Βίντεο από τις ασκήσεις "Καταιγίδα" και "Ηνίοχος"

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στη γνωστή εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη" προβλήθηκαν χθες πλάνα από τις ασκήσεις "Καταιγίδα" του ΠΝ και "Ηνίοχος" της ΠΑ που διεξήχθησαν ταυτόχρονα την προηγούμενη εβδομάδα. Παρ' ότι οι ανάγκες επικοινωνιακής προβολής είναι κατανοητές, είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις:

(α) Είναι θετικό το γεγονός ότι το ΠΝ, χάρη στη σκληρή προσπάθεια όλου του προσωπικού, μπόρεσε να κινήσει και να ασκήσει αρκετά πλοία, και σίγουρα δίνει αποτρεπτικό μήνυμα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή αεροσκαφών από πλευράς ΠΑ, ενώ είναι επίσης ελπιδοφόρα η επαναφορά συγκεκριμένων σημαντικών πλοίων σε ενέργεια. Παρ' όλα αυτά, είναι άλλο "το σύνολο των πλοίων του Στόλου" (όπως αναφέρεται στην εκπομπή) και άλλο "το σύνολο των πλοίων του Στόλου που είναι διαθέσιμα" (όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ). Η διαφορά είναι σαφής.

(β) Ασχέτως της προσπάθειας που καταβλήθηκε, η χρήση του όρου "κορυφαία" για τη συγκεκριμένη άσκηση ξενίζει. "Κορυφαία" άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν και είναι ο "Παρμενίων", γιατί προσομοιώνει σενάριο συνολικής πολεμικής κινητοποίησης και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χρήση του όρου "κορυφαία" για άλλες ασκήσεις, εξ αντιδιαστολής υποβαθμίζει τον Παρμενίωνα και την ανάγκη διεξαγωγής του. Και η υποβάθμιση δεν είναι πάντα αθώα, γιατί ο "Παρμενίων" (και το σενάριό του) ενοχλούσαν αρκετούς εγχώριους "προοδευτικούς" και ξένους "φίλους"... Βέβαια η προαναγγελλόμενη για το φθινόπωρο διεξαγωγή "Παρμενίωνα" μετά από αρκετά χρόνια, καταγράφεται θετικά και δείχνει ότι η παρούσα ηγεσία δεν ενστερνίζεται τέτοιες σκέψεις. Παρ' όλα αυτά, κάθε διατύπωση έχει τη σημασία της.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το σχετικό βίντεο:



6 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 3:25:00 μ.μ. EEST  

Ποια είναι τα σημαντικά πλοία που επανήρθαν;

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 3:27:00 μ.μ. EEST  

"Κορυφαία" χαρακτήρισε την άσκηση και ο Σαμαράς... Οδυσσέα δε φαντάζομαι να κριτικάρεις τον Αντωνάκη...

HBS 10 Ιουνίου 2013 στις 3:57:00 μ.μ. EEST  

Καίριες οι παρατηρήσεις σου Οδυσσέα: από την "Καταιγίδα" επιβεβαιώθηκε πως οι 2 μη εκσυγχρονισμένες S δεν θα ξαναδούν μάλλον το Αιγαίο, πάει να πει πως η επιχειρησιακή οροφή φρεγατών στόλου πέφτει στις 10. Τα 3 T209 αναμένουν, 5 χρόνια μετά, ακόμη τους συσσωρευτές τους -μέχρι τότε (και μέχρι να επιτευχθεί η παραλαβή των Τ214) ο κορμός του υποβρύχιου στόλου θα αποτελείται από σκάφη ηλικίας άνω των 40 ετών. Η δε "Ύδρα" πάτησε τα 21 χρόνια και ΕΜΖ ακόμη να αποφασιστεί. Σε λίγο, άλλωστε, δεν θα είναι καν απαραίτητος...
Όπως και να χει, με δεδομένη την θλιβερή κατάσταση που είχε περιέλθει προ μηνών ο στόλος, είναι πράγματι επιτυχία η επίτευξη διαθεσιμότητας τόσων σκαφών.

Αριστοτέλης 10 Ιουνίου 2013 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

"κορυφαία αεροναυτική άσκηση" είπε η κοπέλα. Υπάρχει λοιπόν ο επιθετικός προσδιορισμός, άρα κακώς έγινε ο σχολιασμός.

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2013 στις 7:11:00 μ.μ. EEST  

πλάνα αρχείου, νομίζω

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 στις 7:04:00 μ.μ. EEST  

Ξεχάσατε μωρέ ποιοι είστε??? Είστε απόγονοι Ελευθερων Ελλήνων πολεμιστών αθανατων!!!
Μου καλομάθατε με την τεχνολογία και το internet και τα call of duty...
Αέρα ρε και τους φάγαμε.!!Με νύχια και με δόντια θα τους φάμε λάχανο.. Δεν είναι η τεχνολογία μου μετρα όσο το πνεύμα και το ΣΘΕΝΟΣ..!!
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερια μάγκες..!

1 πατριώτης απτούς λίγους..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP