Eν Τάχει

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

• Άσκηση αερομεταφοράς και ρίψης λόχου αλεξιπτωτιστών με την ονομασία "ΒΕΛΟΣ 1" παρακολούθησε, την Τρίτη 18/6, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ.Κωσταράκος επιβαίνοντας σε α/φ C-130Η της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με το ασκούμενο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αλεξιπτωτιστών ήταν στρατεύσιμοι, ενώ έγινε και ρίψη φορτίων από το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) . Τον Α/ΓΕΕΘΑ συνόδευε ο Διοικητής ΒΣΣ Αντιστράτηγος Βερίγος Ζαχαρίας. Kατά την διάρκεια της παραμονής του στην 112 ΠΜ ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το  865ο Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) καθώς και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης της ΠΑ. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, και ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, Ταξίαρχος Αντώνιος Νομικός. Ο Α/ΓΕΕΘΑ παρακολούθησε δραστηριότητες από τον Πύργο Αναρρίχησης - Καταρρίχησης της Μοίρας καθώς και το σενάριο παροχής πρώτων βοηθειών μάχης. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η πραγματοποίηση σεμιναρίου JFAC (Joint Force Air Component) – JTAC (Joint terminal attack controller) – ΑΕΛΑ (Aξιωματικών Ελεγκτών Αέρος), την ημέρα της επίσκεψης Κωσταράκου.



• Παράδοση της 5ης ΤΠΚ Super Vita (Ρίτσος Ρ-71) στο Πολεμικό Ναυτικό, εντός του έτους, προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου. Η τροποποίηση της σύμβασης για την προμήθεια πυραυλακάτων Super Vita προβλέπει επίσης την παράδοση των Καραθανάσης Ρ-72 και Βλαχάκος Ρ-73, τον Απρίλιο του 2015 και Φεβρουάριο του 2016 αντίστοιχα.

• Στην Λιβύη ταξίδεψε το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων "Νέμεσις" της ελληνικής εταιρίας ELMON, για επίδειξη στις τοπικές αρχές οι οποίες προγραμματίζουν σχετικό πρόγραμμα προμήθειας. Το σκάφος έφτασε στην Τρίπολη της Λιβύης με ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό την Μάλτα, σε ένα ταξίδι που διήρκησε 21 ώρες.


• Aνά δύο χρόνια θα διεξάγεται πλέον η τουρκική αποβατική άσκηση Efes λόγω περικοπών στο τουρκικό στράτευμα. Στην φετινή άσκηση έγινε προσπάθεια περιορισμού της χρήσης πυρομαχικών υψηλού κόστους από την ΤΗΚ. Συμμετείχαν συνολικά 7.000 προσωπικό, 22 α/φ και 23 πλοία του TDK.

• Ένα ακόμα α/φ F-16 απώλεσε στις 13/5 η ΤΗΚ. Το F-16C Block50 του Υποσμηναγού Hamza Gümüşsoy (151 Filo) συνετρίβη κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η 151 έχει μεταξύ άλλων και ρόλο SEAD.

• Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές (να το τονίσουμε αυτό) τα τουρκικά ναυπηγεία Dearsan πέτυχαν την πώληση 8 περιπολικών σκαφών στο Τουρκμενιστάν, συνέχεια αρχικής παραγγελίας 2 σκαφών του τύπου τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί. Τα σκάφη εκτοπίσματος 400 τόνων, φέρουν κύριο πυροβόλο 40mm της Oto Melara, και δυο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 25mm.

φωτ: Ναυτικά Νέα Βοσπόρου

•  Αρκετά  σχόλια προκάλεσαν κάποιες φωτογραφίες της πρόσφατης τουρκικής αποβατικής άσκησης Efes στον κόλπο του Doganbey, οι οποίες απεικονίζουν τουρκικά άρματα μάχης Μ-48 να κινούνται παράλληλα με την ακτή. Όπως πληροφορούμαστε τα έντονα ρεύματα στην περιοχή στα τέλη Μαίου, έκαναν το έργο των Τούρκων καπετάνιων ακόμα πιο δυσχερές, με αποτέλεσμα ορισμένα LCT να πασχίζουν να "πιάσουν" στα προκαθορισμένα σημεία, χωρίς μεγάλη επιτυχία.. Καταλήγοντας ακόμα και στην άκρη της ακτής απόβασης, με συνέπεια τα Μ-48 να κάνουν παρέλαση κατα μήκος της, κίνηση εξαιρετικά ανθυγεινή σε περίπτωση πραγματικής επιχείρησης. Ας σημειωθεί ότι αυτό είναι εμφανές ακόμα και στις φιλτραρισμένες φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Ανατολή για προπαγανδιστικούς λόγους .Φυσικά δεν είναι μυστικό ότι οι επιδόσεις των αξιωματικών του TDK σε αυτό τον τομέα δεν είναι ιδιαιτέρως κολακευτικές (1,2,3,4,5,6,7) Ακόμα και τα πιο σύγχρονα σκάφη χρειάζονται καπετάνιους.. 

Η προσέγγιση του νεότευκτου Ç-154 (παραδόθηκε στις  27 Απριλίου 2012) στην ακτή (1)

Η προσέγγιση του C-154 ακτή (2)

• Το πέμπτο κατα σειρά υποβρύχιο κλάσης Dolphin απέκτησε το Ισραήλ. Η τελετή ύψωσης σημαίας έλαβε χώρα στο Κίελο παρουσία του Ισραηλινού Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Ram Rothberg, του Γεν. Γραμματέα του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και λο.ιπών επισήμων των δύο χωρών. Το INS Rahav θα παραδοθεί στο Ισραηλινό Ναυτικό προς τα τέλη του έτους, μετά από σειρά θαλάσσιων δοκιμών. Το έκτο και τελευταίο υ/β της κλάσης θα παραδοθεί στην μεσανατολική χώρα προς τα τέλη της δεκαετίας. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούν μέρος του συστήματος στρατηγικής αποτροπής της χώρας, καθώς φέρουν κατάλληλα τροποποιημένους τορπιλοσωλήνες για την εκτόξευση πυραύλων πλεύσης Popeye Turbo ακτίνας 1500 χμ, εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφαλές.

Ένα εκ των τριών αρχικών υ/β Dolphin του Ισραηλινού ναυτικού.

• Στην πραγματοποίηση της μεγαλύτερης άσκησης αεράμυνας των τελευταίων δεκαετιών προχώρησε στις 27 Μαίου η Μόσχα. Μονάδες αεράμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής εφοδιασμένες με S-300PMU2 Favorit μετακινήθηκαν από την περιοχή του Λένινγκραντ στην περιοχή του Αστραχάν, όπου και συνασκήθηκαν με αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Baltimor, πλησίον της πόλης Voronezh.

• Την επιστροφή του αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov στην Μεσόγειο από τα τέλη του 2013, ανακοίνωσε ο Ρώσος ναύαρχος Viktor Chirkov. Το σκάφος βρίσκεται δεξαμενισμένο στα ναυπηγεία του Severodvinsk Sevmash για την πραγματοποίηση ενός (αρκετά φιλόδοξου) προγράμματος εκσυγχρονισμού με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017. Οι εξελίξεις στην Συρία και η ανάγκη για ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή, πιθανότατα έθεσαν τέλος στα ρωσικά σχέδια εκσυγχρονισμού, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Το δεξαμενισμένο Αdm. Kuznetsov

• Πλήθος ρωσικών οπλικών συστημάτων παραδίδονται αυτή την περίοδο στο Αζερμπαιτζάν, απότοκο συμφωνιών του 2011-2012. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την παράδοση συνολικά 94 αρμάτων μάχης T-90S, 100 ΤΟΜΑ BMP-3, 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S19 Msta-S, 18 ΠΕΠ Smerch, 18 αυτοκινούμενων όλμων Vena, και 6 ΠΕΠ TOS-1A Solntsepek, συνολικής αξίας 700 εκ$ - ενός δις $. Η εξέλιξη αυτή ψαλιδίζει τις τουρκικές φιλοδοξίες για προώθηση του α/κ πυροβόλου Firtina -αρχικά- στον στενό σύμμαχο της Άγκυρας.

• Παραμένοντας στην περιοχή του Καυκάσου, σύμφωνα με αρμενικά ΜΜΕ η Ρωσία προχώρησε στην ανάπτυξη πυραύλων SRBM Iskander-M στην βάση που διατηρεί στο Gyumri της Αρμενίας.

Εν Κρυπτώ



Διαβάστε ακόμα:

Εν Τάχει - 2013

Ιανουάριος A', Iανουάριος Β'
Μάρτιος Α', Μάρτιος Β'
Ιούνιος
Σεπτέμβρης


Eν Τάχει - 2012

Δεκέμβριος
Νοέμβριος
Οκτώβριος
Σεπτέμβριος Α', Σεπτέμβριος Β', Σεπτέμβριος Γ'
Ιούλιος Α', Ιούλιος Β'
Ιούνιος
Μάρτιος

5 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

"6 ΠΕΠ TOS-1A"

σέλω και γω!

Μπράβο στην 31 ΜΕΕ. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

μηδενιστής

famas 20 Ιουνίου 2013 στις 7:20:00 μ.μ. EEST  

Το Μ113 τι κουβαλάει στην οροφή που μοιάζει με πύραυλο; Διάσπαση συρματοπλέγματος;

Costas 20 Ιουνίου 2013 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

Πυροτεχνικό σύστημα άρσης ναρκοπεδίων;

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 8:47:00 μ.μ. EEST  

το σκαφος Νεμεσις τι δυνατοτητες εχει?
Ειναι καταλληλο για τον στρατο?

tos-1a
παντα με τρομαζε αυτο το συστημα φανταστειτε τον εχθρο
εχει μεγαλη δυναμη πυρος και φαινετε να ειναι ευκινητο
ισως καλη ιδεα για εβρο
http://youtu.be/5_pbaBJHN8Q

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 9:05:00 μ.μ. EEST  

αυτο (x2) δεν κουβαλανε & τα zubr?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP