Εκλεκτικές συγγένειες και «γαλάζια» διαδοχή
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Του Σταυρου Λυγερου
Η μάχη της διαδοχής δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Ν.Δ. Αφορά το πολιτικό σύστημα και την πορεία της χώρας. Μπορεί στο τιμόνι σήμερα να βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει απέναντί του. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα, αλλά κυρίως για τα εθνικά. Ο πρωθυπουργός έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις/προθέσεις για τα εθνικά θέματα και για την εθνική ταυτότητα. Τις απόψεις του μπορεί να μην τις διακήρυξε, αλλά ούτε και τις έκρυψε. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις (όπως προκύπτει από κατά καιρούς ποιοτικές έρευνες) είναι πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, αλλά όχι του παρόντος.
Του παρόντος είναι ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στη Ν.Δ. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που πρεσβεύει μία άλλη θεώρηση, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφορείται από μία παραλλαγή των αντιλήψεων του πρωθυπουργού, με τις οποίες δεν συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των «γαλάζιων». Εάν –παρά τις δημοσκοπήσεις– εκλεγεί η θυγατέρα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός και η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν παρεμφερή στάση για τα εθνικά θέματα και για τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα. Λόγω, μάλιστα, του αρχηγικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., είναι λογικό να προεξοφλήσουμε ότι αυτή η στάση θα επιβληθεί ως πολιτική και των δύο κομμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιβληθεί σαν εθνική πολιτική μία πολιτική που πιθανότατα θα βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πεποιθήσεις και επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Η πεμπτουσία, όμως, του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η δυνατότητα έκφρασης και αναλογικής εκπροσώπησης - παρέμβασης στο κοινοβουλευτικό επίπεδο των υπαρκτών σε μία κοινωνία ιδεολογικο-πολιτικών ρευμάτων. Οσο πιο πολύ οι κομματικοί σχηματισμοί εκφράζουν αυτά τα ρεύματα τόσο πιο λειτουργική και πιο παραγωγική καθίσταται η δημοκρατία. Αντιθέτως, όταν οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν αυτά τα ρεύματα δημιουργείται ένα χάσμα, που υπονομεύει τη δημοκρατία. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι θα πάνε να ψηφίσουν στις 29 Νοεμβρίου.
www.kathimerini.gr
(σημ Εν κρυπτώ: Μας πρόλαβε με το άρθρο του ο εξαίρετος Σ.Λυγερός..ίσως να θυμούνται μερικοί απο τους αναγνωστες τι λέγαμε στις 16/9 για το "οριζόντιο σχίσμα που διαπερνα τα δυο κομματα εξουσίας".. ετοιμάζουμε κάτι σχετικό με το θέμα,προσεχώς περισσότερα )
5 σχόλια:
Πάντα εύστοχες οι αναλύσεις του Σταύρου Λυγερού. Και δείχνουν με σαφήνεια ποιος υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ πρέπει να ψηφιστεί και ποια υποψήφια αρχηγίνα πρέπει να φάει μαύρο...
εχουμε αυτους που εμεις ψηφιζουμε,
ας ελπισουμε οτι ξυπνησε πια αυτος ο λαος και θα ψηφισουν αυτον που μας αξιζει αλιως καληνυχτα ελλαδα
ΓΑΠ, Ντόρα, Αντώνης = 'Ιδια πολιτική στα εθνικά θέματα... Δεν υπάρχει ελπίδα! Ο πολύ καλός κ. Λυγερός δε διαβάζει εφημερίδες;
ποιές εφημερίδες ανώνυμε φίλε? την Α1?
νομίζω ότι αυτό που ισχυρίζεσαι δεν θα αντέξει σε σοβαρή κριτική..εάν και εφόσον θές να το συζητήσουμε
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ.
Δημοσίευση σχολίου