Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία γυναικών στη Νορβηγία

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας αποφάσισε την
υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από το 2015
Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από εθελοντική που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο η Νορβηγία κατέστη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και για τα δύο φύλα. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», είπε η υπουργός Άμυνας Anne-Grete Strøm-Erichsen, «το γεγονός ότι οι γυναίκες θα είναι πλέον σε θέση να συμβάλουν άμεσα στην αμυντική ικανότητα της χώρας είναι σημαντικό, τόσο για το Νορβηγικό Στρατό όσο και για τον ίδιο τον εαυτό τους». «Eίμαι περήφανος για το γεγονός ότι η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες, ελπίζω και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide ενώ η βουλευτής και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Laila Gustavsen δήλωσε πως «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις πρέπει να είναι ίδιες για όλους». H Nορβηγία εφαρμόζει μία ιδιότυπη μορφή στρατιωτικής θητείας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό. Χαρακτηριστικά, από τους 63.841 άνδρες και γυναίκες της στρατολογικής κλάσης του 2012, κατατάχθηκαν μόλις οι 9.265 που υπέγραψαν σχετική δήλωση αποδοχής για στράτευση. Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 6 μήνες για την εθνοφρουρά και 12 μήνες για το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Οι τελευταίοι καλούνται να υπηρετήσουν πρόσθετο χρονικό διάστημα 7 μηνών, κατανεμημένο σε βάθος χρόνου, που αφιερώνεται αποκλειστικά σε ασκήσεις. Σημειώνεται ότι το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού ανέρχεται σε 26.200, διπλάσιο από εκείνο της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

strategyreports

8 σχόλια:

Pro από Συμβασιλεύουσα 16 Ιουνίου 2013 στις 7:40:00 μ.μ. EEST  


Για την Ελλάδα .
Να γίνει υποχρεωτική (ίση με την αντίστοιχη των ανδρών)κοινωνική θητεία για τις γυναίκες , την οποία θα υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες , ιδρύματα , ακόμα και σε στρατιωτικές μονάδες ως "γραφιάδες" καθαρίστριες μαγείρισες κτλ . (με ειδική φόρμα εργασίας ας πούμε μπλε χρώματος). Όπου υπάρχει ανάγκη .

Εθελοντικά να μπορούν να υπηρετούν την θητεία τους και στον στρατό με κανονική στολή αγγαρείας (όχι σε γραφεία) , όπου μετά από βασική εκπαίδευση 1-2 μηνών , θα υπηρετούν ως οδηγοί , σκοποί , θαλαμοφύλακες κτλ και θα συμπληρώνουν τις υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τις συναδέλφισές τους με τα μπλε . ΟΧΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ . Το κίνητρο για την στρατιωτική υπηρεσία , να είναι εξτρά (μεγάλη) μοριοδότηση και έκπτωση φόρου εφ όρου ζωής .

Η παρουσία τους , θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία του κράτους και θα απελευθερώσει πολλούς άντρες κληρωτούς από δευτερεύουσες εργασίες , αφήνοντάς τους περισσότερο χρόνο για στρατιωτική εκπαίδευση .
Αυτό θα επιτρέψει επίσης την δημιουργία περισσότερων επίλεκτων μονάδων , στα πρότυπα των καταδρομών , και θα βελτιώσει την μαχητική ικανότητα των υπαρχόντων .
Οι συμμετέχοντες άνδρες σε επίλεκτες μονάδες , να έχουν την ίδια εξτρά μοριοδότηση και έκπτωση φόρου , όπως οι γυναίκες παραπάνω .

Σημαντικό είναι επίσης , στα πρότυπα της Νορβηγίας , ο-η κληρωτός-η να γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει επιπλέον 1-2 ή και 3 μήνες θητεία (το ίδιο για όλους) σε εβδομαδιαίες μετεκπαιδεύσεις για τα επόμενα 20 χρόνια και να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο ώστε να στηριχτεί σε κοινωνικό επίπεδο .

Τα παραπάνω θεωρώ ότι θα βοηθήσουν πολύ στην καλύτερη λειτουργία του στρατεύματος και στην αύξηση της μαχητικής του αξίας , ενώ και η όποια οικονομική επιβάρυνση , θα καλυφθεί από την δωρεάν κοινωνική εργασία των κοριτσιών .

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2013 στις 7:54:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω είναι το επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζονται να εισαγάγουν προς συζήτηση στην Βουλή η Δούρου, Ρεπούση, Κωνσταντοπούλου και η κυρά Κατίνα

Pro από Συμβασιλεύουσα 16 Ιουνίου 2013 στις 10:43:00 μ.μ. EEST  

Αυτου του ειδους η εναλακτικη θητεια με τα "μπλε" , να υπαρχει και για τους ανδρες με "ευαισθησιες" αλλα να ειναι προσαυξημενη σε χρονο ενω να συνοδευεται και απο αντικινητρα του τυπου μειωση μοριων και αυξηση φορολογιας εφ ορου ζωης . Οι ανθρωποι που εχουν πραγματικα προβληματα υγειας , μπορουν να το βλεπουν ως δικαιη συνεισφορα υπερ πατριδας . Οι υπολοιποι θα πρεπει να το βλεπουν ακριβως με τον ιδιο τροπο .

Αυτες ειναι οι αποψεις μου .
Θητεια με μπλε ή με παραλλαγη για γυναικες και για αντρες με καποιες μικροδιαφορες .
Για να υπαρχει ισονομια και ισοπολιτεια .

Κομνηνός 16 Ιουνίου 2013 στις 11:59:00 μ.μ. EEST  

Προφανώς η Νορβηγία έχει μεγαλύτερη απειλή από την Ελλάδα. Παραβιάζουν περισσότερο από κάθε εβδομάδα τον εναέριο χώρο της, περισσότερο από κάθε μήνα τα θαλάσσια σύνορά της, και αμφισβητούν περισσότερα από μερικές εκατοντάδες νησίδες και βραχονησίδες στις θάλασσές της.

Έτσι κάνουν οι σοβαρές χώρες που παίρνουν σοβαρά την ασφάλειά τους... δεν μειώνουν την θητεία για να κερδίσουν ψήφους.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 9:56:00 π.μ. EEST  

Εχω γραψει και παλιοτερα!:
Το ελληνικό σύνταγμα αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας. Προφανώς αυτό γράφτηκε τόσο παλιά όταν ως "πολίτες" λογίζονταν μόνο οι άρρενες. Σήμερα ωστόσο πολίτες ισοτιμα είναι και οι γυναίκες επομένως είναι υποχρεωμένες σε θητεία (το τι θητεία μπορεί να είνάι αυτή είναι αλλη κουβέντα).

Θεωρώ τουλάχιστον οξύμωρο οι γυναίκες να διεκδικούν ισότιμη συμμετοχή σε στρατιωτικές σχολές, ΕΠΟΠ κλπ και μάλιστα να διεκδικούν δικαστικά τη συμμετοχή τους σε αυτές επικαλούμενες νομικά την "ισότητα" και από την άλλη όταν τίθεται θέμα υποχρεωτικής στράτευσης να το κάνουμε γαργάρα.

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 12:35:00 μ.μ. EEST  

@ Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

Σωστές και οι δύο παρατηρήσεις σου.

_____________________

Βρε παιδιά,

Μήπως χρειάζονται εκπαιδευτές εκεί στην Νορβηγία; Τώρα με την ανεργία εγώ θα το σκεφτόμουν, μιας κι έχω τις γνώσεις...

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 10:47:00 μ.μ. EEST  

@ Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

Σωστότατος!

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2013 στις 10:28:00 π.μ. EEST  

Αν βάλουν γυναίκες χύμα στον ΕΣ...

Το μόνο καλό θα είναι οι χιλιάδες εγκυμοσύνες, οι οποίες μπορούν να επιχορηγηθούν όπως στην αγγλία και σε άλλες ευρωπαικές χώρες με υπογεννητικότητα, με είσοδο σε ΑΕΙ και δωρεάν εστία-φαγητό.

μηδενιστής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP