Τουρκική φρεγάτα καταδίωξε το νορβηγικό σεισμογραφικό στην κυπριακή ΑΟΖ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess που διεξάγει έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα, με την αιτιολογία ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ το πρωί της Δευτέρας, αρχικά δεν επιβεβαίωσε το επεισόδιο, επικαλούμενος ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ωστόσο στη συνέχεια είπε πως αναμένεται επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση για το θέμα τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, που διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Barbaros».

Κατά τις πληροφορίες, η καταδίωξη σημειώθηκε στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18:40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23:50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

www.in.gr

10 σχόλια:

Ανάδελφος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:47:00 μ.μ. EET  

Πρόκειται γιά ευθεία αμφισβήτηση τής Κυπριακής κυριαρχίας στίς θαλάσσιες ζώνες πού τής αντιστοιχούν.Η Τουρκία μέ τόν ορισμό "τουρκική αρμοδιότητα" επιδιώκει νά επιβάλλει ντέ φάκτο τίς θέσεις της. Η συνέχεια αυτού τού σοβαρότατου επεισοδίου, θά εξαρτηθεί από τήν απάντηση πού θά λάβει.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:13:00 μ.μ. EET  

....θά εξαρτηθεί από τήν απάντηση πού θά λάβει....

η οποία θα είναι, να τρέχουμε στους οηεδες και στους διεθνείς οργανισμούς για να βρούμε το δίκιο μας, περιμένοντας κάποια notam ή κάποια συμβουλη προς την τουρκία, να εφαρμόσει τους κανόνες διεθνούς δικαίου.
παλιά και "άκρως επιτυχημένη" ελληνική συνταγή.
δεν ξέρουν οι απέναντι με ποιούς έχουν να κάνουν!

Ευστάθιος Παλαιολόγος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

Ελπίζω το διάβημα να είναι αυστηρότατο...

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:31:00 μ.μ. EET  

Αυτά που λέει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όπως έχουμε δει πολλές φορές και στο Αιγαίο, δεν είναι πάντα αλήθεια.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:39:00 μ.μ. EET  

Ρε παιδιά τι θα γίνει τελικά μ'αυτούς τους διεθνείς τραμπούκους;;;
Κανας sub-harpoon περισσεύει;;;;

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:00:00 μ.μ. EET  

sub-harpoon....πλακα στην πλακα κατι τετοιο χρειαζεται αλλα...Κωστας

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:14:00 μ.μ. EET  

ο τύπος του όπλου δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρξει και στα δύο Ελληνικά κράτη, μακροχρόνιος πολιτικός-διπλωματικός-στρατιωτικός σχεδιασμός που να τηρείται σχολαστικά και με ευλάβεια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί προειδοποιητική βολή δεν έχει να κάνει με τον τύπο του όπλου αλλά με σχέδιο-σχέδιο-σχέδιο κι εκπαίδευση-εκπαίδευση και περισσότερη εκπαίδευση. Πολιτικών-διπλωματών-στρατιωτικών-ΜΜΕ- και κοινής γνώμης.

Γεράκι 4 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:22:00 π.μ. EET  

Κάποια σχόλια σχετικά με τα όσα γράφει η μεγάλη των πραβντανίστας δημοσιογραφική σχολή που ολοένα και διευρύνεται.

Η αναφερόμενη καταδίωξη από την GIRESUN που παρα λίγο μάλιστα να εμβολίσει το RPINCESS δεν μπορεί να έγινε στο οικόπεδο 9 για δύο λόγους και το πιο πιθανό είναι να μην έγινε καν. Πρώτον, η GIRESUN, όπως γράφουν εξάλλου οι ίδιοι οι πραβντανίστας, επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή που διεξάγει έρευνες το Barbaros το οποίο και συνοδεύει όπως αναφέρουν. Το BARBAROS όμως δεν έχει καμιά δουλειά με το οικόπεδο 9 που βρίσκεται 30νμ νότια της Λάρνακας, αντιθέτως διεξάγει έρευνες ανατολικά της Πάφου, στην περιοχή ερευνών βάσει της NAVTEX 65/14 κάτι που επιβεβαιώνεται κι από το AIS, . Εκτός αν το "συνοδεύει", όπως γράφουν, σε μια απόσταση 100νμ. Δεύτερον, γράφουν πως το PRINCESS έκανε έρευνες στο οικόπεδο 9, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πάνω από το οικόπεδο 12, για να δέσει το γλυκό της προσπάθειας εμβολισμού με το κοίτασμα Αφροδίτη, ενώ στην πραγματικότητα το ερευνητικό κατευθύνονταν ΝΔ-Δ κι όχι Ν, δλδ προς τα οικόπεδα 5-6-7-10-11 στα οποία θα διεξάγονταν οι έρευνες όπως αποδεικνύεται και βάσει των στιγμάτων του AIS. Οι ίδιοι οι Τούρκοι αναφέρουν ξεκάθαρα εξάλλου πως το συμβάν έλαβε χώρα ανατολικά της Κύπρου κι όχι νότια, άρα προς Πάφο μεριά κι όχι Λάρνακας κι Αφροδίτης, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Επίσης, για άλλη μια φορά προβάλλεται διαστρεβλωμένα μια λεπτομέρεια που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, μάλιστα από δημοσιογράφους γνωστούς για την ευαισθησία τους στα εθνικά θέματα, κι αφορά την περιοχή ερευνών του BARBAROS. Γράφτηκε πριν μερικές μέρες λανθασμένα, κι έκτοτε αναπαράγεται αβίαστα, πως η περιοχή της τουρκικής NAVTEX περιλαμβάνει έκταση των οικοπέδων 4-5-6. Τονίζουν μάλιστα πως είναι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λες και θα μπορούσε τα οικόπεδα να είναι εκτός της. Αναφέρεται μάλιστα πως και η παλαιότερη περιοχή έρευνας περιλάμβανε από την άλλη μεριά το οικόπεδο 3. Στην πραγματικότητα για την περίπτωση του οικ.3 η τουρκική NAVTEX παραβίαζε τόσο οριακά το όριο που προσωπικά δεν ήμουν σίγουρος αν πράγματι το ξεπερνούσε, έστω οριακά (<1νμ) ή ήταν λόγω ανακρίβειας της αποτύπωσης των ορίων που είχα. Ενώ για τη δε επίκαιρη περίπτωση δεν τίθεται καμία αμφιβολία καθώς η περιοχή αναγγελίας ερευνών εκτείνεται άνω των 30νμ βορείως των οικ.5-6 (>55νμ ΒΑ του οικ.4) και σε καμία περίπτωση δεν τα περιλαμβάνει όπως ισχυρίζονται. Θα πρέπει μάλιστα να μάθουν επιτέλους και τη βαρύτητα των όρων, καθώς παρατηρώ πως η τουρκική αναφορά κάνει λόγω για προειδοποίηση και διασφάλιση απομάκρυνσης του ερευνητικού από θαλάσσια ύδατα, ενώ κάποιοι φωστήρες μας διαμορφωτές γνώμης αναφέρονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα, στα οποία μάλιστα προσπάθησαν να το εμβολίσουν.

Από όσο διαβάζω η τουρκική προειδοποίηση για παραβίαση θαλάσσιων υδάτων υπό τουρκική αρμοδιότητα έλαβε χώρα όταν το ερευνητικό ήταν στο οικ.7, νότια της Πάφου και κατευθυνόταν Α-ΝΑ στα ανατολικότερα οικόπεδα (4-6). Διαβάζω επίσης πως η τουρκική Φ/Γ δεν πλησίασε το ερευνητικό εγγύτερα των 16νμ. Από τα στίγματα του AIS φαίνεται στην εικόνα πως έχει μια λογική ερμηνεία σε αντίθεση με των πραβντανίστας. Τα κίτρινα σημεία είναι τα στίγματα του PRINCESS που έφυγε από Λάρνακα με κατεύθυνση τα οικ.5-6, με κόκκινο πλαίσιο η περιοχή ερευνών της NAVTEX 65/14 που υποτίθεται περιλαμβάνει τα οικόπεδα 4-6, και τα κόκκινα στίγματα του BARBAROS που βολοδέρνει προς αναζήτηση της περιοχής.

Γεράκι 4 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:22:00 π.μ. EET  

Πέρα από τις κραυγές, τις διαστρεβλώσεις και στις ασυναρτησίες, το σοβαρό της υπόθεσης είναι η επιμονή και η συνέπεια της τουρκικής διεκδίκησης που "κατοχυρώνεται" με έργο, δλδ με την καταγραφή της εν λόγω πράξης που προειδοποιούσε το νορβηγικό ερευνητικό ότι "μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα." Η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη καθώς είναι γνωστή η επίσημη τουρκική θέση προς τους διεθνείς οργανισμούς, με την οποία διεκδικεί και θεωρεί πως έχει νόμιμα δικαιώματα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E. Το μήκος αυτό απεικονίζεται στην παραπάνω εικόνα με το ανατολικό όριο της γκρι περιοχής που τέμνει το οικόπεδο 7 και περιλαμβάνει το μισό βόρειο κομμάτι των οικοπέδων 4 έως 7. Με αυτές τις λεπτομέρειες υπόψη μπορεί να βγει ασφαλέστερο συμπέρασμα και νόημα του συμβάντος, καθώς επίσης αποκτά νόημα και η δημοσιογραφική λεπτομέρεια που αναφέρει πως η προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου αφορούσε τη μη είσοδο σε λωρίδα των οικοπέδων 5-6. Οι υπόλοιποι "ενημερώνουν" για εμβολισμούς στο οικ.9 με ολίγο από Αφροδίτη. Ίδια παρενόχληση υπήρξε και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή (πχ εδώ) και δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση με την έννοια ότι αν δεν υπήρχε, θα συνιστούσε μιας εις βάρους τους de facto αποδοχή της κυπριακής οικοπεδοποίησης όσον αφορά τα βόρεια όρια τους που θα ακύρωνε τις εκεί διεκδικήσεις τους.

Βλέποντας δε την εικόνα οικοπεδοποίησης παρατηρεί κανείς πως στα δυτικά υπάρχει μεγάλο κενό, δίχως οικόπεδα, σε σχέση με τη μαθηματική μέση γραμμή που εκτείνεται στο μέγιστο 90νμ βόρεια των οικ.4-5-6, σε αντίθεση με το ανατολικό μέρος που υπάρχουν τα οικ.2-3 που εξαντλούν τη μη οριοθετημένη μέση απόσταση καθώς εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα έναντι των ακτών Λιβάνου-Συρίας που αναλογικά τα μήκη τους σε σύγκρισή με της Κύπρου δεν δημιουργούν προβληματισμούς κι αμφισβητήσεις όσο έναντι των τουρκικών στα δυτικά. Η Τουρκία λοιπόν εξ αρχής διεκδικεί και θυμίζει με συνέπεια ότι δεν υφίσταται οριοθέτηση στη Δ-ΒΔ μεριά της Κύπρου και δεν αποδέχεται καν το κενό που υπάρχει από τα 4-5-6 ως τη μέση απόσταση. Τέλος, μια μικρή λεπτομέρεια που δεν γνωρίζω πόσο πραγματική αξία έχει, αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή ερευνών του BARBAROS θα μπορούσε να εκτείνεται, βάσει των διεκδικήσεών τους, πιο νότια, κι όχι να "περιορίζεται" στο σχεδόν βόρειο ήμισυ.

Γεράκι 4 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:33:00 π.μ. EET  

Με έντονη γραφή μια διόρθωση της πρώτης μου καταχώρησης:


Από όσο διαβάζω η τουρκική προειδοποίηση για παραβίαση θαλάσσιων υδάτων υπό τουρκική αρμοδιότητα έλαβε χώρα όταν το ερευνητικό ήταν στο οικ.7, νότια της Πάφου και κατευθυνόταν ΝΔ-Δ στα δυτικότερα οικόπεδα (4-6).



Μεταμεσονύχτια χτύπησε η εκδίκηση των πραβντανίστας μπερδεύοντας ανατολή με δύση.
:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP