Κάτω από τις 1.000 μονάδες το ΧΑΑ, συνεχίζεται η κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Συνεχίζεται η κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών με απρόβλεπτες πλέον επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν πτώση άνω του 5%, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones [.DJI] υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες και συγκεκριμένα έκλεισε στις 10.809,85 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 5,55% ή 634,76 μονάδες. Απώλειες 6,66% είχε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος κατέγραψε την χειρότερη ημέρα του από το Δεκέμβριο του 2008, τερματίζοντας στις 1.119,46 μονάδες. Κατά 6,30% υποχώρησε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC] για να διαμορφωθεί στις 2.357,69 μονάδες.

Νωρίτερα, κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση. Στη διάρκεια των τελευταίων 11 συνεδριάσεων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,31%. Από το σύνολο των διακινούμενων τίτλων, 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.

«Κάθε φορά που σπάει ένα ψυχολογικό όριο προκαλείται ανησυχία στην αγορά. Σήμερα είχαμε αρκετές πωλήσεις από ξένους θεσμικούς», ανέφερε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρατήρησε παράλληλα ότι η πτώση στην εγχώρια αγορά είναι διπλάσια καθώς εκτός από την κρίση στην Ευρώπη «έχουμε την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εγχώριες τράπεζες η συμμετοχή τους στο PSI και για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι και η αυριανή συνεδρίαση θα είναι πτωτική.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ταυτόχρονα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο ετών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 3,4% και έκλεισε ανεπίσημα στις 942,15 μονάδες, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στις 935,83 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2009.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης είχε πτώση περίπου 10%, ενώ από τις αρχές του χρόνου καταγράφει απώλειες 16%.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 [.FTSE] υποχώρησε κατά 3,39%, στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] παρουσίασε πτώση 4,68%, στη Φραγκφούρτη ο DAX είχε απώλειες 5,02%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%.
Εν τω μεταξύ, τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.

(Με στοιχεία από www.naftemporiki.gr)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP