Tουρκικές απειλές και ουσία

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Το σκηνικό κρίσεως που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των τουρκικών απειλών εναντίον Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, προκαλεί ασφαλώς ενδιαφέρον. Στην χώρα μας, δυστυχώς, επικρατεί ένας ορυμαγδός παραπληροφορήσεως από ανεύθυνες πηγές «θορυβοεμπόρων», που επηρεάζει αρνητικώς την κοινή γνώμη, η οποία σχηματίζει την εντύπωση ότι η Τουρκία προβαίνει ήδη σε καταπάτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίχως καμμία αντίδραση από Αθήνα και Λευκωσία.

Θα κάνουμε μια απλή «ανάγνωση» των βασικών στοιχείων μεταξύ Τουρκικών Απειλών και Ουσίας, εναντίον Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να αποσαφηνιστούν καταστάσεις και να αρθούν παρεξηγήσεις.

ΕΛΛΑΔΑ


Απειλή: Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Καστελλόριζο. Για να επιβεβαιώσει την θέση της, μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου 2011, η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή νοτίως και ανατολικώς του Καστελλορίζου, με ξένα ναυλωμένα σκάφη.

Ουσία: Το ζήτημα είναι εάν τα ερευνητικά σκάφη θα εισέλθουν σε ύδατα της υπ’ όψιν περιοχής, την οποία η Αθήνα θεωρεί ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Διαφορετικά και προς το παρόν, οι τουρκικές έρευνες δεν ενδιαφέρουν. Μέχρι τώρα, αυτό ΔΕΝ έχει συμβεί. Εάν συμβεί, τότε ελληνικό σκάφος θα αναλάβει να ενημερώσει το νορβηγικό σκάφος ώστε να απομακρυνθεί ενώ ενέργειες θα γίνουν και σε διπλωματικό επίπεδο. Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε προ μερικών ετών, στην ίδια περιοχή. Κλιμάκωση θα υπάρξει μόνο εάν τουρκικό πολεμικό θέσει σε κίνδυνο το ελληνικό σκάφος.

ΚΥΠΡΟΣ


Απειλή: Η Άγκυρα απειλεί ότι σε περίπτωση διεξαγωγής ερευνών από την Λευκωσία στην ΑΟΖ της, θα προβεί σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος με το ψευδοκράτος και θα δώσει άδεια στην Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές βορείως της Κύπρου.

Ουσία: Εφόσον το ψευδοκράτος δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, η οποιαδήποτε οριοθέτηση με την Τουρκία δεν έχει ισχύ. Το ίδιο και η όποια άδεια για έρευνες παραχωρηθεί στην ΤΡΑΟ. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ακόμη και αν αναληφθούν έρευνες, ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα αυτών, εάν δηλαδή υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υποθαλάσσιου πλούτου. Σε κάθε περίπτωση, οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις από τουρκικής πλευράς, είναι αμφίβολες και ουδόλως ενδιαφέρουν.

ΙΣΡΑΗΛ


Απειλή: Η Άγκυρα απειλεί το Ισραήλ ότι από τούδε και στο εξής, τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν «στολίσκους» μεταφοράς βοηθείας στην Γάζα.

Ουσία: Ουδεμία προετοιμασία «στολίσκου» μεταφοράς βοηθείας (την οποία στην ουσία οργανώνει η Άγκυρα) έχει γίνει γνωστή. Οπότε αυτομάτως, δεν χρειάζεται ο απόπλους τουρκικών πολεμικών για να τον συνοδεύσουν… Ακόμη όμως και αν πραγματοποιηθεί τέτοια αποστολή, τα τουρκικά πολεμικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Γάζα εισερχόμενα στα ισραηλινά χωρικά ύδατα. Εάν δηλαδή το Ισραήλ αποφασίσει να μην επέμβει όσο ο στολίσκος και τα τουρκικά πολεμικά πλέουν σε διεθνή ύδατα, μπορεί κάλλιστα να αναλάβει δικαιολογημένη δράση, εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στα χωρικά του ύδατα.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Λόγια, μπορεί να εκτοξεύει όσα θέλει η Άγκυρα. Το θέμα είναι οι πράξεις και η ουσία που έχουν αυτές. Μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν έχει δείξει ότι επιδιώκει πολεμική αναμέτρηση. Εφόσον οι δηλώσεις των νεοθωμανών δεν συνοδευτούν με πράξεις ουσίας, οι τουρκικοί λεονταρισμοί αποδεικνύονται… τζούφιοι.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:51:00 π.μ. EEST  

Στο εδαφιο ''Ελλαδα'',ο ΣΔΒ αναφερει οτι η Τουρκια δεν αναγνωριζει στο Καστελλοριζο ΑΟΖ και υφαλοκρηπιδα.Εμεις απο την πλευρα μας,θα ενοχληθουμε μονον αν οι Τουρκοι παραβιασουν την υφαλοκρηπιδα. Αυτο δεν συνιστα αφ´εαυτου παραχωρηση; Αντι να ξεστραβωθουμε και να ανακηρυξουμε ΑΟΖ,φοραμε την υφαλοκρηπιδα ως φυλλο συκης. Ομως,το τι διατεινεται,διαβεβαιωνει,η δι'ι'σχυριζεται ο οποιος δημοσιογραφος στην Ελλαδα,δεν αλλαζει την πραγματικοτητα οτι η Πατριδα ειναι στα χερια ενος Erzurumli και της συμμοριας του,και ολοι οσοι εμπλεκονται στο παιχνιδι της ανατολικης Μεσογειου,το γνωριζουν πολυ καλα-δυστυχως.

ΑΧΕΡΩΝ

Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:07:00 π.μ. EEST  

Όχι δεν μας ενδιαφέρει τι αναγνωρίζουν και τι όχι αυτή την στιγμή με λόγια. Όσο δεν κάνουν έρευνα σε περιοχή που έχουμε δυνατότητα να αποκτήσουμε ΑΟΖ δεν μας ενδιαφέρει που διεξάγουν έρευνες 100 ναυτικά μίλια μακριά στη δική τους περιοχή.

Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:57:00 π.μ. EEST  

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των θαλασσών δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκριπίδα. Πως μπορούμε να μιλάμε για παραβίαση της χωρίς αυτή να έχει διευκρινιστεί;
Η τουρκία ως γνωστόν δεν έχει υπογράψει την συνθήκη της Ιαμαϊκής άρα και δεν αναγνωρίζει χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ας λάβουμε υπόψη τα παραπάνω και να μην προβαίνουμε σε κενούς λεονταρισμούς.

Ο ΜΙΚΡΟΝ ΠΥΡΟΣ 19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:11:00 μ.μ. EEST  

ΑΠΕΙΛΗ "Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ακόμη και αν αναληφθούν έρευνες, ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα αυτών, εάν δηλαδή υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υποθαλάσσιου πλούτου.

ΟΥΣΙΑ" ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΟΥΝΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ....

ΑΠΕΙΛΗ" Σε κάθε περίπτωση, οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις από τουρκικής πλευράς, είναι αμφίβολες και ουδόλως ενδιαφέρουν.

ΟΥΣΙΑ" ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ , ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ" ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ.

konion 20 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:43:00 π.μ. EEST  

Τὸ πρόβλημα εἶναι ἡ πολιτικὴ κατευνασμοῦ πρὸς τὴν Τουρκία. Αὐτὸ τὸ βλέπουν οἱ γύρω χῶρες καὶ μὲ καμία δὲν ἔχουμε ὀριστικὴ συνθήκη γιὰ τὴν Α.Ο.Ζ.

Ανώνυμος 21 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:44:00 μ.μ. EEST  

Προς τον αγαπητό Ο ΜΙΚΡΟΝ ΠΥΡΟΣ: Είναι προφανές ότι η "ανάγνωση" των σημείων της κρίσεως, ΔΕΝ απηχεί προσωπικές μου απόψεις, αλλά επιχειρεί να μεταφέρει την αντίληψη υπό την οποία κτελούνται κι "ερμηνεύονται" οι κινήσεις των "παικτών" από τις κυβερνήσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνώ. Αυτονόητο ίσως, αλλά φαίνεται ότι έπρεπε να το διευκρινίσω προς αποφυγή τέτοιων παρερμηνειών. Σκοπός του σημειώματος, να λύσει παρεξηγήσεις από την παραπληροφόρηση που έχει σκορπίσει πολεμικό κλίμα στην κοινή γνώμη.
ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ

γιάννης φ. 22 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:47:00 π.μ. EEST  

Γιατί θα πρέπει πάντα να κρατάμε παθητική στάση; Τώρα που οι Τούρκοι βρίσκονται στην ουσία σε αδιέξοδο θα έπρεπε η στάση μας να γίνει πιο ουσιαστική στα πλαίσια πάντα της διεθνούς νομιμότητας (π.χ. καθορισμός της ΑΟΖ με την Κύπρο άμμεσα). Αλλιώς φοβάμαι ότι συνεχίζουν όλοι να μην μας παίρνουν στα σοβαρά,πράγμα που αφήνει στους Τούρκους περιθώρια ελλιγμών (διπλωματικών και μή),και στη διεθνή κοινότητα αμφιβολίες για το άν είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Οι συγκυρία αυτή τη στιγμή μας ευνοεί. Άν δεν την αξιοποιήσουμε τώρα δέν είναι σίγουρο ότι θα μας ευνοεί και αργότερα.

Ανώνυμος 22 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:05:00 μ.μ. EEST  

Imho, θεωρώ μεγάλο λάθος να διευθετήσουμε ΑΟΖ χωρίς να έχουμε πρώτα ανακηρύξει αιγιαλίτιδα. Η ΑΟΖ θα πρέπει να "πατήσει" πάνω στην αιγιαλίτιδα (200 ν.μ ΑΠΟ την αιγιαλίτιδα), κάτι που προϋποθέτει τον προηγούμενο- ή έστω ταυτόχρονο- ορισμό της δεύτερης. Αν κάνουμε καμία νομική πατέντα και διευθετήσουμε ΑΟΖ στο Καστελόριζο χωρίς να πούμε λέξη για την αιγιαλίτιδα, ουσιαστικά θα προσφέρουμε ένα τεράστιο επιχείρημα στην Τουρκία, ότι δηλαδή πράγματι "υπάρχει θέμα" με την αιγιαλίτιδα ζώνη μας, κάτι που κατηγορηματικά εμείς αρνούμαστε.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι δυο ξαδέρφια έχουν κληρονομική διαφορά σχετικά με ένα διαμέρισμα. Ο ένας ξάδελφος λέει ότι έχει το 80% και προτείνει να πάνε σε ένα δικαστήριο τελοσπάντων να τους καθορίσει το ποσοστό κυριότητας (και το λέει επειδή ξέρει ότι έχει δίκιο), ο άλλος ξάδελφος λέει να τα βρούνε μεταξύ τους μακριά από δικαστήρια και προτείνει 50% each (επειδή ξέρει ότι κανονικά δικαιούται 20%). Ωστόσο, κανένας από τους δυο δεν πάει στο υποθηκοφυλάκειο να μεταγράψει το ποσοστό που θεωρεί ότι έχει (ούτε το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει 12 ν.μ. ούτε η Τουρκία ψηφίζει κάτι αντίστοιχο που να δίνει πχ 6 ν.μ. στην Ελλάδα). Αν ο ένας από τους δυο ξαδελφούς νοικιάσει το διαμέρισμα (διευθετήσει ΑΟΖ) χωρίς να έχει μεταγράψει πρώτα τον τίτλο κυριότητάς του (κηρύξει αιγιαλίτιδα), παραδέχεται ουσιαστικά ότι επειδή το θέμα της ιδιοκτησίας είναι μπερδεμένο, ναι μεν δεν το λύνει, αλλά προχωράει στην εκμετάλλευση της διαφιλονικούμενης περιουσίας.
Όποιος μιλάει για ΑΟΖ τριπλάροντας την αιγιαλίτιδα είτε δεν ξέρει πώς ανακηρύσσονται οι ΑΟΖ, είτε λαϊκίζει για τα ψηφαλάκια των άσχετων, είτε θέλει να παίξει με την φωτιά ακροβατώντας με νομικίστικα τερτίπια, είτε καλά θα κάνει να έχει μεγάλα cojones, ώστε να διακηρύξει ταυτόχρονα και 12 ν.μ. με την ίδια πράξη καθορισμού της ΑΟΖ (προσωπικά είμαι υπέρ της τελευταίας επιλογής, διότι θεωρώ τους Τούρκους ένα μάτσο ΤΙΠΟΤΑ, προσωπικά στο casus belli τους θα τους συνιστούσα ένα κρύο ντους και να μην πίνουν άλλη φορά μεσημεριάτικα).
Φιλικά,
Advo

ΑΧΕΡΩΝ 22 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:54:00 μ.μ. EEST  

@Advo
Απορριπτω με καθε νηφαλιοτητα την εκτιμηση σου οτι οι Τουρκοι ειναι ενα ματσο ΤΙΠΟΤΑ,αλλα διευκρινιζω οτι δεν διακατεχομαι απο κανενα δεος απεναντι τους.
Ας πουμε οτι ειναι τσοπανοσκυλα που νομιζουν οτι ειναι αρκουδες-παντως μπορουν να δαγκωσουν.
Οσον αφορα εμας τους Ελληνες,ας πουμε οτι ειμαστε Πιττμπουλ,αλλα μας εχουν πεισει οτι ειμαστε Καν(ε)ις.
Τωρα,για τις ''cojones''που ανεφερες,και για να παραφρασω τον Δημοσθενη,''ανευ cojones,ουδεν εστι γενεσθαι των δεοντων''.

konion 22 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:56:00 μ.μ. EEST  

Δὲν ὑπάρχει διεθνὲς δίκαιο μὲ τὴν ἔννοια ποὺ νομοθετεῖ ἡ βουλή. Τὸ δίκαιο τοῦ ἢ τῶν ἰσχυροτέρων γίνεται διεθνές.
Μὴν ἀποκοιμούμεθα μὲ ἀπατηλὲς ἔννοιες, τὸ διεθνὲς δίκαιο κρύβει ἰσχύ, πολὺ ἰσχὺ μέσα του.
Δεῖτε πῶς ὑποστηρίχθηκε ἀπὸ τὶς ΗΠΑ τὴν δεκαετία τοῦ 80, ὅταν ὁ Καντάφι ἀπαγόρευσε τὶς πτήσεις στὸν κόλπο τῆς Σύρτης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP