Στην Καμπούλ θα παραμείνει τελικά η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ακυρωθεί η μετακίνησή της στη Χεράτ

Aγγ. Αθανασόπουλος - ΒΗΜΑ

Σε ανατροπή των αποφάσεων της προκατόχου της σχετικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για ακύρωση της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στη Χεράτ και την παραμονή της στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Η σχετική εισήγηση θα επικυρωθεί σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (όπου αναμένεται να συζητηθούν και άλλες στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας στο εξωτερικό).

Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Οι τελικές εισηγήσεις διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες του «Βήματος», το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) θα παραμείνει στην Καμπούλ και μάλιστα δεν αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών του. Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επίσης ομάδα 19 στρατιωτικών συμβούλων (ΟΜLΤ)- η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 16 συμβούλους. Επιπλέον, η εισήγηση προβλέπει την ανάπτυξη 52 στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε η χώρα μας αναλαμβάνει τη διοίκησή του για ένα εξάμηνο (με προοπτική επέκτασής της για ένα έτος).

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ΓΕΕΘΑ, ότι στον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε προβλεφθεί όχι απλά η μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν αλλά η περαιτέρω προώθησή τους στην πόλη Φαράχ (νοτιοδυτικά), η οποία βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας (αυτόν που ενώνει τη Χεράτ με την Κανταχάρ και αποτελεί συχνό στόχο των Ταλιμπάν). Ο βαθμός επικινδυνότητας στην περιοχή αυτή ήταν υψηλός βάσει και των σχετικών εκτιμήσεων του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα προσανατολίζεται στην εξισορρόπηση της ματαίωσης της μετάβασης ελληνικών δυνάμεων στο Νοτιοδυτικό Αφγανιστάν μέσω άλλων οδών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ενδεχόμενο να προσφέρει η Αθήνα χρήματα στο ταμείο για την ανασυγκρότηση του αφγανικού στρατού, καθώς και σε διάφορες Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (Ρrovincial Reconstruction Τeams- ΡRΤ) που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ΙSΑF. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη συνεισφέρει χρηματικά σε ΡRΤ που διοικούν οι Ούγγροι, ενώ σχεδιάζει, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε αυτά που διοικούν Λιθουανοί, Εσθονοί, Τσέχοι και Ισπανοί.


2 σχόλια:

Nikos 13 Νοεμβρίου 2009 στις 11:25:00 π.μ. EET  

Καλυτερα κατα τη γνωμη μου. Αμα ητανε οι Αμερικανοι πιο ντομπροι συμμαχοι να τον παιζαμε το κωλο μας αλλα οχι οπως ειναι τα πραματα να παιζουμε το κωλο μας για αυτους.

Αποστόλης 13 Νοεμβρίου 2009 στις 2:24:00 μ.μ. EET  

Οι απώλειες που θα είχαμε στο Φαράχ θα ήταν (σύμφωνα με μελέτη του ΓΕΣ) 2% επί της συνολικής δυνάμεως, ήτοι 6 άτομα στους 300 που θα αποτελούσαν την αποστολή, πράγμα απαράδεκτο. Πολύ καλά έκαναν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP