Οι τρεις λόγοι της παρουσίας της τουρκικής φρεγάτας

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Τρεις λόγοι, κυρίως, κρύβονται πίσω από την ενέργεια της Άγκυρας να δημιουργήσει «πραγματικό σάλο» από την προγραμματισμένη παρενόχληση του σεισμογραφικού Princess από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η ροή και εξέλιξη των γεγονότων φανερώνουν πως η Τουρκία εκ προθέσεως προέβη τόσο στην παρενόχληση του υπό νορβηγικής σημαίας σεισμογραφικού όσο και στην μετέπειτα διαχείριση του συμβάντος. Όπως πληροφορείται η «Κ», η διαχείριση του περιστατικού από πλευράς Άγκυρας, όντως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μέσα από το εν λόγω συμβάν. Και τούτο διότι αφενός δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα παρόμοιο περιστατικό και αφετέρου το γεγονός, σύμφωνα με πηγές της «Κ», δεν επισυνέβηκε εντός του τεμαχίου «9» αλλά εντός του τεμαχίου «6». Με λίγα λόγια και κατόπιν τούτων, το πρωτοφανές στην όλη υπόθεση, δεν είναι αυτό καθαυτό το περιστατικό αλλά η ανακοίνωση από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο από μόνο του δημοσιοποίησε το γεγονός.

Συνομιλώντας με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, η «Κ» καταγράφει το τι πραγματικά έγινε είναι:
• Το σεισμογραφικό Princess άρχισε σεισμογραφικές έρευνες στο οικόπεδο «9» για λογαριασμό της TOTAL (ο γαλλικός κολοσσός αποτάθηκε στην νορβηγική εταιρεία, στην οποία ανήκει το Princess, για την διεξαγωγή των ερευνών μετά από την σχετική αδειοδότηση από τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Κουγιάλη).

• Το σεισμογραφικό Princess για να μπορέσει ωστόσο να διεκπεραιώσει την έρευνα σε όλη την έκταση του οικοπέδου «9» σε κάποια φάση υποχρεώθηκε να εισέλθει και στο οικόπεδο «6».

• Ως γνωστό, η Άγκυρα αμφισβήτησε και συνεχίζει να αμφισβητεί και δημόσια ότι το οικόπεδο «6» (όπως και τα «4», «5») εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ και η ίδια υποστηρίζει πως βρίσκεται σε ύδατα «τουρκικής αρμοδιότητας».

• Η παρενόχληση του Princess από την τουρκική φρεγάτα Giresun (Κερασούντα, εκσυγχρονισμένη με το σύστημα Genesis) έγινε όταν το πρώτο βρισκόταν εντός του οικοπέδου «6» και όχι εντός του οικοπέδου «9», όπως αφέθηκε να διαρρεύσει από πλευράς Άγκυρας.

• Η παρενόχληση του Princess, σύμφωνα με τον υπεξ Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπαμ Φώτη Φωτίου, έγινε δια ασυρμάτου και δεν υπήρξε καμία «καταδίωξη». Αντίθετα η τουρκική πλευρά επισήμως αφήνει το θέμα αδιευκρίνιστο ενώ παρασκηνιακά διαρρέεται ή αφήνεται να νοηθεί πως υπήρξε «καταδίωξη».
• Το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο οικόπεδο «6» και όχι στο οικόπεδο «9» έχει την δική του σημασία, αφού εντός εκείνης της περιοχής παρόμοια κρούσματα συμβαίνουν αρκετά συχνά, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδρά και να προχωρά σε καταγγελίες.

• Αντίθετα, τώρα, για πρώτη φορά η Άγκυρα δημοσιοποιεί η ίδια το περιστατικό, με το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση και το θέμα να προβάλλεται εκτενώς στα τουρκικά ΜΜΕ

Τι κρύβεται πίσω από το γεγονός
Τα ανωτέρω στοιχεία μπήκαν στο μικροσκόπιο του Προεδρικού αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν σε μερικές εκτιμήσεις, τις οποίες φαίνεται πως υιοθετούν και ξένοι διπλωμάτες. Ότι δηλαδή, η Άγκυρα προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια για τρεις κυρίως λόγους:

1. Εκφοβισμό εταιρειών. Μετά και την αδειοδότηση της TOTAL για τρισδιάστατες έρευνες στο «Οικόπεδο 9», η Άγκυρα αντιλήφθηκε πως παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της, εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ αφενός συνεχίζουν να επιδεικνύουν και αφετέρου προχωρούν μάλιστα σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων. Τούτο, φαίνεται να ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία θέλησε εκ νέου να στείλει «μήνυμα» προς τις εταιρείες ότι εννοεί αυτά που διακηρύττει για την αμφισβητούμενη περιοχή και όχι μόνο.

2. Εσωτερική κατανάλωση. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν και ενόψει εκλογών, φαίνεται να είναι λόγοι που οδηγούν την Άγκυρα να προβαίνει σε ενέργειες, οι οποίες να συνοδεύονται με «πομπώδη διαχείριση», ώστε να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η κυβέρνηση έχει υπό έλεγχο τα συγκεκριμένα ζητήματα της ενέργειας σε σχέση με την Κύπρο, μιας και το εν λόγω θέμα αποτελεί και σημείο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

3. Εκ των πραγμάτων, όξυνση της κατάστασης μεταξύ Άγκυρας – Λευκωσίας σε οποιοδήποτε θέμα, δημιουργεί από τη μια απίστευτες δυσκολίες στο θέμα του κυπριακού για εξεύρεση Κοινού Ανακοινωθέντος και από την άλλη η Τουρκία δια της μεθόδου του μαστιγίου, «πιέζει» τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει η τελευταία πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για υποχωρήσεις στο κυπριακό, «ώστε να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στην περιοχή».


Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

4 σχόλια:

AXEΡΩΝ 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:42:00 π.μ. EET  

Ὅσον ἀφορᾶ το 2,ἄς το χωνέψουμε ἐπιτέλους ὅτι στο κυπριακό δέν ὑπάρχει στην Τουρκία ἐσωτερική κατανάλωση,ἐκτός ἀπό τα πολιτικά πράγματα του ψευδοκράτους.
Ἡ στάση της Τουρκίας ἕναντι της Κύπρου εἶναι δομημένη και δεδομένη.
Ἀπλῶς,ὅταν βρίσκουν βολικούς συνομιλητές,οἱ Τούρκοι ἀποθρασύνονται.
Ἄς μήν τους δίνουμε,ἐπιτέλους,το ἄλλοθι της ἐσωτερικῆς καταναλώσεως,ἐκτός και ἄν στην πραγματικότητα εἴμαστε ἑμείς που κάνουμε ἐσωτερική κατανάλωση τους τσαμπουκάδες της Ἄγκυρας.
Ὅσον ἀφορᾶ το 3,μήν σώσει και ἐκδοθεί κοινό ἀνακοινωθέν.
Και ὅσο για τα περί ὀξύνσεως και ἐκβιασμῶν,παραπέμπω στα ἀνωτέρω περί (δικῆς μας) ἐσωτερικῆς καταναλώσεως.

Alexandros 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:22:00 π.μ. EET  

Εντάξει αΣ πούμε πως έχουν πετύχει διάνα, πως σκοπεύουν να αντιδράσουν;

Γεράκι 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:45:00 μ.μ. EET  

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολιασμού μου. Το άρθρο νομίζω ότι αναφέρει ανακρίβειες διότι:

(1) Προφανώς εκ προθέσεως έλαβε χώρα η παρενόχληση και τη δική μου ερμηνεία την κατέθεσα στο προηγούμενο σχόλιο.

(2) Από όσο γράφτηκε η προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου που κάποιοι το βάφτισαν προσπάθεια εμβολισμού έγινε όταν το σεισμογραφικό ήταν στο οικόπεδο 7 κι όχι στο 6. Είναι λογικότερο αν ληφθεί υπόψη ότι (α) η προειδοποίηση αφορούσε την προσπάθεια αποτροπής εισόδου σε λωρίδα των οικοπέδων 5 και 6 όπως γράφτηκε στον τύπο, (β) η διεξαγωγή σεισμογραφικών ήταν γνωστή κι αναμενόταν από τους Τούρκους καθώς κι ότι η σχετική έρευνα αφορούσε εκτός των άλλων και "μέρος των ερευνητικών Τεμαχίων 6, 7" βάσει της επίσημης ανακοίνωσης.

(3) Το Princess δεν μπορεί να έκανε έρευνες στο οικόπεδο 9 για λογαριασμό της Total όπως επαναλαμβάνεται λανθασμένα και σε αυτό το άρθρο καθώς τη σχετική άδεια εκμετάλλευσης του 9 έχει η κοινοπραξία ENI-Kogas η οποία δραστηριοποιείται επίσης στο 2 και 3. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι και μου διαφεύγει, πάντως γνωρίζω ότι το 9 κατέληξε στην εν λόγω κοινοπραξία κι όχι στην Total μετά από περιπέτειες. (1, 2)

(4) Ο ισχυρισμός πως το Princess "για να μπορέσει ωστόσο να διεκπεραιώσει την έρευνα σε όλη την έκταση του οικοπέδου «9» σε κάποια φάση υποχρεώθηκε να εισέλθει και στο οικόπεδο «6» δεν έχει απολύτως καμία λογική αν δεις κανείς το σχετικό χάρτη. Ανάμεσα στο 9 και στο 6 μεσολαβούν τα 7 και 8 που εκτός του ότι σημαίνει 66νμ που παραπέμπει στη συνοδεία των 100νμ που καυτηρίασα, σημαίνει πως ισχυρίζονται ότι για να κάνει ένα σεισμογραφικό έρευνα σε όλη την έκταση ενός οικοπέδου πρέπει να περάσει σουβλάκι τα 2 με 3 γειτονικά και να διανύσει μια απόσταση πολλών δεκάδων ναυτικών μιλιών χωρίς να έχει την ανάλογη άδεια.

(5) Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί ότι το εύρος των οικοπέδων 4, 5 και 6 μόνο ότι βρίσκονται εξ ολοκλήρου στη κυπριακή ΑΟΖ αλλά και του οικοπέδου 7 το οποίο περιλαμβάνεται στο τουρκικό (παράνομο) οικόπεδο 5028 όπως φαίνεται στην προηγούμενη εικόνα κι όπως αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο περί επίσημης τουρκικής θέσης δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E που τέμνει το οικόπεδο 7. Τόνισα το "εξ ολοκλήρου" διότι έχει σχέση με το "μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7" της επίσημης ανακοίνωσης (βλ. 2β) καθώς και με τη προειδοποίηση να μην εισέλθει σε "λωρίδα των οικοπέδων 5 και 6" όπως γράφτηκε (διαρροή;) στον τύπο (βλ.2α).

Γεράκι 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:45:00 μ.μ. EET  

(6) Η αδειοδότηση της Total βάσει της επίσημης ανακοίνωσης αφορά "σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων", "εντός του ερευνητικού Τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών Τεμαχίων 6, 7 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας." ωστόσο η Άγκυρα δεν ενοχλήθηκε από καμία έρευνα στο οικόπεδο 9 όπως αναφέρεται, το οποίο δεν ανήκει καν στη Total, αλλά ενοχλήθηκε αν μπορούμε να το πούμε έτσι, από τη δραστηριότητα που αφορά τα 6 και 7.

Βάσει και των παραπάνω ίσως δεν είναι τυχαία τα εξής:

- Οι αδειοδοτήσεις έως τώρα αφορούν οικόπεδα που δεν αμφισβητούνται από την Άγκυρα (βλ. χάρτη).
- Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για σεισμικές έρευνες σε μέρος των 6 και 7.
- Η τουρκική προειδοποίηση, σύμφωνα με τον τύπο, έκανε λόγο για λωρίδα των 5 και 6 (προφανώς εννοούν 6 και 7 ή 5, 6 και 7).
- Τα διαθέσιμα στίγματα του Princess, μέσω AIS, είναι αξιοπρόσεχτα ικανοποιώντας όλες τις εκδοχές.
- Η τουρκική NAVTEX με τις έρευνες του Barbaros είναι στο τουρκικό 4321 που ανήκει στην TPAO όπως της ανήκουν και τα 4511 και 4512 με ότι σημαίνει αυτό ως πιθανά βήματα κλιμάκωσης προς τα δυτικά αλλά και προοπτική κλιμάκωσης στα νότια εντός κυπριακής ΑΟΖ αν της δοθεί και το 5028.

Νομίζω ότι γίνεται σαφές πως η οικοπεδοποίηση σε μη οριοθετημένη θαλάσσια έκταση δεν προσφέρει τη λύση που πολλοί πιστεύουν. Οι γραμμές τους εκεί που υπάρχει αμφισβήτηση δεν αποτελούν κάποιου είδους εμπόδιο για τις όποιες διεκδικήσεις. Δεν ξέρω αν τα κάστανα από τη φωτιά τα βγάλουν ξένα συμφέροντα προσφέροντας πλάτες και de facto λύσεις που θα επιβληθούν κάτι που ισχυρίζονταν και πολλοί δικοί μας φωστήρες στο δικό μας πρόβλημα οριοθέτησης. Με τις μπούρδες που έλεγαν δεν νομίζω και δεν ξέρω αν το χειρότερο είναι οι μπούρδες τους ή το ότι στήριζαν τις θέσεις τους στη πεποίθηση (ευχή) να μας σώσουν ξένα συμφέροντα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP