Ο αναπόφευκτος άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ελληνικό F-16 και ισραηλινό  F-15
σε συνεκπαίδευση
του Γεωργίου Κ. Οικονόμου

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, την τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε τη λύπη του δημοσίως προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο των εννέα Τούρκων που επέβαιναν στο πλοιάριο Mavi Marmara το οποίο επιχείρησε να σπάσει το embargo της Γάζας το 2010.

Το επεισόδιο αυτό είχε επιφέρει την ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και υπήρξε η απαρχή της προσέγγισης του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το επεισόδιο είχαν ακολουθήσει οι πολύ σκληρές και αντικειμενικά άτυχες δηλώσεις του Ερντογάν για τον σιωνισμό τον οποίο παραλλήλισε με το ολοκαύτωμα μέχρι σημείου που αναγκάσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, να τις αποδοκιμάσει δημοσίως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πίεσε τον Νετανιάχου να υποχωρήσει στη διαμάχη αυτή εν όψει των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην Συρία, όπου η Τουρκία έχει κομβική θέση και ρόλο. Το καθεστώς Άσαντ είναι παραδοσιακά εχθρικό προς το Ισραήλ έχοντας απολέσει σε προηγούμενο πόλεμο τα υψίπεδα Golan και έχοντας συμμαχήσει με τους πιο σκληρούς εχθρούς του Ισραήλ, το Ιράν και τους συμμάχους του καθώς και την Χεσμπολάχ του Λιβάνου. Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Νετανιάχου πιστεύουν ότι η Τουρκία την «επόμενη ημέρα» της αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία θα μπορέσει να ελέγξει το νέο καθεστώς. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο στην εκτίμηση αυτή, αν και αυτό είναι αμφίβολο εν όψει του γεγονότος ότι δυνάμεις προσκείμενες στην αλ Κάιντα είναι πολύ πιθανόν ότι θα επικρατήσουν.

Σε άλλο επίπεδο όμως, και ανεξαρτήτως των προβλέψεων ως προς την μελλοντική πορεία της Συρίας, είναι εξεταστέα η ειλικρίνεια και η τήρηση των τυχόν συμφωνηθέντων από την Τουρκία. Είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος/υπεύθυνος σύμμαχος; Μπορεί το Ισραήλ να εμπιστεύεται την Τουρκία; Το ερώτημα είναι καίριας σημασίας γιατί από την απάντηση εξαρτάται, κατά τη γνώμη μας, η μελλοντική τους σχέση και όχι μόνο.

Από την όλη διαδρομή των Νεότουρκων, αλλά και από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πολιτική της Τουρκίας συνοψίζεται στην πολύ πετυχημένη έκφραση του Frank Weber: «ο επιτήδειος ουδέτερος».

Για να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία ζήτησε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις του εδάφους της για την επίθεση στο Ιράκ, πράγμα το οποίο δυσχέρανε υπέρμετρα τα σχέδια των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ άρχισαν τότε να έχουν αμφιβολίες για την «φιλία» της Τουρκίας. Τότε άρχισε η υποστήριξη του Κουρδιστάν και δειλά-δειλά η συζήτηση για δημιουργία κουρδικού κράτους, αρχικά στο Ιράκ αλλά και ως πυρήνα για την μελλοντική ενσωμάτωση του τουρκικού Κουρδιστάν και των άλλων όμορων περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους και σήμερα αποτελούν εδάφη του Ιράν και της Συρίας.

Ενώ είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, φαίνεται ότι αφ’ ενός η χώρα μας δεν το εκμεταλλεύτηκε σωστά και αφ’ ετέρου οι εξελίξεις στην περιοχή ήσαν τέτοιες που εξανάγκασαν τις ΗΠΑ να επαναπροσεγγίσουν την Τουρκία. Σ’ αυτό βεβαίως «βοήθησαν» και οι ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι προνομιακός ομιλητής εκ του λόγου ότι είναι ένα μουσουλμανικό κράτος, ήπιας μορφής (προς το παρόν τουλάχιστον), που μπορεί να ωθήσει την περιοχή προς μια πιο μετριοπαθή πολιτική αντιμετώπιση της Δύσης και κυρίως του Ισραήλ.

Είναι φανερό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να απεμπλακούν κατά το δυνατόν από την Μέση Ανατολή και απόδειξη αποτελεί ότι δεν έπαιξαν σχεδόν κανένα ρόλο στις πρόσφατες αλλαγές. Κοιτάζουν απλώς να διαχειριστούν μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους, για την οποία και τήρησαν ουδέτερη στάση˙ αφ’ ενός δεν βοήθησαν τα υφιστάμενα φιλικά καθεστώτα και αφ’ ετέρου άφησαν την κατάσταση να εκτροχιασθεί, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να ελέγχονται σήμερα από την Μουσουλμανική Αδελφότητα ή τους συμμάχους της. Είναι βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου τα καθεστώτα αυτά θα καθίστανται πιο αυταρχικά και σκληροπυρηνικά με αποτέλεσμα οι χριστιανοί κάτοικοι να αναγκασθούν να μεταναστεύσουν, όπως συνέβη στο Ιράκ το οποίο εγκατέλειψαν πέραν του ενός εκατομμυρίου μετά τον πρόσφατο πόλεμο. Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή. Το μαρτυρούν τα ταξίδια του Ερντογάν στην Αίγυπτο και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ανέκαθεν υπήρξαν φίλοι των Αράβων. Η Κύπρος, από την εποχή του Μακαρίου και του Νάσσερ, ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος των Αδεσμεύτων και πάντοτε η Αίγυπτος την υποστήριζε στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης. Αλλά και η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε τους Άραβες στη διεκδίκηση των δικαίων του Παλαιστινιακού λαού. Ένα μεγάλο κομμάτι των Παλαιστινίων ήσαν χριστιανοί ορθόδοξοι και παραδοσιακά αποδέχονταν την ελληνικότητα του Πατριαρχείου.

Γενικά ο αραβικός κόσμος και το πολιτικό όργανό τους, ο Αραβικός Σύνδεσμος, υποστήριζε τα δίκαια της Κύπρου και μέχρι τώρα αρνείται να αναγνωρίσει την Βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος. Έχει, όμως, ήδη αρχίσει η διολίσθηση. Από τότε που ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης η Τουρκία, η Βόρεια Κύπρος έχει γίνει δεκτή ως Παρατηρητής (χωρίς, όμως, δικαίωμα ψήφου) και λαμβάνει μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις. Είναι βέβαιο ότι τώρα με τα προβλήματα της Κύπρου και δευτερευόντως της Ελλάδας, εφ’ όσον δεν υπάρξει πρόοδος στα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο, είναι θέμα χρόνου η αναγνώριση του κρατιδίου ως πλήρους μέλους του Οργανισμού και ως ανεξάρτητου κράτους από τα μέλη του Οργανισμού, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συγκυρίες.

Οι δεσμοί της Ελλάδος και της Κύπρου με τις αραβικές χώρες λόγω συγκυρίας αποδυναμώνονται. Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους χριστιανούς, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα αραβικά εδάφη. Η φυγή άρχισε από πολύ παλιά, αλλά τώρα θα εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της ισλαμοποίησης των καθεστώτων και κατ’ ακολουθίαν της αύξησης τους συντηρητισμού της μεγάλης πλειονότητας των κατοίκων των κρατών αυτών.

Ήδη η Αίγυπτος αναιρεί την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, επικαλούμενη την αντίθεση της Τουρκίας. Το Πατριαρχείο στην Παλαιστίνη είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατηρηθεί ελληνικό ή αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Πατριαρχείου της Αντιοχείας.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία, με το να προτάσσει το μουσουλμανικό της πρόσωπο, αποκτά ερείσματα στον αραβικό κόσμο ο οποίος ολισθαίνει όλο και πιο πολύ στον φονταμενταλισμό. Τα ηγεμονικά καθεστώτα των κρατιδίων του Περσικού για να διατηρηθούν πρέπει να εμφανίζονται ως άκρως συντηρητικά εφ’ όσον το Ισλάμ εξ’ ορισμού δεν συμβαδίζει με την δημοκρατία˙ κράτη δε όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες τους όλο και μεγαλύτερες δόσεις θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας ως αντιστάθμισμα της χειροτέρευσης της οικονομικής τους κατάστασης που ενδέχεται να μην είναι πλέον αναστρέψιμη.

Η Τουρκία σωστά βλέπει τον εαυτό της ως μία περιφερειακή δύναμη, η οποία την τελευταία δεκαετία έκαμε τεράστια άλματα προόδου. Εγκατέλειψε την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει κοσμικό κράτος και ότι προέχει η πρόσδεσή της στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν, είτε λόγω ευφυΐας είτε από συγκυρία, ορθώς εστράφη προς το Ισλάμ και κτίζει δεσμούς με τα νέα καθεστώτα της περιοχής. Όσο και αν η Τουρκία, ως κατακτητής αραβικών εδαφών μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν μισητή σ’ αυτά, σήμερα η νέα γενιά των Αράβων τη βλέπει ως μια μουσουλμανική χώρα που «στέκεται» ως ίση στη Δύση και είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εν ολίγοις, βλέπουν ένα μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης που τους ταιριάζει, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να δεχθούν και να εφαρμόσουν δυτικά πρότυπα που είναι ξένα στις χώρες τους.

Για να δείξει το «καλό» της πρόσωπο, η Τουρκία προσπαθεί, για πολλοστή φορά, να «τα βρει» με τους Κούρδους της Τουρκίας. Για τον σκοπό αυτό έχει «επιστρατευθεί» και ο Οτσαλάν, ο οποίος από το κελί της φυλακής του εξέδωσε «ιστορική διακήρυξη», με την οποία συνιστά την κατάληξη – επιβεβαίωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Η διακήρυξη αναγνώστηκε ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Ντιγιαρμπακίρ. Είναι ενδεικτικό, όμως, της αληθινής διάθεσης του Ερντογάν ότι σε σχόλιά του χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» την απουσία τουρκικών σημαιών στη συγκέντρωση. Η παρατήρηση αυτή παραπέμπει σε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες να δοθεί τέλος στην σύγκρουση. Αν κρατήσει η εκεχειρία, ο Ερντογάν με την στήριξη του κουρδικού κόμματος BDP, που κατέχει 36 έδρες στη Βουλή, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Τουρκικού Συντάγματος έτσι ώστε η Προεδρία στην οποία προσβλέπει να αποκτήσει πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς ρυθμιστικές όπως σήμερα. Σιγά αλλά σταθερά το σχέδιο του Ερντογάν να συγκεντρώσει τις εξουσίες στα χέρια του υλοποιείται. Αν επικρατήσει η ομαλοποίηση των σχέσεων με τους Κούρδους, το πιθανότερο είναι η Τουρκία να εμφανίζει όλο και μεγαλύτερη αδιαλλαξία και υπεροψία και να απαιτεί όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα περιφερειακά και παγκόσμια δρώμενα.

Στην ανάλυση αυτή δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο παράγων Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εγκαταλείπουν μεν την Μέση Ανατολή λόγω ανάγκης, αλλά ελπίζουν ότι η «σύμμαχος» Τουρκία θα καλύψει μέρος του κενού για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική αποξένωση της περιοχής από τη Δύση. Όμως, είναι βέβαιο ότι η Τουρκία, μόλις νοιώσει αρκετά δυνατή, θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για τον εαυτό της χωρίς να ενδιαφέρεται για συμμάχους ή για τη Δύση. Ακόμη και η επιθυμία της να γίνει μέλος της ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από την κεκτημένη ταχύτητα του κεμαλισμού να καταστεί επιτέλους ευρωπαϊκό κράτος και ίσως ορμάται από το παλιό όνειρό της να κατακτήσει την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αρχικώς και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να την ποδηγετήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υπεράσπιση και τη διατήρηση του Ισραήλ. Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι δυνατό να αποστεί από αυτή την υποχρέωση. Σήμερα, εν όψει των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και προϊούσης της αδυναμίας των Ην. Πολιτειών να ελέγξει από μόνη της την κατάσταση στην περιοχή, ελπίζει στη συνδρομή και τη βοήθεια της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό πίεσε τον Νετανιάχου να απολογηθεί στην Τουρκία, ούτως ώστε να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς το Ισραήλ δέχθηκε την ταπείνωση αυτή, ενώ είναι γνωστό ότι η αποστολή του Μαβί Μαρμαρά ήταν με τέτοιο τρόπο οργανωμένη ώστε να αναγκαστεί το Ισραήλ να κτυπήσει. Δεν είναι τυχαίο πως οι μόνοι επιβάτες του πλοιαρίου που σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς κομάντος ήσαν Τούρκοι. Ο Ερντογάν απεδέχθη την μετάνοια «εξ ονόματος του τουρκικού λαού» θριαμβολογώντας, αλλά το θέμα δεν έχει λήξει διότι όπως έγινε γνωστό, το μεν Ισραήλ προσφέρει ως αποζημίωση στην κάθε οικογένεια των θυμάτων 100.000 δολάρια, η δε Τουρκία απαιτεί 1.000.000 δολάρια ανά οικογένεια. Είναι δε φανερό ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την φιλοαραβική πολιτική της χάριν του Ισραήλ. Αυτό θα σήμαινε μια τεράστια μετατόπιση της φιλομουσουλμανικής πολιτικής της, πράγμα το οποίο, υπό τις σημερινές συγκυρίες, η παρούσα τουρκική κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να το επιχειρήσει. Βεβαίως θα προσπαθήσει να ωθήσει το Ισραήλ προς μια πιο μετριοπαθή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων, αλλά δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις έναντι των αραβικών κρατών για το Ισραήλ.

Το Ισραήλ πάντως ελπίζει ενδεχομένως ότι η Τουρκία θα επηρεάσει την Αίγυπτο ούτως ώστε να διασωθεί η μεταξύ τους συνθήκη, κάτι που είναι πολύ βασικό για το Ισραήλ. Από την πλευρά της η Τουρκία θα πιέσει όπως το Ισραήλ υποστηρίξει τη διακίνηση των υδρογονανθράκων δι’ αγωγού μέσω Τουρκίας αντί της δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο ή μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου (LNG) δια πλοίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Τουρκία σχεδόν μονοπωλιακό κόμβο στη διακίνηση υδρογονανθράκων προς τη νότια Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, δεν προκύπτει ότι ένας αγωγός προς την Τουρκία είναι η πιο συμφέρουσα λύση, ανεξαρτήτως του ότι θα δέσμευε στρατηγικά το Ισραήλ με ένα κράτος, οι αντιδράσεις και τα σχέδια του οποίου σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να προβλεφθούν. Σε αντίθεση με τη λύση του αγωγού, το υγροποιημένο αέριο (LNG) προσφέρει απείρως μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων.

Αν το Ισραήλ αποδεχθεί τη διακίνηση μέσω Τουρκίας, θα είναι στρατηγικό λάθος, γιατί θα καταστεί όμηρος της Τουρκίας. Αν προχωρήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα, θα είναι ο δεσπόζων συνέταιρος. Το χρηματικό κόστος βέβαια θα είναι ίσως μεγαλύτερο, αλλά θα πρόκειται για στρατηγική επένδυση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει κάμει την στρατηγική επιλογή της. Έχει εγκαταλείψει τον Κεμαλισμό και το κοσμικό κράτος και με μικρά βήματα προχωρεί προς ένα νέο οθωμανισμό. Ανεξαρτήτως δε μερικών δειλών βημάτων προς μια δήθεν πιο ανεξίθρησκη αντιμετώπιση των πολιτών της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραμένει μια άκρως μισαλλόδοξη χώρα όπου οι μη μουσουλμάνοι είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την κοροϊδία που αναμασούν οι Τουρκικές κυβερνήσεις ότι επίκειται το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που σύμφωνα με το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λοζάνης (προνοεί για το δικαίωμα των μη μουσουλμάνων Τούρκων υπηκόων να έχουν, μεταξύ άλλων, δικά τους εκπαιδευτήρια) έπρεπε να μην έχει παύσει ούτε στιγμή να λειτουργεί. Η τελευταία εκδοχή είναι ότι η Τουρκία θα επιτρέψει τη λειτουργία της αφού κτιστεί το τζαμί στην Αθήνα και αφού δεχθεί η Ελλάδα να γίνεται ο διορισμός των Ιμάμηδων από τους μουσουλμάνους και όχι από το κράτος!

Αλλά ας στραφούμε τώρα στο Ισραήλ: Ένα μικρό κράτος μερικών εκατομμυρίων κατοίκων είναι στη μέση μιας θάλασσας από μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες θέλουν την καταστροφή του, είτε φανερά είτε κεκαλυμμένα.

Το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Ισραήλ είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Αφ’ ενός λόγω της δεσπόζουσας θέσης την οποία θα έχει σε μία τέτοια σχέση και αφ’ ετέρου λόγω της πρόσδεσης με την Ε.Ε. Εάν μάλιστα κατορθωθεί να συνδυασθεί η εξόρυξη των υδρογονανθράκων των τριών χωρών καθώς και η κοινή μεταφορά τους στην Ε.Ε., τότε η θέση και η ισχύς εκάστου κράτους αναβαθμίζεται και πολλαπλασιάζεται.

Το Ισραήλ είναι ένα σκεπτόμενο κράτος που ξέρει πολύ καλά το συμφέρον του. Δεν είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνεται το παιχνίδι της Τουρκίας στην περιοχή και ότι οποιαδήποτε ταύτιση της πολιτικής του με την Τουρκία είναι εναντίον των καλώς νοούμενων συμφερόντων του. Συμφέρει το Ισραήλ η αποδυνάμωση της Τουρκίας, η πιθανή ανεξαρτητοποίηση και ενδυνάμωση του Κουρδιστάν και η στενότερη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Από στρατηγικής άποψης το Ισραήλ δεν είναι ρεαλιστικό στο εξής να εμπιστεύεται πλήρως την Τουρκία. Η δυσπιστία είναι βαθιά.

Ενδείκνυται για την Ελλάδα και την Κύπρο η διατήρηση των φιλικών τους σχέσεων με τις αραβικές χώρες, σχέσεις οι οποίες ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, όμως είναι ανάγκη να οικοδομήσουν μία νέα συνεργασία με το Ισραήλ προς αμοιβαίο όφελος. Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι οι μόνες μη μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή. Και κακά τα ψέματα. Όπως έγραψε ο Σάμιουελ Χάντιγκτον, εισήλθαμε στην εποχή της Σύγκρουσης των Πολιτισμών.

Πηγή

40 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 2:45:00 μ.μ. EEST  

To Good To Be True.
Και ευσεβείς πόθοι (για να μην πω τίποτα χειρότερο) όταν η προιστορία δείχνει το αντίθετο με εκατοντάδες χρόνια οι σχέσεις των Ιουδαίων να είναι στενότερες με τους Τούρκους παρά με τους Έλληνες.
Και όταν βγάλουν από την μέση το "αγκάθι" Ερντογκάν δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα ξαναγίνουν τα καλά φιλαράκια με τους στρατιωτικούς.
Οπως τότε με τους σεισμούς μόνο ισραηλινούς (μιλάμε για τέτοια εμπιστοσύνη) άφησαν να μπουν για βοήθεια στο κατεστραμμένο ναύσταθμο.
Καλύτερα να έχουνε την ουδετερότητα του Ισραήλ παρά την φιλία του γιατί αυτή μας εκθέτει και εμάς απέναντι στους πολλαπλούς εχθρούς του.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

@19 Ιουνίου 2013 - 2:45:00 μ.μ. EEST

οι εβραίοι όταν κάνουν φιλίες τις κρατούν. αν δεν ήταν το μαβί μαρμαρά θα ήταν ακόμα κολλητάρια.

εμείς μια κοιτάμε δεξιά μια αριστερά. μην ξεχνάμε οτι το τζέφρυ πήγε λιβύη και φίλησε το χεράκι του αρχιβιαστή καντάφι. ο μπαμπάς αντρέας έγλυφε περισσότερο άσχετα αν ο καντάφι έστειλε βοήθεια στην τουρκία το 74.

οπότε πριν πούμε κάτι για το ισραήλ καλύτερα ας δούμε τα χάλια μας. οι εβραίοι αν είχαν τα σκόπια δίπλα τους δεν θα τους έδιναν οικονομική βοήθεια κάθε χρόνο, ούτε τομπ, ούτε όπλα, ούτε θα κάθονταν να άκουγαν τις μλκς τους.

μηδενιστής.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Ιουνίου 2013 στις 6:36:00 μ.μ. EEST  

Το άρθρο είναι ορθότατο. Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε συμφωνία με εβραίους αλλά πλέον ο κύβος ερρίφθη για την Τουρκία και το Ισλάμ κερδίζει οριστικά τον Κεμάλ. Και να διώξουν τον Ερντογάν, η Αλ Κάιντα και οι ακραίοι σουνίτες έχουν πιαστεί γερά μέσα στην Τουρκία, μέσα σε ιδρύματα, ιεροδιδασκαλεία, πανεπιστήμια κλπ. Ο αντιαμερικανισμός, αντισημιτισμός και γενικά το αντιδυτικό πνεύμα έχουν ριζώσει στην Τουρκία που βαίνει ολοταχώς να γίνει Πακιστάν (αυτό πάνε να σταματήσουν οι διαδηλωτές αλλά είναι πολύ λίγοι σε σχέση με το πλήθος των "πιστών").

Άλλωστε οι αντιθέσεις κάτω από το βαρύτιμο χαλί της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας είναι μεγάλες. Ανεργία, φτώχεια, μεροκάματα της πλάκας αλλά και ισλαμισμός για τους πολλούς, μια μεσαία τάξη που αγωνίζεται να ζήσει ευρωπαϊκά αλλά την απειλεί η μαντίλα του ισλάμ και οι γνωστοί μεγαλοβιομήχανοι του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που συνεχίζουν να κονομάνε παρά τον παραμερισμό των στρατιωτικών. Κούρδοι και Αλεβίτες ψάχνουν το δρόμο τους και αυτοί. Ο Βελισάριος πάντως, που είναι σαφώς καλύτερος γνώστης της κατάστασης, μου επεσήμανε (και με προβλημάτισε) ότι κυρίαρχη ιδεολογία στην Τουρκία είναι ο οθωμανισμός, που τελικά λειτουργεί συνεκτικά στο μωσαϊκό συμφερόντων του. Θα δούμε σε λίγο αν το ισλάμ των σαλαφιστών θα προσαρμοστεί στο οθωμανικό ιδεώδες ή θα λειτουργήσει αυτόνομα και για ίδια συμφέροντα (καλύτερα: για τα συμφέροντα των πετροσεΐχηδων του Κόλπου)

Και τώρα για τους Εβραίους. Μεγάλωσα με τις εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των παλαιστινίων και τις σφαγές στη Σάμπρα και στη Σατίλα. Είναι ένα κράτος που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από φονιάδες στρατόκαβλους που μας πρήζουν με το Ολοκαύτωμα (καλά κάνουν, να μην ξεχνάμε) αλλά οι ίδιοι έχουν αντιγράψει σε πολλά τους ναζήδες. Φτιάξαν κράτος με βάση τη θρησκεία τους και μόνο (τραγική η σύγκριση με εδώ που άμα μιλάς για ορθοδοξία πέφτουν να σε φάνε από ακροαριστεροί έως ακρονεοφιλελεύθεροι και οι περισσότεροι ανάμεσα) τους στηρίζουν με χίλια οι Αμερικάνοι (αλλιώς θα τους είχαν φάει λάχανο) και εν τέλει ουδέποτε μας συμπάθησαν και τους συμπαθήσαμε ως έθνος. Λοιπόν, τώρα δεν είμαστε σε θέση να διαλέξουμε συμμάχους, οπότε θα πάρουμε ό,τι βρούμε. Οι Εβραίοι κατάλαβαν ότι το ισλάμ είναι ένα η Τουρκία ήταν και είναι ξεκάθαρα ισλάμ, και ο μόνος τρόπος να μη σε καταπιούν είναι να τους ρημάξεις στη σφαλιάρα. Οι μόνοι που έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς είμαστε εμείς, καμιά ισλαμική χώρα δεν μπορεί να γίνει στήριγμά τους. Η συμμαχία με τους Εβραίους είναι μονόδρομος συνεπώς. Καθόλου δε μου αρέσει η επιλογή αλλά η άλλη είναι να βάλουμε από τώρα το φέσι που θα επαναφέρει ο Ταγίπ Α΄ ο Μεγαλοπρεπής.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

H εξωτερική πολιτική γίνεται με γνώμονα το συμφέρον και τίποτε άλλο. Δεν υπάρχουν "φιλίες", τις οποίες τάχα οι Εβραίοι κρατούν.

Κατά τούτο, οι Εβραίοι δεν είναι διαφορετικοί από όλους τους άλλους. Ούτε μάς συμπαθούν (sic), ούτε μάς αντιπαθούν.

Είναι απίστευτο πώς στον 21ο αιώνα έχουν ακόμη επιβιώσει αυτές οι ανόητες προκαταλήψεις.

Η Τουρκία συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ισραήλ και ωφελήθηκε τα μέγιστα, ενώ η Ελλάδα ήταν προσδεδεμένη στο άρμα των Αράβων, από τους οποίους δεν ωφελήθηκε τίποτε, εκτός από κάποιες δουλειές για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Επί πλέον, όποιος συνεργάζεται με το Ισραήλ, μπορεί να έχει και την υποστήριξη του διεθνούς εβραϊκού λόμπυ, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Η Τουρκία αποφάσισε να αλλάξει πολιτική πλεύση, να εγκαταλείψει το κεμαλικό εθνικό κράτος και να ανοίξει τα φτερά της προς μία νεα αυτοκρατορία, με όχημα το Ισλάμ. Σχέδιο μεγαλεπήβολο, στο οποίο όμως δεν μπορεί να έχει την συνεργασία του Ισραήλ. Χωρίς δεύτερη σκέψη, θυσίασε το εβραϊκό κράτος, χάριν των μωαμεθανών συμμάχων της.

Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Κύπρος και καλά έκανε. Αν τα καταφέρει (πολύ αμφιβάλλω) και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο, να αναπτύξει μία στενή συνεργασία/συμμαχία με το Ισραήλ, να πάρει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς (όχι μόνο τον αμυντικό), θα πράξει άριστα. Θα το κάνει όμως; Μήπως το "θυμηθήκαμε" πολύ αργά;

Τέλος, ας μην λησμονούμε δύο πράγματα:

α) Το Ισραήλ είναι το μόνο δυτικού τύπου κράτος στην περιοχή, άρα η συνεργασία είναι ευχερέστερη μαζί του.

β) Το Ισραήλ είναι ο κυματοθραύστης του ισλαμικού κύματος προς την Ευρώπη και πολύ περισσότερο την χώρα μας, που άρχισε ήδη να νοιώθει αυτό το κύμα άσχημα στο πετσί της.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 7:46:00 μ.μ. EEST  

Μια κυβερνηση πηγαινε με Ρωσια(καραμανλης) μια αλλη επι Τζεφρυ ηθελε Αμερικα τωρα ο Σαμαρας ειναι με Γερμανια

Και μετα μιλαμε για τους Εβραιους αντι να δουμε τα χαλια μας

Αναδελφος 19 Ιουνίου 2013 στις 7:51:00 μ.μ. EEST  

Eξαιρετικα διαφωτιστικο αρθρο, που ενημερωνει για την τρεχουσα κατασταση στην Μεση Ανατολη και τους λογους που οδηγησαν εκει.
Θα συμπληρωσω αν μου επιτρεπετε,τρια περιστατικα σε διαφορετικες χρονικες στιγμες, που φανερωνουν οτι οι σχεσεις Ελλαδας και Αραβικου κοσμου δεν ηταν παντα ροδινες.
α) Οκτωβριος 1973.Με το ξεσπασμα του πολεμου του Γιομ Κιπουρ, ο τοτε Ελληνας πρεσβυς στο Καιρο καλειται απο τον Ανουαρ Σαντατ που του θετει το ακολουθο εκβιαστικο διλημμα :Ειτε παραμενετε ουδετεροι στην συγκρουση, ειτε θα διωχθει η κοινοτητα των Ελληνων Αιγυπτιωτων της Αλεξανδρειας.Η κυβερνηση του Παπαδοπουλου ενεδωσε στον εκβιασμο, αρνουμενη στους Αμερικανους την χρηση της Σουδας για ανεφοδιασμο του Ισραηλ."Εντελως τυχαια", μετα απο ενα περιπου μηνα, γινεται το Πολυτεχνειο και πεφτει ο Παπαδοπουλος....Τα παραπανω αποκαλυφθηκαν σχετικα προσφατα απο τον εν λογω υπεργηρο πλεον πρεσβυ στον ελληνικο τυπο.
β) 19 Φεβρουαριου 1978. Η Αιγυπτος στελνει ενα C-130, γεματο καταδρομεις στην Κυπρο για να επεμβουν απελευθερωνοντας ομηρους που ειχαν πιασει αραβες τρομοκρατες.Οι Αιγυπτιοι επιτιθενται, χωρις καμμια προηγουμενη συνεννοηση η αδεια απο τις κυπριακες αρχες.Η Εθνοφρουρα του αεροδρομιου της Λαρνακας αντιδρα αμεσα και γινεται εκτεταμενη ανταλλαγη πυρων.Μια ωρα μετα το αιγυπτιακο μεταγωγικο ανατιναζεται, 20 αιγυπτιοι καταδρομεις σκοτωνονται η τραυματιζονται και οι υπολοιποι παραδιδονται.Οι διπλωματικες σχεσεις μεταξυ των δυο χωρων διακοπτονται και η αποκατασταση τους θα γινει αρκετα χρονια αργοτερα.
γ) 11 Ιουλιου 1988. Τρισημισυ ναυτικα μιλια εξω απο την Αιγινα, το κρουαζιεροπλοιο City of Poros καταλαμβανεται απο τρεις Παλαιστινιους της ομαδας του Αμπου Νινταλ, οι οποιοι βγαζουν τα κρυμμενα πολυβολα τους και αρχιζουν να βαλλουν αδιακριτως κατα των επιβατων.Πολλοι επιβατες στην προσπαθεια τους να σωθουν, πεφτουν στην θαλασσα και φονευονται απο τις προπελες του πλοιου.Τελικος απολογισμος 9 νεκροι και 98 τραυματιες.Οι δραστες ,διεφυγαν με ταχυπλοο που τους προσεγγισε μετα το μακελλειο.Η ζημια που υπεστη η χωρα μας ως ασφαλης τουριστικος προορισμος , ηταν τεραστια.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 8:44:00 μ.μ. EEST  

@ Ανάδελφο

>που φανερωνουν οτι οι σχεσεις Ελλαδας και Αραβικου κοσμου δεν ηταν παντα ροδινες<

Περί της των Αράβων φιλίας

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 9:37:00 μ.μ. EEST  

ανεξάρτητα ολων των αλλων τα παραληρήματα ερντογαν για τον σιωνισμο κλπ δεν νομιζω οτι κανενας ισραηλινος θα τα ξεχασει ποτε.

Μάριος 19 Ιουνίου 2013 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο, ποιοτικό το σχόλιο του φτωχού κ μόνου καουμπόι, συμφωνώ σε όλα τα σημεία.

Αναδελφος 19 Ιουνίου 2013 στις 10:42:00 μ.μ. EEST  

@ Nativist
Ευχαριστω για την παραπομπη, ηταν αρκετα κατατοπιστικη.Το θεμα της χρηματοδοτησης των 80 F-16 απο Σαουδικη Αραβια και Καταρ, το αγνοουσα.

ΑΧΕΡΩΝ 20 Ιουνίου 2013 στις 12:53:00 π.μ. EEST  

Tρία πραγματάκια:
α)Δέν πιστεύω ὅτι ὁ Ὀμπάμα ἦταν/εἶναι σε θέση να ὑποχρεώσει τον Νετανιάχου ἤ τον ὅποιον πρωθυπουργό του Ἰσραήλ σε δήλωση συγγνώμης ἔναντι ὁποιουδήποτε.
Φρονῶ ὅτι ἀπλῶς ὁ Ὀμπάμα ἦταν μᾶλλον ὁ κομιστής της συγγνώμης που το Ἰσραήλ ἔκρινε σκόπιμο να ζητήσει.
Και γιατί αὐτό;
Κατά την γνώμη μου,για να ἀναγκάσει την Τουρκία να πάρει θέση,εἴτε θετική,ἅρα να ἀνακόψει την προσέγγιση με τον ἀραβικό κόσμο(ὅχι τις κυβερνήσεις,ἀλλά το κοινό),εἴτε ἀρνητική,ὥστε να της χρεώσει την μεταξύ τους ψύχρανση.
β)Τα 80 F-16 PEACE ONYX II τα χρηματοδότησε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου,δλδ και το Κουβέϊτ,και τα Ἐμιράτα.
γ)Ἀπό τότε που ἄρχισε ἡ περιλάλητη «προσέγγιση» της Ἑλλάδος και της Κύπρου με το Ἰσραήλ,τα δύο ἑλληνικά κράτη πτώχευσαν και τέθηκαν ὑπό καθεστώς μνημονίων.

Vangelis M. 20 Ιουνίου 2013 στις 4:24:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω με το αρθρο.

Νεοοθωμανισμος και στενη συνεργασια με το Ισδραηλ ειναι ασυμβατα. Οι Νεοθωμανιστες της Αγκυρας στοχευουν στον μουσουλμανικο κοσμο για τον οποιο το Ισραηλ ειναι το κρατος που πρεπει να εξαφανιστει.

Τωρα αν ο νεοθωμανισμος χρησιμευει σε κατι στην Τουρκια... μαλλον χρησιμευει ως ιδεολογικη διεξοδος και προσανατολισμος σε ενα κρατος το οποιο δεν ειναι καθαρα εθνικο αλλα εξακολουθει να ειναι πολυεθνικο. Με την υπεργεννητικοτητα των Κουρδων και την παρουσια αλλων μειονοτητων με αξιοπροσεκτα ποσσοστα, ενα καθαρα εθνικο Τουρκικο κρατος μαλλον δεν μπορει να συνεχισει να υπαρχει με σιγουρια στο μελλον εντος της υφισταμενης Τουρκικης επικρατειας. Τα μεγαλοιδεατικα ονειρα του νεοθωμανισμου πιθανα να δωσουν επιπλεον οικονομικη αναπτυξη στην Τουρκια λογω της θετικης στασης των αλλων μουσουλμανων απεναντι της. Για κατι παραπανω δεν βλεπω χωρις στρατιωτικες ενεργειες. Δεν θα της παραδωσουν τα Αραβικα γειτονικα κρατη την κυριαρχια τους ουτε θα συμπορευτουν μαζι της περα απο τα συμφεροντα και τις επιδιωξεις τους. Ισως ο νεοθωμανισμος προετοιμαζει το εδαφος σε εσωτερικο (κυριως) και εξωτερικο (λιγοτερο) για εδαφικη επεκταση της Τουρκιας στο χωρο της μεσης ανατολης. Η επεκταση αυτη μπορει να αποδειχτει μια απτυχημενη μεγαλη ιδεα ή να επιτευχθει υπο συνθηκες παντως τωρα δεν ειναι ορατο κατι τετοιο. Το εξεταζω γιατι η ιστορια κρυβει μεγαλες στροφες και εκπληξεις.

Μια επιστροφη σε μια Κεμαλικη ή φιλοδυτικη αντιμουσουλμανικη Τουρκια θα αναγκασει ή θα επιτρεψει αν θελετε, την επαναπροσεγγιση Τουρκιας Ισραηλ. Προσωπικα νομιζω οτι η μεγαλη ιδεα του οθωμανισμου θα κερδισει τους Τουρκους.

Η κατ' αναγκη συμμαχια Ισραηλ - Κυπρου - Ελλαδας δεν θα μπορεσει να αναχαιτησει στο μακρινο μελλον εναν διευρυμενο μουσουλμανικο κινδυνο χωρις την αποφασιστικη υποστηριξη της δυσης.

Σκεψεις ειναι αυτα ισως και τραβηγμενες...

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 11:02:00 π.μ. EEST  

Σχολίασα μονάχα κάποια σχόλια παραπάνω, χωρίς να αναφερθώ στο ίδιο το άρθρο, με το οποίο συμφωνώ στην κεντρική ιδέα. Βέβαια, έχω κάποιες ενστάσεις:

”Το ερώτημα είναι καίριας σημασίας γιατί από την απάντηση εξαρτάται, κατά τη γνώμη μας, η μελλοντική τους σχέση και όχι μόνο.”

Η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα εξαρτηθεί από το πόσο «αξιόπιστος/υπεύθυνος σύμμαχος» (το πάει να πει αυτό στην τελική;) είναι η τελευταία, αλλά από το αν εμμένει ή όχι στο νέοοθωμανικές της ονειρώξεις, όπου το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει καμμία θέση. Αντιθέτως μάλιστα, θα είναι απέναντί της, διότι θα υποστηρίζει τους αντιπάλους του.

”Αλλά και η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε τους Άραβες στη διεκδίκηση των δικαίων του Παλαιστινιακού λαού”

Kαι εισέπραξε την «ευγνωμοσύνη» των Αράβων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι με το μέρος της Τουρκίας. Ξέχασαν ποιος τους μάζευε με πλοία από τον Λίβανο το 1982, ξέχασαν τα φιλιά και τα σάλια του Ανδρέα με τον Αραφάτ, παρείδαν ότι και δικοί μας ανεγκέφαλοι πήραν μέρος στο «ένα καράβι για την Γάζα», μαζί με τους Τούρκους «ακτιβιστές» (λέγε πράκτορες της ΜΙΤ) και χειροκροτούν τον Ερντογάν σαν ήρωα των Παλαιστινίων. Θεωρούν, εν άλλοις, προστάτη τους την Τουρκία, που όχι μόνο δεν τους πρόσφερε ποτέ τίποτε, αλλά και ήταν σύμμαχος των Ισραηλινών επί πάρα πολλά έτη.

Δεν γνωρίζω τι πράγματι φρονεί ο Αραβικός Σύνδεσμος για το Κυπριακό, πάντως ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης δεν φρονεί και τα καλύτερα (κι εδώ). Τα όσα αναφέρει το άρθρο παρακάτω, για να μην κάνω συνεχείς παραθέσεις, αυτό δείχνουν. Η Τουρκία, από το 2009, έχει θέσει στον ΟΙΔ θέμα αναγνωρίσεως της «ΤΔΒΚ» και είναι ζήτημα χρόνου να το επιτύχει.

”Ενδείκνυται για την Ελλάδα και την Κύπρο η διατήρηση των φιλικών τους σχέσεων με τις αραβικές χώρες, σχέσεις οι οποίες ανάγονται στα βάθη της ιστορίας”

Απορώ μέχρι πότε θα πιπιλίζουμε αυτή την καραμέλα; Βλέπε σχόλιό μου 19 Ιουνίου 2013 - 8:44:00 μ.μ. EEST.

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

"Ἀπό τότε που ἄρχισε ἡ περιλάλητη «προσέγγιση» της Ἑλλάδος και της Κύπρου με το Ἰσραήλ,τα δύο ἑλληνικά κράτη πτώχευσαν και τέθηκαν ὑπό καθεστώς μνημονίων."

οι εβραίοι φτάινε που ο μέσος κάγκουρας απο την άνω καστρούλα είχε BMW 535;

σε τί άλλο φταίνε;;;;

"Ενδείκνυται για την Ελλάδα και την Κύπρο η διατήρηση των φιλικών τους σχέσεων με τις αραβικές χώρες, σχέσεις οι οποίες ανάγονται στα βάθη της ιστορίας"

ναι ναι συμφωνώ. όσο τους σφάζαμε με το βαρύ ιππικό μας και ήταν κότες στην χερσόνησό τους ήταν όλα μέλι γάλα...
οι μόνες θερμές σχέσεις με τους άραβες είναι η πασαρέλα σταρ ελλάς και λοιπών μοντέλων ανα μήνα στις περιοχές τους.

@Ανάδελφος

σωστός και στα 3


@ΦΚΜΚ
"Μεγάλωσα με τις εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των παλαιστινίων και τις σφαγές στη Σάμπρα και στη Σατίλα."

οι οποίες έγιναν απο χριστιανούς ομόεθνους άραβες σε συνέχεια των τεραστίων σφαγών του 'μοντέρνου' ιορδανού βασιλιά. περίεργο πως κοιτάμε τις μικρές σφαγές και ξεχνάμε τις μεγάλες. ;)

" Είναι ένα κράτος που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από φονιάδες στρατόκαβλους που μας πρήζουν με το Ολοκαύτωμα (καλά κάνουν, να μην ξεχνάμε) αλλά οι ίδιοι έχουν αντιγράψει σε πολλά τους ναζήδες"

σωστός. και φυσικά τεράστια μαγκιά τους. μερικοί έλληνες ξυπνάνε κάθε μέρα βλέποντας την ημισέληνο στο απέναντι βουνό ενώ άλλοι μένουν απέναντι απο την 'μακεδονία'.

"Φτιάξαν κράτος με βάση τη θρησκεία τους και μόνο (τραγική η σύγκριση με εδώ που άμα μιλάς για ορθοδοξία πέφτουν να σε φάνε από ακροαριστεροί έως ακρονεοφιλελεύθεροι και οι περισσότεροι ανάμεσα) τους στηρίζουν με χίλια οι Αμερικάνοι (αλλιώς θα τους είχαν φάει λάχανο) και εν τέλει ουδέποτε μας συμπάθησαν και τους συμπαθήσαμε ως έθνος."

τί κακό έχει η θρησκεία τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαν έθνος φυλετικά; κάπου έπρεπε να μαζευτούν σαν λαός γιατί η καθολική εκκλησία και τα λοιπά σκουπίδια τους πήγαιναν καροτσάκι.
και πριν τους αμερικανούς μια χαρά τα πήγαιναν. κέρδισαν και 3 πολέμους.

γιατί δεν μας συμπάθησαν-συμπαθούν; έχει να κάνει με την παράλογη ελληνική εξωτερική πολιτική; τις φωτογραφίες του υπαμ αβραμό με στυλό στο σαγόνι, μπροστά απο τον υπάμ τους των 5 ανωτάτων μεταλλίων; την ομολογία μέσα στην ελληνική βουλή το 2013 περί άρνησης ολοκαυτώματος; την επι 40ετίας στήριξη της αριστεράς στους παλεστίνιους καθαρά για να μπαίνουν στο μάτι των αμερικανών όταν οι ίδιοι οι άραβες τους έχουν γραμμένους;;;

"Η συμμαχία με τους Εβραίους είναι μονόδρομος συνεπώς."

κολλάω και την προσθήκη πυρηνικών εδώ που ανέφερες αλλού και αρχίζω να πιστεύω οτι σε πείραξε η ζέστη. ρε σεις που είναι ο παλιός καλός φίλος μου ΦΚΜΚ;;;; χαχαχαχαχαχα

μηδενιστής.

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 3:07:00 μ.μ. EEST  

Ο έξυπνος πάντοτε συμπορεύεται με το νικητή.Και ο νικητής ήδη είχε θριαμβεύσει σε τέσσερις πολέμους με τα όμορα αραβικά κράτη.Σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ θα έπρεπε να έχουμε συνάψει καιρό πριν,αντί να τους στρέφουμε προς τη πλευρά των Τούρκων.'Οταν ήδη απο την αρχή της δεκαετίας του ογδόντα είχε αρχίσει να φαίνεται οτι η πολιτική Ρήγκαν θα εδραίωνε τον αμερικανο'ι'σραηλινό άξονα στην υφήλιο και θα σηματοδοτούσε την επικράτηση των Αμερικανών έναντι των Σοβιετικών στον πολύχρονο Ψυχρό Πόλεμο,η Ελλάδα έβαζε στο κιβώτιό της όπισθεν.Η επιδίωξη του Α.Παπανδρέου να θεμελιώσει μια λαοπρόβλητη σοσιαλιστική παράταξη η οποία φυσικά θα απορροφούσε και ένα μεγάλο μέρος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς που ισχυροποιούσε τη θέση της μετά τη χούντα,βασιζόταν και σε κινήσεις απογαλακτισμού απο τις ΗΠΑ ,γι'αυτό και υπήρξε η προσέγγιση ηγετών όπως ο Μ.Καντάφι και ο Γ.Αραφάτ.
Τα αισθήματα των Ελλήνων έναντι του Ισραήλ,των προερχόμενων κυρίως απο τη κεντροαριστερά,αλλά και τον ευρύτερο αριστερό χώρο,πήραν μορφή μένους η οποία διατηρείται μέχρι και τώρα.Αρκεί να διαβάσει κανείς τις απόψεις στελεχών όπως ο Περικλής Κοροβέσης για να το αντιληφθεί.Φυσικά συνετέλεσαν και γεγονότα όπως η παγκόσμια κατακραυγή για τα πογκρόμ των Σάμπρα και Σατίλα.Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χώρα να συνάψει διπλωματικές σχέσεις μόλις το 1991...Το θέμα είναι τι κερδίσαμε και τι χάσαμε όλη εκείνη τη περίοδο.

@ΦΚΜΚ
Κι εγώ πιστεύω οτι όταν ως βασικός άξονας επαφών σε διπλωματικό επίπεδο είναι το συμφέρον έκαστου,δεν υπάρχει ''σ'αγαπώ-μ'αγαπάς''.Πάντως,είναι γεγονός οτι εδώ και τρία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα....

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ
Θεωρώ οτι η ιστορία μνημόνια-Ισραήλ απλώς συνέπεσαν χρονικά.Το πάγωμα των σχέσεων με Τουρκία τους έκανε να αναζητήσουν έναν άλλον απλά σύμμαχο στην εγγύτερη περιοχή.Άλλωστε,οι δανειστές που έχουν λόγους εξαθλίωσης και φτωχοποίησης είναι Γερμανία-ΔΝΤ σε ποσόστωση μάλιστα συμμετοχής στη δανειοδότηση 85%-15%....


Μέντωρ

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 3:41:00 μ.μ. EEST  

Την ισραηλινή υποστήριξη προς το καθεστώς της 21ης Απριλίου, πάντως, πλήρως τεκμηριώνει γεγονός δραματικό στο οποίο, περιέργως, ελάχιστοι αποτόλμησαν μέχρι σήμερα να αναφερθούν. Και το γεγονός αυτό είναι ο θάνατος του υπολοχαγού Γιώργου Παναγούλη, αδελφού του Αλέκου που αποπειράθηκε, το 1968, να σκοτώσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο Γιώργος Παναγούλης, μετά την επικράτηση των «συνταγματαρχών», εγκατέλειψε τον Ελληνικό Στρατό και μέσω Τουρκίας και Λιβάνου κατέφυγε στο Ισραήλ, για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι ισραηλινές αρχές όμως τον έπιασαν και τον παρέδωσαν δέσμιο στον πλοίαρχο ελληνικού επιβατικού σκάφους που έφευγε για τον Πειραιά. Στη διάρκεια του ‘ταξιδιού’ ο Γιώργος Παναγούλης «εξαφανίστηκε»: Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ... και ο επίσης μυστηριώδης θάνατος, την Πρωτομαγιά του 1976,του Αλέκου, εσφράγισαν ερμητικώς το όλο θέμα των –αρχικώς- φιλικών σχέσεων της 21ης Απριλίου με το Ισραήλ.


Να τι γράφει στο ημερολόγιό του ο Χρήστος Πασαλάρης για τις πρώτες ώρες της δικτατορίας: «Παρασκευή, 21 Απριλίου 1967,ώρα 1.40 μετά τα μεσάνυχτα. Είμαι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Στις 2.00 νέο τηλεφώνημα: «Κατεβαίνουν λεφούσια από το Διόνυσο και το Γουδί!» Όχι, δεν ήταν φάρσα. Σήμανα αμέσως συναγερμό. Έστειλα τον Βασίλη Κοραχάη στο Διόνυσο και τον Τάκη Αγκαβανάκη στο Γουδί. Έφυγαν σαν αστραπή και σε δέκα λεπτά επιβεβαίωσαν το γεγονός. Και έτσι άρχισε η πιο μαύρη νύχτα της δεκαετίας…
Πήρα αμέσως τον Χρήστο Λαμπράκη στο απόρρητο τηλέφωνό του:
-Ελάτε, έχουμε πραξικόπημα!..
Πήρα αμέσως μετά το Γεώργιο Παπανδρέου:
-Πρόεδρε, φύγετε αμέσως από το σπίτι. Εχουμε κίνημα!..
-Ας κοπιάσουν παιδί μου, θα τους περιμένω, είπε με την ολύμπια αταραξία του.
Πήρε ο Γιάννης Κάτρης τον Ανδρέα. Ούτε εκείνος ήθελε να φύγει από το σπίτι του. Μόνο που κρύφτηκε στο πατάρι.
Σε δέκα λεπτά έφτασε στο γραφείο μου ο Λαμπράκης. Του συνέστησα να πάει να κρυφτεί. «Δεν είναι ανάγκη να μας πιάσουν όλους». Κατέφυγε στο σπίτι της Ντόρας Στράτου. Αποχαιρετώντας όσους μείναμε είπε:. «Συνεχίστε τη δουλειά σας και ο Θεός βοηθός»!
Στις 2.50 οι πάντες είχαν εξαφανιστεί. Μείναμε ο Ανδρέας Δημάκος για το «Βήμα» και εγώ με τον Βαρίκα, τον Κάτρη, τον Τζεφρόνη, τον Κυλλεκίδη, τον Μανιατάκο, την Αλεξίου και μερικούς ακόμη για τα ΝΕΑ..Τα τηλέφωνα που δεν είχαν ακόμη διακοπεί άναψαν. Κανείς δεν ήξερε τίνος είναι το κίνημα….
Στις 4 το πρωϊ κυκλοφόρησε η «Καθημερινή» για να αναγγείλει με ένα ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ στην 1η σελίδα ότι εξερράγη στρατιωτικό κίνημα! Οι άλλες πρωϊνές βγήκαν σαν να μη συνέβαινε τίποτε… Το ραδιόφωνο όμως έπαιζε εμβατήρια! ..
Στις 7 το πρωϊ μάθαμε τα πάντα. Κεφαλή ήταν ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος. Στα ΝΕΑ τον είχαμε περιλάβει άσχημα με το σαμποτάζ του Εβρου. Ο Ψαθάς ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που συνελήφθη.. Θυμήθηκα τι μου είχε πει ένας Κινέζος στρατηγός στο νησί Κεμόϊ το 1965. «Γνωρίζετε έναν συνταγματάρχη Παπαδόπουλο;» - «Όχι ,δεν τον ξέρω»… «Θα τον μάθετε πολύ σύντομα, φοιτήσαμε μαζί στη Σχολή Ψυχολογικού πολέμου, στο Πεντάγωνο της Αμερικής»!.. Σας λέει τίποτε;
Να όμως και κάτι ακόμη: Στις 11 το μεσημέρι εκείνης της μοιραίας ημέρας είχαμε μια απροσδόκητη επίσκεψη. Είδα να μπαίνει στο γραφείο μου ένας άνδρας κομψός, φαλακρός, απλά ντυμένος, με έναν μαύρο επίδεσμο στο αριστερό μάτι και με μερικά κουλούρια στο χέρι. Δεν άργησα να τον αναγνωρίσω. Ήταν ο αρχιστράτηγος του Ισραήλ Μοσέ Νταγιάν.
-Ξεμείναμε στην Αθήνα, μου είπε στα αγγλικά. Είμαι τράνζιτ για Τελ Αβίβ. Το αεροπλάνο μου μπλοκαρίστηκε στο Ελληνικό. Πέσαμε πάνω στα γεγονότα. Μπορώ να παρακολουθήσω τις εξελίξεις από εδώ;
Έμεινε κάπου τρείς ώρες και ζητούσε να του λέμε ό,τι νέα μαθαίναμε, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Έφυγε το ίδιο απλά όπως ήλθε. Ποτέ δεν μπόρεσα να εξηγήσω εκείνη τη..συμπτωματική άφιξη στην Αθήνα του Ισραηλινού πολέμαρχου, νικητή του «πολέμου των έξη ημερών» που θα ξεσπούσε 45 μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, στην έρημο του Σινά, με πλήρη χρησιμοποίηση των ελληνικών βάσεων…

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

1)Η επιδίωξη του Α.Παπανδρέου να θεμελιώσει .....βασιζόταν και σε κινήσεις απογαλακτισμού απο τις ΗΠΑ ,γι'αυτό και υπήρξε η προσέγγιση ηγετών όπως ο Μ.Καντάφι και ο Γ.Αραφάτ.

γιαυτό τσίμπησε τα 100εκ $ για να φτιάξει το θασοκ και να μας βγάλει από το αμερικ. άρμα?
ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει

2)για το μένος του κοροβέση διαβάστε το βιβλίο του ανθρωποφύλακες και μετά ελάτε να μας πείτε, γιατί τα έχει με το ισραήλ. Την απάντηση τη δίνει ο φίλος και ΜΠΡΑΒΟ του, που τολμά και αναφέρει την ανάμιξη του ισραήλ στο πραξικόπημα του ΄67. Τον περασμένο απρίλη η ερτ σε αφιέρωμα περί χούντας είχε αναφέρει την επίσκεψη νταγιάν στην ελλάδα και τις επαφές που είχε με τα τότε στελέχια.
απλά σήμερα, στον πάτο που φτάσαμε, ας κάνουμε ό,τι συμμαχία βρεθεί μπροστά μας, μήπως και σώσουμε κάτι. αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι και όλα τ΄αλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

@ 20 Ιουνίου 2013 - 3:41:00 μ.μ. EEST

Κατ' αρχάς, οι αναφορές σου στερούνται πηγών και δεύτερον είναι μάλλον άσχετες, ειδικά η δεύτερη, με το υπό συζήτηση θέμα.

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

@20 Ιουνίου 2013 - 3:41:00 μ.μ. EEST

H υποστήριξη του ισραήλ σε μια χώρα γίνεται με μια δολοφονία;
Η χούντα έχει καταντήσει κάτι σαν την κυβέρνηση Χίτλερ και Στάλιν μαζί με τον Μάο αρχηγό ενώ ο παναγούλης έχει ηρωποιηθεί σε απίστευτο σημείο και με δόξες που σε λίγο θα ζηλεύει ο Λεωνίδας και ο Αλέξανδρος. Οι αρχαίοι αθηναίοι είχαν αγάλματα για τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα εμείς σταθμό μετρό... Αν είναι δυνατόν...

Το ημερολόγιο είναι πολύ ενδιαφέρον. Ένας συντάκτης έχει το τηλ του προέδρου! ενώ όλο το κολληταρίκι του τρέμει λες και μπήκαν τα waffen-SS και είναι εβραίοι (πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτούμε οτι οι νεκροί αρχικά ήταν 5 και στο σύνολο 40)
Στην συνέχεια έσκασε μούρη ο νταγιάν στην εφημερίδα (όοοοοχι στο ΑΕΔ, όοοοοοχι στην πρεσβεία του αλλά στα νέα!!!) ενώ μαθαίνω για πρώτη φορά οτι δώσαμε ελληνικές βάσεις για τον πόλεμο του 67 ένα πόλεμο που η αμερική ήταν παντελώς ουδέτερη και αδιάφορη και το μόνο πράγμα που πέταξε προς τα κάτω ήταν γλάροι. Το 65 τί έκαναν τα νέα στην ταιβάν; ένθετο για συνταγές; αλήθεια οι αξκοι πληροφοριών δίνουν ονόματα αν μάθουν οτι έρχεσαι απο την ίδια χώρα;;;

Το ημερολόγιο αυτό φαντάζομαι είναι μια απο τις βίβλους στις οποίες οι κακοί συνταγματάρχες έτρωγαν παιδιά για να δικαιολογήσουν οι άχρηστοι αργότερα την τεράστια μάσα.
σκεφτείτε αν οι δημοσιογράφοι ήταν έτσι τότε τί γίνεται σήμερα.


ίσως έχω ουτοπική την ελλάδα στο μυαλό μου...

μηδενιστής

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 4:58:00 μ.μ. EEST  

@20 Ιουνίου 2013 - 4:30:00 μ.μ. EEST

δηλαδή και τί έγινε που είχε ανάμιξη το ισραήλ στη χούντα;;;;; τί είναι η χούντα ρε παιδιά; το τέλος του κόσμου; ο σατανάς; δεν καταλαβαίνω. πραγματικά δεν καταλαβαίνω.
οδηγίες είχαν και εκτελούσαν. ποια η διαφορά απο τωρα;;;

την γερμανική εισβολή την πήρε χαμπάρι κανείς;;;
την σοβιετική υποστήριξη στον ελασ και την γενοκτονία 30,000+ ποντίων;
την αμερικανική επιρροή και πρακτικά κυβέρνηση μέχρι τώρα;
την αγγλική κατοχή κομματιών της κύπρου;
ήρθε ο νταγιάν στην ελλάδα και οι εβραίοι είναι κακοί. μάλιστα....

όσο για τον αντρέα είσαι σωστός. ήταν αμερικανόφιλος μέχρι αηδίας. απόγονος του αλκιβιάδη ήταν ικανός να ρίξει ευθύνες σε κουλό οτι βαράει δυνατά παλαμάκια για να μείνει ισόβιος κυβερνήτης και τα κατάφερε. πέταγε κοκκαλάκι την αμερική και τσίμπαγαν οι νεοευρωπαίοι νεοσοσιαλιστές νεοέλληνες και κάθε 2ο ΣΚ νέα υόρκη για ψώνια με τον τζέφρυ παρέα.

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 20 Ιουνίου 2013 στις 5:07:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
Το μόνο καλό που έχουν οι Εβραίοι είναι ότι ανέλαβαν να δέρνουν το ισλάμ. Λίγο πολύ αυτό έκανε για αιώνες το Βυζάντιο με ολοένα και μικρότερη επιτυχία. Ίσως γιατί αντί για αμερικάνους φίλους είχε όλα τα σκυλιά του πάπα για εχθρούς. Κατά τα άλλα δεν τους γουστάρω και για πολιτικούς και για θρησκευτικούς και για άλλους χίλιους λόγους. Ούτε και ήταν ποτέ συμπαθείς στην Ελλάδα, άσε που σκόπευαν να κάνουν Ιερουσαλήμ τη Θεσσαλονίκη και καθόρισαν με την ψήφο τους σε μεγάλο ποσοστό την ήττα του Βενιζέλου το Νοέμβριο του 1920. Και όλα θα τα είχα παραβλέψει αν έδιναν στους Παλαιστίνιους μια πατρίδα. Εδώ έφτασαν να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν παιδιά. Γι αυτό και η Χαμάς γιγαντώθηκε και το όλο παλαιστινικό ζήτημα άρχισε να γίνεται σύγκρουση ισλαμιστών και Εβραίων και το παλαιστινιακό "κράτος" να θυμίζει θεοκρατικό καθεστώς. Σαδιστές είναι ρε και άρρωστοι. Ντροπή μας που ξεπέσαμε τόσο ώστε ανάμεσα στα άλλα να κάνουμε κολλεγιά με αυτούς. Αλλά η ξεπεσμένη πουτ... δε διαλέγει πελάτη. Έτσι μας κατάντησαν οι επιλογές του 80% των ψηφοφόρων μετά τη μεταπολίτευση.

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 5:28:00 μ.μ. EEST  

Ομολογώ οτι ποτέ δε θα κατανοήσω πλήρως τι ρόλο βάραγε ο Ανδρέας,γιατί ποτέ δε θα μάθουμε βαθύτερες πτυχές.Ο φίλος μπορεί να με ψέγει οτι ''γράφω ό,τι μου κατέβει'',αλλά είμαι γνώστης της ιστορίας με τα 100 εκατ.δολλάρια και κατά πόσο είχε σκοπό να χτυπήσει την Αριστερά(πράγμα το οποίο και έγινε).Ωστόσο να πληροφορήσω και ότι:
Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πει πριν κανα χρόνο οτι ''όσο κι αν ψάξει κανείς στα αρχεία των αμερικανικών υπηρεσιών,δεν υπάρχει κανένα,μα ΚΑΝΕΝΑ,θετικό στοιχείο αξιολόγησης απο τις ΗΠΑ του Α.Παπανδρέου!Ξέρετε οτι παραμονές της κρίσης του 1987 μας έκοψε το...ρεύμα στη βάση της Σούδας;''.
Δε λέω,όλα αυτά μπορεί να είναι ένα ξεκάρφωμα των Αμερικανών.Μπορεί και όχι.Και το λέω εγώ που προέρχομαι απο μια οικογένεια που έβριζε και βρίζει νυχθημερόν την οικογένεια Παπανδρέου.
΄Οσο για το Κοροβέση,πιστεύω οτι είναι η κεκτημένη αντισημιτική ταχύτητα που τον διακατέχει ούτως ή άλλως όπως το κάθε σκληροπυρηνικό αριστερό.Δεν αμφισβητώ την εμπλοκή των Ισραηλινών στην άνοδο της χούντας,αλλά ξαναλέω,μετά πας με το νικητή,ιδίως τώρα που είμαστε ψόφιοι και εγκαταλελειμμένοι....


Μέντωρ

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 5:56:00 μ.μ. EEST  

@ Nativist

Και εκμέρους του Ισραήλ να έγραφες περισσότερο προσεκτικός θα ήσουν.

Το δημοσιευμένο από τον ίδιο ημερολόγιο Πασαλάρη δεν είναι για εσένα πηγή.

Ζει ξέρεις και έχει και τηλέφωνο...

Αμφισβητείς ότι ο Παναγούλης παραδόθηκε στη χούντα από το Ισραήλ ενώ είχε ζητήσει εκεί άσυλο.
Με τι στοιχεία το αμφισβητείς αυτό παρουσιασέ τα.
Γιατί αν αμφισβητείς χωρίς στοιχεία θα πρέπει να σωπαίνεις καλύτερα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 20 Ιουνίου 2013 στις 6:23:00 μ.μ. EEST  

Η ακραια συμπεριφορα των Ισραηλινων κατα των Παλαιστινιων ηταν συνειδητη επιλογη . Βια του Ισραηλ = Πυκνωση στις ταξεις της Χαμας = Βια απο την Χαμας = Βια του Ισραηλ ......... Και παει λεγοντας . Ετσι αποδυναμωθηκε καθε σοβαρη φωνη στις ταξεις των Παλαιστινιων = Αποδυναμωση των μετριοπαθων φωνων υπερ των Παλεστινιων και εντος του Ισραηλ και Εντος της διεθνους κοινοτητας . Ενα απλο και καλο σχεδιο το οποιο συνεχιζεται .

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 6:42:00 μ.μ. EEST  

φίλε μέντορα προς απάντηση διάβασε τι γράφει ο καουμπόυ για τη ξεπεσμένη π..α και θα καταλάβεις πολλά.
όσο για σένα μηδενιστη όσο ξέρεις από στρατ.--αν δηλ. είναι σωστά αυτά που κάθε φορά γράφεις για δκσεις, στρατούς και τα συναφή, άλλο τόσο είσαι εκτός από θέματα πολιτικής.
όχι δεν ήταν κακοί πράκτορες οι χουντικοί, πατριώτες ήτανε, και το καλό της πατρίδας θέλανε. δεν ζητήσαμε αγάλματα για τον παναγούλη, απλά μια ελέυθερη ελλάδα από καθε ξενοκίνητο καθικι.

Αναδελφος 20 Ιουνίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

@ ΦΚΜΚ.
Κανεις καποιες σκεψεις, απο τις οποιες δυσκολευομαι να βγαλω νοημα.Γραφεις οτι οι εβραιοι δεν ηταν συμπαθεις στην Ελλαδα.Σωστο, αλλα μηπως αυτο οφειλοταν στην διαφορα της θρησκειας, που εκανε την πλειοψηφια να περιχαρακωνεται γυρω απο τον χριστιανισμο, και να αντιμετωπιζει καχυποπτα ολους τους αλλοθρησκους? (Ακομα θυμαμαι την απαντηση μιας μακαριτισας θειας μου, στο αθωο παιδικο μου ερωτημα γιατι ειναι κακοι οι εβραιοι? Επειδη ο Ιουδας φταιει που σταυρωσαν τον Χριστο..).Αν μπορεις επισης να με διαφωτισεις, με ποιο ακριβως τροπο εννοεις οτι θα γινοταν η Θεσσαλονικη Ιερουσαλημ, επειδη ουτε αυτο μπορω να το καταλαβω. Ακομη τι ποσοστο %, αποτελουσε ο εβραικος πληθυσμος το 1920 στο συνολο του πληθυσμου , ωστε η ψηφος του να ηταν αυτη που καθορισε το εκλογικο αποτελεσμα?Εγω παλι πιστευω πως το καθορισε το συνθημα "οικαδε", που ηταν το αντιστοιχο "λεφτα υπαρχουν" της εποχης.
Δεν ισχυριζεται κανεις πως η σχεση με το Ισραηλ ειναι η πλεον εγκαρδια, ουτε πως γιναμε κολλητοι σε ολα. Απλα την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο, ετυχε τα συμφεροντα των δυο χωρων να συμπιπτουν και καθε μια, προσπαθει να το αξιοποιησει στον μεγιστο δυνατο βαθμο, για λογαριασμο της.Οι μονοι που πραγματικα θορυβηθηκαν απο αυτη την προσεγγιση ηταν οι Τουρκοι, πραγμα που θα μπορουσες να διαπιστωσεις αν εριχνες καμμια ματια στις τουρκικες εφημεριδες της εποχης. Στην καταληξη του σχολιου σου περι ξεπεσμενης... κλπ, θα αντιπαραβαλλω οτι προκειμενου να υπερασπιστω με επιτυχια την πατριδα μου, δεν θα διστασω να συμμαχησω και με τους ..Εσκιμωους.Σε τελικη αναλυση, δεν ειναι οι εβραιοι αυτοι που καθε Μαιο κανουν προβα αποβασης στα νησια μας, ωστε να υπαρχει τετοια εμπαθεια εναντιον τους.Ουτε οι Παλαιστινιοι ειναι αγιοι, για να τους κανουμε "εικονισμα".

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

@ 20 Ιουνίου 2013 - 5:56:00 μ.μ. EEST

α) Βάλε κανένα ψευδώνυμο, ώστε να σταματήσει αυτό @ ημερομηνία και ώρα.

β) Διάβασε προσεκτικά τι γράφω. Εσύ πώς τεκμηριώνεις την σύλληψη του Παναγούλη από το Ισραήλ;

γ) Είπα ότι η συζήτηση ξέφυγε από το θέμα και γίνεται άσκοπος διάλογος για ιστορίες 45 χρόνων, αληθινές ή ψεύτικες, ψεύτικες, που δεν βοηθούν σε τίποτε την συζήτηση.

Αυτά και ΤΕΛΟΣ.

ΥΓ: Και να απαντήσεις, δεν θα δω την απάντηση, διότι παύω να παρακολουθώ το θέμα. Δεν μ' ενδιαφέρει τι έγινε προ 40 ή 50 ετών. Το σήμερα έχει σημασία.

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 9:32:00 μ.μ. EEST  


@ Nativist

Κανονικά άπιστος Θωμάς θα έπρεπε να λεγόσουν εσύ αμφισβήτησες εσύ έπρεπε να παραθέσεις στοιχεία.

Και κανονικά για τέτοιες συμπεριφορές αν ήθελαν τη φιλία μας ειλικρινά θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη όπως έκαναν και για το Μαβί Μαρμαρά.
Τον Πρωθυπουργός τους τον Ράμπιν κατά δήλωσή του τον έκρυψαν οι καλόγεροι του Άγιου Όρους δεν τον παρέδωσαν στους Γερμανούς...

"Μια περίεργη εξαφάνιση

Η ιστορία του αξιωματικού των ΟΥΚ Γιώργου Παναγούλη εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Είχε τιμηθεί για τις στρατιωτικές επιδόσεις του από το ΝΑΤΟ, ήταν τόσο άρτια εκπαιδευμένος που μπορούσε να κολυμπήσει από τις Φλέβες της Βουλιαγμένης ως την Αίγινα, «έτσι για πλάκα». Με την επιβολή της δικτατορίας, λιποτάκτησε, έφυγε στο εξωτερικό, διέσχισε την Τουρκία, πέρασε στη Συρία, έφτασε στον Λίβανο και από εκεί στο Ισραήλ, όπου θέλησε να αναπτύξει αντιδικτατορική δράση. Συνελήφθη, όμως, από ισραηλινούς στρατιώτες, αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του και τον Νοέμβριο του 1967 επιβιβάστηκε σιδηροδέσμιος στο πλοίο «Αννα Μαρία» για τον Πειραιά, προκειμένου να περάσει από το χουντικό Εκτακτο Στρατοδικείο. Καθ’ οδόν, τα ίχνη του χάθηκαν."

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=484751

Και αν αμφισβητείς και το Βήμα δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις με το Στάθη Παναγούλη

Email:
stathispanagoulis@gmail.com
Διεύθυνση:
Αθήνα, Βουλής 31-33, Τ.Κ. 10021, τηλ: 210 3239690, 3239755, FAX: 210 3707428

Αν εξακολουθείς να αμφισβητείς παρόλα αυτά δεν είσαι ούτε άπιστος Θωμάς αλλά κάτι χειρότερο.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 20 Ιουνίου 2013 στις 11:51:00 μ.μ. EEST  

@Ανάδελφο
Χτύπα στη google "Θεσσαλονίκη εεε καμπελ" και ψάξε πρώτα: http://www.istorikathemata.com/2010/10/29-1931.html και έπειτα για συμπλήρωμα: http://www.cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=86:2009-02-17-11-09-11&catid=38:pelates&Itemid=63 όπου ο συντάκτης δε μπορεί να κρύψει την αντιβενιζελική στάση των συμπατριωτών του. Το θέμα έχει μεγάλη βιβλιογραφία αλλά πρέπει να αφαιρέσει κανείς πολλή σάλτσα από τους ακροδεξιούς του τότε και τώρα. Πρέπει επίσης να είναι πολύ επιφυλακτικός με τη γενικότερη αριστερή τάση να αθωώνει τους εβραίους οι οποίοι σαφέστατα θα προτιμούσαν του Οθωμανούς ως επικυρίαρχους. Τώρα το τι έγινε με τις εβραϊκές περιουσίες στην κατοχή και ποιοι τις καρπώθηκαν, σε αφήνω να το ψάξεις μόνος. Θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία...

ΑΧΕΡΩΝ 21 Ιουνίου 2013 στις 1:45:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστή
Ἄν οἱ μέσοι κάγκουρες στην Ἑλλάδα εἶναι τόσοι ὅσες οἱ 535,τότε εἶναι πολύ λιγώτεροι ἀπ΄ὅσο πίστευα.
Ξανακοίτα την στατιστική σου,ἔχει κάποιο λαθάκι.
@Μέντωρ
Αὐτόν τον χρονισμό με την προσέγγιση τον ἀναφέρω περισσότερο για να καταδείξω την αὐτοϊκανοποιούμενη παρηγορία πολλῶν Νεοελλήνων ὅτι «οἱ Ἐβραίοι ἔχουν το χρῆμα,θα βοηθήσουν».
Εἰλικρινά,ἔχεις διαπιστώσει κάποια σωτήρια παρέμβαση ἐκ μέρους ἐβραϊκῶν κύκλων;
Παρεμπιπτόντως,ὁ διευθυντής της Deutsche Bank,ὁ Ackermann ντέ, Ἐβραίος εἶναι.
Ἐγώ πάντως εἶμαι βέβαιος ὅτι ἄν το Ἰσραήλ μας θεωροῦσε πολύτιμους,ἀλλά ὅχι δεδομένους,εἶχε τον τρόπο να μας προφυλάξει ἀπό το μνημόνιο,ἴσως και ἀπό τον Γ.Α.Π.
Και μάλιστα,χωρίς να θεαθεί κανένας Μοσέ Νταγιάν να κόβει βόλτες στην Ἀθήνα.
Σχετικά με τον ρόλο του Ἀνδρέα,ὅντως δέν βγαίνει εὔκολα ἄκρη,το σίγουρο εἶναι ὅτι ἐπρόκειτο περί θεομηνίας,και μάλιστα τόσο γοητευτικῆς,που ἀκόμα και ἐγώ του ἔδωσα την προτίμηση μου το ΄81 και το ΄85.
@Φκμκ
Δέν νομίζω ὅτι χωρίς την συμμαχία με το Ἰσραήλ είμαστε καταδικασμένοι να φορέσουμε φέσι.
Καταδικασμένοι είμαστε ἐφόσον μισοῦμε τον εαὐτό μας,την χώρα και την ἀξιοπρέπεια μας,ἐφόσον διακατεχόμαστε ἀπό το σύνδρομο του ὀρφανοῦ,του ἔκθετου που ἐκλιπαρεί να το υἰοθετήσουν,να το προικίσουν,και να το προστατέψουν,ὅσο ἀγωνιοῦμε μή τυχόν και μας ἀμφισβητήσουν την πολιτική μας ὀρθότητα.
Πού ξέρεις ὅμως,ἴσως ἔλθουν τα πράγματα ἔτσι ὥστε να ἀναγκαστοῦμε να ἀγωνιστοῦμε πρίν προλάβουμε να το θέσουμε στην κρίση κάποιου κυβερνητικοῦ συμβουλίου,ἤ κάποιας ἐπιτροπῆς της βουλῆς.

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 9:42:00 π.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

"Ούτε και ήταν ποτέ συμπαθείς στην Ελλάδα, άσε που σκόπευαν να κάνουν Ιερουσαλήμ τη Θεσσαλονίκη και καθόρισαν με την ψήφο τους σε μεγάλο ποσοστό την ήττα του Βενιζέλου το Νοέμβριο του 1920."

Κανείς μη έλλην ή έλλην δεν ήταν ποτέ αρεστός στην ελλάδα. ο γείτονας μισεί τον γείτονα.

την θεσσαλονίκη φίλε μου την ήθελαν πολλοί. 'Αρς, μαρς, Σαλούν νας' έλεγαν οι σέρβοι. τους βούλγαρους τους πετάξαμε έξω με την λόγχη. την πόλη την κρατήσαμε με τόννους αίμα και την θάνατο του Γεωργίου -του μόνου βασιλιά της ελλάδας μετά το βυζάντιο που δεν θα πλάκωνα στις σφαλιάρες. οι εβραίοι έφτιαξαν ένα τάγμα βοήθεια στον οθωμανικό στρατό το οποίο και διαλύθηκε όταν φτάσαμε στα γιαννιτσά χωρίς να έχουμε επαφή. ούτε μας ενόχλησαν απο τότε. πέθαναν μαζικά στον βππ.

τον βενιζέλο τον έφαγε η μαλακία του. γέρναγε; έπινε μπάφους; δεν ξέρω. πάντως εκλογές με 300,000 τούρκους να ψηφίζουν δεν κάνεις. οι 50,000; εβραίοι τί θα έχαναν αν έβγαινε ο βενιζέλος πάλι;;;

"Και όλα θα τα είχα παραβλέψει αν έδιναν στους Παλαιστίνιους μια πατρίδα. Εδώ έφτασαν να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν παιδιά."

Γιατί δεν τα βάζεις με τους εγγλέζους. όχι μόνο δεν μας έδωσαν την κύπρο αλλά κρέμαγαν και παιδιά για την πλάκα.
οι εβραίοι αντιγράφουν αυτούς που ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τα γκέτο, και μας @@@@ συνεχώς όταν δεν λέμε god save the queen.

εμάς τί μας ενοχλεί;;;; να βάλουμε στην λίστα με τους εχθρούς αρχικά όσους σκοτώνουν έλληνες και όσους δεν σκοτώνουν στο τελος;;;;

" Γι αυτό και η Χαμάς γιγαντώθηκε και το όλο παλαιστινικό ζήτημα άρχισε να γίνεται σύγκρουση ισλαμιστών και Εβραίων και το παλαιστινιακό "κράτος" να θυμίζει θεοκρατικό καθεστώς."

Η χαμάς γιγαντώθηκε για πολλούς λόγους ένας απο τους οποίους ήταν η ιρανική υποστήριξη. Απο 200εκ άραβες και 1 δις μουσουλμάνοι, οι 60εκ πέρσες βοήθησαν και ζήτησαν και ανταλλάγματα.

"Σαδιστές είναι ρε και άρρωστοι. Ντροπή μας που ξεπέσαμε τόσο ώστε ανάμεσα στα άλλα να κάνουμε κολλεγιά με αυτούς. Αλλά η ξεπεσμένη πουτ... δε διαλέγει πελάτη. Έτσι μας κατάντησαν οι επιλογές του 80% των ψηφοφόρων μετά τη μεταπολίτευση."

Σαδιστές... μεγάλη κουβέντα. Σαδισμός είναι και να τρως σφαλιάρες απο στρατηγικούς νάνους και να λες yes sir ανα 2ήμερο. Αυτό είναι Ξεπεσμός με Ξ κεφαλαίο.

Το 80% ψήφιζε απο τις υπάρχουσες επιλογές. "σοσιαλιστές"-θέση στο δημόσιο, "συντηρητικούς"-θέση στο δημόσιο και "εσσδ"-μηνιαία συνδρομή σοτ ποντίκι. το άλλο 20% δεν πάταγε.τα ίδια και σήμερα.

στις προηγούμενες εκλογές το 20% ψήφισε νέες επιλογές που δεν μπήκαν βουλή. για να πάρεις νέο απορρυπαντικό πρέπει να υπάρχει και στο ράφι.

@20 Ιουνίου 2013 - 9:32:00 μ.μ. EES

ωραία στον φάγανε τον παναγούλη. και; με ελληνικές διαταγές δεν ήταν;;;; δεν ψόφησαν οι χουντικοί στον κορυδαλλό;;;
τί άλλο θες;;;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 12:10:00 μ.μ. EEST  

To ότι το Ισραήλ τώρα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ότι το έχουμε εμείς το έχει σκεφτεί κανένας.
Το ότι είναι περίκλειστο κράτος και η μόνη διέξοδος του είναι ο χώρος Κύπρου- Ελλάδας δεν σας λέει κάτι.
Το ότι οι υπηρεσίες του μπορεί να πληρώνουν διάφορα παπαγαλάκια για μας περνάνε την ιδέα ότι εμείς το έχουμε ανάγκη και πρέπει να το παρακαλάμε για αυτό το έχει σκεφτεί κανένας.

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 12:26:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Θα συμφωνήσω απόλυτα οτι δεν έχουμε δει μισό σεντ ως τώρα απο τους Εβραίους.Ωστόσο,επέτρεψέ μου να πω οτι μάλλον κι εμείς δεν έχουμε κάνει κάποια ουσιαστικά βήματα προς μια κατεύθυνση δούναι και λαβείν,αν εξαιρέσω τις κοινές ασκήσεις(οι οποίες καλό θα ήταν να μεταφραστούν σε παραχώρηση αέρα και θάλασσας σε περίπτωση ανάγκης για τους Ισραηλινούς με κάποιες σοβαρές αξιώσεις απο τη πλευρά μας).Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε ποια βάρκα θέλουμε να πατήσουμε.Αδράνεια;Φοβία-να μη πω λαγνεία-να μη προκαλέσουμε το γείτονα κυρίως μέσω κάποιων βημάτων συνεργασίας και συνυπόσχεσης με το Ισραήλ σε ενεργειακά ζητήματα;Κινδυνολογία μήπως προκαλέσουμε το σκληροπυρηνικό μουσουλμανικό στοιχείο εντός Ελλάδος;Στη κρίση του καθενός ποιό σενάριο θα επιλέξει.Εδώ βλέπεις τι γίνεται με τα Άμπραμς,μου δίνουν γάιδαρο,παίζω τη κολοκυθιά και αργεί να ξημερώσει.Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας,δυστυχώς!Ένα δείγμα ίσως είναι η αύξηση του τουριστικού κύματος απο εκεί για εδώ όπως προανέφερα μετά τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά....Για τους Εβραίους θαρρώ ανέκαθεν εφαρμοζόταν το δόγμα ''ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου''.Ιδού η Ρόδος λοιπόν.....


Μέντωρ

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 12:46:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστής

Μάλλον δεν διαβάζεις καλά δεν είπα ότι τον φάγανε αυτοί αλλά ότι ένα Δημοκρατικό αγωνιστή - το κράτος με την Δυτική νοοτροπία που πρέπει να τα βρούμε μας έλεγε ο άλλος παραπάνω - τον παρέδωσαν δεμένο στη χούντα.
Ξέρεις κανένα άλλο κράτος τότε να έκανε το ίδιο γιατί εγώ δεν ξέρω.
Ούτε οι Τούρκοι δεν το έκαναν...
Είναι το ίδιο σαν να παραδίδαμε εμείς ένα Ισραηλινό στο Ιράν θα τους άρεσε αυτό.
Αυτοί το έκαναν.
Και εσύ τι εμπιστοσύνη τους έχεις όταν φτάνουν στο σημείο να στηρίζουν χούντα σε βάρος σου και προς ίδιον όφελος.
Θα μας δώσουν τεχνολογία έλεγε ο άλλος και ξεχνά τι πάθαμε όταν αγοράσαμε από αυτούς εξομοιωτή f16, δεξαμενές και κάτι άλλα.
Τώρα νομίζεις κάνει εισήγηση ή βάζει εύκολα στρατιωτικός υπογραφή για παραλαβή εξοπλισμού από αυτούς.
Tα ίδια και χειρότερα έπαθαν και οι Τούρκοι
http://strategyreports.wordpress.com/2013/05/20/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%85%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B1-uav-heron-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5/

Αναδελφος 21 Ιουνίου 2013 στις 1:37:00 μ.μ. EEST  

@ Ανωνυμο 21 Ιουνιου 12:10 μμ EEST.
Φιλε μου μακαρι να ειχε εφευρεθει το "αναγκομετρο", ωστε να βαζαμε τα δεδομενα για επεξεργασια και να μας εβγαζε το αποτελεσμα.Επειδη ομως προς το παρον δεν εχει σκεφτει κανεις να το κατασκευασει, δεν μπορει να δοθει ξεκαθαρη απαντηση στα ερωτηματα που θετεις.Το ζητουμενο απο μια συμπραξη ,ειναι να ωφεληθουν ολες οι συμμετεχουσες πλευρες.Τα επιμερους οφελη, ειναι και αυτα αντικειμενο διαπραγματευσης, η δε τελικη συμφωνια σημαινει πως ολες οι πλευρες ειναι ευχαριστημενες.Διαφορετικα δεν υπαρχει συμφωνια, η αν εχει υπαρξει διαλυεται.Τοσο απλα.Για το τελευταιο σου ερωτημα θα απαντησω με ενα αναλογο.Εχει σκεφτει κανεις, μηπως υπαρχουν υπηρεσιες που πληρωνουν καποιους ακριβως για να συκοφαντουν και να υποσκαπτουν αυτη την προσεγγιση? Η απαντηση ειναι εξισου απλη και βρισκεται στο ποιος οφελειται.

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 4:26:00 μ.μ. EEST  

@21 Ιουνίου 2013 - 12:46:00 μ.μ. EEST

πάμε απο την αρχή:
"τον παρέδωσαν δεμένο στη χούντα"

ελληνοισραηλινή συμμαχία 100%. η χούντα ήταν ελλάς για 7 χρόνια. δημοκρατία είχε μόνο το ισραήλ το οποίο την εφαρμόζει 10000% ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ. εξωτερικά ασκεί βυζαντινή διπλωματία. η ελλάς έχει συμμαχίες με χούντες και πολύ χειρότερα καθεστώτα όπως το κατάρ ΤΩΡΑ.


"Ούτε οι Τούρκοι δεν το έκαναν..."

Αρκετά χρόνια αργότερα παραδώσαμε στο κολλητάρι μας την τουρκία τον οτσαλαν. είπες κάτι;

όσον αφορά την τεχνολογία. δεν νομίζω να έχουμε ζητήσει κάτι. ούτε αγοράσει κάτι εδώ και χρόνια. ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ επι ΔΕΚΑΕΤΙΑ σχεδόν τουρκικά φορτηγά στην ΠΑ.

καλό να μασάς αντί να μιλάς.


μηδενιστής

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2013 στις 7:40:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστής

Και μασάς ότι ακούς και μιλάς χωρίς να ξέρεις.
Εμείς παραδώσαμε τον Οτσαλάν ή ο...Σημίτης με τον "μεγάλο τραγουδιστή"
Την εντολή του Ελληνικού λαού εκτελούσαν αυτοί ή κάποιων άλλων.
Για διάβασε λίγο Καλεντερίδη τι πράκτορες έκαναν κουμάντο στη Κένυα και τι καταγωγή είχαν.
Και ποιά μυστική υπηρεσία τον παρέλαβε από εμάς και τον παρέδωσε στους Τούρκους.

Και μην πεις ότι ο Ελληνικός λαός ψήφισε Σημίτη γιατί το τι ψηφίζει και τι βγαίνει το είδαμε το 2000.

Ευθύνες να απευθύνεις σε αυτεξούσιους λαούς και όχι σε υπηκόους μπανανίας.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 21 Ιουνίου 2013 στις 11:18:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
1. Φυσικά και θέλανε πολλοί τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους και οι Εβραίοι που έφταναν τις 60.000 το 1912 και οι μουσουλμάνοι τις 45.000 με τρίτη εθνική ομάδα την ελληνική (39.000). Προφανώς και υπολόγιζαν και αυτοί (η σιωνιστική μερίδα τουλάχιστον) να ιδρύσουν ένα εβραϊκό κράτος με την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων και ενδεχομένως και της Τουρκίας (λέγεται ότι ε΄χε γίνει πρόταση να "αγοράσουν" την πόλη). Δε επιμένω στο θέμα. Οι σοβαρές πληροφορίες είναι λίγες και δύσκολο να εξακριβωθούν και επιπλέον οι ακροδεξιοί με τις μπούρδες τους χειροτερεύουν το πρόβλημα.
2. Δηλαδή φέρνεις την Ελλάδα έξω από την Κωνσταντινούπολη, παίρνεις τη Σμύρνη για πέντε χρόνια και μετά δημοψήφισμα, παλεύεις για Β.Ήπειρο (ανοιχτό ήταν το θέμα) και δεν θα κάνεις εκλογές; Πότε δηλαδή θα ήταν καλύτερα; Και μην ξεχνάς ότι πήρε περισσότερες ψήφους αλλά έχασε τις έδρες λόγω εκλογικού συστήματος. Η βουλή λειτουργούσε παράνομα, η θητεία της είχε λήξει καθώς είχε ανασυντεθεί από τη βουλή που διέλυσε ο αχαρακτήριστος Κωνσταντίνος στη φάση του εθνικού διαχασμού. Έπερεπε να γίνουν εκλογές. Απλώς, ως συνήθως, κάποιοι προτίμησαν τους Άβερελ της εποχής. Ψευτορωμέηκο...
4. Τους Εγγλέζους τους έχω πρώτους στη λίστα, αν υπάρχει ιστορία παγκόσμιας ατιμίας έχουν την πρ΄βτη θέση. Μετά τους Γερμανούς, τους Ιταλούς που μας υπονόμευσαν πάντοτε και παντού, τους Γάλλους για τη στάση τους στη Μ.Ασία και φυσικά κάμποσους άλλους πιθανούς και απίθανους (πχ τους Βέλγους για το Κογκό και τον Λουμούμπα). Δηλαδή είμαι της αρχής "κάνε τις δουλειές σου μόνος σου" και με συμμαχίες της στιγμής. Οι Εβραίοι είναι και αυτοί blacklisted για όσα προανέφερα.
5. Χαμάς και Λικούντ υπάρχουν ο ένας για τον άλλο. Όσο υπάρχουν το αίμα θα ρέει και το μίσος θα γιγαντώνεται εκατέρωθεν. Η Χαμάς θα τραβάει προς τη θεοκρατία και οι Εβραίοι προς τον εκφασισμό τους, δικαιολογώντας όλο και περισσότερο τη στρατιωτική δράση αλλά και τη καταστολή με κάθε μέσο στο σφαγείο της Γάζας.
6. Ανήκα ανέκαθεν σε ποσοστό εκτός του 80%. Συνδρομητής ήμουν στην 'Εποχή" και όχι στο Ποντίκι. Το Ποντίκι αλληθώριζε παλιά προς το ΠΑΣΟΚ και μου την έσπαγε.

Ανώνυμος 26 Ιουνίου 2013 στις 11:49:00 π.μ. EEST  

@21 Ιουνίου 2013 - 7:40:00 μ.μ. EEST

"Εμείς παραδώσαμε τον Οτσαλάν ή ο...Σημίτης με τον "μεγάλο τραγουδιστή""

εμείς. το πασόκ ήταν κυβέρνηση της ελλάδος. ξέρω οτι δεν σε ρώτησαν προσωπικά - ούτε εμένα - αλλά ήταν κίνηση της κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας.

"Την εντολή του Ελληνικού λαού εκτελούσαν αυτοί ή κάποιων άλλων."

πότε εκτέλεσε ελληνική κυβέρνηση την εντολή του λαού;;;;

"Για διάβασε λίγο Καλεντερίδη τι πράκτορες έκαναν κουμάντο στη Κένυα και τι καταγωγή είχαν.
Και ποιά μυστική υπηρεσία τον παρέλαβε από εμάς και τον παρέδωσε στους Τούρκους."

μην μου πεις! εβραίοι και μοσάντ;;; πάω στοίχημα ότι οι εβραίοι ήταν πίσω απο την εκστρατεία του Δαρείου και του Ξέρξη.
επίσης οι εβραίοι δεν είχαν συμμαχία με μας τότε αλλά με την τουρκία. και να είχαν βάλει το χεράκι τους μαγκιά τους. βοηθάνε πάντα τα κολλητάρια τους. εμείς πάμε όπου φυσάει ο άνεμος...

"Και μην πεις ότι ο Ελληνικός λαός ψήφισε Σημίτη γιατί το τι ψηφίζει και τι βγαίνει το είδαμε το 2000."

δεν αυτό:θεωρία συνωμοσία. ωραίο εργάκι. παίζει ο μελ και αυτή με το τεράστιο στόμα.

"Ευθύνες να απευθύνεις σε αυτεξούσιους λαούς και όχι σε υπηκόους μπανανίας. "

υπήκοος μπανανίας είσαι σ αρέσει δεν σ αρέσει, και φταίς 100%.

@ΦΚΜΚ
1. ξέρω για τα σχέδια. ήταν 2η μετά την μαγαδασκάρη ως επιλογή. το ίδιο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε απο τους μεγάλους στον εμφύλιο για την "β. ελλάδα-μακεδονία".

τα σχέδια ανακυκλώνονται και δεν πετιούνται ποτέ.

2. ΠΟΤΕ. έπρεπε να την δει μεταξάς και να τους πάρει τα κεφάλια. εκλογές και @@@. επίσης είμαστε ο λαός με το χειρότερο εκλογικό σύστημα απο την ίδρυση. κανείς δεν το αλλάζει ακόμα και όταν ξέρει οτι θα χάσει. αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω....

απο την άλλη:
ο κόσμος είδε την σμύρνη είδε και τα 10 χρόνια θητείας-πείνας. μην λέμε οτι έφταιγε 100%. υπήρχαν πολλές οικογένειες με νεκρούς και τραυματίες που την έβγαζαν με πορνεία, επαιτεία και ληστείες.
μην ξεχνάμε οτι τα τουρκικά κτήματα δεν δόθηκαν στους φαντάρους αλλά έγιναν εθνικά-βασιλικά και εκκλησιαστικά. ο προπάππους μου ξεβράκωτος πήγε το 11 για πόλεμο, ξεβράκωτος γύρισε το 23 και αν ηταν εδώ θα σου έλεγε οτι χέστηκε για την μ ασία, την πόλη και την δόξα και θα μας πλάκωνε και στις σφαλιάρες.
4. μαζί σου.
5. και θα συνεχίζεται η φασαρία όσο οι άραβες χρειάζονται "εχθρό" για να κρατάνε τα 200εκ κόσμο στη μαστούρα. δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάσταση. πάντα χρειάζεται ο κακός λύκος. θυμάσαι τον σαρόν που ήταν αντιπολίτευση και πως πήγε εν μέσω συνομιλιών για ειρήνη στο τζαμί με παπούτσια; σε 24 ώρες γινόταν της @@@.
6. δεν έχω ιδέα για τι μου λες. η μόνη συνδρομή που είχα ποτέ ήταν στον σύγχρονο στρατό.
απο αριστερό σόι είμαι απο την μία πλευρά, αλλά και στρατό πήγαν (για ΥΕΑ τους έκοψαν) και φόρους πλήρωναν (και πασόκ ψήφιζαν αργότερα). απο το άλλο σόι άπαντες κορώνα στο μέτωπο αλλά με τον ΕΛΑΣ στον ΒΠΠ. ακούω τι μου λένε όσοι έχουν μείνει ζωντανοί και να σου πω την αλήθεια τις ίδιες μλκς βλέπω και σήμερα: μπερδεμένος και αγράμματος κόσμος.

μηδενιστής

Iakovos Jazz 3 Απριλίου 2014 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

Ο μύθος του Εβραικού λόμπι

http://www.scribd.com/doc/215878601/%CE%97-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%86%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%99%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%A1%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP