Κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σημάδια κλιμάκωσης παρουσιάζει η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται (με εκτεταμένα επεισόδια χθες τη νύχτα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί) και ήδη υπάρχει τρίτος νεκρός από την πλευρά των διαδηλωτών.

Επιπλέον, η συνάντηση εκπροσώπων των διαδηλωτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπ. Αρίντς (που την Τρίτη τους είχε ζητήσει συγγνώμη για την υπερβολική βία της αστυνομίας) δεν απέφερε κάποιο ορατό αποτέλεσμα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στην κρίση αναμειγνύονται και δυνάμεις που τηρούσαν ως τώρα στάση αναμονής: ήδη έχουν παρέμβει στην κρίση τα συνδικάτα καλώντας το λαό σε διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις σήμερα, στις οποίες ήδη έχουν κατέβει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές. Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ετοιμάζει έντονη παρουσία με αφορμή τη βραδινή προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή του Μιράτς, αλλά και θριαμβευτική υποδοχή του Ερντογάν αύριο, κατά την επιστροφή του από την τετραήμερη περιοδεία στις χώρες του Μαγκρέμπ. Επίσης η πολιτική πτέρυγα του PKK (KCK) εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ των διαδηλωτών, εγκαταλείποντας τη στάση αναμονής που τηρούσε.


Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, «ακραίες ομάδες» ενδέχεται να υποκινήσουν επεισόδια, με στόχο ομάδες πιστών που πηγαίνουν σε τζαμιά. Εννοείται ότι τα δημοσιεύματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, καθώς σε τέτοιες συνθήκες δεν αποκλείονται προβοκάτσιες. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο θα είναι κρίσιμο, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να επιστρέφει μάλλον με διάθεση επίδειξης δύναμης και όχι συνδιαλλαγής. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την στοχευμένη εμπλοκή των οπαδών του ΑΚΡ, τους οποίους ως τώρα κατά τις δηλώσεις του προσπαθούσε να συγκρατήσει για να μην προβούν σε αντιδιαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκινγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του. H ομάδα, που υπογράφει ως Anonymoys Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

Προβλέψιμη είδηση --Κωνσταντινούπολη: Η τουρκική αστυνομία φέρεται να έχει συλλάβει έντεκα ξένους υπηκόους, ανάμεσά τους και έναν Έλληνα, που κατηγορεί για υποκίνηση επεισοδίων στις διαδηλώσεις με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 2:35:00 μ.μ. EEST  

Για να δούμε πόσο άντρας είναι ο τσίπρας με το άν θα σώσει τον δικό του.

θα κάνει μαγκιές στον έρντο ή θα κάνει την πάπια και αυτός;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 6:46:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι αυτό το άρθρο από energia.gr παρουσιάζει ενδιαφέρον
"Η Μπουλντόζα στην Πλατεία Ταξίμ Ξύπνησε το Βαθύ Πολιτιστικό «Σεισμικό Ρήγμα» στο Εσωτερικό της Τουρκίας" http://goo.gl/xN861

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP