάπλα, ταξιδάκια με τα γκομενάκια παγκοσμίως και 200Ε λογαριασμοί.
ααα και φυσικά διαφημίσεις σε όλα τα κανάλια για μωνοπωλιακή κρατική εταιρία, με τα λεφτά μας, για το πόσο μάγκες είναι - πάλι με τα λεφτά μας.

όσο φτιάχνει νέο δημόσιο το κράτος τόσο θα βουλιάζουμε στα σκατά.

μηδενιστής

Γεράκι 5 Ιουνίου 2013 στις 1:50:00 μ.μ. EEST  

Περί "ίδρυσης" Δημόσιας Εταιρείας Υδρονανθράκων.

Στα μέσα του 2011 με το Ν4001/2011 (κεφ Β), συστήθηκε η "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ" (ΕΔΕΥ ΑΕ), με τη διαφορά από τον παλαιότερο κρατικό φορέα (ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ) να είναι ότι η ΕΔΕΥ δεν θα μπορεί να διεξαγάγει έρευνες (exploration) μόνη της. Από τότε ο νέος κρατικός φορέας δεν στελεχώθηκε, το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί.

Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και τη στελέχωση της ΕΔΕΥ ΑΕ ξεκίνησε στα τέλη του 2011. Η προκήρυξη για τη στελέχωση του φορέα δημοσιεύθηκε 14.2.2012 στο οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων:

6. Δεν διορίζονται μέλη του Δ.Σ όσοι είναι εταίροι, μέτοχοι, μέλη διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστές, υπάλληλοι, τεχνικοί ή άλλοι σύμβουλοι ή μελετητές σε επιχείρηση, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Όσα μέλη παραβαίνουν τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εκπίπτουν αυτοδικαίως της ιδιότητας του μέλους και περί αυτού εκδίδεται σχετική διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης τα μέλη αυτά υποχρεούνται να επιστρέψουν στην εταιρεία το σύνολο των αποδοχών και αποζημιώσεων που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

7. Τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας δεν επιτρέπεται, για τρία (3) έτη μετά τη λήξη της θητείας τους, με οποιονδήποτε τρόπο, να είναι εταίροι, μέτοχοι, μέλη διοικητικού συμβουλίου, τεχνικοί ή άλλοι σύμβουλοι ή να απασχολούνται, με ή χωρίς αμοιβή, με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρία ή επιχείρηση οι οποίες δραστηριοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, στον Τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις το προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων που έλαβε το μέλος κατά τη διάρκεια της θητείας του.


Αναβλήθηκε άλλες δύο φορές με απανωτές παρατάσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μέχρι που τις εξελίξεις τις πρόλαβαν οι εκλογές.

Την προεκλογική περίοδο και μετέπειτα δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ μια σειρά άρθρων σχετικά με "άτυπες συμβουλευτικές επιτροπές" και "μυστικές εκθέσεις". Προεκλογικά δε, από ειδικούς και πολιτικούς εκφράζονταν επιφυλάξεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να στελεχώσουν τον κρατικό φορέα αν και πολλοί, όχι όλοι, τόνιζαν την ανάγκη της στελέχωσης και λειτουργίας της ΕΔΕΥ ΑΕ. Δύο χρόνια μετά ακόμα μιλάμε για "ίδρυση δημόσιας εταιρείας υδρογονανθράκων".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP