Επίσκεψη του γαλλικού αεροπλανοφόρου « Charles de Gaulle »
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Tην επικείμενη επίσκεψη του αεροπλανοφόρου « Charles-De-Gaulle » σε ελληνικά νερά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η Γαλλική πρεσβεία στην ΑΘήνα. Συγκεκριμένα το εκτοπίσματος 42.000 τόνων σκάφος θα αγκυροβολήσει στον κόλπο του Φαλήρου στις 3 Δεκεμβρίου και καταπλεύσει στη Σούδα της Κρήτης από 4 έως 8 Δεκεμβρίου.
Tο Charles-De-Gaulle μόλις ολοκλήρωσε μια περίοδο συντήρησης αρκετών μηνών, γνωστή ως « IPER » (προσωρινή μη διαθεσιμότητα λόγω συντήρησης και επισκευής) με σκοπό να εκσυγχρονίσει τις ικανότητές του. Θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στη Μεσόγειο από 23 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο δηλώνει την επαναφορά του στο προσκήνιο όπως τονίζουν οι Γάλλοι.
Η επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, είναι η πρώτη εκτός Γαλλίας μετά την περίοδο συντήρησής του. Με την ευκαιρία αυτή θα πραγματοποιήσει ασκήσεις σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και με την Πολεμική Αεροπορία.
Το Charles-De-Gaulle είναι το μεγαλύτερο ευρωπαικό αεροπλανοφόρο, με μήκος πάνω από 260 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Μπορεί να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία (πυρηνοκίνητο γαρ).Με πλήρωμα 1900 ατόμων και σύνολο 40 μεταφερόμενων αεροσκαφών( Rafale F3/Hawkeye ΑΕW) και πέντε ελικόπτερα αποτελεί το ικανότερο μέσο προβολής ισχύος στο εξωτερικό για τις Γαλλικές ΕΔ.
Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα θα συνοδεύεται από μια αεροναυτική ομάδα αποτελούμενη από 4 φρεγάτες αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας, ένα υποβρύχιο και ένα πετρελαιοφόρο ανεφοδιασμού. Η παρουσία των Rafale θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για κοινές αεροπορικές ασκήσεις με μαχητικά της ΠΑ, όπως έγινε την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε το 2006. Τότε επί τι ευκαιρία της επίσκεψης, σμήνος τεσσάρων Rafale (Μ) F1 της Μοίρας 12 Flottile της Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού που εξορμούσαν από το αεροπλανοφόρο, συνεκπαιδεύτηκαν με F-16 Βl52+ της 115ΠΜ, επιτρέποντας στους Έλληνες ιπτάμενους και κατ'επέκταση τα ανώτερα κλιμάκια της ΠΑ να εξάγουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ικανότητες του γαλικού μαχητικού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου