Καμία ελληνική υποχώρηση για τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά -και αποδίδουν σε εσφαλμένη ενημέρωση- τα δημοσιεύματα περί υποχώρησης στην πάγια επιδίωξη της Τουρκίας να καταργηθούν τα μόνιμα πεδία βολής που διατηρεί η Ελλάδα στο Αιγαίο. Αφορμή για τα δημοσιεύματα απετέλεσε η έγκριση από ελληνικής πλευράς τουρκικού αιτήματος για παραχώρηση πέντε περιοχών στο Αιγαίο, στις οποίες θα διεξαχθεί αεροναυτική άσκηση άνευ πυρών (TASMO) μεταξύ 5 και 30 Ιανουαρίου 2009. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μία εκ των περιοχών που ζητούν οι Τούρκοι (Νο3), επικαλύπτει τμήμα του μονίμου Πεδίου Βολής Άνδρου (LGD68) ενώ τα όριά της βρίσκονται εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου, αφού εισέρχονται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τη Μύκονο.

Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος ξένης χώρας για τη δέσμευση περιοχής προς εκτέλεση ασκήσεως σε διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, μόνος αρμόδιος για παροχή εγκρίσεως είναι οι ελληνικές Αρχές. Ως εκ τούτου, η Αθήνα απαντά στο τουρκικό αίτημα ζητώντας τροποποιήσεις στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης. Για παράδειγμα η Νο2 περιοχή που έχει ζητήσει η Τουρκία, επικαλύπτει τμήμα της περιοχής GB στην οποία στις 7 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η ελληνική άσκηση «Τρίαινα». Παράλληλα όμως, κατά την πάγια ελληνική τακτική, εκδίδεται και ΝΟΤΑΜ στην οποία επισημαίνεται η απαίτηση υποβολής σχεδίων πτήσεως και η υποχρέωση των τουρκικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση να μην εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο των 10 ν.μ.

Αυτό έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Από πλευράς ΓΕΑ συμφωνήθηκε η διάθεση τμήματος του Πεδίου Βολής Άνδρου που επικαλύπτεται από την περιοχή Νο3 της τουρκικής TASMO για τις ημερομηνίες 8, 13, 16, 21, 26 και 29 Ιανουαρίου. Εννοείται ότι στη σχετική ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται η απαίτηση υποβολής σχεδίων πτήσεως και η υποχρέωση παραμονής των τουρκικών αεροσκαφών πέραν των 10 ν.μ. Η Τουρκία κατά την πάγια πρακτική της αγνοεί τη ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η ελληνική πλευρά και δίχως να υποβάλλει σχέδια πτήσεως των αεροσκαφών της, εκτελεί την άσκηση. Για τον λόγο αυτόν, με την εμφάνιση των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αυτά χαρακτηρίζονται από την Ελλάδα «άγνωστα» και απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση.

Όσον αφορά τα μόνιμα Πεδία Βολής που έχει ορίσει η Ελλάδα στο Αιγαίο, είναι ανυπόστατη η τουρκική θέση ότι αυτά είναι παράνομα, καθότι περιλαμβάνουν και διεθνή εναέριο χώρο, πράγμα που απαιτεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του ICAO περιοχική συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας. Τα μόνιμα Πεδία Βολής που έχει κηρύξει η Ελλάδα, περιλαμβάνονται σε όλα τα διεθνή αεροναυτιλιακά εγχειρίδια. Η διάθεσή τους για τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου, είναι δυνατή έπειτα από σχετικό αίτημα προς την Ελλάδα. Η Τουρκία, μην επιθυμώντας να αναγνωρίσει ελληνική κυριαρχία και αρμοδιότητες στο Αιγαίο, δεν έχει ζητήσει ποτέ από την Ελλάδα τη διάθεση των μονίμων Πεδίων Βολής.

Τα επίσημα έγγραφα σχετικά με την τουρκική άσκηση και λεπτομέρειες για τα μόνιμα ελληνικά Πεδία Βολής στο Αιγαίο, καθώς και για τις τακτικές των δύο πλευρών, περιέχονται στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».


Πηγή hellenicdefense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP