Σπρώχνουν και την Κύπρο σε Μνημόνιο

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεση απειλή προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, προειδοποίησε χθες η μεγαλύτερη τράπεζα της Μεγαλονήσου, η Τράπεζα Κύπρου, με την κυβέρνηση να είναι καθησυχαστική και τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση, περιμένοντας τις εξελίξεις.

«Με την αδράνειά μας διακυβεύουμε την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και σοβαρές. Υπάρχει άμεση απειλή να προσφύγει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με όποιες επιπτώσεις συνεπάγεται αυτή η κίνηση», ανέφερε η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της, με την οποία ζητεί την άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, κ. Ορφανίδης, είχε επίσης ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων πριν από λίγο καιρό. Η παρέμβασή του είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, που έβλεπε άλλα κίνητρα πίσω απ' αυτήν.

Σημειωτέον ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου ανήλθε στο 3,47% του ΑΕΠ το α' εξάμηνο, από 1,89% το αντίστοιχο διάστημα το 2010. Το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 4,88% του ΑΕΠ ή 850,28 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2010.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα το ταχύτερο για να τιμήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην Ε.Ε. ότι θα το μειώσει κάτω από 4% το 2011 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε χθες να υπενθυμίσει τη δέσμευση της Κύπρου για μείωση του ελλείμματος, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει επί τάπητος θέμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου».

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου παρενέβη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch ανέφερε στο Reuters ότι ο οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Fitch, η Moody's και η S&Ρ έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για περαιτέρω κινήσεις.

Πηγή: www.enet.gr

3 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 2 Αυγούστου 2011 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Εργα και ημεραι προεδρου τινος,ονοματι Καταστροφια...η καπως ετσι.

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2011 στις 11:25:00 μ.μ. EEST  

Τι περίεργο, τι περίεργο!!!! Μετά τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδος, οι αιώνιοι "Έμποροι". επιχειρηματικά σκεπτόμενοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα. "Αφού μπορούμε να τα πάρουμε δωρεάν, γιατί να τα πληρώσουμε και μάλιστα πανάκριβα;;;; Τράβα τους μια πτώχευση και ασ' τους να "κουρεύονται". Αρκεί να έχουμε τα "δικά" μας παιδιά σε καίρια πόστα (π.χ. πρωθυπουργοί, πρόεδροι δημοκρατίας (χαχαχαχαχχαχχα) κλπ.)"
Οι υπόλοιποι τραβάτε κουπί στην γαλέρα του χρέους μήπως και "ξεχρεώσουμε" (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε:::::)

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2011 στις 2:37:00 π.μ. EEST  

Αυτο που εμενα μου κανει εντυπωση ειναι πως συζητανε για οικονομικα προβληματα για μια χωρα που εχει χρεος 4,88% του ΑΕΠ της και δεν ασχολουνται με αλλες (πχ ΗΠΑ, Γαλλια, Αγγλια) που εχουν πολυ μεγαλυτερα ποσοστα. Η υποθεση βρωμαει κρυφα συμφεροντα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP