Καταθέτει στην Ερευνητική Επιτροπή ο Δ. Χριστόφιας, ενώ δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία εις βάρος του

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Καταθέτει σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ το φως της δημοσιότητας είδαν νέα έγγραφα που φωτίζουν το ρόλο του στην τραγωδία.


Η κατάθεση του Κύπριου Πρόεδρου θα γίνει στην αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου από την περασμένη Δευτέρα, διεξάγονται οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής. Στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε συγγενείς των θυμάτων και στους δικηγόρους τους, καθώς και σε δημοσιογράφους, όπως γίνεται για όλες τις ακροάσεις. Η κατάθεση θα γίνει υπό τη βαριά σκιά νέων εγγράφων που αποκαλύφθηκαν και αποδεικνύουν ότι ο Δ. Χριστόφιας είχε απόλυτη γνώση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, των κινδύνων που εγκυμονούσαν, καθώς και της προτεινόμενης λύσης, από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Αυτό προκύπτει από σημείωμα του Λεωνίδα Παντελίδη, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αποκάλυψε η εφημερίδα "Σημερινή" και περιλαμβάνει ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και Υπολοχαγό Γεννάρη Ανδρέα του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας. Εκεί, όπως το ίδιο το σημείωμα αναφέρει, συζητήθηκε το θέμα της δυνατότητας από τεχνικής άποψης, της καταστροφής της πυρίτιδας και των εκρηκτικών που συμπεριλαμβάνονταν στο φορτίο που κατασχέθηκε από το πλοίο «Monchergorsk».

Στο σημείωμα, που φέρει ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2010, ο Λ. Παντελίδης αναφέρει ότι: «…Οι επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια το καλοκαίρι, και είπαν ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής…». Επίσης ενημερώνει τον Πρόεδρο επακριβώς για τα θανατηφόρα κιβώτια κι προβαίνει σε εκτίμηση για τις προθέσεις του Ιράν: «85 εμπορευματοκιβώτια από σύνολο 98, περιέχουν εκρηκτικά. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, εργαλεία και μέταλλα. Υποψιάζομαι ότι οι Ιρανοί θα ζητήσουν στη συνέχεια επιστροφή των υλικών αυτών ή πώλησή τους. Για λόγους γοήτρου και επικοινωνίας θα ήθελαν να πάρουν έστω κάτι πίσω. Σε περίπτωση, όμως, που αιτηθούν κάτι τέτοιο, γνωρίζουν ήδη ότι θʼ ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Κυρώσεων…».

Τόσο από το σημείωμα, όσο και από το πρακτικό συνάντησης Χριστόφια - Άσαντ που επίσης αποκάλυψε η "Σημερινή", προκύπτει αφ' ενός ότι ο Δ. Χριστόφιας βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με Ιράν και Συρία για το χειρισμό του φορτίου, πράγμα αντίθετο στις αποφάσεις του ΟΗΕ περί εμπάργκο όπλων στο Ιράν, και αφ' ετέρου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν προσωπικώς ενήμερος για την επικινδυνότητα του φορτίου από το Σεπτέμβριο του 2010 και δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια, παρ' ότι του υπεβλήθηε πρόταση της Ε.Φ. για καταστροφή του φορτίου.

Σήμερα, πρόσωπο με πρόσωπο με συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί...

(με στοιχεία από www.sigmalive.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP