Θετική ανταπόκριση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, γράφει ο τουρκικός τύπος..

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

-προάγγελος οδυνηρών παραχωρήσεων?-

Η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Ιδού το Πρωτόκολλο της Αθήνας» δημοσιεύει άρθρο του Φατίχ Τσεκιργκιέ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Έλληνας Π/Θ ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Π/Θ Ερντογάν «να προβούν σε εργασίες σε επίπεδο Υπουργών για την επίλυση των προβλημάτων Αιγαίου και Κύπρου».

Ο Ερντογάν στην επιστολή, που έστειλε πριν από 4 ημέρες στον Παπανδρέου, έκανε την εξής πρόταση: «Παροτρύνουμε τον Μ. Α. Ταλάτ για λύση στην Κύπρο και τον ενθαρρύνουμε. Να κάνετε και εσείς το ίδιο με την ε/κ διοίκηση. Να προετοιμάσουμε και τη δομή, με την οποία θα οδηγήσουμε σε συνάντηση τους εμπλεκόμενους Υπουργούς μας όσον αφορά το Αιγαίο».

Ο Υπουργός Μπαγίς είχε κρίσιμη συνάντηση χθες στην Αθήνα με τον Π/Θ Παπανδρέου, η οποία κράτησε 45 λεπτά και στην οποία «πήρε από πρώτο χέρι» την απάντηση στην επιστολή, που έστειλε ο Ερντογάν. Ο Παπανδρέου είπε: «Ναι, αποδέχομαι όλα τα θέματα της επιστολής και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε εργασίες».

Ο Παπανδρέου πρόσθεσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της. Πιστεύω ότι μπορούμε να λάβουμε από κοινού τις δύσκολες αποφάσεις. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. το Δεκέμβριο».

Ο Τσεκιργκιέ γράφει ότι στην Αθήνα έγιναν δεκτοί μέσα σε ατμόσφαιρα φιλίας και ότι ο Μπαγίς δώρισε στον Παπανδρέου CD της Τουρκάλας τραγουδίστριας Ερτσετί με
ελληνικά τραγούδια.

Πετώντας από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, ο Μπαγίς αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολή του Ερντογάν προς τον Παπανδρέου. Ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι είμαστε έτοιμοι για τη λύση του προβλήματος του Αιγαίου και ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.

Στόχος της Τουρκίας είναι η επικράτηση της ειρήνης στο Αιγαίο και η αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών. Για μας σημασία έχει η υποστήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε.».

Το περιστέρι, που εστάλη από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, αντιμετωπίστηκε με στοργή από τον Παπανδρέου στην Αθήνα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τα εξής λόγια του Παπανδρέου:

Αποδέχομαι το πρότυπο εργασιών σε υπουργικό επίπεδο, που πρότεινε ο αξιότιμος Ερντογάν για την επίλυση των προβλημάτων.

  • Για μόνιμη λύση στην Κύπρο θα παροτρύνουμε τις προσπάθειες της “ε/κ διοίκησης”.
  • Προ ημερών πραγματοποίησα στην Τουρκία μια επίσκεψη και αντιμετωπίστηκα πολύ θετικά. Σκοπός μου είναι να εξασφαλίσω την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση του αξιότιμου Ερντογάν με εμένα στην Κων/πολη ήταν άκρως σημαντική.
  • Έλαβα την επιστολή του κ. Ερντογάν. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν.
  • Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και λέμε ότι είναι δικαίωμά της.
Ο Παπανδρέου έδωσε επίσης στον Μπαγίς το εξής μήνυμα: «Νομίζω πως μπορούμε να λάβουμε μαζί τις δύσκολες αποφάσεις. Να ανοίξουν και πάλι οι συνομιλίες Αιγαίου. Εγώ πιστεύω ότι ο Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον αξιότιμο Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο».

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια γράφει:

Στην Αθήνα επικρατεί εαρινή ατμόσφαιρα. Γυρίζουμε στους δρόμους και καθόμαστε στις καφετέριες. Σε όσους μας ρωτούν, λέμε ότι είμαστε Τούρκοι. Ακολουθούν χαμόγελα, χιούμορ και η ατμόσφαιρα, με την πλήρη έννοια, είναι θετική. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο λαών. Και αυτό, επειδή και οι δύο λαοί είναι παιδιά του Αιγαίου. Το ίδιο λέει και ο Μπαγίς και προσθέτει: «Η θητεία του Ταλάτ λήγει τον Απρίλιο. Έχει ακόμη ένα εξάμηνο. Εάν εντός αυτού δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, θα είναι απάτη η αναμονή μιας λύσης».

Ο δημοσιογράφος γράφει ότι αυτό είναι μια σημαντική προειδοποίηση, προσθέτοντας ότι η προειδοποίηση αυτή συμπεριελήφθη και στην επιστολή.Στην Αθήνα πνέει μια εαρινή ατμόσφαιρα έναντι του πλέγματος των προβλημάτων, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε γάγγραινα εδώ και χρόνια.

Παλιότερα – συνεχίζει – ακολούθησα τον Πρόεδρο Γκιούλ και τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σε διάφορες επισκέψεις.

Καταργήθηκε η θεώρηση με τη Συρία.

Δώσαμε τα χέρια με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Υπογράψαμε συμφωνία με την Αρμενία.

Δυτικά έχουμε το πρόβλημα του Αιγαίου. Τώρα, ένα ακόμη περιστέρι πέταξε προς τα εκεί. Πρόκειται για την αυλαία Αιγαίου της τουρκικής πολιτικής περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.Η κλειδαριά και το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η Κύπρος.

Η άνοδος του Παπανδρέου στην εξουσία φαίνεται να αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για τη λύση.

Μέχρι σήμερα στο Αιγαίο πετούσαν αεροσκάφη και τα δύο κράτη επέδιδαν αμοιβαία ρηματικές διακοινώσεις. Τώρα, οι Νότες αλλάζουν και παίρνουν τη μορφή σειράς από νότες του Ρίτσου, του Τζεβάτ Σακίρ, της Φαραντούρη ή ακόμη και του Λιβανελί. !!!!! Γι’ αυτό έχει νόημα το CD, που χάρισε ο Μπαγίς στον Παπανδρέου με τα τραγούδια της Ερτσετί.

****

Η Cumhuriyet δημοσιεύει σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων τηλεγράφημα από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο Μπαγίς στην Αθήνα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο Υπουργός Μπαγίς έγινε δεκτός από τον Π/Θ και ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει, στα προβλήματα Κύπρου και Αιγαίου και είπε: «Η Τουρκία δικαιούται πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια».

Ο Παπανδρέου τόνισε ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο επιθυμεί να συναντηθεί μια ακόμη αφορά με τον Π/Θ Ερντογάν.

****

Η Sabah στην πρώτη σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Άνοιγμα Γιώργου» δημοσιεύει άρθρο της Ντουϊγκού Γκιουβέντς, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ερντογάν στην επιστολή, που έστειλε στον Π/Θ της Ελλάδας Παπανδρέου, απευθυνόμενος σε αυτόν με τη φράση «Αγαπητέ Γιώργο», πρότεινε συνεργασία για τα θέματα Αιγαίου, Κύπρου, μειονοτήτων και λαθρομετανάστευσης.

Ο Π/Θ Ερντογάν στην επιστολή του επεσήμανε την πολιτική «win – win» της Τουρκίας και τόνισε: «Επιθυμούμε μια φιλική εταιρική σχέση».Ο Ερντογάν, που αναφέρθηκε επαινετικά στον ηγετικό ρόλο του Παπανδρέου, στη συνέχεια απαρίθμησε τις προτάσεις του:

  • Να καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, για το μέλλον των λαών.
  • Να αναπτύξουμε τα ΜΟΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εφαρμόζονται και με τη δική σας συμβολή.
  • Να συνεχίσουμε τη συνεργασία στην περιοχή και πρώτα στα Βαλκάνια.
  • Να επιδείξουμε ενδιαφέρον στα προβλήματα των μειονοτήτων και στις δύο κοινωνίες.
  • Να αγωνιστούμε από κοινού για να εξαλείψουμε τις σπείρες οργανωμένου εγκλήματος, όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, όπου γίνεται εκμετάλλευση των ελπίδων ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ο Ερντογάν είπε ότι επιθυμεί την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ζήτησε η εν λόγω πρόταση να συζητηθεί τις προσεχείς μέρες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και να καθοριστεί ένας χάρτης πορείας.

Ο Π/Θ Ερντογάν έκανε τις προτάσεις του σε 4 κεφάλαια:

Κυπριακό:

Εμείς παροτρύνουμε την τ/κ πλευρά για τη λύση. Περιμένουμε και εσείς να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας για την παρότρυνση της ε/κ πλευράς. Όσο και αν το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία και την Ελλάδα, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος για το μέλλον των δύο λαών.

Αιγαίο:

Κατά την άσκηση των καθηκόντων σας στο παρελθόν, γνωρίζω τη συμβολή σας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την περίοδο αυτή να επιταχύνουμε τις διερευνητικές συνομιλίες. Να αναπτύξουμε τα ΜΟΕ, που τέθηκαν σε εφαρμογή και με τη δική σας συμβολή, και να προσθέσουμε σε αυτά και άλλα. Γνωρίζω τη θετική σας στάση όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Να συνεχίσουμε τη συνεργασία στο χρονοδιάγραμμα αυτό. Αυτό να το συνεχίσουμε στην περιοχή και πρώτα στα Βαλκάνια.

Μειονότητες:

Οι μειονότητες και στις δύο κοινωνίες έχουν ανάγκες, για τις οποίες θα πρέπει να επιδείξουμε ενδιαφέρον. Την περίοδο αυτή περιμένουν από εμάς θετικές εξελίξεις. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα έδειξε την υπακοή της στην κυβέρνηση και στο κράτος. Και εμείς ας καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων. Ας γίνει αυτό δική μας αποστολή.

Λαθρομετανάστευση:

Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τη λαθρομετανάστευση είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Ας καταβάλουμε προσπάθεια από κοινού για την εξάλειψη των σπειρών του οργανωμένου εγκλήματος της λαθρομετανάστευσης, που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες των φτωχών ανθρώπων. Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι έτοιμη για τον επιμερισμό του βάρους και τη συνεργασία.

****

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση του Σ. Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο «Αναζωογονούνται και πάλι οι σχέσεις στο Αιγαίο».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι η επιστολή του Π/Θ Ερντογάν προς τον Παπανδρέου αποτέλεσε στην Ελλάδα ένα γεγονός, έστω και περιορισμένων διαστάσεων. Ο ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας, που είναι γνωστός ως «το δεξί χέρι» του Π/Θ και ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου, είπε ότι με την επιστολή αυτή η τουρκική κυβέρνηση έδειξε ότι διακατέχεται από τη πολιτική βούληση να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.!!

Ο Παπανδρέου, ο οποίος θα απαντήσει στις προτάσεις του Ερντογάν, είπε ότι την επιστολή του θα την στείλει σε «μια – δύο» μέρες.Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις εικασίες που γίνονται, οι δύο Π/Θ θα συναντηθούν και πάλι σύντομα.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Μπαγίς, που μετέβη στην Αθήνα, είχε συνάντηση με τον Π/Θ κ. Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ανέφερε στον Μπαγίς τις θετικές εντυπώσεις του για την επιστολή Ερντογάν, για την οποία λέγεται ότι θα ετοιμάσει απάντηση. Επίσης, λέγεται πως ο Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ότι με την έναρξη της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ξεπεραστούν ένα – ένα τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Μπαγίς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Π/Θ Παπανδρέου, γευμάτισε με τον ΑΝ/ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ανταποκριτής γράφει ότι αυτή η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας δίνει την εντύπωση πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βαδίζουν πλέον με βήμα σημειωτόν και πως θα σημειωθούν κάποια νέα ανοίγματα.

Σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, τα ειλικρινή και καλοπροαίρετα βήματα που θα γίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα φέρουν μαζί τους και σοβαρά άλματα, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στις δύο χώρες, την επίλυση του Κυπριακού και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

****

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες άρθρο της συνεργάτιδάς της Νουρ Μπατούρ με τον τίτλο «Η ιστορική αποστολή του Παπανδρέου».

Στο άρθρο αναφέρεται:

Μπαίνοντας σε μια ιστορική καμπή και πάλι όσον αφορά το Κυπριακό, βρίσκομαι στην Αθήνα με τον Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς. Γιατί ιστορική καμπή;

Διότι ή ο Ταλάτ και ο Χριστόφιας μέχρι τον Απρίλιο θα ανοίξουν το δρόμο για την ιστορική ειρήνη ή οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν και πάλι σε αδιέξοδο και θα οριστικοποιηθεί το βελούδινο διαζύγιο. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, θα κλείσει γiα τα καλά και ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε..

Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο ήρθα στην Αθήνα με τον Μπαγίς. Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συνάντηση του Μπαγίς ήταν αυτή με τον Παπανδρέου και αυτό, επειδή όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο Παπανδρέου για να λύσει τον κόμβο της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, ο Παπανδρέου μόλις έγινε Π/Θ, έστειλε μήνυμα φιλίας και, στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας το 2014. Όμως, τι θα γίνει στη συνέχεια; Ο Παπανδρέου, όπως κατά το παρελθόν, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει και πάλι γενναία βήματα;

Να σας μεταφέρω τις πρώτες εντυπώσεις μου από την Αθήνα.

Ο Παπανδρέου πέρασε με νίκη στο αξίωμα του Π/Θ. Όμως, η δουλειά του είναι πολύ δύσκολη. Καταρχάς δεν βρίσκεται δίπλα του ένας έμπειρος και αποφασιστικός πολιτικός, όπως ο πρώην Π/Θ Σημίτης.

Στο στενό του κύκλο συγκέντρωσε τους νέους του συνεργάτες, που πιστεύουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όμως, στην κυβέρνηση υπάρχουν και ονόματα, που μπορεί να του προκαλέσουν πονοκέφαλο. Από τους πρώτους μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πάγκαλος, τον οποίο διόρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να διατηρήσει τις ισορροπίες. Και ο πιο ισχυρός του αντίπαλος, ο Βενιζέλος, τον οποίο διόρισε Υπουργό Άμυνας. Δηλαδή το πεδίο κινήσεών του φαίνεται να είναι πιο στενό σε σύγκριση με παλιότερα.

Όμως, το σημαντικότερο είναι το πώς θα τα φέρει εις πέρας με το οικονομικό χάος, που κληρονόμησε από τον Καραμανλή. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αυξάνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους. Τη στιγμή που φτάναμε στην Αθήνα, χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την οικονομική πολιτική.

Αν αναφερθούμε στην εικόνα σχετικά με την Κύπρο, και αυτή δεν φαίνεται να είναι λαμπρή. Ο Παπανδρέου το 2002 άσκησε πίεση στον Παπαδόπουλο για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και, στη συνέχεια, προέβη σε εκστρατεία για το «ναι». Γι’ αυτό οι Ε/κ δεν τον συμπαθούν. Και πάλι, όμως, με τον ερχομό του Παπανδρέου προέκυψε μια ευκαιρία. Όπως είπε ο Μπαγίς, όταν ερχόμασταν στην Αθήνα, υπάρχουν αιτίες για την ευκαιρία που προέκυψε. Η μια εξ αυτών είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία βρίσκονται στην εξουσία ισχυροί Π/Θ.

Ο Ερντογάν απέδειξε το 2002 ότι επιθυμεί να επιλύσει το Κυπριακό. Και μάλιστα διαγράφοντας από την πολιτική σκηνή ακόμη και τον Ντενκτάς.Όμως, ο Παπανδρέου θα μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο γενναίο βήμα και να σπάσει το ταμπού της Κύπρου;

Μένει να το δούμε…

****
Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Κλάδο Ελέας από τη γείτονα για το άνοιγμα στο Αιγαίο» γράφει ότι ο Έλληνας Π/Θ και ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην πρόταση του Π/Θ Ερντογάν για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας.

Ο Παπανδρέου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεχόμαστε τις εισηγήσεις Ερντογάν να εργαστούμε σε επίπεδο Υπουργών. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι απόλυτο δικαίωμα της Τουρκίας, το οποίο και υποστηρίζουμε».

Ο Έλληνας Π/Θ αναφέρθηκε και στη σημασία να συζητούνται θέματα, που δεν μπορούσαν να συζητηθούν πριν δέκα χρόνια, μέσα σε κλίμα κατανόησης και είπε ότι στην περίοδο αυτή το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 3,5 δις. δολάρια. Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι το Δεκέμβριο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θα συναντηθεί με τον Π/Θ Ερντογάν.

Η ίδια εφημερίδα με υπότιτλο «Ο Νταβούτογλου το Δεκέμβριο θα μεταβεί στην Αθήνα» γράφει ότι ο Μπαγίς υπενθύμισε πως ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου το Δεκέμβριο θα επισκεφθεί την Αθήνα και σημείωσε: «Θα εργαστούμε πάνω σε λύσεις κατανοώντας ο ένας τον άλλο. Από την Ελλάδα αναμένουμε περισσότερη υποστήριξη».

****

Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η Άγκυρα πρότεινε στην Αθήνα ‘Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας’» γράφει ότι η Τουρκία διευρύνει το πλαίσιο «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και τη μάξιμουμ συνεργασία». Η Άγκυρα, μετά τη Συρία και το Ιράκ, τώρα εισηγήθηκε και στην Ελλάδα τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία στην αλυσίδα της συνεργασίας θέλει να συμπεριλάβει και την Ελλάδα. Άλλωστε, η φιλία η οποία είχε αναπτυχθεί μεταξύ Ερντογάν και του τέως Έλληνα Π/Θ Κώστα Καραμανλή, είχε τραβήξει την προσοχή. Ο Ερντογάν τώρα θέλει την ίδια φιλία να την αναπτύξει και με τον ομόλογό του Παπανδρέου. Η Άγκυρα σκέφτεται επίσης ότι, αν και υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων όσον αφορά τα θέματα Κύπρου και Αιγαίου, εν τούτοις μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με πηγές, αυτό το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς ο Νταβούτογλου, δηλαδή τη «σύσταση οικονομικών σχέσεων με τους γείτονες», θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην περιοχή και θα διαδραματίσει θετικό ρόλο μακροπρόθεσμα στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. Ο τομέας συνεργασίας σε πρώτο στάδιο διαφαίνεται ότι θα είναι οι Επικοινωνίες, η Ενέργεια και ο Τουρισμός. Στις εργασίες μπορεί να συμπεριληφθεί και η παροχή διευκολύνσεων θεώρησης διαβατηρίων σε επιχειρηματίες, καθώς και η ανταλλαγή προγραμμάτων σε διάφορους τομείς.

Η ίδια εφημερίδα με υπότιτλο «Θετική απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή» γράφει ότι ο Π/Θ της Ελλάδας και ΥΠΕΞ Παπανδρέου ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να απαντήσει στην επιστολή Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από διπλωματικές πηγές, ο Παπανδρέου, μιλώντας με τον Μπαγίς, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επιστολή του είπε: «Είμαι έτοιμος να εργαστώ όσον αφορά τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή».

Ο Έλληνας Π/Θ επεσήμανε ότι είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν για την εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο και ότι θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του για το δρόμο της λύσης. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός πως η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταβαίνουν, μέσω των εδαφών της, παράνομα στην Ε.Ε..

http://spynews-gr.blogspot.com/

3 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2009 στις 4:07:00 μ.μ. EET  

Έλα, παιδιά!...

Το αφεντικό τρελάθηκε!

Ό,τι πάρετε, ένα τάλληρο!

(Κι αν δώσετε και λίγο παραπάνω, τώρα που έχουμε προβλήματα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, θα σας κάνουμε και για την Πλατεία Συντάγματος μια καλή τιμή. Μόνο Μύκονο δε διαπραγματευόμαστε.)

Bravo Yiorgos.

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2009 στις 4:52:00 μ.μ. EET  

Giorgo, give them ALL...

Lets go...

exomatiakaivlepo 9 Νοεμβρίου 2009 στις 11:09:00 μ.μ. EET  

Θαρραλέοι Ηγέτες

Απο Athens News Agency, 09-11-08
http://www.hri.org/news/greek/apegr/2009/09-11-08_3.apegr.html

Αισιόδοξος για πρόοδο σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγκίς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Ο Τούρκος υπουργός κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» στις ηγεσίες Αθήνας και Άγκυρας για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και μιλά για την πρόσκληση Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να συστήσουν ομάδα επαφής υψηλού επιπέδου υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών «Χρειάζονται δύο θαρραλέοι ηγέτες για να λύσουν τα προβλήματα και νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία», λέει.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «βλέπει» πρόοδο ως τον Δεκέμβριο, αποκλείοντας, ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση της Άγκυρας αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της για «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

«Αν δεν λυθεί το πρόβλημα μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα τελειώσει η θητεία του κ. Ταλάτ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα, γιατί δεν ξέρουμε αν ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα είναι εξίσου αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο απίθανος Εγκεμεν Μπαγκίς.

Αναφέρει ότι βλέπει πρόοδο ως τον Δεκέμβριο στο Κυπριακό και ότι "Χρειάζονται δύο θαρραλέοι ηγέτες για να λύσουν τα προβλήματα".

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τον ευχαριστήσουμε γιατί θεωρεί θαρραλέο τον Πρωθυπουργό μας, αλλά που το γνωρίζει άραγε?

Να είναι καλά ο άνθρωπος για το θάρρος της γνώμης του.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_55.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP