Ρωσικοί ελιγμοί στην Κύπρο

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013


Η Ρωσία φέρεται να διαπραγματεύεται μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Παρατηρητές κάνουν λόγο για εναλλακτική λύση στη ρωσική βάση της Συρίας. Πάντως την περασμένη Πέμπτη (27.06.) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες για αποχώρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το λιμάνι της Ταρτούς. «Στην περιοχή δεν υπάρχει καν στρατιωτικό προσωπικό, γιατί η τεχνική υποστήριξη των πλοίων γίνεται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μόσχας. Πολλοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει το συριακό καθεστώς η Ρωσία θα αναζητήσει εναλλακτική λύση στη Μεσόγειο και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η Κύπρος. Προ ημερών μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τη Μόσχα τη χρήση βάσης στην Πάφο από τη ρωσική αεροπορία
«Αυτό σίγουρα έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Ταρτούς» δηλώνει στην Deutsche Welle η συνεργάτης του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) Μαργκαρέτε Κλάϊν. Ήδη πυκνώνουν οι επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στην Κύπρο. Στις 19 Ιουνίου τρία πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό, ενώ τον Μάϊο είχε προηγηθεί το καταδρομικό πλοίο «Μόσχα», επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μακροχρόνιες σχέσεις Μόσχας- Λευκωσίας

Δεν είναι σύμπτωση ότι η Ρωσία επιλέγει την Κύπρο για νέο ορμητήριο στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει ρωσικά κεφάλαια, προ ετών έλαβε δάνειο από τη Μόσχα, ενώ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους η κυπριακή ηγεσία είχε στραφεί και στη Ρωσία πριν αποδεχθεί τελικά το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Αν τελικά η Μόσχα συνάψει συμφωνία για μία πιο στενή στρατιωτική συνεργασία, θα είναι η πρώτη φορά που επανακάμπτει σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 1994, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι η κινήσεις της Μόσχας εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. «Η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει και πάλι ρόλο υπερδύναμης»εκτιμά η Μαργκαρέτε Κλάϊν από το ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. Για τον σκοπό αυτόν προετοιμάζει μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία άλλωστε ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αποκαλεί «στρατηγικά σημαντική περιοχή». Πιθανή θεωρείται η αποστολή μοίρας ρωσικών πλοίων, όπως συνέβαινε επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν τριάντα έως πενήντα πλοία περιπολούσαν συνεχώς στη Μεσόγειο δίνοντας το παρόν απέναντι στον αμερικανικό έκτο στόλο.

Συμβολική η παρουσία της Ρωσίας;

Πολλοί αμφιβάλλουν πάντως για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει μία σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο. «Πρόκειται μάλλον για πολιτική συμβολισμών» δηλώνει η Μαργκαρέτε Κλάϊν, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς. «Η βασική αποστολή της ρωσικής μοίρας πλοίων θα είναι απλώς …να υπάρχει» λέει ο Γκολτς στην Deutsche Welle. «Η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν έχει πολλά πλοία και δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο», υπενθυμίζει ο Ρώσος αναλυτής. Τόσο ο ίδιος, όσο και η Μαργκραέτε Κλάϊν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας και θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι αυτό το ενδεχόμενο.

Roman Goncharenko / Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ.σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: ΣΚΑΪ & DW



5 σχόλια:

Vangelis M. 30 Ιουνίου 2013 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

Δεν ξερω ποσο σοβαρα εξεταζεται απο τους Κυπριους το ενδεχομενο παραχωρησης ναυτικης βασης ή μακροχρονιων ναυτικων διευκολυνσεων στην Ρωσια αλλα θα ειναι λαθος. Και θεωρω λαθος να μπει στο ματι των ισχυρων παιχτων την Αν. Μεσογειου (κυριως των Αμερικανων) η Κυπρος, φιλοξενωντας στρατιωτικα πλοια μιας χωρας που θεωρειται ανταγωνιστικη των ΗΠΑ και η οποια δεν προκειται να αποκτησει ικανο στολο, οικονομικη και στρατιωτικη δυναμη αναλογη της Αμερικανικης στο ορατο μελλον.

Θα ειναι λαθος οπως τα λαθη του Μακαριου με τις αγορες Σοβιετικου πολεμικου υλικου και τα φλερτ με τον τριτο κοσμο. Η Κυπριοι δεν εχουν την πολυτελεια να προκαλουν την δυση και τις ΗΠΑ.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2013 στις 10:36:00 π.μ. EEST  

Σχόλιο από Φιλελεύθερο [http://goo.gl/t2nRQ]

Σε πόσους… μνηστήρες θα παραδώσουμε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο; Μέχρι τώρα μετρούμε Ισραηλίτες, Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αμερικάνους και Ρώσους. Τους δώσαμε άδειες για να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Η σκέψη ήταν να σταθμεύουν στο νησί μας πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας, αλλά φεύ. Τα ελληνικά αεροσκάφη ήρθαν στην Κύπρο τρεις το πολύ τέσσερις φορές (με την ευκαιρία στρατιωτικών ασκήσεων) και μετά -αντί να έχουν μόνιμο σταθμό το «Ανδρέας Παπανδρέου- χάθηκαν στους… ορίζοντες. Αφού λοιπόν τα ελληνικά φτερά δεν μπορούν να φτάσουν στην Κύπρο, βγάλαμε στο… σφυρί την αεροπορική βάση. Αλα ούνα … άλα τούε… άλα τρε! Περαστικά μας…

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2013 στις 4:11:00 μ.μ. EEST  

Τι πάει να πεί "φέρεται να διαπραγματεύεται";
Και ΄γώ που πίστευα οτι τα SU-35 είναι ήδη εκεί!!
Φτού ρε γαμώτο!


Z

Ανώνυμος 2 Ιουλίου 2013 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

Θεωρώ οτι αποτελεί μια λανθασμένη κίνηση απο πλευράς κυπριακής ηγεσίας.Καταρχάς η αποστασιοποίηση και η αντιμετώπιση με αμιγή εκβιαστικά χαρακτηριστικά της κυπριακής τραπεζικής κρίσης απο πλευράς Ρωσίας,είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να λησμονηθεί γρήγορα.Ο φίλτατος Βλαδίμηρος και όσοι τον πλαισιώνουν καλό θα είναι να αντιληφθούν οτι δίχως να δώσεις,δε παίρνεις.
Κατά δεύτερον,η συνεργασία με την ισραηλινή πλευρά στο ενεργειακό ζήτημα,εμμέσως πλην σαφώς θέτει τη Κύπρο και στη τροχιά των αμερικανικών συμφερόντων στη περιοχή.
Κατα τρίτον,με μια ενδεχόμενη εγκατάσταση ρωσικής ναυτικής βάσης,αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος των Τούρκων.Εντέλει μάλλον μια προσέγγιση της αμερικανικής πλευράς σε αυτό το ζήτημα είναι πιο συμφέρουσα...


Μέντωρ

ΝΑΙΑΣ 9 Ιουλίου 2013 στις 9:19:00 μ.μ. EEST  

@ Μεντωρ.
Σωστες οι παρατηρησεις σου και νομιζω οτι οι Κυπριοι δεν θα πεσουν στην Ρωσικη παγιδα.Οι Ρωσοι συνεχως αποδεικνυουν οτι ρεαλιστικα δεν εχουν την θεληση να δημιουργησουν φιλικες σχεσεις στρατηγικου ενδιαφεροντος η δεν μπορουν,παρα μονον εμπορικες και οτι αρπαξουν.Η προσφατη Κυπριακη οικονομικη τραγωδια θεωρω οτι απεδειξε την Ρωσικη 'βαρυτητα' και ισως και καποια απωθημενη χαιρεκακια.Επισης η υπαναχωρηση απο την ΔΕΣΠΑ την τελευταια στιγμη,ενω γνωριζαν την Ευρωπαικη αντιθεση περι μονοπωλιων,δειχνει οτι ειναι ανισχυροι πολιτικα και ικανοποιουνται με τα ξεροκομματα της Δυσης και των Αμερικανων.
Δεν μπορεις να εμπιστευτεις λοιπον Ρωσικες προσεγγισεις που θα σε φερουν απεναντι στους Αμερικανους και Ισραηλιτες αφου θα σουν φτιαξουν χουνερι που θα το θυμασαι, ενω οι ομοθρησκοι θα την 'κανουν' με ελαφρα πηδηματακια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP