Η πλατφόρμα "Noble Homer Ferrington" έφτασε στη θέση γεώτρησης στο οικόπεδο "Αφροδίτη"

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Από σήμερα το πρωί στις 10.30 ώρα Ελλάδος η πλατφόρμα-γεωτρύπανο "Όμηρος" (Νoble Ηomer Ferrington) βρίσκεται στη θέση της στο προβλεπόμενο σημείο γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το Νoble Ηomer Ferrington ξεκίνησε χθες τη διαδρομή 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.), από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη".

Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση, η οποία είχε ανακοινωθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου. Το γεωτρύπανο έφτασε σήμερα στις καθορισμένες συντεταγμένες και αμέσως ξεκινούν οι διαδικασίες σταθεροποίησής του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Οι επόμενες μέρες αναμένονται "ενδιαφέρουσες", καθώς η Τουρκία έχει δηλώσει την αντίθεσή της στις έρευνες και ισχυρή μοίρα του τουρκικού στόλου βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου (πρόκειται πάντως για προγραμματισμένη άσκηση). Παράλληλα, η Άγκυρα απειλεί με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των Κατεχόμενων της Κύπρου, για την περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα υπογραφεί σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού». Πάντως η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία ελάχιστη αξία θα είχε διεθνώς αφού το ψευδοκράτος στερείται διεθνούς αναγνώρισης, θα μπορούσε να θεωρηθεί και εύσχημος τρόπος υποχώρησης της Τουρκίας, χωρίς να πραγματοποιήσει τις υπόλοιπες απειλές της.

Σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε με τον Επιτετραμμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, Αντριου Σέφερ και διατύπωσε τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, καθώς και για τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, στο επίπεδο αρμοδιότητας των υπουργείου Άμυνας. Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ κ. Σέφερ για τη σαφή θέση που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί του θέματος και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται, με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου απάντησε στις χθεσινές κατηγορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ περί τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει, νωρίτερα σήμερα, εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Αθήνας με την κυπριακή ηγεσία, ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, απάντησε ότι “η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και έναν απόλυτο συντονισμό, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση”, προσθέτοντας ότι “χρειάζεται από τη δική μας πλευρά πολύ καλός σχεδιασμός και ανάλυση, ώστε να είμαστε έτοιμοι” και υπογράμμισε ότι “έχουμε βασικό συμφέρον να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή μας”.

Πάντως ήδητο πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα. Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του "Φιλελεύθερου". Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

(Με στοιχεία από www.in.gr, infognomonpolitics.blogspot.com, www.philenews.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP