Βίαιες συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Reuters/Osman Orsal
Με δακρυγόνα και αντλίες νερού, η Τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με την συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τι αρχές 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών και μια Τουρκάλα Παλαιστινιακής καταγωγής, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, εκφράζονται φόβοι πως οι τραυματίες θα είναι πολύ περισσότεροι.

Ταραχές σημειώθηκαν και στην Άγκυρα, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν την οποία κατηγορούν για αυταρχισμό και ζητούν περισσότερη δημοκρατία.

Και στη Σμύρνη, εκατοντάδες νέοι ανάψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς που προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, για την υπερβολική χρήση βίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως συλλέγει στοιχεία για να διαπιστώσει, κάτω απο ποιες συνθήκες ξεκίνησαν τα επεισόδια καθώς και αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας απο την πλευρά της αστυνομίας.

Πηγή Euronews


11 σχόλια:

HBS 1 Ιουνίου 2013 στις 12:31:00 μ.μ. EEST  

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και αρκετούς ακόμη τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ένας νεκρός, ο φοιτητής Kerem Can Karakaş ο οποίος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο.

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2013 στις 5:15:00 μ.μ. EEST  

Καλημέρα και καλό μήνα! Κατά την γνώμη μου τα επεισόδια αποτελούν μια επίδειξη πυγμής της πολυδιασπασμένης - προς το παρόν - κοσμικής αντιπολίτευσης κατά του αυταρχικού Ερντογάν. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία εκτυλίσσονται σε αστικά κέντρα με ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα του CHP, MHP και παραδοσιασικής εκλογικής επιρροής της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ίσως η Ελλάδα ωφεληθεί πολλαπλά από την επιδείνωση των επεισοδίων. Και όχι μόνο από πλευράς τουρισμού


Σπύρος

E.A.V. 1 Ιουνίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EEST  

http://imgur.com/gallery/UeJKDe4

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2013 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

Εθνικιστές-Αριστεροί VS Ισλαμιστών σημειώσατε 1 (προς το παρόν)

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2013 στις 10:10:00 μ.μ. EEST  

Ρε παιδιά μπορεί να είμαι αφελής και συνομοσιολόγος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε και η Βαριοπούλα για αρχή???

Pro από Συμβασιλεύουσα 2 Ιουνίου 2013 στις 12:48:00 π.μ. EEST  

Ειναι επικινδυνα τα πραγματα φιλοι μου . Μην χαιρεστε . Θελει πολυ προσοχη .
Πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για ολα .

Ρενος 2 Ιουνίου 2013 στις 3:42:00 π.μ. EEST  


Και εδω οι φρεγατες τους αλωνιζουν και στο κεντρο της Αθηνας κανει απαγωγες η ΜΙΤ. Τι να λεμε τωρα...Ποση στεναχωρια πια...



onalert.gr/stories/arpaxan-tourko-ypikoo-apo-to-kentro-tis-athinas

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2013 στις 5:10:00 π.μ. EEST  

Δεν μπορω παρα να κανω συγκρισεις με εμας και το Δεκεμβριου του 2008

kydon 2 Ιουνίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

Για να μην ξεχνιόμαστε taksim στα τούρκικα σημαίνει ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. Η πλατεία έχει ονομασθεί έτσι για να υπενθυμίζει την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2013 στις 5:11:00 μ.μ. EEST  

καμία σχέση με την Αθήνα του 2008! Εδώ οι δικοί τους μπαχαλάκιδες δεν έκαψαν την μισή Κωνσταντινούπολη ρημάζοντας περιουσίες απλών πολιτών. Αν το έκαναν θα είχαν 40 νεκρούς οχι 4 που τώρα λέγεται. Νομίζετε θα τους άφηναν οι Τούρκοι να καίνε ότι θέλουν.

Τα επεισόδια είναι σοβαρά αλλά δεν νομίζω κάτι παραπάνω. Ο ερντογάν έχεις τους δικούς του οπαδούς που αν κατέβουν είναι ακόμα περισσότεροι από τα παιδάκια που φωνάζουν για το πάρκο. Βασικά όποιος και να κατέβει στην Πόλη θα την γεμίσει την Ταξίμ. 17.000.000 ζούνε σε αυτή την πόλη. Και το 2% να κατέβει είναι 340.000 κόσμος!

Όπως και να έχει είναι μια φθορά για το πρόσωπό του Ερντογάν. Τίποτα παραπάνω, απλά τα διψασμένα μέσα ψάχνουν για "χαμούς" να περιγράψουν. Και με τι αφορμή! Οικολογικό θέμα! Ουτε καν πολιτικό. Τόσο καλά τους "παίζει" στα πολιτικά. Βλακεία του ωστόσο. Για ένα εμπορικό κέντρο κάθεται και ρισκάρει την δημοτικότητά του. Θα είχα γκρεμίσει και το δίπλα "εμπορικό" και θα τους το χάριζα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πάρκο.

Ανώνυμος 3 Ιουνίου 2013 στις 1:51:00 π.μ. EEST  

Οι διαφορές μεταξύ των δικών μας ταραχών και των τωρινών τουρκικών είναι τεράστιες.
Πρώτον, τα μικρής έκτασης επεισόδια σε, κατά τ' άλλα μεγάλες, διαδηλώσεις εδώ είναι συχνό φαινόμενο. Εκεί ογκώδεις διαδηλώσεις είναι σπανιότατο φαινόμενο (ιδίως δεδομένου του πληθυσμού της Πόλης). Η αστυνομική βία -που όντως υπάρχει εδώ σε ορισμένες περιπτώσεις- δε συγκρίνεται με αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες στην γενικώς αστυνομοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη.
Όσο για τον σχολιαστή που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για άνευ σημασίας οικολογική δραστηριότητα, υπενθυμίζω ότι όλοι πλέον έχουν καταλάβει τις ευρείες πολιτικές προεκτάσεις, είτε την ερμηνεύουν ως λαϊκή αντιισλαμιστική εξέγερση είτε τη θεωρούν προβοκάτσια οργανωμένη από το στρατό είτε δίνουν άλλο περιεχόμενο.

ΠΚΠ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP