60 χρόνια ΜΤΑ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Άλλη μια κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης ετοιμάζεται να εορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Λες και δεν πέρασε μια μέρα, από την κρίση του Σουέζ, της Κούβας, της Κύπρου το 64 και το 67 κ.ο.κ Το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας παραμένει ρευστό όσο ποτέ.
Η 348ΜΤΑ είναι από τις λίγες Ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν επί ψυχρού πολέμου πετώντας επιχειρησιακές αποστολές τακτικής αναγνώρισης επάνω από χώρες του τότε Ανατολικού μπλοκ, αλλά και στην Κύπρο στα γεγονότα του 1964. Το οξύμωρο είναι ότι παρά τις φήμες, οι περισσότερες των οποίων δεν προέρχονται από επίσημες πηγές της ΠΑ, περί απόσυρσης των RF-4E τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της 348 παραμένει εξ' ίσου κρίσιμος όσο και τον καιρό της ιδρύσεώς της πριν από 60 χρόνια.
Βίντεο από την τελετή απόσυρσης των F-84F τον Μάρτιο του 1991[Σμχος (Ι) ε.α. Α.Μανουσάκης]:
Από τον ιστότοπο της ΠΑ το παρακάτω βίντεο:
7 σχόλια:
Η μοίρα που πετά με τους πιο εύκολους στόχους, για τον εχθρό...
@27 Αυγούστου 2013 - 9:22:00 μ.μ. EEST
«πετώντας μόνοι,ἄοπλοι,και ἄφοβοι»
@ 9:22
" Yea though I fly through the Red River Valley I will fear no evil for a clean RF-4 is a fast son of a bitch. "
348 ΜΤΑ/RF-84: Μοίρα θρύλος για όσους ξέρουν. Από το γεγονός ότι δεν υπήρχε διθέσιο εκπαιδευτικό στον τύπο αλλά η πρώτη σόλο πτήση ήταν η..πρώτη πτήση, από το γεγονός ότι όλες οι αποστολές ήταν ένα μοναδικό αεροσκάφος, να πετά χαμηλά και άοπλο στα πιο επικίνδυνα σημεία του εναερίου χώρου? Τι να λέμε τώρα, ήθελε δυο φορές κότσια για να εκτελείς τις αποστολές τους. Όσοι ξέρουν θα προσθέσουν ότι έχει εκτελέσει τις πολεμικές αποστολές της και όχι λίγες φορές, ειδικά το 1974, για ευνόητους λόγους δημοσιοποιείται το 1/10 και όχι τα επίμαχα σημεία, μην ξεχνάμε στρατηγική αναγνώριση έκαναν... Τιμή και δόξα σε όσους αποτελούν μέρος αυτού του θρύλου. Και όχι δεν με ενδιαφέρει να πω περισσότερα για να δικαιολογήσω τη λέξη θρύλος και να πείσω τους δύσπιστους. Δεν ενδιαφέρει αυτούς τους ανθρώπους η αναγνώριση από άλλους, ξέρουν βαθιά μέσα τους τι έχουν κάνει και αυτό το τόσο προσωπικό, το τόσο ενδόμυχο συναίσθημα δεν συγκρίνεται με τίποτα
Τα α/φ αναγνώρισης ξεπεράστηκαν απο την τεχνολογία. Λογική θα ήταν η μετατροπή της σε μοίρα με UAV. Που είναι τα Πήγασος;
μηδενιστής
Ξέρω κάποιον που ήταν από τους πρώτους χειριστές της Μοίρας. Αργότερα έγινε υποδιοικητής στην 110 Π.Μ και μετά έφτασε πιο ψηλά στην ιεραρχία της Π.Α...
Κάτι που δεν ήξερα σχετικά με τα αναγνωριστικά α/φη και το έμαθα όταν τον ρώτησα κάτι το 2010 για το RF-4 και το μέλλον της 348.
Πέρνουμε τις πληροφορίες που θέλουμε από δορυφόρους ξένων χωρών αλλά κρατάμε τα RF-4 για να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας σε περίπτωση που οι ξένοι μας κατεβάσουν τον διακόπτη των δορυφόρων σε περίοδο κρίσης ή σύρραξης με την τουρκία.
Για τα RF-4 που έπαιξε το σενάριο να κατέβουν κάποια στην Ανδραβίδα αυτό είναι εύκολο να γίνει αλλά δεν είναι εύκολο να μετακομίσει το ΜΑΦΚ. (Μεικτό ΑεροΦωτογραφικό Κέντρο)
Κανονικά εδώ και χρόνια τα RF-4 έπρεπε να είχαν αποσυρθεί και να αντικασταθεί από αναγνωριστικά ατρακτίδια σε F-16. Δεν συμφέρει η διατήρηση -ενός κοστοβόρου- α/φους για έναν συγκεκριμένο ρόλο.
Γιάννης
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 348 Μ.Τ.Α ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.ΤΑ Α/ΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ Α/Δ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Η 348 Μ.Τ.Α ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΝΑ Α/ΦΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΑΝ ΟΛΟΙ Α/ΦΗ ΑΝΑΧ/ΣΗΣ,ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΟΙ,ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ/ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ,ΚΑΡΑΒΙΑ,ΚΑΤΑ/ΜΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕ/ΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ.ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦ/ΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΑ ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΤΩΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ. Β(Μ-13)
Δημοσίευση σχολίου