ΗΠΑ: Επίθεση ελεύθερων σκοπευτών σε υποσταθμό ενέργειας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ένα σοβαρότατο περιστατικό τρομοκρατικής δράσης στις ΗΠΑ έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με άρθρο της Rebecca Smith, ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο (16/4)  επίθεση σε υποσταθμό ενέργειας στο Silicon Valley της Kαλιφόρνια. Οι δράστες κατάφεραν εντός 19 λεπτών να θέσουν εκτός λειτουργίας 17 μετασχηματιστές, διαφεύγοντας κατόπιν με ευκολία εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Σύμφωνα με τον -τότε- πρόεδρο της Ομοσπονδιακής επιτροπής διαχείρισης ενέργειας (Federal Energy Regulatory Commission - FERC) Jon Wellinghoff, “πρόκειται για το σημαντικότερο περιστατικό εσωτερικής τρομοκρατίας σχετικό με το ενεργειακό δίκτυο των ΗΠΑ, που έχει ποτέ καταγραφεί.” Αξίζει να σημειωθεί πως το  περιστατικό, δεν δημοσιοποιήθηκε, προφανώς κατόπιν άνωθεν παρέμβασης , ενώ ο υποσταθμός της εταιρίας PG&E παρέμεινε κλειστός για περίπου ένα μήνα. Υποσταθμοί σαν τον συγκεκριμένο είναι κρίσιμης σημασίας για την σταθερότητα του δικτύου και έστω και προσωρινή παύση της λειτουργίας τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά μπλακ-άουτ.

Η σοβαρότητα της επίθεσης παρακίνησε την FERC να αναζητήσει την γνώμη ειδικών από το Κέντρο Πολέμου Επιφανείας του US Νany, που εδρεύει στο Dahlgren της Virginia – κέντρο εκπαίδευσης βατραχανθρώπων. Σύμφωνα με αυτούς η επίθεση είχε χαρακτηριστικά “επαγγελματικής δουλειάς”. Στο σημείο από το οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση οι αρχές ανακάλυψαν περισσότερους από 100 κάλυκες χωρίς αποτυπώματα, ενώ τους σκοπευτές διευκόλυνε και συνεργός που είχε τον ρόλο προωθημένου παρατηρητή, καθώς ανακαλύφθηκαν οι πρόχειρες θέσεις από τις οποίες ενεργούσε. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σοβιετικής προέλευσης, πιθανότατα AK-47 ή SDV (Dragunov) Όπως ήταν φυσικό η επίθεση προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στα καθ' ημάς τώρα..To ανωτέρω περιστατικό θα έπρεπε να αποτελέσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, σχετικά με την ασφάλεια “μαλακών στόχων” σε περιόδους κρίσης ή και επιχειρήσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:26:00 μ.μ. EET  

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οδυσσέας 6 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:29:00 μ.μ. EET  

Εντός ολίγου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP