Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί το Πίρι Ρέις - Αιδήμων σιωπή από Αθήνα και Λευκωσία...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

(*)
Η τουρκική πρόκληση για την κυπριακή κυριαρχία εκδηλώθηκε τελικά σε όλη της την έκταση σήμερα το απόγευμα, καθώς το "Πίρι Ρέις" ξεκίνησε έρευνες σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπό την προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, του Πανεπιστημίου 9ης Ιουλίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το "Πιρί Ρεΐς", το πλοίο άρχισε έρευνες στις 4.30 το απόγευμα.

Ο κ. Μπενλί δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο, τονίζοντας "δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου", είπε ο κ. Μπενλί.

Ας σημειωθεί ότι οι αμφιβολίες που εκφράζονται από διάφορες (ιδίως φιλοκυβερνητικές) πλευρές σε σχέση με τις τεχνικές δυνατότητες έρευνας του "Πίρι Ρέις", είναι απολύτως εκτός θέματος. Το ζήτημα δεν είναι τι αποτέλεσμα θα βγάλει η Άγκυρα με τις έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ: το ζήτημα είναι ότι τις διεξάγει, τελεία. Και μάλιστα τις διεξάγει με αναγγελίες και επιδεικτική συνοδεία στόλου, δηλαδή αμφισβητεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και ασκεί δική της de facto κυριαρχία στην επίμαχη περιοχή.

Η αντίδραση της ελλαδικής και της κυπριακής ηγεσίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θλιβερή. Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στεφάνου ερωτηθείς επί του θέματος είπε ότι "δε σχολιάζει πληροφορίες" (ενώ πρόκειται για επίσημες τουρκικές αναγγελίες), ο δε πρωθυπουργός της Ελλάδας τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του ζητήσει τη μείωση της έντασης... Και σα να μην έφτανε αυτό, την ώρα που λάμβανε χώρα η μείζων τουρκική πρόκληση, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να προγραμματιστεί το "παγωμένο" εδώ και καιρό κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας! Συγχωρήστε μας το συνειρμό, αλλά η εικόνα θυμίζει θύμα βιασμού που ρωτάει το βιαστή αν θα τη στεφανώσει...

Η δεινή προσβολή της κυπριακής κυριαρχίας επιτείνεται από τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. «Δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο Μπ. Αρίντς ρωτήθηκε για τις έρευνες στη Μεσόγειο και σημείωσε: «Δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία, για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Ο κ. Αρίντς επανέλαβε τη θέση που έχει εκφραστεί κατά καιρούς από επίσημα τουρκικά χείλη ότι η ΕΕ «έκανε λάθος δεχόμενη την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί» και τόνισε πως «η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της».

«Εάν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοινώνει ότι προχωρά στις δραστηριότητες αυτές, στο όνομα ολόκληρου του Νησιού, τότε η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να πει στους Ελληνοκύπριους ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα» πρόσθεσε ο κ. Αρίντς και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, στο δεύτερο μισό του 2012, δήλωσε: «Οι συνομιλίες - με την ΕΕ - δεν θα συνεχιστούν, σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε: εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».

Από ελληνικής πλευράς, ακόμα καμία απάντηση. Και στα ελληνικά ΜΜΕ, ακόμα και σε εκείνα που δίνουν έμφαση στα εθνικά θέματα, χαμηλοί τόνοι και μούδιασμα. Στο ίδιο έργο θεατές...


(*Φωτογραφία: Λευκό φτερό, σύμβολο δειλίας)

11 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:21:00 π.μ. EEST  

Γιατί τι περιμένατε δλδ;;;;
Να αντιδράσουν;;;
Από την άλλη πλευρά είναι το ισραήλ και έκαναν πίσω.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:55:00 π.μ. EEST  

Ισχύει ότι ένα από τα συνοδά πλοία είναι υποβρύχιο;
Αν ναι έχει ενδιαφέρον, μαζί με τη φιλολογία για έξοδο στο Αιγαίο 3 υποβρυχίων, για το βάρος που θα ρίξουν αν ζεσταθούν κι άλλο τα πράγματα. Και οι 3 χώρες (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραηλ)έχουν μεγάλη εξάρτηση από θαλάσσιες μεταφορές και μάλον αστείες ανθυποβριχιακές ικανότητες για τόσο μεγάλη έκταση (Αν. Μεσόγειο).

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

Πρίν μέρες, διαβάζαμε και ακούγαμε για ετοιμότητα, αυξημένη επιφυλακη και εγρήγορση... Μάλιστα περνούσαν και το μήνυμα της ισχυρής αντίδρασης προστασίας του έθνους! Σήμερα βλέπουμε την πραγματικότητα.

Όπως λένε και στο χωριό μου: με τα λόγια, δεν έφαγε κανείς...

Κοχλίας 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

Εγώ περίμενα να βγει ο Τζέφρυ να προτάξει τα στήθια του και να τους πει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.
Δυστυχώς θα έρθουν και χειρότερα.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:52:00 π.μ. EEST  

Μηδέν εις το πηλήκιο!

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:22:00 μ.μ. EEST  

Παιδιά ψυχραιμία.
Ποίός βεβαιώνει ότι η βάρκα είναι στην περιοχή;
Τσιμπάτε με τα λεγόμενα κάποιων θερμόαιμων.
Το στίγμα που έδωσε μέσω AIS δεν επιβεβαιώνει τίποτα.
Έχω το Queen Mary και βάζω το μηχάνημα του AIS σε μια μηχανότρατα. Το στιγμα θα δίχνει ότι το Queen Mary κινήται στην περιοχή παραπλανώντας όλους τους ενδιαφερόμενους.
Το Πίρι Ρέις μάλλον δεν είναι στην περιοχή , είναι αγκαλίτσα σε τουρκικό ντόκο

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:38:00 μ.μ. EEST  

Αφού ο Μαλούχος επιβεβαιώνει ότι οι πολιτική ηγεσία γρηγορεί δε φοβόμαστε τίποτα (λέμε τώρα)...

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

@27 Σεπτεμβρίου 2011 12:22:00 μ.μ. GMT+03:00

Κάτσε ρε μεγάλε γιατί θα μας τρελάνεις!!! Δηλαδή την φρεγάτα και το υποβρύχιο τα είδανε στο AIS; Προφανώς το πολιτικό κατεστημένο σε Ελλάδα και Κύπρο (ω, τι τύχη, έχουμε πολυπολιτισμικούς μαϊντανούς και στις δύο χώρες, στην χειρότερη οικονομική κατάσταση που βρέθηκε ποτέ η χώρα) είτε κοτεύει είτε έχει έρθει σε προσυνεννόηση με την τουρκική ελίτ για μοίρασμα της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ με την Τουρκία ενώ οι φρεγάτες και οι λεονταρισμοί είναι για τα μάτια του κόσμου και για την δημιουργία φόβου.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

Ρε που πήγαν οι "πολέμαρχοι" Πάγκαλος και Μπεγλίτης;;;; Μια "περίεργη" μυρωδιά πλανάται στον αέρα. Λέτε ο Πάγκαλος να είναι πάλι σε εκπομπή του Πρετεντέρη;;;;

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:15:00 μ.μ. EEST  

Όπου κι αν βρεθεί, ο Τούρκος είναι Τούρκος

Διαβάστε αυτό:

turtlebay.foreignpolicy.com/posts/2011/09/26/the_turkish_tussle_at_turtle_bay

Ανώνυμος 1 Οκτωβρίου 2011 στις 12:34:00 π.μ. EEST  

την ανακατοσουρα την εχουμαι εμεις οι ιδιοι τρωγομαστε αναμεταξι μας σαν Ελληνες!!!!!!! που υποτηθεται οτι ειμασται και ολοι οι αλλοι εκμεταλευονται της καταστασης της αλληλοφαγιας που εχουμαι.Η μηπως δεν ειναι ετσι δεν κοιταζει κανενας απο εσας πως να ρηξει τον αλλο τοσους Αιωνες γινεται αυτο δεν το εχουμαι παρει Ειδηση η μηπως?Ξυπνηστε Ρεεεεεεεε και να εισται σε ολα μεσα γιατι σας εφαγε ο Μαρμαγγαλος.Τι Χορτα σας ταηζουναι εχεται ιδεα το τι πεζεται στο εξωτερικο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP