Η άγνωστη Ελληνική αμυντική βιομηχανία : Mέρος 1ο
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Είναι γνωστό τοις πάσι το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η παραπαίουσα αμυντική βιομηχανία της χώρας ειδικά μετά την θητεία Βασιλάκου στο κρίσιμο πόστο του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ. Είναι επίσης γνωστό ότι εν αντιθέσει με την ελληνική περίπτωση η αντίστοιχη τουρκική βιομηχανία διέρχεται μια περίοδο άνθησης με σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες και ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Όπως είναι φυσικό μοιραία καταλήγουμε στις συγκρίσεις των καταστάσεων εκατέρωθεν. Δεν θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το "γιατί" και "πώς" οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση (θα αποτελέσει θέμα νέας ανάρτησης) αλλά θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε μερικές περιπτώσεις που ελληνικές βιομηχανίες (κρατικές ή ιδιωτικές) σχεδίασαν, μόνες ή σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, αξιόλογα συστήματα τα οποία εάν μπαίναν σε παραγωγή θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το έναυσμα για πραγματική ανάπτυξη της Αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Δυστυχώς οι παρενέργειες του άκρατου κομματισμού στον δημόσιο βίο είναι εμφανείς και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, καθώς τα κρατικά εργοστάσια -παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς- αντιμετωπίζονται ως αποθήκες βολέματος ημέτερων κομματικών "μάνατζερ" οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν απολύτως καμία γνώση γύρω από διοίκηση επιχειρήσεων και δει αμυντικών βιομηχανιών. Για να σας δώσουμε ένα απτό παραδειγμα που καταδεικνύει την τεράστια διαφορά αντίληψης μεταξύ ημών και των φιλόδοξων γειτόνων ,η ΤΑΙ (Τurkish Aerospace Industries) έκανε διεθνή διαγωνισμό με αυστηρούς όρους για την θέση του μάνατζερ της εταιρίας, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το μόνο προαπαιτούμενο προσόν είναι να έχεις κομματική ταυτότητα ασχέτως αν είσαι οδοντίατρος, συνδικαλιστής ή οικοδόμος και δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το πώς να διοικήσεις μια επιχείρηση.Ας περάσουμε όμως στο δια ταύτα..
H περίπτωση ΑRIS IV
Το ARIS IV είναι ένα αντιαρματικό όπλο μικρού βεληνεκούς το οποίο σχεδιάστηκε εξ' ολοκλήρου από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 για να καλύψει της ανάγκες τους ΕΣ στην κατηγορία των ελαφρών αντιαρματικών βλημάτων. Τα αρχικά ARIS σημαίνουν Anti tank rocket Infantry System . Το σύστημα έχει βάρος 7,5 κιλά και αποτελείται από έναν εκτοξευτή κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά (βάρους 3 κιλών) και μια αντιαρματική ρουκέτα διαμέτρου 106 χιλιοστών και βάρους 4,5 κιλών (εκ των οποίων 1,4 εκρηκτική ύλη).
Κατά την διάρκεια των δοκιμών το όπλο επέδειξε ικανότητα διάτρησης 700mm συμπαγούς χάλυβα και βεληνεκές 330 μέτρων. H σχεδίαση της αντιαρματικής έκδοσης ολοκληρώθηκε το 1984 και κατόπιν ακολούθησε η σχεδίαση ρουκετών διαφορετικών τύπων (εναντίον προσωπικού κ.α) H παραγωγή του σχεδιαζόταν να αρχίσει το 1987 όμως τελικά η ΕΒΟ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παραγγελίες από τον ΕΣ παρά το γενονός ότι ήταν ικανότερο απο τα ήδη χρησιμοποιούμενα αντιαρματικά μιας χρήσης και ήταν σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου απο την ΕΒΟ. Το ARIS IV ήταν βαρύτερο από τα LAW που χρησιμοποιούσε ο ΕΣ απο την δεκαετία του 1970, αλλά είχε την ικανότητα να διατρήσει θώρακα υπερδιπλάσιου πάχους (σε RHA) σε σχέση με το αμερικανικό βλήμα. Ενδεικτικά ένα άλλο αντιαρματικό αντίστοιχης διατρητικής ικανότητας με το ελληνικό, το αρκετά διαδεδομένο γερμανικό Panzerfaust 3 έχει βάρος 13 κιλών έναντι των 7,5 κιλών του ΑRIS IV. Μετά την απόριψη του φιλόδοξου αυτού σχεδίου της ΕΒΟ ο ΕΣ αναζήτησε μια εύκολη και γρήγορη λύση η οποία ήρθε υπό την μορφή των ρωσικών RPG-18 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού,τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία μέχρι σήμερα. Καθώς όμως τα βλήματα είτε έχουν λήξει είτε αγγίζουν το όριο ζωής τους, το ΓΕΣ θα αναγκαστεί στο άμεσο ή απώτερο μέλλον (ανάλογα με το πλεόνασμα ειρήνης του κ.Μπεγλίτη..) να αναζητήσει λύση -φυσικά- πάλι από το εξωτερικό...Άν υπήρχε ηγεσία που να χαρακτηρίζεται με διορατικότητα το όπλο θα είχε μπεί σε παραγωγή, θα υπήρχαν νέες βελτιωμένες εκδόσεις που ίσως καταφέρναμε να εξάγουμε,η ΕΒΟ θα μπορούσε πιθανότατα να εξασφαλίσει την επιβιωσιμότητα της για τα επόμενα χρόνια και δεν θα είχε ανάγκη από συνεχείς κρατικές "ενέσεις" για να μπορεί να φυτοζωεί, θα προχωρούσε η απεξάρτηση του ΕΣ από εξωτερικές πηγές οπλισμού (έστω και σε αυτό τον πολύ μικρό βαθμό) και το σημαντικότερο : το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου δεν θα πήγαινε προς ενίσχυση της αμερικανικής η γερμανικής βιομηχανίας αλλά θα παρέμενε εντός Ελλάδος προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση εξαγωγικών επιτυχιών δε, θα υπήρχε και πλήρης απόσβεση του ούτως η άλλως μικρού κόστους ανάπτυξης.
Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς "Άρης"
Το σύστημα "Άρης" της Advanced Technology Applications S.A παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση αμυντικού υλικού Defendory το 1990 .Το σύστημα είχε αναπτυχθεί με την βοήθεια της Γερμανικής KUKA και έφερε 4 βλήματα ΙR καθοδήγησης ΑΙΜ-9L Sidewinder, η μέγιστη ακτίνα εμπλοκής των εχθρικών αεροσκαφών της τάξης των 10 χιλιομέτρων. Ο τετραπλός εκτοξευτής έκανε χρήση υδραυλικού μηχανισμού για κίνηση καθ΄υψος και περιστροφικά ,και είχε ενσωματωμένη κάμερα ημέρας με πρόβλεψη για περαιτέρω αναβάθμιση.Ο έλεγχος γινόταν από ειδική κονσόλα με το κατάλληλο χειριστήριο (όπως φαίνεται στην εικόνα)
Το Άρης είχε προταθεί στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 για την προστασία των βάσεων της ΠΑ η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βλήματα AIM-9 απο το απόθεμα της (με κάποιες μετατροπές στο κινητήρα που να επιτρέπουν εκτόξευση από το έδαφος) . Ο πιθανός συνδυασμός τους με τα α/α Άρτεμις επίσης ελληνικής κατασκευής και η ανάπτυξη ενός ραντάρ θα μπορούσε αποδώσει ένα ολοκληρωμένο α/α σύστημα. Τα οφέλη, οικονομικά και μη,είναι προφανή. Και αυτό το σύστημα απερρίφθη λόγω επιλογής SHORADS ξένης παραγωγής.
Προτινόμενη αναβάθμιση του γνωστού σε όλους Αρτεμις 30 της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ)με με προσθήκη 2 διπλών εκτοξευτών Stinger.Φωτογραφία απο την έκθεση Defendory 2000
Στο δεύτερο μέρος : τεθωρακισμένα και αεροπορία
31 σχόλια:
Πολύ καλό αφιέρωμα. Ελπίζω να εισακουστείς γιατί το έχουμε ανάγκη ως χώρα. Δυνατότητες υπάρχουν. Λείπει μόνο η βούληση!
Περίμενε να δείς και το επόμενο ανώνυμε φίλε..ειδικά στο θέμα των τεθωρακισμένων είναι να τραβάς τα μαλλιά σου
Αυτά είναι εγκλήματα. Ντροπή το λιγότερο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το αυτονόητο να παράγουμε τα δικά μας όπλα το έχουν αναγάγει σε πολυπόθητο θρύλο.
Νήμα
Το γενικό σκεπτικό του αφιερώματος είναι πολύ σωστό.
Ως προς το ARIS IV όμως, πρέπει να πούμε ότι ένα ΑΤ μιας χρήσης που προορίζεται για την ομάδα πεζικού, πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ελαφρύ. Το 1984-1987 που αναπτύχθηκε το ARIS IV, ο αντίπαλος δεν είχε άρματα τρίτης γενιάς κι έτσι η διατρητική ικανότητα 700 χιλ. δεν ήταν αναγκαία, ενώ το LAW με 2.5 κιλά βάρος ήταν 3 φορές ελαφρύτερο από τα 7,5 κιλά του ARIS IV και η διατρητική του ικανότητα επαρκούσε για τα τουρκικά Μ-48 κλπ. Τώρα που η Τουρκία έχει αποκτήσει Λέοπαρντ 2, χρειαζόμαστε κάτι ισχυρόυτερο από το LAW, και ίσως είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το ARIS IV... Υποθέτω ότι η ΕΒΟ δεν έχει χάσει τα σχέδια...
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, έπρεπε να αγοράσουμε το κατασκέυασμα της ΕΒΟ, αδοκίμαστο, με τεχνολογία του 60 (αν λέγεται τεχνολογία αυτό το ερασιτέχνημα) και να μην δεχτούμε την δωρεά 10.000 πυραύλων, δοκιμασμένων στον πόλεμο, οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι ΔΕΝ έχουν ημερομηνία λήξεως, εφόσον φυλλάσονται σε χώρο χωρίς υγρασία. Ας μην κάνουμε σημαία μας την ευμάρεια των κοματόσκυλων που διορίστηκαν στις πολεμικές βιομηχανίες. Η τακτική αυτή μας οδήγησε στο αίσχος του ΑΡΤΕΜΙΣ που κατασκευάσθητακε για να κατρρίπτει ελικοφόρα ΑΦ και στο τέλος δεν ήταν ικανό να πετύχει ούτε ελικόπτερο σε αιώρηση!!!. Εξασφάλισε όμως για δεκαετίες, μισθούς στους ημέτερους που αν τους άκουγε ο Bill Gates θα παράταγε την Microsoft. Μην πιστεύετε την καραμέλλα Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία...όλοι και όλα έχουν διαβρωθεί από τους πολιτικούς.
Μπράβο enkripto από τα πολύ ενδιαφέροντα.Σου έχω 2 από τον χώρο της αεροπορίας σύντομα μόλις ξεσκονίσω το σκληρό μου.
mp210
περί αεροπορίας, θα εξετάσεις και τις περιπτώσεις των πυρομαχικών;
OK Συνέλληνες
και μετά θα κατασκευάσουμε και transformers .
Έλεγα και εγώ δεν θα διαφωνήσω ποτέ με τον enkripto?
Στην χώρα που ένα εγχώρια κατασκευασμένο στρατιωτικό τζιπ mercedes κοστίζει , όσο κοστίζει λιανική το αντίστοιχο υπερπολυτελές μοντέλο στην γερμανία , ένα χάμερ , κοστίζει όσο ένα amv και ένα εισιτήριο του OΣΕ κοστίζει 20.000 ευρώ , μην περιμένετε τίποτα από τις πολεμικές βιομηχανίες (και γενικότερα από όλες τις κρατικές βιομηχανίες).
Πρώτα εξυγείανση(που αποκλείεται γιατί προυποθέτει απολύσεις) και μετά όλα τα άλλα . Και μην περιμένετε από καμιά ιδιωτική εταιρία , να μπει στον χορό . Δεν θα το επιτρέψουν οι "πλούσιοι εργάτες" . (Τρανταχτό παράδειγμα οι λιμενεργάτες) . Δυστυχώς κύριοι αν δεν γίνει αυτό (η εξυγείανση), το κάθε ARIS IV , θα στοιχίζει περισσότερο από PREDATOR .
Και μην το περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση . (Όλοι οι "πλούσιοι εργάτες" είναι δικοί της)
Καλύτερα απευθείας αγορές , να ενισχυθούμε ευρώ για ευρώ και όχι λεπτό για ευρώ . Φυσικά ούτε καί έτσι νοιώθω μεγάλη εμπιστοσύνη .
Πάντως είναι ωραίο πράγμα να ονειρεύεσαι .
Φιλικά.................
PRO από Συμβασιλεύουσα
1)απο που προκύπτει το "τεχνολογία του 60'"?
2)το RPG-7 το οποίο είναι όντως τεχνολογία του 60 (του 1961 για την ακρίβεια) είναι "άχρηστο" κατα την γνώμη σου?Μήπως είναι ένα απο τα πλέον επιτυχημένα α/τ παγκοσμίως?
3)θέλεις μήπως να σου φτιάξω μια λίστα με τα (πολύ ακριβα) οπλικά συστήματα σε υπηρεσία με τον ΕΣ τα οποία δεν έχουν ΠΟΤΕ δοκιμαστεί σε πόλεμο? Αυτό ο σοφός λαός το λέει :ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι..
4)άν η αποδοχή των 10.000 πυραύλων (περισσότεροι ήταν αλλα δεν έχει σημασία) γίνεται είς βάρος μιας μοναδικής ευκαιρίας να εισαγουμε σε υπηρεσία ένα 100% ελληνικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παραπάνω,τότε ΝΑΙ δεν θα έπρεπε να αποδεχτούμε τα βλήματα της NVA Δεν είμαι a priori εναντίον των μεταχειρισμένων συστημάτων αλλά εδώ είναι διαφορετικό το θέμα.
5)τα βλήματα έχουν ημερομηνία λήξης,πέραν της οποίας η ανάφλεξη του προωθητικού του βλήματος δεν είναι εγγυημένη.Οποιοσδήποτε πυροτεχνουργός το ίδιο θα σου πεί.Άλλωστε δεν είναι και πολύ φρόνιμο να πας σε πόλεμο εξαρτώμενος απο τις συνθήκες υγρασίας στις κατα τόπους ΠΑΠ....
6)το σκάνδαλο της υπερκοστολόγησης του Άρτεμις το οποιο και ήταν η αιτία που η παραγωγή διεκόπη πρόωρα αφήνωντας το χωρίς ένα σύστημα ελέγχου πυρος της προκοπής, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ο λόγος για τον οποίο στηλιτεύεται στην αρχή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί..
κάποιοι κύριοι νομίσαν ότι βρήκαν τον μήνα που θρέφει τους 12 και το εκμεταλευτηκαν αριστοτεχνικά..
όμως όταν σε πονάει το δόντι σου πάς στον οδοντίατρο να στο φτιάξει ,δεν κοβεις το κεφάλι σου..
για τον ίδιο λόγο όταν έχεις πρόβλημα τρωκτικών και ημετέρων στις κρατικές βιομηχανίες προσπαθείς να το διορθώσεις,δεν τις καταργείς ουσιαστικά για να δώσεις την δουλειά στο εξωτερικό (και στους κύριους 10% του εσωτερικου..)
αυτή η νοοτροπία του ωχαδελφισμού και της ισοπέδωσης των πάντων επιτρέπει στους ποντικούς να πολλαπλασιαστούν. Δεν χρειάζεται να πάμε μακρυά για να πάρουμε παραδείγματα,δυο βήματα είναι η Άγκυρα
7) το "ερασιτέχνημα" της ΕΒΟ κατάφερε να διατρήσει 700mm συμπαγούς χάλυβα..σε λιγάκι θα ανεβάσω και μια φωτογραφία (κακής ποιότητας μεν ,χαρακτηριστική δε)
Θέλω επίσης να προσθέσω ότι οι συνθήκες τις δεκαεττίας του 80 , ήταν τελείως διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές , τότε δημιουργούνταν αυτή η κατάσταση , δεν είχε γιγαντωθεί όπως σήμερα .
Το ARIS , tότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το rpg-18 σε ένα hi-lo mix , αφού είναι ένα διαφορετικό οπλικό σύστημα .
PRO
PRO,
μα δεν βλέπω που διαφωνούμε.Περιγράφεις ένα σύμπτωμα το οποίο είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ
εκτός απο τα τζίπ μπορώ να πάω και λίγο παραπέρα και να προσθέσω ένα κάρο ακόμα υπερκοστολογήσεις της ΕΛΒΟ αλλά και την περίπτωση των Αρτεμις που ανέφερε ο φίλος νωρίτερα.
Το πρόβλημα το έχουμε διαπιστώσει δεκαετίες τώρα,το θέμα είναι τι κάνουμε απο εκεί και πέρα.Κλείνουμε εταιρίες κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας ? Συνεχίζουμε να τους ταίζουμε ? ή πιέζουμε για να καθαρίσει ο χώρος?
απλά πράγματα
οι Τούρκοι μας δείχνουν τον δρόμο...
http://www.turkishweekly.net/news/900/former-turkish-commander-stands-trial.html
ΥΓ για την ΕΛΒΟ συγκεκριμένα και την ανάθεση του management σε γνωστό όμιλο έχουμε να πούμε πολλά...αλλά ας μην ξανοιχτούμε άλλο
Yπό αυτούς τους όρους σίγουρα συμφωνούμε.
Καθαρίζει η κοπριά και μετά πραγματικά δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητές μας .
Το θέμα τώρα είναι πότε (και κυρίως ΠΟΙΟΣ) θα καθαρίσει .
PRO απο Συμβασιλεύουσα
Εγώ έγραψα για το ΑΡΙΣ οτι είναι μια ερασιτεχνομπαρούφα και γενικα οτι φτιάχνεται στην Ελλάδα είτε είναι αρχαιοπρεπές είτε μή λειτουργικό και σίγουρα δεκάδες φορές υπερτιμολογημένο. δυστυχώς εν κρυπτώ ο μεγαλύτερος εχθρός των ονείρων είναι η πραγματικότητα. Το αν το ΑΡΙΣ είναι καλύτερο από τα τζάμπα ρώσικα μου φέρνει ολίγον προς όνειρο. Είπαμε να ασχολειόμαστε λιγο με τα αμυντικά για να περνάει η ώρα, έ μην το πιστέψουμε κιόλας οτι η πιο διεφθαρμένη και διαβρωμένη χώρα στον πλανήτη μετα την Νιγηρία, θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει βίδες.....Ουδέποτε ο Ελληνας κατασκεύασε τίποτα, ούτε και στο μέλλον θα φτιάξει. Είναι γεννημένος έμπορας (που πουλάει φούμαρα) και ουδέποτε πρόκοψε ως εργάτης. Βασίλης
Interesting article as well as all comments. Please note that a defense industry is not a McDonald's..i.e all must be trained and it takes a long time..even at McDonalds an employee needs weeks of training. R&D, and APPLIED R&D can do WANDERS and PRODUCE systems consistent with the projected..i.e FUTURE needs of the nation...assuming that one overcomes the obstacles mentioned. A cost benefit analyis must ALWAYS INCLUDE the positives of technology spinoffs as well as the fact of development of systems which promote dual role capabilities although these may not be very clear at the onset of a development program. Although nobody advocates dumping money in a 'black hole' the idea of faster, better, less expensive can be applied to a system for the whole life cycle. Testing...is part of development and any system in the field undergoes RIGOROUS testing consistent with the requirements so that when fielded war exercises prove its usefulness as well as convey the message to the adversary that the system is alive functioning and well without need to go to a war. A last item...a nation which has some capability to develop and field systems, is not bound on the usage of those weapon systems nor is it a hostage to lenghty contractual agreements limiting export.
Σεβαστή η άποψη σου Βασίλη αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω..Νομίζω ότι υπερβάλλεις
αν έχεις αντίρρηση σε κάποιο απο τα 7 σημεία στην παραπάνω απάντηση πολύ ευχαρίστως να τα συζητήσουμε αναλυτικά ένα προς ένα.
I must agree with our english-speaking friend ,he makes some excelent points.Thank you for your input!
@mp210 Ευχαριστώ!
@Ανώνυμε 10.07
Όντως θα υπάρχουν και αναφορές σε βομβες ακριβείας..
Λυπάμαι Βασίλη που έχεις αυτήν την άποψη για το γένος σου .
Σίγουρα δεν συμφωνώ .
Θεωρώ ότι απλά είσαι πληγωμένος , λόγω της παρακμιακής κατάστασης που ζούμε τα τελευταία 30 χρόνια .
Η άποψή μου , είναι ότι αυτή η κατάσταση ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ από κάποιους συγκεκριμένους κύκλους , και απλά ο ΈΛΛΗΝ προσαρμόστηκε . Δεν ήταν πάντα και σίγουρα τα πράγματα δεν θα παραμείνουν έτσι .
Pro από Συμβασιλεύουσα
ΑΠΟ ΕΝΑΝ "ΠΑΛΙΟ" στο χωρο :
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία (ιδωτικη και κρατική) θα μπορουσε να κάνει μερικά σωστά βήματα προς τα εμπρος, με απλές κινήσεις :
- Να εχει ΜΟΝΟΝ ενα συλλογικό όργανο (βλέπε ΣΕΚΠΥ, ΕΕΛΕΑ, ΣΕΒ κλπ) που να παίξει το ρόλο του Επιμελητηρίου, συμμετέχοντας και σε διεθνεις αν'αλογους οργανισμους (EDA, ASD, OCCAR κλπ)
- Να μιλήσει με την πολιτικη και στρατιωτική ηγεσία και να προβάλλει τις δυνατότητες της στην κάλυψη των αναγκών των εσωτερικών και διεθνών πελατών της
- Nα συνδράμει στην δημιουργία ενος σύγχρονου και πρακτικου νομικου πλαισίου προμηθειών, καταργώντας όλους τους παλιους νόμους,
- Να καθορίσει τους στόχους της, έτσι που να "δίνουν ψωμι" σε όλα τα μέλη της
- Να αποβάλλει την νοοτροπία του "ζω για το σήμερα, δεν με ενδιαφέρει το αύριο" (ΔΥΣΚΟΛΟ εως αδύνατο).
Μεχρι τοτε, "αναμεινατε στο ακουστικο σας"...
JTR
---
ΔΔυστηχώς δεν βρήκα τα άρθρα που έχω σκαναρει για το θέμα
από το αρχείο της πτήσης ό,τι βρήκα
---
Είναι χαρακτηριστική εδώ η περίπτωση του
επισμηναγού K. Χατζηαναστασίου που πέρασε από στρατοδικείο
γιατί προσπάθησε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τη βιομηχανία,
τη βόμβα λέιζερ που είχε αναπτυχθεί στο KETA.
http://library.techlink.gr/ptisi/article.asp?mag=2&issue=115&article=3167
Για την δίκη του αξιωματικού
http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/afieromata/item.php?id=670
πολύ καλό αυτό που πόσταρες ανώνυμε φίλε..μας επιτρέπει να κάνουμε μερικές συγκρίσεις του χθές με το σήμερα..
Αγαπητέ εν κρυπτώ. σου απαντώ στα σημεία:
1. είναι τεχνολογίας 60 γιατί τα αντίστοιχα του LAW, RPG18, ILAW, LAW80 κλπ σχεδιάστηκαν την ίδια εποχή. Ισως λίγο μετά για μερικά.
2. Το RPG7 όπως λες κάνει ακόμα την δουλειά του, όπως θα την έκαναν και οι Γκράδες του παπού μου, αν ένα πράγμα σκοτώνει πάντα είναι επικίνδυνο. Το θέμα είναι μην φτάσει το 2010 και προσπαθούμε να φτιάξουμε Γκράδες διότι ακόμα σκοτώνουν.
3. Σίγουρα υπάρχει πολύ σαβούρα το οποίο δεν δικαιολογεί την απόκτηση περισσότερης.
4. Οι πύραυλοι ήταν 12.000 τόσοι. Δεν είναι μεταχειρισμένοι διότι αυτοί η έννοια για ένα πυρομαχικό μιας χρήσης δεν υπάρχει. Αν το μεταχειριστείς πάει στα σκουπίδια. Αρα ήταν καινούργιοι. Για το επόμενο σημειο σου λέω ότι πριν χρόνια αγοράζαμε βολίδες 7.62 ΗΧΡ από ΠΥΡΚΑΛ. Η Δ. Γερμανία μας δίνει τοτε μερκές δεκάδες εκατομμύρια παλιές δικές της ως βοήθεια. Τί λεει λοιπόν η κοινή λογική; Στην εκπαίδευση να χρησιμοποιούνται οι παλιές. Ερχεται λοιπόν διαταγή να αντικαταστήσουμε τα αποθέματα με τις Γερμανικές και να ρίχνουμε στην εκπαίδευση τις καινούργιες Ελληνικές. Ζητήσαμε να μάθουμε τον λογο και στα κρυφά μας ειπαν οτι ολες ήταν ελαττωματικές. Ελπιζω αυτό να απαντάει στο 4β.
5. Μάλλον δεν έχεις δει που στοιβάζονται τα πυρομαχικά...Οσο για την ημερομηνία λήξης, δεν μιλάμε για γιαούρτια. Οι ΠΑΠ είναι γεμάτες με πυρομαχικά του Β΄ΠΠ. Απλώς τα ρώσικα πυρομαχικά και πύραυλοι έχουν φτιαχθεί με προδιαγραφές ΧΡΗΣΗΣ. Οι πύραυλοι ΑΤ-4 για να καταλάβεις δεν έχουν μέσα συσσωρευτές, αρα δεν έχουν άμεση ημερομηνία λήξης. Οι αντίστοιχοι δυτικοί MILAN, TOW, κάθε δέκα χρόνια θέλουν αλλαγή συσσωρευτών=δίφραγκα.
6. Για τα ΑΡΤΕΜΙΣ ρώτα τους αεροπόρους. Δηλαδή ποιός εμπόδισε την ΕΒΟ να βάλλει καλό σκοπευτικό; Η μήπως θέλανε και άλλα λεφτά; Κόστισε όσο τα Πατριοτ θέλανε και άλλα δηλαδή;
Και για να τελειώσω μια ερώτηση, τόσα σκάνδαλα έγιναν και τόσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί μπλέχτηκαν, χάθηκαν ποτάμια χρημάτων που τα δανειστήκαμε εμείς για να τα πληρώσουν τα παιδιά μας, ποιός είναι στην φυλακή τώρα; Χώρα χωρίς έλεγχο και τιμωρία των ενόχων δεν υπαρχει στον κόσμο. Είναι αυτό που βλέπετε τωρα. Μετά τιμής και συγγνώμη για τα νεύρα μου-Βασίλης
Αγαπητέ Βασίλη καταρχήν χαίρομαι που συνεχίζεις την κουβέντα ,το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον κατα την γνώμη μου
1)το ΑRIS IV δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίστοιχο των ανωτέρω α/τ ούτε σε διατρητικές επιδόσεις ούτε σε δραστικό βεληνεκές.Ενδεικτικά το RPG-18 μπορεί να νικήσει 300mm RHA και έχει βεληνεκές 150 (200μ κατα άλλες πηγές). Αν μου έλεγες το Panzerfaust3 (και μάλιστα όχι το αρχικό..) ή το ρώσικο RPG-29 με tandem κεφαλή (όπλο του 1990..) τότε ναι θα συμφωνούσα.ΚΑΝΕΝΑ απο τα ελαφριά α/τ μιας χρήσης της δεκαετίας του 60 δεν μπορεί να διατρήσει 700χλ RHA..και όταν λέμε κανένα εννούμε κανένα. Οπότε κατα την γνώμη αυτό που ισχυρίζεσαι δεν στέκει.
2)Το θέμα δεν είναι αν "σκοτώνει" όπως λές αλλα καθαρά θέμα αποτελεσματικότητας.."Πώς" και "τι" σκοτώνει..Οι Γκράδες του παπού σου (και μου) στο σημερινό περιβάλλον είναι το λιγότερο άχρηστοι.Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για to RPG-7.Ψάξε αναφορές για σκοτωμένα T-72 και μυστηριώδεις δολοφόνους Μ-1 στο Ιράκ και ίσως αλλάξεις γνώμη.Ίσως αποτελέσει το θέμα νέας ανάρτησης
http://www.globalsecurity.org/military/library/report/1998/infantry-rpg.htm
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1196847322860&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3)το γιατί θεωρείς σαβούρα ένα αντιαρματικό με τέτοιες επιδόσεις δεν μπορώ να το κατανοήσω.Ίσως θα ήθελες να εξηγήσεις την σκέψη σου?
4)Οι πύραυλοι ήταν αρκετά περισσότεροι 18.000+ και προφανώς όταν μιλάμε για "μεταχειρισμένα" α/τ μιας χρήσης εννούμε όχι απο την γραμμή παραγωγής,αυτό νομίζω εννοείτε...ας μην φτάσουμε σε σημείο να εξηγούμε τα αυτονόητα.
Η ημερομηνία λήξης δεν αφορά την κεφαλή (τα εκρηκτικά,μιας και αναφέρεις τα πυρομαχικά Β'ΠΠ) αλλά τον μικρό κινητήρα στερεών καυσίμων που εκτοξεύει το βλήμα.Όπως ανέφερα νωρίτερα μετά απο μερικές δεκαετίες σταματά να είναι εγγυημένη η ανάφλεξη του προωθητικού, πόσο μάλλον σε συστήματα τα οποία εκτός απο την παλαιότητα τους δεν ξέρεις και σε τι συνθήκες ήταν αποθηκευμένα..θέμα παλαιότητας υπάρχει,είναι σαφές και το λένε και οι άνθρωποι του ΓΕΣ. Οπότε το επιχείρημα ότι δεν είναι γιαουρτια μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
5) για το ποιός εμπόδισε την ΕΒΟ να βάλει ΣΕΠ στο Άρτεμις σε παραπέμπω στην αρχή της ανάρτησης αλλά και σε αυτά που είπα με τον φίλο PRO λίγο παραπάνω,για οικονομία χώρου..Είναι αρκετά σαφές τι φταίει .Ριξε μια ματιά και εδώ
http://www.enkripto.com/2009/11/blog-post_8879.html
Στην τελευταία ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη : KANΕΙΣ
Εσένα κατα την γνώμη σου πώς θα αρχίσει ο κόσμος να ευαισθητοποιήεται και να ασκεί πιέσεις, με τον να τραβάμε ένα Χ σε ολόκληρη την πολεμική βιομηχανία ή με το να φέρνουμε το θέμα στο προσκήνιο?
Ποιόν εξυπηρετεί τελικά η λογική "οι Έλληνες ειναι άχρηστοι δεν αλλάζει τίποτα,μην το σκαλίζετε" ?
Προσωπικά πιστεύω ότι η κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι πλέον άσχημη. Το λέω αυτό με την γνώμη ενός που εδώ και μια δεκαετία βλέπει την Ελλάδα από έξω και κάθε φορά που έρχεται την βλέπει σε λίγο καλύτερη κατάσταση, την στιγμή που οι άλλες ευρωπαικές χώρες κάνουν πραγματικά άλματα. Το γεγονός αυτό της κάποιας προόδου είναι που καθησυχάζει τον Ελληνα δημιουργώντας του ψευδαισθήσεις. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι για απόγνωση. Πιστεύω ότι άν υπαρχει λύση αυτή πλέον θα πρέπει να βασίζεται στην τακτική πονάει κεφαλι κόψε κεφάλι. Όσο ανόητο και να ακούγεται, δυστυχώς πρέπει να κοπούν κεφάλια. Να αφαιρεθεί ο έλεγχος των πολιτικών πάνω σε οποιοδήποτε τύπου δημόσιας υπηρεσίας. Να πουληθούν ή αν δεν αξίζουν δίφραγκο να χαρισθούν όλες οι ΔΕΚΟ, εργοστάσια, ναυπηγεία, δυιλιστήρια, νοσοκομεία και ότι άλλο έχει υποστεί την ασέλγεια των πολιτικών. Δεν νοείται δημόσιο εργοστάσιο. Ο λόγος που το ΑΡΙΣ είναι μια μπαρούφα δεν είναι διότι είναι Ελληνικό, είναι διότι σχεδιάσθηκε από κηφήνες δημόσιους υπάλληλους που οι οποίοι χωρίς αιδώ, δημοσίευσαν υπερεξογκομένα χαρακτηριστικά του πυραύλου για να του δώσουν αίγλη. Αν ήταν αληθινή αυτή η διατρητική ικανότητα ηλίθιοι ήμαστε να μην το αγοράσουμε; τόσες και τόσες αηδίες έχουμε πληρώσει. Ευτυχώς το ΓΕΣ δεν έπεσε θυμα των πολιτικών πιέσεων αυτή την φορά και γλυτώσαμε έστω και λίγα από τα χρήματα των φορολογούμενων. Τα υπόλοιπα Made in Greece που κυκλοφοράνε στις ΕΔ, κατά συντριπτικό ποσοστό οφείλουν την ύπαρξη τους στα πολιτικά γραφεία των εκάστοτε κυβερνούντων. Αυτά τα ολίγα και συγνώμη και πάλι που κατηγορώ την Αμυντική Βιομηχανία, αλλά δεν πιστεύω οτι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι θα επιβίωναν ποτέ ως ιδιωτική επιχείρηση. Ο μοναδικός λόγος υπαρξης των βιομηχανιών αυτών είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Βασίλης
Όντως θα συμφωνήσω σε κάτι,το πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι ακούγεται ανόητο και είναι και αντιπαραγωγικό..
Δηλαδή προτείνεις να κλείσουμε τις πολεμικές βιοηχανίες και να αγοράζουμε μόνο απο έξω ,πλουτίζοντας τα ξένα μεγαθήρια παράλληλα τους εγχώριους μεσάζοντες και τους πλασιέ ,αντί να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας θεσπίζοντας μερικούς πολύ απλούς κανόνες...
Απο το ένα άκρο στο άλλο,το πολυπόθητο μέτρο πουθενά στον ορίζοντα.
"Όσο ανόητο και να ακούγεται, δυστυχώς πρέπει να κοπούν κεφάλια. Να αφαιρεθεί ο έλεγχος των πολιτικών πάνω σε οποιοδήποτε τύπου δημόσιας υπηρεσίας."
ε, εδώ Βασίλη νομίζω έχασες την μπάλα..να ξαναφέρουμε την χούντα για να μας προκύψει και άλλος Αττίλας .Αναρωτιέμαι τους πολιτικούς αυτούς ποιός τους έβαλε εκεί? Ποίος είναι υπεύθυνος για τον ελεγχο τους ?
"Ο λόγος που το ΑΡΙΣ είναι μια μπαρούφα δεν είναι διότι είναι Ελληνικό, είναι διότι σχεδιάσθηκε από κηφήνες δημόσιους υπάλληλους που οι οποίοι χωρίς αιδώ, δημοσίευσαν υπερεξογκομένα χαρακτηριστικά του πυραύλου για να του δώσουν αίγλη."
συγνώμη φίλε Βασίλη αλλά θα μας δείξεις και εμάς επιτέλους την μαγική σου σφαίρα? πώς έβγαλες πόρισμα χωρίς να γνωρίζεις απολύτως ΤΙΠΟΤΑ ούτε για το ποιός το ανέπτυξε ούτε για το πώς πήγε σε δοκιμές επι του πεδίου? Μας λές δηλαδή ότι η παρακάτω τομή είναι παραμύθι και ότι αν ο ΕΣ επέλεγε το όπλο στa pre-acceptance tests ως δια μαγείας θα βελτιωνόταν απο μόνο του?
http://img210.imageshack.us/img210/189/tomi.jpg
Η αγανάκτηση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να χανουμε την σοβαρότητα μας ,γιατί το αποτέλεσμα θα είναι μηδεν στο πηλήκιο που λέει και ο πρωθυπουργός
Δυστυχώς φίλε μου η εμπειρία που έχω να δείξω είναι 28 χρόνια με φόρμα υπηρεσίας και σε Μονάδες εκστρατείας, οπότε κάτι παραπάνω θα ξέρω από ΜΕΣΑ. Τώρα αν αξίζει το Jeep Mercedes M280 να το πληρώνουμε 4 και 5 φορές περισσότερο από όσο το αγοράζει ο Γερμανός την απάντηση θα μας την δώσεις εσύ. Αλλά μάλλον έχεις πάρει θεση... Ζήτω οι εργάτες των μισθών 142.000 ευρώ τον χρόνο. Σαν να μου φαίνεται οτι πραγματικά τα πράγματα είναι πολύ άσχημα....
Bασίλη,για να κάνουμε ειλικρινή διάλογο δεν θα ερμηνεύεις αυτά που λέω κατα το δοκούν...
Κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι το παραπάνω είναι καθαρά προβοκατόρικο,εγω επειδή πιστεύω ότι δεν εχεις τέτοιες προθέσεις θα το προσπεράσω
Αν προσπαθήσεις να σχολίασεις αυτά που λέω και όχι αυτά που νόμιζεις οτι λέω θα μπορέσουμε να συνενοηθούμε μια χαρά.
Αν διαβάσεις στην αρχή της ανάρτησης επάνω επάνω γράφει :
"Δυστυχώς οι παρενέργειες του άκρατου κομματισμού στον δημόσιο βίο είναι εμφανείς και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, καθώς τα κρατικά εργοστάσια -παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς- αντιμετωπίζονται ως αποθήκες βολέματος ημέτερων κομματικών "μάνατζερ" οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν απολύτως καμία γνώση γύρω από διοίκηση επιχειρήσεων και δει αμυντικών βιομηχανιών. Για να σας δώσουμε ένα απτό παραδειγμα που καταδεικνύει την τεράστια διαφορά αντίληψης μεταξύ ημών και των φιλόδοξων γειτόνων ,η ΤΑΙ (Τurkish Aerospace Industries) έκανε διεθνή διαγωνισμό με αυστηρούς όρους για την θέση του μάνατζερ της εταιρίας, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το μόνο προαπαιτούμενο προσόν είναι να έχεις κομματική ταυτότητα ασχέτως αν είσαι οδοντίατρος, συνδικαλιστής ή οικοδόμος και δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το πώς να διοικήσεις μια επιχείρηση."
στα σχόλια παρακάτω είμαι ακόμα πιο συγκεκριμένος.
Να υποθέσω ότι δεν μπορείς να υποστηρίξεις τα περι ψεύτικων επιδόσεων κλτ και θες να πετάξεις την μπάλα στην κερκίδα?
Πραγματικά Βασίλη , μου έχεις δώσει την αίσθηση ότι διαφωνείς για να διαφωνείς . Πραγματικά αντιοικονομικές οι εγχώριες κατασκευές , αλλά όχι και άχρηστες . Θα σου δώσω ένα παράδειγμα . Τα Ελληνικής κατασκευής G3 , είναι ανάρπαστα στις ΗΠΑ , μαζί με τα Γερμανικά . Όχι μετά , ΜΑΖΙ .
Εγώ δεν πιστεύω ότι μια εξυγείανση του Ελληνικού Κρατικού μηχανισμού , είναι εύκολη αλλά είναι η μόνη λύση .
Ειδικά για το Αρης , φαίνεται ότι μιλάει η πίκρα σου και ότι πραγματικά αυτά που λες βασίζονται σε αυθαίρετα συμπεράσματα .
Λυπάμαι που νοιώθεις τέτοια πικρα .
Μου δίνεις την εντύπωση ότι έχεις ξεγράψει την Ελλάδα και ότι απλά περιμένεις την διάλυσή της .
Δυστυχώς συνέλληνα , η στάση σου μόνο δυσχαιρένει την κατάσταση και δεν την βελτιώνει .
Δυστυχώς έχω γνωρίσει πολλούς ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Ελληνες τόσο απογοητευμένους και με την δική σου νοοτροπία . Είναι συχνή πάθηση η απογοήτευση των Εθνικοφρόνων τελικά .
Εύχομαι από εδώ και μπρος , να ξαναβρείς μέσα σου την ελπίδα , γιατί η Ελλάδα χρειάζεται άνδρες με τα χέρια σε στάση ετοιμότητας για να προσφέρουν και όχι κατεβασμένα .
Φιλικά
Pro από Συμβασιλεύουσα .
Ο Βασίλης έγραψε
"Τώρα αν αξίζει το Jeep Mercedes M280 να το πληρώνουμε 4 και 5 φορές περισσότερο από όσο το αγοράζει ο Γερμανός την απάντηση θα μας την δώσεις εσύ. Αλλά μάλλον έχεις πάρει θεση... "
Αυτό ακριβώς από που το συμπέρανες . Κανένας εδώ δεν είπε να συνεχίσουμε την φαύλη κατάσταση . Εξυγείανση-Εξυγείανση-Εξυγείανση-Εξυγείανση
Τελικά μήπως διαφωνείς για να διαφωνείς?
PRO
εκτός από τοότι είτε είναι ελληνικής παραγωγής κάτι (πχ Λεωνίδας) είτε ξένης (πχ Leopard-2HEL, F-16Block 52M) θα το πληρώσουμε 5πλό, -οπότε προτιμάμε το ελληνικό- για τα ARIS IV. μεταχειρισμένο σημαίνει ότι καπιος το είχε πάει βόλτα 9πχ σε ασκήσεις0 πριν από εμάς... και μετά από παρέλευση χρόνου και το εκρηκτικό της κεφαλής συμπεριφέρεται σαν γιαούρτι, δηλαδή κόβει... οι συνθέσεις Β, που συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά και οι Α, , αποομογενοποιούνται, κάτι που επηρεάζει την ομαλή διάδοση του εκρηκτικού κύματος. αυτό, σε μια κεφαλή κοίλης γόμωσης, σημαίνει πλήρη αχρήστευση, αφού το κοίλο γέμισμα θέλει σχεδόν απόλυτη ισομέρεια στο εκρηκτικό κύμα.
Το σαμποτάζ των Σουηδών εμπόδισε την ΕΒΟ να βάλει καλό σκοπευτικό, όπως και η ακύρωση του διαγωνισμού για ηλεκτροοπτικό σκοπευτικό το 1998. Στον οποίο, κάπιοι καραβανάδες έβγαλαν έξω το κατασκευαζόμενο πλήρως (λέμε τώρα) στην ECON σουηδικό LVS επειδή ΔΕΝ χρησιμοποιείτο από χώρα του ΝΑΤΟ... Ξέρετε πόσες φόρμες αγγαρείας θα βρείτε πίσω από τα ακυρωμένα προγράμματα της ελληνικής βιομηχανίας επειδή μετά "από 30 χρόνια" δικαιούνταν 'επάυξηση σύνταξης'= μίζα που δεν έδιναν οι (όλες οι) ελληνικές εταιρείες... Το Αάρτεμις το σαμποτάρισαν οι ένστολοι πριν από οποιονδήποτε άλλο, όταν ο Βικέντιος Αρσένης τους απ΄κεκλεισε από την εξέλιξή του και αντί για επιτροπές κάποιοι βρέθηκαν σε μονάδες....
Drakos
Κυριως θελω να απευθηνθω στο ενκρυπτω, οχι να σχολιασω, απλα δεν εβρισκα αλλο τροπο. Θα υπαρξει μερος δευτερο ; και κατι ακομα, το αρθρο αυτο το διαβασα εδω και αρκετο καιρο και αν θυμαμαι καλα λεει οτι το αρης iv ειναι μιας χρησης(ισως και να το διαβασα απο καπου αλλου) εννοειτε οτι το βλημα δεν ξαναχρησιμοποιειται ή οτι ο κορμος του οπλου αφου εκτοξευσει το βλημα αχρηστευεται; Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας και να πω οτι οταν βρειτε χρονο κατα την γνωμη μου καλο θα ηταν να δωσετε καποια προτερεοτητα στο δευτερο μερος του αρθρου. το mail μoυ ειναι tolis_261995@hotmail.com
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Το δεύτερο μέρος δεν έχει ανέβει ή εγώ δεν το βρήσκω.Αν συμβαίνει το πρώτο ελπίζω να μην αργήσει να ανεβεί στο μπλογκ.Είμαι σίγουρος θα είναι εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο.
παιδια μπορειτε να βαλετε με link το δευτερο μερος γιατι ψαχνω και δεν το βρισκω ;
Δημοσίευση σχολίου