Ξεκίνησαν οι κρίσεις στο τουρκικό στράτευμα

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Της Ελενας Μπέλλη

Οι αξιωματικοί που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στον τουρκικό στρατό μετά την τετραήμερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά... φιλικοί προς τις μεταρρυθμίσεις του Ταγίπ Ερντογάν.



«Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις κάνουν μεγάλη πρόοδο στα αμυντικά τους καθήκοντα μέσω της βελτίωσης του οράματός τους»: Με αυτή τη λιτή αφιέρωση στο βιβλίο επισκεπτών στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισφράγισε την οριστική του επικράτηση στην πολυετή μάχη του με το βαθύ κράτος και τους θεματοφύλακες του κεμαλισμού.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε, ως είθισται, το μαυσωλείο μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS), που πραγματοποιήθηκε μετά τις παραιτήσεις του Ααχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχηγών των τριών όπλων. Ετσι, στη συνεδρίαση παρόντες ήταν η πολιτική ηγεσία αλλά μόνον εννέα από τους 14 κορυφαίους αξιωματικούς: Απουσίαζαν οι τέσσερις που παραιτήθηκαν αλλά και ο πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας, που είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Είναι ένας από τους περίπου 250 αξιωματικούς που έχουν προφυλακιστεί για την εμπλοκή τους σε συνωμοσίες και αντικυβερνητικές πρακτικές, στο πλαίσιο ερευνών για τις υποθέσεις «Εργκένεκον», «Βαριοπούλα» και «Μνημόνιο του Διαδικτύου».

Κρίσεις

Ετσι, με τους «δυνάμει εχθρούς» στη φυλακή, οι κρίσεις στο στράτευμα -αποκλειστικό αντικείμενο της τετραήμερης συνεδρίασης του YAS- αναμένεται να παράγουν ένα? αποτέλεσμα εξαιρετικά φιλικό προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και προς τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ερντογάν για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και την επίσκεψη στο μαυσωλείο, ο Ερντογάν συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον ασκούντα χρέη αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ το μόνο από τους ανώτατους αξιωματικούς που δεν παραιτήθηκε. Η συζήτηση, σε φιλικό κλίμα, την παραμονή του στρατηγού στο αξίωμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τα «ονόματα» των αξιωματικών που θα αναλάβουν τις καίριες θέσεις.

Ετσι, και παρότι προς στιγμήν οι παραιτήσεις των τεσσάρων κορυφαίων στρατηγών αλλά και η κατ΄ ανάγκη παράκαμψη της ιεραρχίας (εξαιτίας της προφυλάκισης των επόμενων στη σειρά) δημιούργησαν φόβους πολιτικής αναταραχής, αναλυτές και αγορές συμφώνησαν χθες ότι το στράτευμα πλέον «περιορίζεται στους στρατώνες του». Το χρηματιστήριο της Κων/πολης έκλεισε με απώλειες 0,59%, κυρίως, όμως, λόγω της υποχώρησης του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Αδιαφορία

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι παραιτήσεις των ανωτάτων αξιωματικών άφησαν αδιάφορες τις αγορές, η τουρκική λίρα, ενισχύθηκε στις 1,6720 λίρες στο δολάριο. «Η γενικευμένη αίσθηση είναι ότι οι παραιτήσεις σηματοδοτούν το τέλος της κυρίαρχης θέσης του στρατού στην τουρκική κοινωνία και ότι επιβλήθηκε τελικά ο έλεγχος της πολιτικής ηγεσίας επί του στρατεύματος», γράφει ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

«Οι παραιτήσεις των κορυφαίων αξιωματικών σηματοδοτούν ακόμη μία δραματική στροφή στη συνεχιζόμενη πολιτική μετάβαση της Τουρκίας, με την εξουσία να απομακρύνεται από την παραδοσιακή ελίτ», συναινεί και ο αναλυτής της Goldman Sachs Αχμέτ Ακαρλί.

Hμερησία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP