Casus Belli: Προπαγάνδα και Πραγματικότητα

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Του Σταύρου Λυγερού

Αρκεσε ένα μη επισήμως επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» για να προεξοφλήσουν με θόρυβο τα ελληνικά ΜΜΕ ότι καταργείται το περιβόητο casus belli. Καθόλου τυχαίο, βεβαίως. Το φοβικό σύνδρομο παρεμποδίζει ακόμα και μία στοιχειωδώς νηφάλια προσέγγιση.

Υπενθυμίζουμε ότι με ψήφισμα η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αιτία πολέμου. Παρότι το Διεθνές Δίκαιο δίνει ρητά στην Αθήνα το δικαίωμα επέκτασης, αυτή αποφεύγει να το ασκήσει λόγω ακριβώς της επίσημης τουρκικής απειλής. Ας σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα αποκτούσε χωρικά ύδατα 12 μιλίων, θα ακυρώνονταν στην πράξη οι περισσότερες τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα «έπνιγε» την Τουρκία, εμποδίζοντας ακόμα και τη θαλάσσια επαφή μεταξύ των μικρασιατικών ακτών! Πρόκειται για γελοιότητες. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών είναι κατά κανόνα μικρές και επειδή βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής, η επέκταση στα 12 μίλια ελάχιστα θα διαφοροποιούσε την ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθοριακή γραμμή.

Αντιθέτως, θα άλλαζε αποφασιστικά το καθεστώς στο Κεντρικό Αιγαίο, δυτικά της γραμμής Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος-Δωδεκάνησα. Θα αύξανε σημαντικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιορίζοντας αντιστοίχως τα διεθνή ύδατα. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά ούτε και την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα. Το Δίκαιο της Θάλασσας υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργήσει διαύλους αβλαβούς διέλευσης, όπως ισχύει σήμερα στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα πάψει να θεωρείται casus belli. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Ακόμα, όμως, κι αν από το Εγγραφο αφαιρεθεί η σχετική αναφορά, δεν θα αλλάξει τίποτα όσο δεν ακυρώνεται το σχετικό ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Είναι προφανές ότι με τη διαρροή, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ανέξοδα επίδειξη διαλλακτικότητας, προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και τη διευκόλυνση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι η Αγκυρα παίζει το χαρτί της κατάργησης του casus belli, επειδή η Ελλάδα εμφανίζεται διατεθειμένη να δεσμευθεί πως δεν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.

Στο πλαίσιο της διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συζητούν την υιοθέτηση ελληνικών χωρικών υδάτων πολλαπλού εύρους. Εκεί που η Τουρκία δεν ενοχλείται (π.χ. Ιόνιο) τα ελληνικά ζωτικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Στο Δυτικό Αιγαίο θα επεκταθούν στα 8-9 μίλια. Τέλος, στο Ανατολικό Αιγαίο, εκεί που η επέκταση ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα έξι.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκαθάριζε εγκαίρως τη θέση της.

www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

konion 31 Αυγούστου 2010 στις 8:59:00 μ.μ. EEST  

Εἶναι δύσκολα τὰ πράγματα, μέχρι καὶ τὰ οἰκονομικά μας εἶναι χάλια. Ἔχουμε πολλὰ χρόνια ὑποτελείας μέσω τῆς πολιτικῆς ἐξημερώσεως τοῦ θηρίου στοὺς Τούρκους. Θέλει ἀλλαγὴ πολιτικῆς, σύναψη συμμαχιῶν σὲ νέα βάση καὶ χρόνο γιὰ νὰ ἀρχίσουν νὰ τὰ χωνεύουν καὶ οἱ τοῦρκοι, δηλαδὴ ἄστα νὰ πᾶνε.

Ανώνυμος 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:43:00 π.μ. EEST  

OI ΓΡΝΙΤΣΑΡΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ..... ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ..... ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ>

enkripto 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:02:00 π.μ. EEST  

και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις...


Νταβούτογλου: «Το casus belli δεν αλλάζει»

Η Αγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδος για την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 ναυτικά μίλια. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα και μόλις λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ότι η Αγκυρα εξετάζει το θέμα της άρσης του casus belli στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας. Και διευκρίνισε ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν στο Αιγαίο θα είναι αμοιβαίες. Ουσιαστικά ο κ. Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την παραίτηση της Αθήνας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για άρση του casus belli.

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου έγιναν προς τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV Μουράτ Ακγκιούν, στον οποίο παραχωρούσε συνέντευξη με αφορμή το αναμενόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου. « Οι εργασίες για το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας είναι απόρρητες. Στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Υπογράμμισε όμως στη συνέχεια ότι «για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίωνη Τουρκία δεν κάνει βήμα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδαςτης μιας απέναντι στην άλλη . Υπάρχει ύφεση στις σχέσεις (σ.σ.:Ελλάδος και Τουρκίας).Η νέα προσέγγισή μας», κατέληξε, «βασίζεται στην έννοια του οράματος, όχι στην έννοια της απειλής».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=351518&dt=01/09/2010#ixzz0yFreXEyr

Ανώνυμος 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:26:00 π.μ. EEST  

Όχι, θα αργούσε

Κώστας 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:00:00 μ.μ. EEST  

Έτσι που καταντήσαμε, καλύτερα να μείνει το casus belli, μήπως και αυτό σημαίνει ότι δεν ξεχάσαμε οριστικά το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια...
Φοβάμαι τις κρυφές συμφωνίες: θα πούνε μια μέρα οι Τούρκοι ότι δεν υπάρχει πια casus belli και όταν ρωτάς τους δικούς μας θα λένε ότι δεν άλλαξε τίποτα, ισχύει η πρότερη κατάσταση (status quo ante - σάς θυμίζει κάτι από το 1996;) και άλλα τέτοια γλοιώδη και οσφυοκαμπτικά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP