Μην παραμυθιάζεστε (με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία)

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοτοπο infognomonpolitics ένα ενδιαφέρον άρθρο "Ειδικού Συνεργάτη", με την ανάλυση του οποίου συμφωνούμε σε γενικές γραμμές. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η νηφάλια αναφορά στο ενδεχόμενο εξαγωγής της τουρκικής κρίσης προς την Ελλάδα, που δεν είναι φυσικά η εξήγηση των γεγονότων στην Τουρκία (όπως έγραψαν κάποια ΜΜΕ) αλλά ούτε και αμελητέο ενδεχόμενο.

Κάποιοι έχουν αναγάγει τη διαχείριση της λαϊκής οργής σε επιστήμη. Η εμπειρία τους από ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι τεράστια.

Η συνταγή είναι απλή: Απαιτείται να υπάρχει όντως υποβόσκουσα λαϊκή αντίδραση για διάφορα θέματα, η κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας να έχει πιστέψει ότι κανένας και τίποτα δε μπορεί να την απειλήσει, να υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της σε βασικά ζητήματα που θέλει να προωθήσει ο παγκόσμιος ηγεμόνας και να υπάρχουν επίσης στο εσωτερικό ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δέχθηκαν πλήγματα υπό την παρούσα κατάσταση (και βεβαίως κηδεμονεύουν επίδοξους διαχειριστές της εξουσίας).

Ο Ερντογάν άλλαξε πολλά στην Τουρκία. Από τη χρεωκοπία, τους τεράστιους εξωτερικούς δανεισμούς και την οικονομική εξάρτηση, την οδήγησε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δημιουργήθηκαν νέα οικονομικά τζάκια και μειώθηκε κατακόρυφα η ισχύς και η επιρροή των υπαρχόντων. Βασίστηκε πολιτικά στο παραδοσιακά συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως στους προερχόμενους από αγροτικές περιοχές, οι οποίοι έχουν επίσης σταθερούς δεσμούς με τη θρησκεία.
Έκανε σημαντικά βήματα στο ζήτημα της διαφορετικότητας, εντάσσοντας όμως όλες τις εκφράσεις της μέσα στο πλαίσιο ενός κράτους «κατανόησης». Προώθησε την πολιτική της υπεράσπισης των μουσουλμανικών πληθυσμών σε Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Ανατολική Αφρική, Βαλκάνια και Καυκασία. Δημιούργησε πολεμική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, πλήττοντας τα συμφέροντα των μόνιμων προμηθευτών του εξωτερικού.

Δεν έφραξε το δρόμο ενεργειακού ενδιαφέροντος της Ρωσίας προς τη Μέση Ανατολή, αλλά συνεργάστηκε και συνεργάζεται σε πολλά επίπεδα μαζί της. Επιδίωξε την περαιτέρω ισχυροποίησή του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, συνεργαζόμενος με Ιαπωνία, Ρωσία και Γαλλία, παρά τις αντιρρήσεις του «αφεντικού». Ακολούθησε γραμμή αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, με βάση τους σχεδιασμούς του νέο-οθωμανισμού, παραβλέποντας την ουσιαστική παγκόσμια επιρροή και κυριαρχία εκπροσώπων του «αντιπάλου». Δε δέχτηκε να παίξει το ρόλο του «χρήσιμου και πειθήνιου ηλιθίου» στην περίπτωση του Ιράκ, του Ιράν και της Συρίας, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε την αρχή τους τέλους για τα δικά του οράματα. Άρχισε να αποστασιοποιείται από την «τυφλή υποταγή» του μέντορά του Γκιουλέν, παρά τις αντιστάσεις του ετέρου πόλου Γκιούλ.

Πίστεψε ότι οι απανωτές εκλογικές νίκες και τα «χάδια» των πραγματικά ισχυρών του κόσμου, τον έχουν κάνει «ανίκητο». Έβαλε στην άκρη το κεμαλικό κατεστημένο, πολιτικό και στρατιωτικό, προσβάλλοντας ταυτόχρονα πολλές φορές τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Ενοχλήθηκε και αντιτάχθηκε στη συνεχή και αναπόφευκτη δυτικότροπη προοδευτικοποίηση της μορφωμένης νέας γενιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τέλος, η αυθεντική μαυροθαλασσίτικη καταγωγή του, δεν του επιτρέπει να κάνει ουσιαστικούς συμβιβασμούς σε σχέση με όσα πιστεύει, αφού δεν τον αφήνει η γνωστή σε πολλούς από εμάς, ξεροκεφαλιά και άγνοια κινδύνου.

Όλα τα υλικά λοιπόν υπάρχουν. Όπως και όλες οι αντίπαλες δυνάμεις, μικρές και μεγάλες, στο εσωτερικό. Οι τελευταίες απαγορεύσεις σε αλκοόλ, τσιγάρο και η προσπάθεια προετοιμασίας της Κωνσταντινούπολης, με αλλαγή της φυσιογνωμίας της προς το οθωμανικότερο, να αποτελέσει το νέο κέντρο, τη νέα πρωτεύουσα του Ισλάμ στον 21ο αιώνα, ήταν απλά η σπίθα.

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων διαδήλωσαν από την πρώτη στιγμή, ήταν οι μορφωμένοι νέοι της Πόλης που νιώθουν ότι απειλείται το μέλλον που ονειρεύτηκαν (και εν πολλοίς ήδη ζούσαν) ως πολίτες ενός κράτους του δυτικού κόσμου.
Από τη δεύτερη μέρα και μετά, άρχισε η προσπάθεια καπελώματος από τους εκφραστές του σκληρού κεμαλισμού (με μανδύα σοσιαλδημοκρατίας), με αμφίβολα αποτελέσματα κατά την άποψή μου. Από κοντά οι «γκρίζοι λύκοι» που η ιδεολογία του νέο-οθωμανισμού απειλεί όλη την κοσμοθεωρία τους. Μαζί και υποστηρικτές του φιλοκουρδικού συνασπισμού που έχουν αποθέσει όλες τις ελπίδες τους πλέον στον «ισχυρό εξωτερικό παράγοντα».

Δίπλα τους όλα τα αριστερά απομεινάρια, κληρονόμοι της ισχυρής επαναστατικής αριστεράς του ’70 και του ’80 κυρίως. Μαζί και όλες οι εκφράσεις του αλεβιτών που βλέπουν ως μεγάλη απειλή το σουνιτισμό των νέο-οθωμανών. Μπροστά και οι Χεμσινλήδες, οι συνειδητοποιημένοι Κιρκάσιοι, οι διαφοροποιηθέντες Ζαζά και λοιπές εθνοτικές ομάδες. Στην πρώτη γραμμή και τα δικά μας μαυροθαλασσίτικα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη διάσωση της γλώσσας και της κουλτούρας τους. Με λίγα λόγια ένα συνονθύλευμα, διαφορετικών προσδοκιών, επιδιώξεων και αφετηρίας.

Τι θα γίνει; Το πιο πιθανό είναι να καταφέρουν να «κοντύνουν» τον Ερντογάν και να επέλθει σύντομα η αντικατάστασή του με κάποιον του ιδίου κλίματος, αλλά της νοοτροπίας Γκιούλ. Επικράτηση των κεμαλιστών-σοσιαλδημοκρατών είναι πολύ δύσκολη, γιατί η μπογιά τους περνούσε τις δεκαετίες του ’70-’80-’90, αλλά η σημερινή προοδευτική νεολαία δε μασάει από «προβιές».

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί εκτόνωση της κρίσης και πτώση του Ερντογάν με εμπλοκή στρατιωτικού χαρακτήρα μικρής χρονικής διάρκειας (μαντέψτε με ποιόν). Άλλωστε αυτό προέβλεπε και έτσι ξεκινούσε το σχέδιο «Βαριοπούλα».
Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δε θα είναι ίδιο μετά από τα γεγονότα που βιώνει αυτές τις μέρες η Τουρκία.

Μάλλον έφτασε η ώρα να «αποσυρθεί» ο Ερντογάν (να τον «αποσύρουν» δηλαδή). Στην περίπτωση αυτή θα παίξει το ρόλο του Μεγάλου Βεζίρη Ιμπραήμ στο γνωστό σήριαλ, το οποίο ο ίδιος έχει κατηγορήσει πολλές φορές. Άλλωστε ο τηλεοπτικός Σουλτάνος Σουλεϊμάν είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων του Ταξίμ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Πηγή: infognomonpolitics

12 σχόλια:

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 3 Ιουνίου 2013 στις 10:28:00 μ.μ. EEST  

Δε θέλουμε τον Ερντογάν ρε. Θέλουμε τους στρατηγούς που ήταν διεφθαρμένοι και μιζαδόροι, έκλεβαν το κράτος ασύστολα και ήταν η Τουρκία χρεωμένη ως το λαιμό, ξόδευαν δισεκατομμύρια στον πόλεμο με τους Κούρδους και τρώγαν διαρκώς σφαλιάρες και άμα λάχει τους ρίχναμε και κανέναν Magic-2. Μπορείτε να φέρετε τους στρατηγούς με την βαριοπούλα (που άμα πήγαιναν να την εφαρμόσουν όπως έκαναν τις επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν θα έπαιρναν τον...βαριόπουλο); Μας έχει σκίσει ο Ερντογάν, ανέστησε τον πεθαμένο και μάλιστα σε εποχή δύσκολη για μας. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει διάδοχος στο βεληνεκές του, Αλλά και δε νομίζω ότι θα φύγει κιόλας...θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει.

Manolis 4 Ιουνίου 2013 στις 9:26:00 π.μ. EEST  

Δεν θελουν τον Ερντογαν εφέντι? Τον θελουμε εμεις , μισθωμενο για 10 χρονια. Να καθαρισει και την ελληνικη κοπρο του Αυγεια...

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 1:33:00 μ.μ. EEST  

στην τουρκία δεν μπορείς να ανασάνεις από τα δακρυγόνα κι ΕΔΩ από τη βρώμα των αποκαλύψεων για τις παραμυθένιες βίλες στο ψυχικό, που χτίστηκαν από τα λεφτά των ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ υποβρυχίων του σκαραμαγκά!!! και αυτοί κυκλοφορούν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!! Ως ΠΟΤΕ;;!!
Ε! ρε τουρκία που τους χρειάζεται, όπως γράφει παραπάνω ο φιλος Manolis!!

Γιάννης

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 3:58:00 μ.μ. EEST  

Προς Γιάννη:
Αυτοί που πήραν βίλες στο Ψυχικό με τις μίζες των υποβρυχίων (Άκης & Σία) δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι από καιρό στη φυλακή και μάλιστα η δίκη τους είναι σε εξέλιξη.
Έλεος με τις φωνές και τα θαυμαστικά σου.

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 4:13:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ, δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα και για το ποιός είναι στη φυλακή!
όσον αφορά τα θαυμαστικά και τις φωνές, κοίτα λίγο τι γίνεται ΄γυρω σου! "κι ο Άγιος φοβέρα θέλει"!
αφού δεν μας ακούν που φωνάζουμε σε κάθε πορεία ή διαδήλωση--που όπως πάει θα απαγορευτούν-- έχω βρεί τους φίλους μου στο εν κρυπτώ-- και βγάζω το άχτι μου!! (πάλι θαυμαστικά!)

Γιάννης

Οδυσσέας 4 Ιουνίου 2013 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

@ Γιάννη:
Στην προκειμένη περίπτωση ο Ανώνυμος 3.58 έχει απόλυτο δίκιο: οι υπαίτιοι για τα υποβρύχια είναι ήδη φυλακή.
Αφού λες ανοιχτά ότι "έχεις βρει τους φίλους σου στο Εν Κρυπτώ και βγάζεις το άχτι σου", να σου πω ότι το Εν Κρυπτώ είναι για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και όχι για να βγάζει το άχτι του ο καθένας, ιδίως μάλιστα αν γράφει και ανακρίβειες.
Κανόνισε αναλόγως.



Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

Που βαδίζει η Τουρκία; Τι θα γίνει μετά τον Ερντογάν;

http://vimeo.com/67306374#

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 6:31:00 μ.μ. EEST  

Η χρήσιμη λογική της οπτικής γωνίας.Για εμάς,ακόμη ένας Τούρκος ηγέτης ενάντια διακείμενος στα συμφέροντά μας.Για μια μεγάλη πληθυσμιακή μερίδα του τόπου του ένας μεταρρυθμιστής.Γεγονός αδιαμφισβήτητο όμως όπως διαβάζω και απο το κείμενο,η θέλησή του να προβεί σε ζωτικές αλλαγές,ειδικά στο τομέα της οικονομίας.Η αντιπαραβολή με τα επι τετραετίας πεπραγμένα των ελληνικών κυβερνήσεων που εχουν βάλει τη χώρα
σε ένα φαύλο κύκλο μαρασμού,κατάθλιψης και φτωχοποίησης,μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει στο κάθε σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο Έλληνα πολίτη-δυστυχώς λαμόγια υπάρχουν ακόμη και αυτό είναι το οποίο εξοργίζει και πονά περισσότερο,η πορεία μιας κοινωνίας που ποτέ δεν απέκτησε συλλογική συνείδηση.....
Που τη πάτησε ο ''κουμπάρος'';Στις αναγκαίες αγκυλώσεις που του επιβάλλει το ιδεολογικό,αν μπορεί να ειπωθεί έτσι,περιβάλλον που τον στηρίζει.Κάπου τα μπέρδεψε,νομίζοντας οτι ο ίδιος θα έφερνε στοιχεία σουννιτικής Αραβικής Άνοιξης στη χώρα του δίχως να ανοίξει ρουθούνι,με την έγκριση της λα'ι'κής βάσης.Έλα όμως που δε συνειδητοποίησε οτι ο κεμαλισμός υπήρξε η βάση της στροφής της χώρας του προς τις κοινωνίες δυτικότερα και άφησε ανεξίτηλα πολλά απο τα σημάδια του.
Θα συμφωνήσει κανείς όμως οτι και το πισωγύρισμα στα πολιτικά και μη απολιθώματα των προηγούμενων δεκαετιών,δεν είναι στις επιταγές της τουρκικής κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας και των μειονοτήτων που αναφέρονται στο κείμενο, που επιθυμούν το συνδυασμό των θετικών στοιχείων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με ένα θρησκευτικό μόρφωμα απαλλαγμένο απο τα αναχρονιστικά στοιχεία του παρελθόντος....


Μέντωρ

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

Το κείμενο γράφτηκε και πρωτοδημοσιεύτηκε πριν από πέντε ημέρες, όταν όλοι(σε εφημερίδες και τηλεόραση) μιλούσαν για προοδευτική οικολογική εξέγερση.
Όλο το ζουμί είναι στο θέμα "ξεροκεφαλιάς" του Ερντογάν. Δεν είναι δυνατό ένας λαϊκός άνθρωπος από τη Μαύρη Θάλασσα (έστω και πετυχημένος, έστω και χαρισματικός), να θεωρεί εαυτόν ως νέο Σουλτάνο και να μην υπολογίζει τους σχεδιασμούς που έχουν αποφασιστεί εδώ και χρόνια για την αλλαγή ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.
Δείτε χθες και σήμερα τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Προέδρου Γκιούλ, του αντιπροέδρου Αρίντς και του Γκιουλέν εξ Αμερικής και ξαναδιαβάστε τα σημεία του κειμένου που μιλούν για "απόσυρση" του Ερντογάν.
Δεν υπάρχει περίπτωση, στην παρούσα φάση, να πέσει κυβέρνηση που ακολουθεί τη γραμμή Γκιουλέν (και κατ' επέκταση των ΗΠΑ).
Το πρόβλημα είναι ο επικεφαλής και τα κολλήματά του. Ναι, αυτός που η κύρια κατηγορία που του έχουν προσάψει τα προηγούμενα χρόνια οι "εκσυγχρονιστές" και "δημοκράτες" κεμαλιστές του Κιλιτσντάρογλου, ήταν οτι οι πρόγονοί του ήταν Ρωμιοί που αλλαξοπίστησαν...

Can

ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουνίου 2013 στις 11:52:00 π.μ. EEST  

@Can 4 Ιουνίου 2013 - 7:58:00 μ.μ. EEST
Ἀπ΄ὅσο ἔχω παρακολουθήσει,ἡ κριτική στον Ἐρντό δέν περιορίζεται στην θρυλούμενη ἑλληνική καταγωγή του,ἀλλά και στον αὐταρχισμό του,τις ἐπιλογές σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας,και την βαθμιαῖα ἀλωση του κράτους ἀπό τον κομματικό μηχανισμό του ΑΚΡ και τον θρησκευτικοπολιτικό μηχανισμό του κινήματος Γκιουλέν,σε συνάρτηση βεβαίως με την ἀποκαθήλωση του κεμαλισμοῦ.
Την θρησκεία καθεαυτή δέν εἶναι εὔκολο να την στοχοποιήσουν οἱ κοσμικοί,ὁπότε ἀκολουθοῦν το "τα λέμε στην πεθερά,για να τα ἀκούει ἡ νύφη".

χρήστος 5 Ιουνίου 2013 στις 12:30:00 μ.μ. EEST  

Προσωπικά δέν είμαι μέ κανέναν. Ούτε μέ τούς Κεμαλιστές ούτε μέ τόν Ερντογάν.
Κατά τή γνώμη μου, οί μέν Κεμαλιστές, εκπροσωπούν τό παλιό διεφθαρμένο "προοδευτικό" καθεστώς (πρόβλημα τών Τούρκων), αλλά καί αποδεδειγμένο, ιστορικά, κίνδυνο γιά τήν Πατρίδα μου, ο δέ Ερντογάν, είναι ο φρέσκος άνεμος ...συντηρητικής ανανέωσης (γιά τήν Τουρκία), αλλά επίσης καί αυτός (έστω εν δυνάμει καί μελλοντικά) αποτελεί κίνδυνο γιά τήν Πατρίδα μου.
Οπότε άσπροι σκύλοι μαύροι σκύλοι....
Μού κάνουν όμως εντύπωση οί (όχι καί τόσο πλέον) συγκαλυμένες μεθοδεύσεις (από πού άραγε προερχόμενες;), πού παρακολουθούμε όλο καί συχνότερα νά εκδηλώνονται σέ βάρος κυβερνήσεων (τά είδαμε καί στήν Ελλάδα), ώς προειδοποιήσεις - μηνύματα - υπενθυμίσεις, ότι έχουν ξεπεράσει τά "όρια" καί τίς κόκκινες γραμμές πού τούς έχουν τεθεί καί νά επανέλθουν στήν "τάξη", άν δέν είναι ήδη "αργά" γι' αυτές.
Αλήθεια ο Ερντογάν δέν είχε παρουσιάσει καρκίνο στό έντερο πρίν κανά ενάμιση χρόνο; Τί έγινε, τό ξεπέρασε;

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 9:01:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουνίου 2013 - 11:52:00 π.μ. EEST

Αυτά ακριβώς λέει τα άρθρο, μαζί με τις προεκτάσεις τους. Τα περί καταγωγής τα έγραψα για να δείξω πώς προσπαθούσαν να τον χτυπήσουν στο παρελθόν, όταν σε όλα τα υπόλοιπα προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο. Και βέβαια αναφέρθηκα μόνο στη βρόμικη κριτική από το CHP και το MHP.

@ΧΡΗΣΤΟΣ 5 Ιουνίου 2013 - 12:30:00 μ.μ. EEST

Μέσα είσαι! Και οι δύο αποτελούν απειλή για εμάς, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Οι κεμαλιστές με άμεσα ρατσιστικό και οι ισλαμιστές με "φερετζέ".
Απλά ο Ερντογάν προχώρησε πέρα από όσα προέβλεπε το σχέδιο για ήπιο Ισλάμ.

Can

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP