Βοήθεια για την Κεφαλλονιά από το Πολεμικό Ναυτικό

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αποστέλλονται για βοήθεια στη δοκιμαζόμενη από τους σεισμούς Κεφαλλονιά. Συγκεκριμένα, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου και έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Κεφαλονιάς Α. Παρίση, απέπλευσε σήμερα το πρωί από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με προορισμό την Κεφαλονιά, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» (A-374).

Εντός της ημέρας θα αποπλεύσει για την Κεφαλονιά και το Αρματαγωγό (Α/Γ) «ΧΙΟΣ» (L-173), το οποίο διαθέτει δυνατότητα για παροχή καταλύματος σε 250 περίπου άτομα, ενώ θα μεταφέρει επίσης είδη πρώτης ανάγκης.

Το ΠΓΥ "Προμηθεύς" μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, καθώς και φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στο πλοίο επιβαίνει και ομάδα ιατρών του Πολεμικού Ναυτικού, υποστηριζόμενη από το σύστημα τηλε-ιατρικής «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» που υλοποιείται μέσω των δορυφορικών επικοινωνιών του πλοίου. Το πλοίο διαθέτει επίσης μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό - μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΓΥ "Προμηθεύς" είναι το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πλοίο σε ολόκληρη την ιστορία του ΠΝ, φτάνοντας τους 13.400 τόνους με πλήρη φόρτο. Οι δυνατότητες υποστήριξής του είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το καθιστούν ικανό για δράση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Περιλαμβάνουν τον εν πλω ανεφοδιασμό των πλοίων του ΠΝ ή άλλων συμμαχικών πλοίων με πετρέλαιο Diesel F-76, καύσιμο Ε/Π JP-5, πυρομαχικά, κατευθυνόμενα βλήματα, τορπίλες, κρίσιμα αμοιβά υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.

Παράλληλα, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει δυνατότητα συνδρομής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κλπ). Για το σκοπό αυτό διαθέτει επιπλέον ενδιαιτήσεις για παροχή καταλύματος στον πληθυσμό των πληγέντων περιοχών, δύναται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταυλισμούς προσφύγων και τέλος να τους εφοδιάσει με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (που μπορεί να μεταφέρει σε 1 containers των 20 κπ).

Για την αποστολή των δύο πλοίων στην Κεφαλονιά, έχει ενημερωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

2 σχόλια:

Μάριος 1 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:24:00 μ.μ. EET  

Μπράβο, αλλά γιατί τόση καθυστέρηση; Η γενική εικόνα των ζημιών είχε γίνει σαφής μέσα στο πρώτο 24ωρο, και πολύ λέω. Το εμπορικό ναυτικό ανταποκρίθηκε πολύ γρηγορότερα.

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:05:00 π.μ. EET  

Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεσαι ένα μεγάλο LHD, τάξης μεγέθους 20,000+τόννων το οποίο να μπορεί να μεταφέρει 20+ μεγάλα ελικόπτερα. Όλα αυτά σε μια ιδανική περίπτωση, σε μια ναυτική χώρα η οποία δεν θα χειμμάζονταν απ' την κρίση...
Δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός της ναυπήγησης από ένα έθνος νομάδων χωρίς ουδεμμία επαφή με την θάλασσα όπως οι Τούρκοι, ενός τέτοιου πλοίου, και την αφελή τοποθέτηση κάποιων ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη από δαύτα, και σύντομα θα το στείλουμε στον πάτο του Αιγαίου, όταν χρειαστεί.
Ένα τέτοιο πλοίο, έχει πολλαπλές χρήσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP